Ciasto migdałowe

Ciasto migdałowe
19 votes, 4.84 avg. rating (96% score)

Na pomysł tego ciasta wpadłam podczas robienia mazurka czterowarstwowego. Gdy upiekłam potrzebne do niego cztery blaty, wiedziałam, że do części z nich idealnie będzie pasował smak migdałowy. Wymyśliłam masę budyniowo – maślaną i przepis gotowy. Wykorzystałam blat czekoladowy i makowy, a w orzechowym zmieniłam orzechy na migdały. Do masy dodałam amaretto i cukier migdałowy, który kiedyś jakimś dziwnym trafem udało mi się kupić. Wyszło pysznie. Zresztą, co Wam będę mówić, upieczcie i przekonajcie się sami. Polecam bardzo!

Ciasto migdałowe | Almond cake

Składniki na blat migdałowy:

  • 100g miękkiej margaryny lub masła
  • 2 jajka (osobno żółtka i białka)
  • 100g cukru pudru
  • 100g mąki
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50g zmielonych migdałów

Margarynę utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę, dodać żółtka i zmiksować razem. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i zmielone migdały. Dokładnie wymieszać. Biała ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do ciasta.

Blaszkę o wymiarach 23x38cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej ciasto i wyrównać.

Piec w temperaturze 180°C przez ok. 30 minut. Wystudzić.

Składniki na blat makowy:

  • 100g miękkiej margaryny lub masła
  • 2 jajka (osobno żółtka i białka)
  • 100g cukru pudru
  • 100g mąki
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki suchego maku

Sposób wykonania i pieczenie jak blat 1. W miejsce zmielonych migdałów dodać mak.

Składniki na blat kakaowy:

  • 100g miękkiej margaryny lub masła
  • 2 jajka (osobno żółtka i białka)
  • 100g cukru pudru
  • 100g mąki
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao

Sposób wykonania i pieczenie jak blat 1. W miejsce zmielonych migdałów dodać kakao.

Masa budyniowa:

  • 700ml mleka
  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 2 opakowania cukru migdałowego (po 16g każdy, jeśli nie macie cukru migdałowego, możecie dodać wanilinowy i kilka kropel olejku migdałowego)
  • łyżka cukru
  • 2 łyżki amaretto
  • 200g miękkiego masła

Dodatkowo:

  • 100g płatków migdałowych

W garnku zagotować 500ml mleka z cukrami, w pozostałym mleku rozpuścić proszek budyniowy. Na gotujące się mleko wlać rozpuszczony budyń i zagotować. Gotowy budyń ostudzić. Miękkie masło zmiksować na puch, dodawać po łyżce zimnego budyniu, cały czas miksując. Na koniec wlać amaretto i zmiksować razem.

Na blat kakaowy wyłożyć połowę masy budyniowej, przykryć blatem migdałowym, wyłożyć pozostałą część budyniu i przykryć ostatnim blatem makowym. Płatki migdałowe uprażyć na patelni. Wierzch polać polewą czekoladową i wyrównać (pozwolić, by polewa spłynęła delikatnie po bokach ciasta) i posypać uprażonymi migdałami. Odstawić ciasto do lodówki na kilka godzin by stężało. Ciasto najlepsze jest na drugi dzień, gdy blaty zmiękną od masy.

Polewa:

  • 4 łyżki mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki kakao
  • 2-3 krople olejku migdałowego

Zagotować mleko z cukrem, masłem i olejkiem, dodać przesiane kakao i dokładnie wymieszać.

Ciasto migdałowe | Almond cake

Ciasto migdałowe | Almond cake

Ciasto migdałowe | Almond cake

Smacznego!

Wpis w przepisach na: Ciasta i powiązany ze składnikami , , , , .
Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.


Jeśli chcesz otrzymywać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia
Jeśli chcesz wydrukować przepis bez obrazków lub części treści, zapisać do PDF lub wysłać emailem skorzystaj z funkcji "Wydrukuj ten przepis" na końcu każdego przepisu.

Ponoć nie działa komentowanie z przeglądarki Opera :-( nie umiem tego naprawić, skorzystaj proszę z innej (Firefox, IE, Chrome, Safari).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

13 odpowiedzi na „Ciasto migdałowe

  1. Ciasto świetnie się reprezentuje :) Jest pysznie.

  2. Bardzo apetyczne i piękne zdjecia !! :)

  3. avatar Kaś pisze:

    wow bardzo okazałe ciasto! no i perfekcyjne – jak spod linijki :)

  4. avatar iza pisze:

    alez to ciacho musi byc pyszne! genialnie wygląda

  5. avatar gin pisze:

    Jeny, wygląda po prostu niesamowicie. Super :)

  6. avatar bena pisze:

    Ja na wielkanoc upiekłam czterowarstwowy mazurek BYŁ PYSZNY ,ale ten migdałowiec przebija go dwukrotnie muszę go upiec DZIĘKI pozdrawiam

  7. avatar Marzena pisze:

    wygląda rewelacyjnie:-)

  8. avatar kasandraa6 pisze:

    piękny , pozdrawiam :-)

  9. avatar karmel-itka pisze:

    mmmm… wygląda tak zachęcająco!

  10. avatar Beti K pisze:

    Wygląda bardzo apetycznie! te warstwy.. perfekcyjny i na pewno pyszny! Koniecznie wypróbuję :)

  11. avatar urtica1 pisze:

    To ciasto jest po prostu piękne.

  12. Wygląda wspaniale. Lubię takie ciasta na dużą blachę. ;)

  13. avatar Ervisha pisze:

    Ne pweno jest smaczne :)