Rogaliki krucho – drożdżowe

Rogaliki krucho – drożdżowe
24 votes, 4.96 avg. rating (98% score)

To mój pierwszy raz z takimi rogalikami. Od dawna miałam je w planach, ale nie miałam sprawdzonego przepisu. Gdy spróbowałam tych rogalików u Zuzi w szkole na jakiejś zabawie, wiedziałam, że tego właśnie szukałam. Trochę mi się zeszło, zanim się za nie zabrałam i żałuję tego bardzo, bo wyszły przepyszne. Może troszeczkę za grubo rozwałkowałam ciasto, może byłyby jeszcze lepsze, gdyby ciasto było odrobinę cieńsze, ale i tak są wspaniałe! Rogaliki robi się błyskawicznie, bo nie trzeba czekać aż ciasto wyrośnie. U mnie w trzech wersjach – z marmoladą z pigwy, nutellą i bez nadzienia. A z czym Wy zrobicie swoje rogaliki? Polecam Wam bardzo!

Przepis dostałam od Babci jednego z kolegów Zuzi. Takie Babcie to skarby…

Rogaliki krucho-drożdżowe | Yeast croissants

Składniki (mi wyszło ok. 40 sztuk):

  • 1/2kg mąki pszennej
  • 50g drożdży
  • 250g miękkiej margaryny lub masła
  • 3/4 szklanki* ciepłego mleka
  • 2 żółtka (jedno białko zostawić do posmarowania rogalików)
  • 1 jajko
  • opakowanie cukru waniliowego (16g)

Dodatkowo:

  • ulubiona marmolada lub nutella do nadziewania
  • cukier puder do posypania

Do miski przesiać mąkę, zrobić w niej dołek, wsypać rozkruszone drożdże i cukier. Zalać ciepłym mlekiem i zasypać niewielką ilością mąki tak, by powstała konsystencja gęstej śmietany. Odstawić rozczyn do wyrośnięcia, na około 15-20 minut. Po tym czasie dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasto. Ciasto będzie tłuste, ale nie powinno się kleić do rąk. Wyjąć z miski,  rozwałkować na okrąg o średnicy około 22-23 cm. Podzielić na ćwiartki a każdą ćwiartkę podzielić na pół. Z jednego okręgu powinno powstać 8 trójkątów (tak jak się kroi pizzę). Na każdy trójkąt wyłożyć łyżeczkę nadzienia, zwinąć ku wierzchołkowi, uformować rogalik. Gotowe rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować białkiem.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 190°C przez ok. 20m minut, do ładnego zarumienienia się rogalików. Wyjąć z piekarnika, ostudzić na kratce. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

*szklanka = 250ml

Rogaliki krucho-drożdżowe | Yeast croissants

Rogaliki krucho-drożdżowe | Yeast croissants

Smacznego!

 

 

Wpis w przepisach na: Ciastka.
Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.


Jeśli chcesz otrzymywać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia
Jeśli chcesz wydrukować przepis bez obrazków lub części treści, zapisać do PDF lub wysłać emailem skorzystaj z funkcji "Wydrukuj ten przepis" na końcu każdego przepisu.

Ponoć nie działa komentowanie z przeglądarki Opera :-( nie umiem tego naprawić, skorzystaj proszę z innej (Firefox, IE, Chrome, Safari).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

37 odpowiedzi na „Rogaliki krucho – drożdżowe

  1. avatar Majka pisze:

    Właśnie zrobiłam rogaliki. Są nie ziemskie! Ja wszystko razem wymieszalam i od razu na noc do lodówki. Rano ciasto pięknie wyrosło i dobrze się wyrabiali. Będę korzystać tylko z tego przepisu. Pozdrawiam

  2. avatar Wera pisze:

    Właśnie skończyłam je piec, wyszły pyszne.

  3. avatar Jola pisze:

    Przepis mi się spodobał, chciałam zapisać stronę do zakładek ale niestety nie mogę a szkoda. Nie każdy chce “kraść” zdjęcia.

  4. avatar ada pisze:

    PO PROSTU REWELACJA,NIGDY NIE WIDZIALAM TAK PROSTEGO PRZEPISU NA ROGALIKI:)ZROBILAM PRZED CHWILKA Z NUTELLA I DZEMEM JAGODOWYM,A LUKIER “ZAFARBOWALAM”NA ROZOWO.
    DZIEKUJE PIEKNIE ZA PRZEPIS
    POZDRAWIAM:)

  5. avatar Kolecja pisze:

    Piekłam je w noc sylwestrową. Faktycznie robi się szybko. Zaczęłam około 1 w nocy i w niecałą godzinkę później pachniało rogalikami w całym domu. Z połowy ciasta zrobiłam cynomonowe ślimaczki. Noworocznym gościom wypiek bardzo smakował. Nie miałam cukru waniliowego i dałam 2 łyżki cukru. Polecam.

  6. avatar Wiolka pisze:

    Witam bardzo serdecznie Właścicielkę bloga i wszystkich go odwiedzających.Urzekło mnie to miejsce.Tak tu miło i pachnąco wypiekami…Chyba będę tu zaglądać codziennie.Dzisiaj mam ogromną ochotę na rogaliki.W przepisie na nie nie ma cukru(oczywiście oprócz waniliowego).Czy tak ma być?Z góry dziękuję za odpowiedż.

  7. avatar Iwonka pisze:

    I znów je robię:) MNIAM…

  8. avatar Iwonka pisze:

    Mniam…
    Nie wiem czy zdążą wystygnąć:) Pycha…

  9. avatar Iwonka pisze:

    Zaczynam robić:)
    Napiszę jak wyszły:)

  10. avatar Kasia pisze:

    Witaj, zrobiłam nie dawno rogaliki z Twojego przepisu, jestem bardzo zadowolona, dodałam nawet przepis na mojej stronie oczywiście z linkiem! Genialne, w moim wykonaniu z własnej roboty dżemem brzoskwiniowym (brzoskwinie z podwórka). Mimo, że dżem wyszedł rzadki to i tak rogaliki się udały. Super pozdrawiam! Kasia

  11. avatar judyta pisze:

    rogaliki wyszly super, przepis jest bardzo dobry!! pozdrawiam

  12. avatar Edytka pisze:

    Zabieram się do rogalików, bo kuszą mnie…
    Oczywiście dam znać, jak wyszły :-)

    • avatar Edytka pisze:

      Wyszły rewelacyjne. Zrobiłam je z jabłkami, które jesienią przesmażałam do słoików i część z Nutellą. Te z jabłkami dla mnie lepsze.
      Przepis rewelacyjny, prosty, ciasto łatwo się wyrabia i rogaliki w mig się robią (tak samo w mig znikają :-)).
      Dziękuję za przepis i pozdrawiam.
      Edytka

  13. avatar Mmmm pisze:

    Zrobiłam z podwójnej porcji. Wyszło mi 117 sztuk. Wszystkie z masą makową, jedne oblane czekoladą a drugie posypane cukrem pudrem. Niebo w gębie. Przepyszne! Z ręką na sercu polecam :) Po prostu pyszne.

  14. avatar Kaś pisze:

    te z nutellą wsunęłabym jeszcze ciepłe :) bardzo kształtne wyszły. w tych kruchych, grubsze ciasto jest jak dla mnie ogromną zaletą

  15. avatar flowerek pisze:

    Piekne rogaliki. Uwielbiam taki rodzaj wypiekow. Rzeczywiscie takie babcie jak ta to skarb. szczegolnie chetnie dzielace sie przepisami :)

  16. avatar Alicja pisze:

    Właśnie wyjęłam blachę pełną rogalików. Twój przepis i resztki z lodówki- pół kostki drożdży, kawałek Kasi… i dom pełen zapachu.
    pozdrawiam

  17. avatar anihotka pisze:

    Wlasnie wyjelam rogaliki z piekarnika, sa naprawde przepyszne. Zrobilam je zgodnie z przepisem i marmolada rozana. Pachnie w calym domu! Przepis jest naprawde prosty, nie trzeba dlugo czekac na wyrosniecie odczynu oraz samo wyrabianie ciasta reka trwalo z 10 minut tak by nie kleilo sie do rak. Bardzo dziekuje za przepis! na pewno polece go znajomym i tesciowej i bede z niego jeszcze nie raz korzystac.

  18. avatar Katka pisze:

    Mam podobny przepis i za pierwszym razem nie mogłam uwierzyć ,że nie musi wyrastać.Rogaliki rzeczywiście pycha i dla niecierpliwych w sam raz:)

  19. avatar ANDZIA pisze:

    właśnie czekam żeby wyciągnąć drugą partię z pieca , moje nie wyszły idealne ale jak na pierwszy raz jestem z nich dumna . Ja zrobiłam z nutellą i serkiem mascarpone , zobaczymy czy będą jadalne ;-).

  20. avatar Jagoda pisze:

    W sam raz do popołudniowej kawy :-)

  21. avatar moje pasje pisze:

    piękne! Uwielbiam krucho – drożdżowe :) Robiłam kiedyś bardzo podobne i bardzo nam smakowały tylko moje miały śmietanę zamiast mleka. Koniecznie muszę wypróbowac i tą wersję :) Pozdrawiam :)

  22. avatar anula pisze:

    ja robiłam z makiem, mak mielony, trochę cukru, miodu, drobne bakalie, odrobina masła. wyszły mega – taki mały makowiec na jeden kęs

  23. avatar ilka pisze:

    pięknie wyglądają, można zrobić takie rogaliki z serem?

  24. avatar Nemi pisze:

    Pyszne maleństwa:) Marzą mi się z konfiturą z wiśni albo śliwek:)

  25. avatar iza pisze:

    Asiu…ja poproszę takiego rogalika ;)) cudne są

  26. Uwielbiam takie rogaliki :) piękne zdjęcia

    • avatar Opalanka pisze:

      Piękne zdjęcia :) Znam ten przepis i też był dla mnie odkryciem. Zdaje się, że nawet nazwałam posta z nimi “najlepsze rogaliki”. Delikatne i bardzo smaczne. Robię je z jabłkami ze słoika. Pozdrowionka :)