Babka śmietankowa | cream sand cake

Piaskowa babka śmietankowa

by

w przepisy na: , ,

Święta zbliżają się do nas wielkimi krokami, a znając mnie, znów mnie zaskoczą i nie zdążę ze wszystkim, co sobie zaplanowałam. Ale mam dla Was pyszną babkę. Co prawda na blogu znajduje się już kilka propozycji na różne babki, jednak piaskowej jeszcze nie ma. Ta jest bardzo smaczna, pięknie pachnie i do tego szybko się ją robi. Wprawne oko wypatrzy, że moja babka postanowiła zrobić mi psikusa i pokazał się malusieńki zakalec. Jest to o tyle dziwne, że wyszedł jedynie na kawałku babki i jest naprawę bardzo mały… Mimo to, polecam Wam bardzo, może w tym roku właśnie ta babka zagości na Waszych świątecznych stołach.

Przepis pochodzi z książki ‘Kuchnia Polska’.

Babka śmietankowa | cream sand cake

Składniki:

  • 1/2 szklanki* mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru (po 35g każdy)
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 jajka (osobno żółtka i białka)
  • 125g miękkiego masła
  • szklanka cukru pudru
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 12%

Masło utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę, następnie dodawać po jednym żółtku, miksując dokładnie po każdym. Gdy składniki się połączą wlewamy pomału śmietankę i nadal miksujemy. Mąki, budyń i proszek do pieczenia przesiać i dodać do masy. Dokładnie zmiksować, nie za długo. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do ciasta. Delikatnie wymieszać całość.

Małą formę keksową o wymiarach 25x11cm wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Przelać przygotowane ciasto.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 45 minut. Wierzch babki powinien być ładnie zarumieniony. Może też lekko popękać, ale babki tak mają:). Wyjąć z piekarnika, ostudzić, posypać cukrem pudrem.

*szklanka = 250ml

Zachęcam również do konkursu wielkanocnego, w którym można wygrać fajne nagrody:)

Babka śmietankowa | cream sand cake

Babka śmietankowa | cream sand cake

Babka śmietankowa | cream sand cake

Smacznego!


Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia


Zapraszam do mojego sklepu z pierniczkami (i maskotkami Zuzi):

Link do sklepu z ręcznie lukrowanymi świątecznymi pierniczkami

Polub nasz piernikowy profil na facebooku -> FB – Słodkie Pierniki

Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

26 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Ola
Ola
7 lat temu

Witam serdecznie słodka babeczko. Podejście do tej babki miałam dwa razy – za pierwszym razem wyszła pyszna lecz zakalec, za drugim razem posłuchałam twojej rady, by piec w ustawieniach góra – dół i wyszła znakomita i …. BEZ ZAKALCA!!! 🙂 🙂
Dziękuję raz jeszcze 🙂 Pozdrawiam.

x
x
9 lat temu

Beznadzieja, przecież te składniki w ogóle się nie łączą! Autorka niech lepiej zacznie od nauki poprawnej polszczyzny, a potem zabiera się za gotowanie. Po zmianie przepisu według własnego pomysłu jakoś to wygląda. Nie polecam.

Kasia M.
Kasia M.
9 lat temu

Już zdegustowana, jeszcze letnia. Zakochałam się! Boski smak. Jedynie jest bardzo słodka, a dałam już 3/4 szklanki cukru kryształu i na następny raz (oj będzie na pewno!) dam tylko 1/2 szklanki. Pycha, pycha!

Kasia M.
Kasia M.
9 lat temu
Reply to  Asiek

Możliwe że to wina rodzaju cukru. Przeczytalam komentarze i też spróbuję zrobić na czekoladowym budyniu a resztę bez zmian. Mniam!

Kasia M.
Kasia M.
9 lat temu

Nie wiem czemu dostałam ślinotoku na widok tej babki! Mąż dostał zlecenie kupienia mi słodkiej śmietanki i budyniów i zaraz biorę się za pieczenie 😀

Asia
Asia
10 lat temu

Ja zrobiłam babkę z budyniem czekoladowym i nie wyszedł mi zakalec,jest bardzo dobra polecam tan przepis 🙂

Rosie @ Blueberry Kitchen

Twoje ciasto wygląda smakowicie, a zdjęcia przepiękne!

Monika i Zuzia
Monika i Zuzia
11 lat temu

Asieczko potrzebuje pomocy. 2 razy robiłam ta babę i za każdym razem mi wychodzi tak jakby niedopieczona . Dziś piekłam dłużej i taki sam efekt. Wypieki z Twoich przepisów zawsze mi wychodziły dlatego myślę ,że coś w proporcjach pokręciłam masz może składniki w gramach ? Bo szklanek u mnie nie ma 🙁
Jak myślisz gdzie robię błąd. Dodam ,że bardzo mi zależy żeby ja zrobić. Pozdrawiam cieplutko Monika

Monika i Zuzia
Monika i Zuzia
11 lat temu
Reply to  Asiek

Bardzo dziękuję 🙂

Ola
Ola
11 lat temu

A myślisz, że mogę pominąć budynie/zastąpić mąką ziemniaczaną? A które to wydanie kuchni polskiej i ew. autorstwo? Bo wydaje mi się, że w moim z roku 60 jeszcze nie istniał budyń w torebkach 🙂 choć nie mam jej teraz pod ręką

Edyta
Edyta
11 lat temu

hej kochana twoje przepisy sa wspaniale babeczka wyglada smakowicie i napewno sprobuje taka zrobic na Swieta Pozdrawiam cieplo.

Basia
Basia
11 lat temu

Asiek,bardzo dziękuję za prosty i pyszny przepis!
Babka wspaniała,prosta w wykonaniu,POLECAM!
Pozdrawiam

iza
11 lat temu

śmietankowa mniam musi być pyszna

Katka
Katka
11 lat temu

Ojej Asiu ja uwielbiam piaskowe babki i mam jedna właśnie ją piekłam na niedzielę ale na święta upiekę Twoją 🙂

Majana
11 lat temu

Oj te święta coś za szybko idą, ja chyba w ogóle się z niczym nie wyrobię, albo po prostu zrobię mniej niż zawsze hmmm…
Twoja babeczka wygląda wspaniale. CHoć nie przepadam akurat za piaskowymi babkami, bo lubię wilgotne. 🙂 Jednak tej bym chętnie zjadła 🙂
Pozdrowienia serdeczne.

kasandraa6
11 lat temu

piękna a jakie masz śliczne szczypce i widelczyk 🙂

pieczarka mysia
11 lat temu

Uwielbiam takie babki 🙂