Piaskowa babka śmietankowa

4.78 avg. rating (95% score) - 27 votes

Święta zbliżają się do nas wielkimi krokami, a znając mnie, znów mnie zaskoczą i nie zdążę ze wszystkim, co sobie zaplanowałam. Ale mam dla Was pyszną babkę. Co prawda na blogu znajduje się już kilka propozycji na  różne babki, jednak piaskowej jeszcze nie ma. Ta jest bardzo smaczna, pięknie pachnie i do tego szybko się ją robi. Wprawne oko wypatrzy, że moja babka postanowiła zrobić mi psikusa i pokazał się malusieńki zakalec. Jest to o tyle dziwne, że wyszedł jedynie na kawałku babki i jest naprawę bardzo mały…  Mimo to, polecam Wam bardzo, może w tym roku właśnie ta babka zagości na Waszych świątecznych stołach.

Przepis pochodzi z książki ‚Kuchnia Polska’.

Babka śmietankowa | cream sand cake

Składniki:

  • 1/2 szklanki* mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru (po 35g każdy)
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 jajka (osobno żółtka i białka)
  • 125g miękkiego masła
  • szklanka cukru pudru
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 12%

Masło utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę, następnie dodawać po jednym żółtku, miksując dokładnie po każdym. Gdy składniki się połączą wlewamy pomału śmietankę i nadal miksujemy. Mąki, budyń i proszek do pieczenia przesiać i dodać do masy. Dokładnie zmiksować, nie za długo. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do ciasta. Delikatnie wymieszać całość.

Małą formę keksową o wymiarach 25x11cm wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Przelać przygotowane ciasto.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 45 minut. Wierzch babki powinien być ładnie zarumieniony. Może też lekko popękać, ale babki tak mają:). Wyjąć z piekarnika, ostudzić, posypać cukrem pudrem.

*szklanka = 250ml

Zachęcam również do konkursu wielkanocnego, w którym można wygrać fajne nagrody:)

Babka śmietankowa | cream sand cake

Babka śmietankowa | cream sand cake

Babka śmietankowa | cream sand cake

Smacznego!


Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia

Ten wpis został opublikowany w kategorii Babki, Ciasta, Na Wielkanoc i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

26 odpowiedzi na „Piaskowa babka śmietankowa

  1. avatar Ola pisze:

    Witam serdecznie słodka babeczko. Podejście do tej babki miałam dwa razy – za pierwszym razem wyszła pyszna lecz zakalec, za drugim razem posłuchałam twojej rady, by piec w ustawieniach góra – dół i wyszła znakomita i …. BEZ ZAKALCA!!! :) :)
    Dziękuję raz jeszcze :) Pozdrawiam.

  2. avatar x pisze:

    Beznadzieja, przecież te składniki w ogóle się nie łączą! Autorka niech lepiej zacznie od nauki poprawnej polszczyzny, a potem zabiera się za gotowanie. Po zmianie przepisu według własnego pomysłu jakoś to wygląda. Nie polecam.

    • avatar Asiek pisze:

      Oczywiście, babkę kupiłam w sklepie, sama jej nie upiekłam. Zamiast wylewać z siebie tyle nieuzasadnionego jadu, proponuję jakiś kurs wypieków. A tematu mojej polszczyzny, to już w ogóle komentować nie będę.

  3. avatar Kasia M. pisze:

    Już zdegustowana, jeszcze letnia. Zakochałam się! Boski smak. Jedynie jest bardzo słodka, a dałam już 3/4 szklanki cukru kryształu i na następny raz (oj będzie na pewno!) dam tylko 1/2 szklanki. Pycha, pycha!

    • avatar Asiek pisze:

      jak dla mnie, babka wcale nie była słodka, wg mnie wina leży po stronie użytego cukru :) Ale cieszę się, że smakowała!

      • avatar Kasia M. pisze:

        Możliwe że to wina rodzaju cukru. Przeczytalam komentarze i też spróbuję zrobić na czekoladowym budyniu a resztę bez zmian. Mniam!

  4. avatar Kasia M. pisze:

    Nie wiem czemu dostałam ślinotoku na widok tej babki! Mąż dostał zlecenie kupienia mi słodkiej śmietanki i budyniów i zaraz biorę się za pieczenie 😀

  5. avatar Asia pisze:

    Ja zrobiłam babkę z budyniem czekoladowym i nie wyszedł mi zakalec,jest bardzo dobra polecam tan przepis :)

  6. Your cake looks delicious and your photos are gorgeous!

  7. avatar Monika i Zuzia pisze:

    Asieczko potrzebuje pomocy. 2 razy robiłam ta babę i za każdym razem mi wychodzi tak jakby niedopieczona . Dziś piekłam dłużej i taki sam efekt. Wypieki z Twoich przepisów zawsze mi wychodziły dlatego myślę ,że coś w proporcjach pokręciłam masz może składniki w gramach ? Bo szklanek u mnie nie ma :(
    Jak myślisz gdzie robię błąd. Dodam ,że bardzo mi zależy żeby ja zrobić. Pozdrawiam cieplutko Monika

    • avatar Asiek pisze:

      Wychodzi jakby lekki zakalec? Powiem szczerze, że nie mam pojęcia dlaczego tak się może dziać. Zbyt mocno lub zbyt długo mieszane składniki? Nie mają jednakowej temperatury? Jeśli chodzi o proporcje… postaram się przeliczyć wszystko na wadze, ale jutro, dziś już nie mam siły…

  8. avatar Ola pisze:

    A myślisz, że mogę pominąć budynie/zastąpić mąką ziemniaczaną? A które to wydanie kuchni polskiej i ew. autorstwo? Bo wydaje mi się, że w moim z roku 60 jeszcze nie istniał budyń w torebkach :) choć nie mam jej teraz pod ręką

    • avatar Asiek pisze:

      Możesz pominąć budyń, ale wtedy to już będzie raczej zwykła babka piaskowa, nie śmietankowa, budyń daje jej bardzo fajny smak. Co do książki, to jest to współczesne wydanie Ewy Aszkiewicz.

  9. avatar Edyta pisze:

    hej kochana twoje przepisy sa wspaniale babeczka wyglada smakowicie i napewno sprobuje taka zrobic na Swieta Pozdrawiam cieplo.

  10. avatar Basia pisze:

    Asiek,bardzo dziękuję za prosty i pyszny przepis!
    Babka wspaniała,prosta w wykonaniu,POLECAM!
    Pozdrawiam

  11. avatar iza pisze:

    śmietankowa mniam musi być pyszna

  12. avatar Katka pisze:

    Ojej Asiu ja uwielbiam piaskowe babki i mam jedna właśnie ją piekłam na niedzielę ale na święta upiekę Twoją :)

  13. avatar Majana pisze:

    Oj te święta coś za szybko idą, ja chyba w ogóle się z niczym nie wyrobię, albo po prostu zrobię mniej niż zawsze hmmm…
    Twoja babeczka wygląda wspaniale. CHoć nie przepadam akurat za piaskowymi babkami, bo lubię wilgotne. :) Jednak tej bym chętnie zjadła :)
    Pozdrowienia serdeczne.

  14. avatar kasandraa6 pisze:

    piękna a jakie masz śliczne szczypce i widelczyk :-)

  15. Uwielbiam takie babki :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *