Lombardzka bułka wielkanocna

4.83 avg. rating (96% score) - 23 votes

To chyba ostatnia w tym roku moja propozycja świąteczna. Od dawna  sama piekę chleb, trochę rzadziej bułki. Moja rodzina dużo bardziej woli takie pieczywo, od tego sklepowego. Stąd pomysł na to, żeby na świątecznym stole zawitała jakaś świąteczna bułka. Powiem Wam, że moja propozycja to strzał w 10! Bułka jest bardzo puchata, mięciutka, delikatnie pachnąca przyprawami i do tego taka ładna… A co najważniejsze, długo zachowuje świeżość. Najlepiej smakuje z samym masłem, lub domowymi konfiturami. Polecam Wam bardzo, będzie pięknie prezentować się na Waszych stołach.

Przepis pochodzi z książki ‚Pieczenie ciast’.

Inne propozycje znajdziecie w dziele Na Wielkanoc.

Lombardzka bułka wielkanocna | Lombardy Easter bread

Lombardzka bułka wielkanocna | Lombardy Easter bread

Składniki:

  • 500g mąki
  • 30g świeżych drożdży (suchych o połowę mniej)
  • 250ml mleka
  • 2 jajka
  • 70g cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta startej gałki muszkatołowej
  • szczypt zmielonego ziela angielskiego
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • 120g miękkiego masła
  • 50g drobno pokrojonej kandyzowanej skórki cytrynowej (pominęłam)

Mąkę przesiać do miski, zrobić w niej dołek, wsypać rozkruszone drożdże i zalać połową ciepłego mleka. Zasypać niewielką ilością mąki tak, by powstała konsystencja gęstej śmietany (zdjęcie o co chodzi). Odstawić pod przykryciem na 15 minut. Jajka utrzeć z cukrem, solą, przyprawami i skórką cytrynową na jasną masę. Do wyrośniętego zaczynu dodać pozostałe mleko i masę jajeczną. Wyrobić ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać miękkie masło i posiekaną skórkę cytrynową. Wyrabiać ciasto do momentu, aż ciasto będzie lśniące i elastyczne (moje się dość mocno lepiło, więc dosypałam trochę mąki). Wyrobione ciasto odstawić pod przykryciem na ok. 30 minut (powinno znacznie urosnąć). Następnie wyjąć z miski, krótko wyrobić i podzielić na 4 równe części. Z każdej części uformować kulę.

Tortownicę o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia lub dokładnie wysmarować tłuszczem. Ułożyć kule obok siebie i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować rozmąconym jajkiem.

Piec w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 30 – 40 minut. Po tym czasie wyjąć i ostudzić.

Lombardzka bułka wielkanocna | Lombardy Easter bread

Lombardzka bułka wielkanocna | Lombardy Easter bread

Lombardzka bułka wielkanocna | Lombardy Easter bread

Smacznego!

 

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bułki drożdżowe, Ciasta, Drożdżowe, Na Wielkanoc i oznaczony tagami , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

26 odpowiedzi na „Lombardzka bułka wielkanocna

  1. avatar Klaudia pisze:

    Witam,
    Niedawno zaczęłam przygodę z Twoimi przepisami. Są SUPER! O to jak zmieniasz dwie lewe rece do pieczemia w doskonałą gospodynię. Dziękuję! Dziś będę próbować swoich sił z tą bułeczką. Jeśli wyjdzie na pewno zagości na naszym wielkanocnym stole. Pozdrawiam.

    • avatar Asiek pisze:

      Bardzo się cieszę, że moje przepisy przypadły Ci do gustu i, że dzięki nim zaczynasz przygodę w kuchni :)
      Pozdrawiam!

      • avatar Klaudia pisze:

        Bułka wyszła wspaniała, niestety nie zdarzyła zrobić zdjęcia, bo zniknęła ze stołu w mgnieniu oka ;-). Mąż i córcia zadowoleni:-). Ps. Tez mam córkę Zuzie, tylko, ze moja ma 2,5 roku 😉

  2. avatar hania pisze:

    Witaj Asiu,
    moje ciasto wyroslo, bylo elastyczne i piekne ! a jednak, opadlo podczas pieczenia na srodku po 40 min patyczek byl mokry a zostawiajac na chwilke dluzej jest po prostu twarda :( a takie nadzieje mialam :(( moze nastepnym razem wyjdzie….

  3. avatar hania pisze:

    woooow jaka piekna! zrobie niedlugo 😉

  4. avatar Ania pisze:

    zrobiłam dzisiaj ale dodałam odrobine rodzynek i wanilie zamiast przypraw. Ale musze powiedzieć jest to najsmaczniejsza baba jaka jadła puszysta, rozpływajaca się w ustach. JAk zwykle twoje przepis są idealne i niezastąpione.

  5. avatar halina pisze:

    pięknie wygląda

  6. avatar urtica1 pisze:

    Asieńko życzę Tobie, Pafce i Zuzi radosnych i spokojnych Świąt. Pozdrawiam ciepło :)

  7. avatar abbra pisze:

    Wesołych Świąt Asiu !

  8. avatar Anahitka9 pisze:

    Cudowna!!
    Życzę wspaniałych, słonecznych i bardzo słodkich Świąt:)

  9. avatar Ilthie pisze:

    Uwielbiam Twoje przepisy, trafiłam w grudniu szukając piernika. W moim ostatnim poście u mnie możesz zobaczyć jego zdjęcie :) Faktycznie przepisy z Twojej strony zawsze wychodzą, więc polecam je znajomym. W tej byłce wielkanocnej nie przekonuje mnie gałka muszkatołowa i ziele angielskie czy mogę zamiast nich dodać cynamon?

    • avatar Asiek pisze:

      Możesz, ale malutko, żeby nie zdominował bułki, tylko nie wiem, jak będzie się komponował ze skórką cytrynową. Co do tamtych przypraw, to ja też za nimi nie przepadam, ale tu jest ich bardzo malutko, dobrze smakują:)

  10. avatar Katka pisze:

    Normalnie zjem ekran’)) Idę ją zarobić bo strasznie szybka jest i będzie na kolację z kakao:)Jak ja wiem kiedy do Ciebie wpaść:))

  11. avatar Dorota pisze:

    Wygląda i smakuje obłędnie ! Na drugi dzień również puszysta :)

  12. avatar magma pisze:

    rewelacja, pycha:)

  13. avatar karmel-itka pisze:

    wygląda obłędnie! Taka puchata :]

  14. Ale cudo! Wygląda obłędnie pysznie 😀

  15. avatar iza pisze:

    Asiu jakie kuszące zdjęcia 😉 gdybym nie była zbyt leniwa upiekłabym taką bułkę

  16. avatar k. pisze:

    Wygląda obłędnie…aż ślinka cieknie;)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *