Serowe pączusie

4.73 avg. rating (94% score) - 43 votes

To już moja ostatnia propozycja na tegoroczny tłusty czwartek. Pączki dla zapracowanych. Bardzo szybkie i bardzo smaczne. A do tego na drugi dzień smakują równie dobrze. Nie potrzebują dużo czasu, nie muszą wyrastać, wystarczy wymieszać wszystkie składniki i można smażyć. Jedyna ich wada jest taka, że nie można przestać ich jeść. Polecam Wam bardzo!

Przepis znaleziony rok temu u Kasi ze Słodkich Fantazji, a pochodzi z książki „Pączki i faworki. Domowe wypieki dla każdego” autorstwa E. Gontarskiej. U mnie dopiero teraz doczekał się realizacji. Kasiu, dziękuję!

Pączki serowe | Cheese donuts

Pączki serowe | Cheese donuts

Składniki na wielką miskę pączków:

  • ½ kg twarogu (użyłam jak na sernik, już zmielonego)
  • 6 łyżek cukru
  • 5 łyżek gęstej kwaśnej śmietany
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej (musiałam dać 2,5 szklanki, zależy to od wilgotności sera)
  • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka spirytusu lub octu (dodałam rum)
  • 16g cukru wanilinowego

Dodatkowo:

  • cukier puder do oprószenia

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, wyrobić ciasto. Ciasto będzie dość mocno klejące i takie właśnie ma być. Ja do swojego musiałam dosypać więcej mąki, niż jest podane w przepisie, bo inaczej nie dałoby się nic z niego uformować. Przyznam bez bicia, że takie klejące ciasto może doprowadzić do szału, ale zwilżając dłonie w zimnej wodzie uda się robić kuli. Gdyby jednak ktoś nie miał ochoty na taką zabawę, można ciasto kłaść łyżką na rozgrzany olej.

W szerokim rondlu rozgrzać olej do temperatury 170 – 175°C (sprawdzam czy jest dobrze nagrzany wrzucając skórkę od chleba, jak się zacznie ładnie rumienić to znaczy, że olej nadaje się już do smażenia). Formować kulki wielkości orzecha laskowego (podczas pieczenia pączki rosną) i wrzucać na gorący olej. Pączki same się odwracają, należy jedynie pilnować, by się za mocno nie przypiekły. Wyciągać na ręcznik papierowy. Lekko przestudzić i jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem.

Zobacz inne przepisy na Tłusty czwartek.

Pączki serowe | Cheese donuts

Pączki serowe | Cheese donuts

Pączki serowe | Cheese donuts

Smacznego!

 

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciastka, Tłusty czwartek i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

48 odpowiedzi na „Serowe pączusie

  1. avatar Emma1954 pisze:

    Robiłam wielokrotnie te pączusie i polecam ser biały w klinkach lub na wagę. Te z wiaderka muszą mieć jakiś dodatek chemii bo ciasto robi się rzadkie. Dobrze jest moczyć ręce w zimnej wodzie przy toczeniu kulek a ostatnio w Pytaniu na Śniadanie polecali zwilzac olejem ale jeszcze nie próbowałam

  2. avatar MagdaS pisze:

    Wybrałam Pani przepis, też dodałam więcej mąki. Jestem niecierpliwa i nakładałam łyżką i smażyłam. Zależało mi na smaku a nie kształtnych kulach. Przepis super, będę z niego korzystała i już poleciłam. Przepyszne, polecam 👏👍😁😘

  3. avatar buddyjka pisze:

    Dzisiaj po raz pierwszy odważyła się zrobić własne pączki dla dzieciaczków. Skorzystałam z przepisu na zerowe kuleczki. WYSZŁY CUDOWNE. Zerknęłam na kilka pozostałych przepisów na słodkości i już wiem, że będę tu powracać i inspirować się kolejnymi podpowiedziami jak coś przepysznego zrobić dla radości rodziny.

    • avatar Asiek pisze:

      Cieszę się, że pączusie się udały. Będzie mi bardzo miło, jeśli zostaniesz u mnie na dłużej :)
      Dziękuję za komentarz i pozdrawiam!

  4. avatar hasza pisze:

    Pączki usmażone. Nie udało mi się w rękach ‚ukulać’, ale kładzione łyżką i tak smakują pysznie.

  5. avatar mama pisze:

    Właśnie zrobiłam pączusie, są rewelacyjne. POLECAM!!!! Nie zrażać się konsystencją ciasta, troszkę wody na dłonie i kuleczki same się robią :0)

  6. avatar Maxi pisze:

    Robiłam te pączusie po raz kolejny,i jak na złość dziś taka klapa nasiąkły olejem i w ogóle konsystencja nie wyszła taka jak poprzednio :( i nie wiem czemu tak się stało :(

    • avatar Asiek pisze:

      No ja też nie wiem :(

      • avatar Maxi pisze:

        Czy to ma znaczenie czy łączy się 2 rodzaje serka (z wiaderka z kostką) i miesza mikserem?Bo w sumie 2 rzeczy zrobiłam inaczej :(

        • avatar Asiek pisze:

          Nie powinno mieć to znaczenia. A może po prostu olej bym zbyt słabo zagrzany?

          • avatar Maxi pisze:

            chyba nie bo niektóre się aż przypalały a w środku były surowe:( zobaczę teraz jak będę robiła tak jak poprzednio czy wyjdzie ok

        • avatar Dora pisze:

          Problemem jest niestety mąka. Uprzedzam, ze mąka typ 550 np marki Basia niekoniecznie będzie miała taka samą ilość glutenu, co mąka typ 550 np lubelli. Proponuję używać zawsze tej samej mąki , na której wyszły za pierwszym razem. Ja osobiście kupuję tylko Lubellę i nigdy nie ma problemów-zauważyli to już moi uczniowie, którzy nie raz”przejechali się” na innych mąkach.

  7. avatar mniaaaam pisze:

    Pączusie są bardzo smaczne.Polecam! Do tego są baardzo proste i szybkie.

  8. avatar Aga pisze:

    Witam , dziękuję serdecznie za pączusie, dawno szukałam tego przepisu, bo mam mało czasu a przecież Tłusty Czwartek nie może odbyć się bez słodkości :) Mam tylko pytanie co do sera, czy może to być ser typowy na sernik , zmielony w wiaderku? czy będzie zbyt rzadki? Myślałam tez o takim serze u nas dostępnym w „kiszkach” trzykrotnie zmielonym. Bardzo proszę o szybka odpowiedź :) Z góry dziękuję i pozdrawiam!

    • avatar Asiek pisze:

      Może być w wiaderku, pod warunkiem, że będzie miał dużą zawartość tłuszczu, wtedy będzie miał odpowiednią konsystencję. W przeciwnym razie będzie zbyt rzadki. Już lepszy będzie ten w kiszce, bo to jest zmielony twaróg, bez dodatków.

  9. avatar Paula pisze:

    Wlasnie zrobilam. Sa przepyszne

  10. avatar sylwia pisze:

    Fantastyczne pączusie. Bardzo szybki przepis a pączusie smakowite☺. Zrobiłam je dziś rano są suuuuuper.

  11. avatar Frygaa pisze:

    Mialam niesamowita zabawe podczas pieczenia, one faktycznie sie same obracaja, malo tego one sie kreca do samego wyjecia. Przezabawnie to wyglada:) Paczusie kladzone lyzka tez pieknie wygladaja, sa smaczne i delikatne, maja tylko 1 wade chlona tluszcz i pomimo lezakowania na reczniku sa niestety tluste.

  12. avatar Edi pisze:

    Jakiej konsystencji powinno byc ciasto?(przyznam ze dalam 2,5 szkl maki a nadal jest takie ze nic nie da sie uformowac a nie wiem czy z byt duza ilosc maki ich nie zepsuje :( )

    • avatar Asiek pisze:

      Ciasto jest bardzo klejące, ale powinno być takie, że da się formować z niego pączusie. Ja też dosypywałam sporo mąki.

    • avatar MichalinaMB pisze:

      jeśli mogę coś podpowiedzieć to ja np nakładałam pączusie łyżką, szło dość szybko i choć może nie wyszły takie idealnie okrągłe jak na zdjęciach to mimo wszystko PYSZNE :) moja konsystencja też była dość rzadka więc wolałam uniknąć niecenzuralnych wyrażeń podczas „kulania” 😉

  13. avatar hann pisze:

    a czy można użyć takiego twarogu w kostce? wtedy półtłusty czy tłusty?

  14. avatar MichalinaMB pisze:

    Zrobiłam! :-) Nie zdecydowałam się na kulanie, moje nerwy i bez tego wiszą na postronkach… 😉 Postanowiłam nakładać łyżką i choć nie wyszły takie okrąglutkie jak na zdjęciu to mimo wszystko są PYSZNE! :-) W sobotę robię następną porcyjkę… 😉 Dziękuję bardzo za przepis :-)

  15. avatar MichalinaMB pisze:

    uwielbiam zdjecia na tym blogu…:-) jutro biore sie za serowe pączusie, myślę że będą świetnym dodatkiem do karnawałowej zabawy w przedszkolu :-) mam tylko pytanko: czy przed smażeniem ciasto kulamy? łatwo to wychodzi przy takim klejącym się cieście?

  16. avatar Himerka pisze:

    To zadziwiajace jakie smaczne,proste i kosztuje tak nie wiele…ja do tej pory kupowalam w piekarniach i zo jedna kuleczke placilam 25 cent!!! od tej pory bede sama robila, dzieci napadly mnie w kuchni …nawet nie doniostam do stolu!!! pierwsze slowa po przelknieciu brzmialy…Mamusiu jestes najlepsa Mama na swiecie…kofam cie!
    Bardzo dziekuje za wspanialy przepis !
    Pozdrawiam

  17. avatar magma pisze:

    świetne Ci wyszły:) idealny kształt, na pewno smaczne:)

  18. avatar Łucja pisze:

    śliczne malutkie pączusie :)

  19. avatar Majana pisze:

    Kochana, jakie one sa sliczne. ! Takie na jeden kęs, pyszności :)

  20. avatar elka pisze:

    Bardzo dziekuje za ten przepis. Kiedyś robiłam takie pączusie i wszystkim nam bardzo smakowały, a ich największą zaletą była szybkość wykonania. Niestety przepis gdzieś mi się zawieruszył, więc bardzo się ucieszyłam, kiedy zobaczyłam go na Twoim blogu. Idealny dla zapracowanych!

  21. Ależ piękne! Jestem pod wrażeniem :) takie malutkie a dają tyle radości! :)

    Posyłam tłuste buziaki ;*

  22. avatar Basia pisze:

    Piękne te pączusie! :-) I jakie apetyczne zdjęcia :-)
    Pozdrawiam serdecznie!
    Basia

  23. avatar iwona pisze:

    witam
    Uwielbiam wszystkie ciasta z serem w roli głównej, dzisiaj zastanawiałam się czy zrobić oponki z serem ale zafascynował mnie ten przepis .Zabieram się do pracy. Przyznam ,że dopiero od niedawna znalazłam ten blog i bardzo mi się podoba.Zrobiłam już chatkę Baby Jagi, przepis super a na sobotę zrobię dla mojego syna tort Fererro, ponieważ uwielbia wszystko co czekoladowe. Opiszę czy mi się udał.Powodzenia w pieczeniu a ja będę często zaglądała ,bo to moja ulubiona strona z pieczeniem,

  24. avatar Magda pisze:

    Bardzo mi sie podoba Twoja propozycja. Piękne pączusie. Pięknie zaprezentowane….
    Pozdrawiam:)

  25. Asiu piękne Ci wyszły! :) Ale to akurat mnie nie dziwi. Nie wiedziałam jeszcze niczego, co nie wyszłoby piękne spod Twoich utalentowanych paluszków :) ps. No i cieszę sie bardzo, że smakowały. :) Pozdrawiam cieplutko!

  26. avatar moje pasje pisze:

    uwielbiam te pączki :) Cudne Ci wyszły W tym roku znów sie o nie chyba pokuszę :) Pozdrawiam :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *