Czekoladowy tort bezowy z kremem cytrynowym

4.54 avg. rating (90% score) - 28 votes

Gdy po jakimś pieczeniu zostaną Wam białka, i nie bardzo wiecie co z nimi zrobić, to proponuję ten pyszny deser. Delikatna, rozpływająca się w ustach czekoladowa beza, której słodkość przełamuje pyszny cytrynowy krem z lemon curd. Z każdym kolejnym kęsem będziecie chcieć więcej i więcej. Deser jest prosty i szybki w wykonaniu, co jest jego niewątpliwą zaletą. Ale uważajcie, równie szybko znika… Polecam Wam bardzo!

A jeśli nie lubisz cytrynowego smaku, to zapraszam na inne moje torty bezowe.

Przepis własny.

Beza czekoladowa z kremem cytrynowym | Chocolate meringue with lemon cream

Beza czekoladowa z kremem cytrynowym | Chocolate meringue with lemon cream

Beza czekoladowa (składniki na dwa blaty):

  • 6 białek
  • 250g drobnego cukru
  • 3 łyżki dobrego kakao
  • 1 łyżeczka octu

Białka ubić na sztywną masę, pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, miksują dokładnie, następnie dodać ocet i zmiksować. Na końcu dodać przesiane kakao i delikatnie wymieszać bezę.

Dwie blaszki z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, na obydwu narysować okrąg o średnicy 22cm. Bezę podzielić na dwie części i wyłożyć na blaszki.

Piec z termoobiegiem w temperaturze 140°C przez 1 godzinę, następnie wyłączyć piekarnik. Zostawić bezy w uchylonym piekarniku do całkowitego ostygnięcia. Najlepiej zrobić to dzień wcześnie i pozostawić bezę na noc w piekarniku.

Krem cytrynowy:

  • 500g serka mascarpone (używam Piątnicy)
  • 350ml schłodzonej śmietanki kremówki
  • 250g lemon curd (jedną łyżkę odłożyć do dekoracji)
  • 50g cukru pudru

Wszystkie składniki na krem umieścić w misie miksera i ubić razem na puszystą masę. Krem jest mocno cytrynowy, jeśli nie lubicie aż tak mocnego smaku, należy dodawać lemon curd stopniowo.

Lemon curd można kupić gotowy lub zrobić samemu. Polecam ten, który już wcześniej robiłam, przy okazji sernika z makiem.

Lemon curd:

  • starta skóra i wyciśnięty sok z 3 cytryn
  • 75g masła
  • 250g cukru
  • 3 duże jajka

W żaroodpornej misce umieszczonej nad parą podgrzać cukier, masło, skórkę i sok z cytryn. Mieszać, aż cukier się rozpuści a całość będzie ciepła. Jajka dokładnie roztrzepać i dodać do ciepłej masy. Cały czas mieszając podgrzewać do momentu, aż masa zacznie przywierać do łyżki. To będzie znak, że jajka zgęstniały. Należy bardzo uważać, aby zbytnio nie podgrzać masy, ponieważ jajka mogą się ściąć. Gotowy krem pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Upieczony blat bezowy ułożyć na paterze, wyłożyć cały krem i delikatnie wyrównać. Przykryć drugim blatem bezowym, wierzch udekorować resztą lemon curd. Podawać od razu po zrobieniu.

Beza czekoladowa z kremem cytrynowym | Chocolate meringue with lemon cream

Beza czekoladowa z kremem cytrynowym | Chocolate meringue with lemon cream

Beza czekoladowa z kremem cytrynowym | Chocolate meringue with lemon cream

Smacznego!

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bezy, Ciasta, Torty i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

23 odpowiedzi na „Czekoladowy tort bezowy z kremem cytrynowym

  1. avatar Groszek pisze:

    Przepraszam, napisałem, a potem porządnie przeczytałem przepis. Dobrze, że nie upiekłem przed przeczytaniem :). Już wszystko jasne. To żółte trzeba dodać do masy, a na wierzch tylko troszeczkę

  2. avatar Groszek pisze:

    Tego lemon czegośtam, to kupować nie będę. Przy serniku makowym sprawdził się ten w domowym wydaniu. Ale czy nie będzie go za dużo? Sernik zalałem cały, dość grubą warstwą, a tu, na obrazku beza jest tylko „pochlapana”.

  3. avatar Ewek pisze:

    Gdzie można kupić lemon curd? Bo trochę boję się sama robić, żeby jajka się nie ścięły :]

  4. avatar urszula pisze:

    Az slinka cieknie, wspaniała słodkość, pozdrawiam :)

  5. avatar Tosia pisze:

    Dawno mnie tu nie było, ale już nadrabiam zaległości. Torcik mnie oczarował, ostatnio najbardziej zachwycają mnie te bezowe, więc zdjęcie od razu przykuło moją uwagę. Bardzo apetyczny :)
    Pozdrawiam.

  6. This cake looks so light and fluffy. Two of my favorite things in one: meringue and lemon!

  7. avatar MadSCAR pisze:

    God, this made me hungry! looks awesome!

  8. avatar JA pisze:

    Torcik pyszny. Śmiało mogę go polecić.
    Jak tu trzymać dietę?

  9. avatar gin pisze:

    Wygląda wspaniale, akurat mam białka w lodówce i zastanawiam się, co z nich przygotować :)

  10. avatar Katka pisze:

    Ależ pyszności:) A ja mam jakiś przepis tylko ze jeszcze kawy rozpuszczalnej się dodaje i jak dodałam tej kawy to mi się te białka zrobiły lejące.Upiekłam ale masakra mi wyszła.Muszę zrobić z Twojego przepisu tym bardziej że uwielbiam lemon curd:)Niemniej ten z kawą wypróbuję bo jestem uparta;)Całuski przesyłam Asiu ,mało mnie ostatnio ale cały czas w moich myślach jesteś:)

  11. avatar Majana pisze:

    O mniam!
    Wygląda po prostu znakomicie. Chciałoby się uszczknąć choć kawałeczek :)
    Pozdrawiam!

  12. avatar iza pisze:

    ale pyszny musi byc 😉

  13. avatar Gabi pisze:

    Było MNIAMI:)

  14. avatar moje pasje pisze:

    Beza czekoladowa to ulubiona beza mojego męża :) A lemon curd to juz od jakiegoś czasu moja wielka miłośc podobnie jak orange curd :) Kocham bezowe torty :)
    PS. A u Ciebie dalej pada śnie? To jak Ty czarujesz tą wiosnę ??????? 😉 Dawaj tu szybko stokrotki 😀

  15. avatar urtica1 pisze:

    Asiu wspaniały pomysł. Piękna beza i do tego czekoladowa. Takiej nie piekłam jeszcze. Pozdrawiam ciepło :)

  16. avatar Calypso pisze:

    Chyba już wiem co zrobię mojemu tacie na imieninki!!!! Szalenie apetyczne ciasto!!!! Gratuluję wspaniałego pomysłu!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *