Schmalzgebäck - kwadratowe pączusie | Schmalzgebäck - German donuts

Schmalzgebäck – kwadratowe pączusie

by

w przepisy na:

Dawno mnie nie było… Od świąt nic nie piekłam i jakoś nie mogłam się zmusić do dalszego działania. Dopadł mnie kryzys. Taki totalny. Czy jest sens dalej prowadzić bloga, gdy wokoło tyle innych? Czy to co robię jest komuś potrzebne? I tak siedziałam, zamartwiałam się i myślałam… Aż w końcu uświadomiłam sobie, że przecież to co robię jest ważne DLA MNIE. Lubię to, sprawia mi przyjemność, odpoczywam przy tym. A, że czasem potrzebuję wytchnienia od pieczenia? To też normalne. Więc jak na razie dalej będę piec, raz lepiej, raz gorzej, ale będę. Dla siebie, ale mam też cichą nadzieję, że i dla Was. Bo jakby nie było, to bardzo cieszy, gdy ktoś do mnie zagląda.

A po tej przemowie zapraszam na malutkie, kwadratowe pączusie, które wyglądem przypominają mi Bozener Crostoi, a na które już od dawna miałam ochotę. Takie na jeden kęs. Idealne, gdy nie macie czasu na tradycyjne pączki, lub gdy po prostu nie umiecie ich robić. Te Wam na pewno wyjdą i będą smakowały. Smakują najbardziej od razu po upieczeniu, najlepiej takie jeszcze ciepłe. Są przysmakiem na niemieckich jarmarkach. A jako, że karnawał trwa, to do dzieła! Polecam Wam bardzo!

Przepis znaleziony u Basi, której serdecznie za niego dziękuję:)

Schmalzgebäck - kwadratowe pączusie | Schmalzgebäck - German donuts

Składniki na ok. 40 sztuk:

  • 270g mąki (ja musiałam dosypać jakieś pół szklanki)
  • szczypta soli
  • 110g cukru (dla mnie to było stanowczo za dużo, za drugim razem dałam 80g i uważam, że tyle wystarczy)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 17g świeżych drożdży
  • 180ml mleka
  • 50g czystego smalcu (lub tłuszczu roślinnego, ja dałam 30g smalcu)
  • 1 małe jajko
  • 1 łyżeczka skórki cytryny

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania
  • około 1l oleju do smażenia

Mąkę przesiać do miski, zrobić w niej dołek, wsypać rozkruszone drożdże i łyżkę cukru. Zalać niewielką ilością ciepłego mleka i zasypać mąką tak, by powstała konsystencja gęstej śmietany. Odstawić na 15 minut, aż rozczyn ruszy. W pozostałym mleku rozpuścić smalec. Do rozczynu dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasto. Gdyby się zbyt mocno kleiło, dosypać mąkę. Odstawić pod przykryciem w temperaturze pokojowej, na około 30 minut. Ciasto w tym czasie powinno lekko podrosnąć. Następnie wyjąć z miski, lekko wyrobić i rozwałkować na prostokąt o grubości około 1-1,5 cm. Pociąć na paski szerokości 2cm a następnie każdy pasek podzielić na kwadraty.

Rozgrzać olej do 170°C (trzeba uważać, żeby zbyt mocno się nie nagrzał, bo pączki się spalą a nie upieką w środku). Wrzucać pączki i smażyć około 1 minutę, obracając w tym czasie. Wyciągać na ręcznik papierowy. Jeszcze ciepłe oprószyć cukrem pudrem i zajadać jeszcze ciepłe:)

Schmalzgebäck - kwadratowe pączusie | Schmalzgebäck - German donuts

Schmalzgebäck - kwadratowe pączusie | Schmalzgebäck - German donuts

Schmalzgebäck - kwadratowe pączusie | Schmalzgebäck - German donuts

Schmalzgebäck - kwadratowe pączusie | Schmalzgebäck - German donuts

Smacznego!

 

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia


Zapraszam do mojego sklepu z pierniczkami (i maskotkami Zuzi):

Link do sklepu z ręcznie lukrowanymi świątecznymi pierniczkami

Polub nasz piernikowy profil na facebooku -> FB – Słodkie Pierniki

Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

77 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Ula
Ula
8 lat temu

Co to za pytanie? Pewnie że potrzebne! Uwielbiam Twój blog i przepisy.

Beata
Beata
10 lat temu

Witaj 🙂 Czytałam o Twoich wątpliwościach odnośnie bloga i postanowiłam chociaż kilka słów od siebie wrzucić. Bo korzystam z Twoich przepisów regularnie i bardzo bym żałowała gdybym nie znajdowała już kolejnych inspiracji. Wiem, ze takich osób jest sporo, wystarczy poczytać komentarze. Więc piecz kobieto i dziel się swoimi doświadczeniami, i miej pewność, ze nawet jeśli nie ma tutaj komentarza to ciepłe myśli płyną do Ciebie, kiedy rodzinka pałaszuje kolejne smakowitości. Bo najlepsze przepisy to te sprawdzone. Ja choć od lat zbieram różne przepisy i mam ich mnóstwo, to i tak z radością zaglądam na Twojego bloga i zawsze coś ciekawego… Czytaj więcej »

wilczyca aga
10 lat temu

ale bajer! chętnie spróbuję

Aga_1
Aga_1
11 lat temu

Witam,
Super pączusie. Moja rodzina okrzyknęła je “Bobkami”. Robiłam je już drugi raz i wszyscy je uwielbiamy. Moja córeczka mała kuchareczka – 3 latka, pomagała ostatnio wykrawać i przekładać, mąż smażył słowem rodzinne pieczenie. Córeczka o nich mówi Moje ulubione. Są jednak niebezpieczne bo dopóki się nie skończą nie da się od nich odejść. Dziękuję za wspaniały przepis Życzę wielu kolejnych.
PS. To moje pierwsze podejście do pączków w życiu i myślę, że udane.
Pozdrawiam,
Agnieszka

kasandraa6
11 lat temu

pyszne pączusie, te również zrobiłam 🙂

Magdalena Jasionowska
11 lat temu

Hej:) Wracam po kolejny przepis do Ciebie:) robisz kawał dobrej roboty:)

Tłusty czwartek z Twoim przepisem na pewno będzie udany:)

Miałam robić chrusty, ale po przejrzeniu bloga zainteresowały mnie te kwadraciki:)

Dzięki serdeczne i pozdrawiam:)

Wiolka
Wiolka
11 lat temu

przepis idealny, zrobiłam pączusie, bardzo pyszne i chrupiące.
polecam i pozdrawiam 🙂

urtica1
11 lat temu

Aśka no i gdzie Cię znowu wcięło?

urtica1
11 lat temu
Reply to  urtica1

Wracaj szybciutko, ja też na Ciebie czekam. I nie pytaj więcej o sens tego co robisz, Twój blog jest rewelacyjny. Pozdrawiam ciepło 🙂
A pączki śliczne, zrobię je w tym roku na tłusty czwartek 🙂

karolina
karolina
11 lat temu

Kochana Blog jest super jesteś moim natchnieniem !!!!! dzięki tobie zaczęłam naprawdę piec bo twoje wszystkie przepisy sa naprawde SUPER!!!!! pączki wygladaja bardzo zachecajaco 🙂 napewno skorzystam 🙂 pozdrawiam….

Ala106
Ala106
11 lat temu

Super pączusie:-). Muszę zrobić. I z innej beczki: ja tu dzisiaj zaglądnęłam po przepis na jablecznik i czytam, że autorka doła załapała. Proszę uszy do góry:-), ja nigdy jeszcze się nie wpisywałam, bo ja taki cichy wielbiciel jestem. Ale systematycznie zaglądam, a niektóre przepisy np. jablecznik, tylko z Twojego Kobieto przepisu piekę ;-).
Pozdrawiam cieplutko. Ala

Gabi
Gabi
11 lat temu

Asia, koniec kryzysów – bierz się do roboty:)))) Całuski!

Edi
Edi
11 lat temu

Ja także potrzebuje Pani bloga, ponieważ nigdy ciasta nie wychodziły mi tak dobre a ciasta na święta i chrzest mojego synka przygotowywałam własnie z Pani pomysłów – dziekuję:) Prawie codziennie tutaj zaglądałam w nadziei na kolejny przepis – dobrze, że Pani wróciła:)

Ewa
Ewa
11 lat temu

Mam takie pytanie – prośbę. Od razu przepraszam, że nie w temacie pączków. Chodzi mi o to, że przeglądając Pani bloga nie można klikać prawym przyciskiem myszy, bo jest ostrzeżenie o kopiowaniu. A o wiele wygodniej jest przeglądać sobie przepisy i te, które nas bardziej interesują otwierać w nowych oknach (kartach). Na wszystkich pozostałych blogach kulinanych, które odwiedzam, jest to możliwe. Czy te ostrzeżenie jest konieczne 🙂 przeciez to nie chodzi o kopiowanie, ale możliwość wygodniejszego dobierania przepisów. Pozdrawiam serdecznie i życzę wszystkiego dobrego.

Ewa
Ewa
11 lat temu
Reply to  Asiek

aaa – rzeczywiście :))) nie wiedziałam tego!!! No, to teraz oddaję się przeglądaniu :)))

Ania
Ania
11 lat temu

przepis wlaśnie zmieniony w wżycie – pączusie są boskie! Nie poddawaj sie i dalej dziel sie z nami swoimi słodyczami:) A ja wracam do pączusiów póki jeszcze są 😀

pieczarka mysia
11 lat temu

Ale pięknie Ci wyszły 🙂 częstuję się jednym kwadracikiem!

Paula
Paula
11 lat temu

Dostaję ślinotoku na widok takich pączków. Uwielbiam wszystko, co smażone, zwłaszcza słodkie. 🙂
Pozdrawiam

ola
ola
11 lat temu

Odkąd odkrylam Twój blog, jak mam ochotę na jakąś nowość, najpierw zaglądam tutaj 🙂
Przepisy są super, rewelacyjne zdjęcia aż zachęcają do pieczenia. Ogrom moich wypieków pochodzi od babeczki, trzymaj tak dalej 🙂

ak
ak
11 lat temu

witam, ja tez zagladam…czesto, czesto i pieke duzzzzoooo, duzzzooo…i nie chce nawet slyszec slow typu sens, koniec itp. a paczki pieke w weekend i mam nadzieje, ze beda pyszne, jak wszystkie ciasta, ktore pieke wg Twoich przepisow…pozdrawiam

Przemo007
Przemo007
11 lat temu

Pączusie wypróbuje na 100% – niech tylko dzieci wrócą z ferii. Co do Twoich wątpliwości, jako męska część gotujących i piekących stanowczo protestuję przeciwko zakończeniu pisania tak wspaniałego bloga, który pomaga ludziom takim jak ja ! Pozdrawiam i życzę samych słonecznych dni 😉

asiathinksthings
11 lat temu

Pewnie, że warto, bo Twój blog jest świetny! Poza tym, jak sprawia Ci przyjemność, to to właśnie jest najważniejsze. Ale rozumiem Cię, bo sama miewam kryzysy 😉 Pozdrawiam serdecznie! Wspaniałe pączki! Asia

wiosenka27
11 lat temu

Bardzo się cieszę, że wrócilaś bo lubię tu do Ciebie zaglądać:)
Pączusie wyglądają fantastycznie:)

Ewelka
Ewelka
11 lat temu

Wyszły pycha 🙂
Dziękuję za przepis.

olimpia34
11 lat temu

Najważniesze by robić to co nas cieszy co daje satysfakcję, najpierw robić dla siebie a potem dla innych:-). Pączusie jak malowane:-)
Pozdrawiam

tusia2267
tusia2267
11 lat temu

pączusie wyglądają kusząco, nigdy nie robiłam dużych pączków, ale na te kruszynki mam ochotę. Odkryłam Twój blog przed świętami i była bym nie pocieszona Twoją rezygnacją. Na moim stole świątecznym zagościł tort mascarpone z wiśniami, rodzinka była pod wrażeniem. Na pewno upiekę go jeszcze nie raz. Pozdrawiam

Ola
11 lat temu

Pączki to ja zjadam tylko oczami, bo sklepowe niedobre, a smażyć nie lubię do tego stopnia że ograniczam tę czynność do minimum, czyli karmelizowanej cebuli i czasem podsmażonego czosnku 😉 ale dlatego też nie waż się rezygnować.
Czasem targają mną podobne wątpliwości- po co mi blog, jest ich zatrzęsienie, jeszcze sprzętu nie mam tak wypasionego jak inni… Ale chyba się uzależniłam i przyznasz, że radość jest jak ktoś napisze że fajne, a jak przetestuje i napisze to ekstaza normalnie 🙂
Pozdrawiam ciepło

Banocka
11 lat temu

Oj ładniutkie i zgrabniutkie…i jakie proste..nie trzeba kulek kręcić ani wycinać krążków i zagniatać ponownie ciasta..Oj ja się zanoszę ze zrobieniem pączków z różą ale jak pomyślę o tym kręceniu kulek to mi chęć robienia odchodzi…Może to jest jakiejś wyjście ..Pozdrawiam

Anita
11 lat temu

Wyglądają fantastycznie 🙂 Jeżeli o kuchni niemieckiej mowa to z pewnością doskonałe na tą porę roku będą szpecle, polecam przepis: http://www.familyliving.pl/spatzle-szpecle-makaron-czy-kluski/

Grusia
Grusia
11 lat temu

przegoń kryzys i broń Boże nie rezygnuj, bo będę niepocieszona……nie pozostawiłam co prawda do tej pory po sobie żadnego komentarza ale bardzo regularnie tu u Ciebie bywam i zawsze z niecierpliwością czekam na nowy wpis…..blog jest rewelacyjny:)…..trzymaj się cieplutko, pozdrawiam

kuchennefascynacje
11 lat temu

Jadłam kiedyś kwadratowe z dodatkiem quarku ( z cukierni ). Bardzo smaczne były 🙂

flowerek
11 lat temu

Asiu, no co ty? Czytaja, czytaja i zagladaja 🙂 Tez czasami mam kryzys, nie odzywam sie i sie zastanawiam czy warto. Warto 🙂 Chocby dla siebie, tak jak juz napisalas 🙂 Zreszta ja lubie tu zagladac 🙂 No i ciesze sie, ze ci sie paczusie spodobaly i posmakowaly. Wyszly przepiekne 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂

zauberi
11 lat temu

Przyznam Ci się, że ostatnio też naszły mnie takie wątpliwości czy pisanie dalej bloga ma sens. A pączki wyglądają wspaniale i chętnie je zrobię na Tłusty Czwartek, pozdrawiam

Gosia
Gosia
11 lat temu

Witam Asiu mam pytanko, czy mogła bym wykrawać pączusie za pomocą małego kieliszka aby miały kształt bardziej okrągły?

manufaktura ciastek
11 lat temu

smakowite, ciekawa alternatywa dla pączków

Elżbieta
Elżbieta
11 lat temu

Blog Twoj jest rewelacyjny i korzystam z niego od kiedy go odkryłam. Próbuje wszystkie / no prawie wszystkie/ przepisy i są rewelacyjne.Dziękuje za wszystkie ,życzę udanego roku i czekam na następne przeisy.Pozdrawiam Elżbieta

Brenia
11 lat temu

Idealne, tak na jeden kęs 🙂 pycha.
Pozdrawiam!

ewi
ewi
11 lat temu

twój blog jest dla mnie małym natchnieniem, więc jeżeli byś zrezygnowała straciłaby na tym moja rodzinka. Robię wiele z twoich kulinarnych wyczynów więc na pewno jedną fankę masz, a myślę, że i jest i więcej , nie rezygnuj 🙂 proszę 🙂
a co do pączusi kto wie może w najbliższy weekend upiekę pozdrawiam

karmel-itka
11 lat temu

hih, jakie śliczne maluszki!

Agusia
Agusia
11 lat temu

Ja również jestem za tym blogiem, jest rewelacyjny a słodkości wprost superrr. Dużo już piekłam z Twoich przepisów sa super. Pączusie również wypróbuję. Niedługo mój synek ma urodzinki więc będzie z czego wybierać. Pozdrawiam 🙂

Aga
Aga
11 lat temu

Asiu, mam pytanko. Pierwsze jaki tluszcz roslinny najlepiej bys polecala zamiast smalcu? oraz w jakim tluszczu smazylas te paczusie? Chcę poraz pierwszy zrobić pączusie i te mi się właśnie podobają, więc mam może troche głupie jeszcze jedno pytanko czy mocno tłuszcz pryska jak sie je wrzuca? i czy je obracac?
z góry dzięki za pomoc 🙂
pozdrawiam

Aga
Aga
11 lat temu
Reply to  Asiek

Dziekuje bardzo, bede je robic we frytkownicy wiec temperatura powinna byc dobra. A ta minute smazenia to od wynurzenia sie prawda?

Aga
Aga
11 lat temu
Reply to  Asiek

super dzieki 🙂 a i btw prowadz dalej, bo ja moze nie komentuje za czesto ale uwaznie sledze i wykorzystuje Twoje cudne przepisy!!!

Ewelka
Ewelka
11 lat temu

No cóż, wyglądają tak smakowicie, że chyba się skuszę 🙂 Pączki, które smażyłam w sobotę są już tylko wspomnieniem, w tą sobotę planowałam smażyć faworki, ale że dzisiaj mam jeszcze wolny dzień, chyba zabiorę się za smażenie Twoich pączusi 🙂

Ewelka
Ewelka
11 lat temu
Reply to  Ewelka

I jeszcze jedno… Blog jest rewelacyjny, nie rezygnuj z niego 🙂 To co robisz jest fajne 🙂

Aleksandra
11 lat temu

Genialne! zrobię na pewno!

iza
11 lat temu

Asiu…pewnie że warto przecież robimy to dla siebie jak sama napisałaś a pączusie sliczne chetnie bym kilka porwała