Stefanka

4.33 avg. rating (86% score) - 36 votes

Kiedyś bardzo nie lubiłam tego ciasta, tak jak serników. Więc go nie jadłam nie mówiąc już o robieniu. Ale na szczęście gusty smakowe ulegają zmianie. Dziś proponuję Wam Stefankę. Ciasto popularne w wielu domach. Lubiane i robione przy okazji świąt. Miodowe placki przełożone masą z kaszy manny. Jedyne o czym dobrze jest pamiętać, to to, że ciasto jest najlepsze, jak poleży w lodówce przynajmniej przez noc. Placki zmiękną i będą przepyszne. Od tego roku będzie gościć i u mnie. Polecam Wam bardzo!

Przepis pochodzi ze strony Chochliki kuchenne.

Stefanka | Honey cake (Polish Stefanka Cake)

Ciasto:

  • 0,5kg mąki pszennej
  • 3/4 szklanki* cukru
  • 200g margaryny (dałam masło)
  • 2 łyżki miodu
  • 2 jaja
  • 1 łyżeczka sody (zapomniałam i nie dodałam, nic się nie stało)

Mąkę przesiać, dodać pozostałe składniki i zagnieść jak kruche ciasto. Podzielić na 3 części, każdą z nich rozwałkować na wymiar blaszki.

Blaszkę o wymiarach 30x25cm wyłożyć papierem do pieczenia. Blaty piec w temperaturze 180°C przez około 15 – 20 minut, każdy  z osobna. Placki powinny być ładnie przyrumienione. Moje są jak dla mnie, ciut za jasne, ale piekłam zgodnie z  podaną w oryginale temperaturą (160°C), która wg mnie jest zbyt niska.

Masa:

  • 1 litr mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 200g margaryny (dałam masło)
  • 1 cukier waniliowy
  • 9 czubatych łyżek kaszy manny (dałam 11)

W rondelku zagotować mleko z margaryną i cukrami. Energicznie mieszając wsypać kaszę manną. Gotować do zgęstnienia, mieszając przez cały czas aby nie powstały grudki. Gotową masę odstawić do ostygnięcia, następnie podzielić na 2 części i przełożyć nią blaty. Wierzch polać polewą czekoladową.

Polewa:

  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki kakao

Zagotować mleka z cukrem i masłem, dodać przesiane kakao i dokładnie wymieszać. Gdyby polewa wyszła zbyt rzadka należy dodać kakao, gdyby zbyt gęsta, dodać mleko.

*szklanka = 250ml

Stefanka | Honey cake (Polish Stefanka Cake)

Stefanka | Honey cake (Polish Stefanka Cake)

Stefanka | Honey cake (Polish Stefanka Cake)

Smacznego!

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Boże Narodzenie, Ciasta i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

38 odpowiedzi na „Stefanka

  1. avatar Barbara pisze:

    Masa jest trochę rzadka(ale nie lejąca) na początku. Przełożyłam ciasto taką lekko przestudzoną i wstawiłam do lodówki. Na drugi dzień palce lizać. Ale muszę przyznać, że w ten sposób robiona masa ma trochę inną konsystencję i wygląd niż ucierana tradycyjnie, ale do stefanki nadaje się w sam raz. Niedawno się dowiedziałam, że moja siostra robi też czasami w ten sposób do karpatki, ale ja w tym przypadku wolę pozostać tradycjonalistką.

  2. avatar Marta pisze:

    czy ta masa napoczatku jest zadka a potem jak ostygnie zacznie gestniec???

  3. avatar Barbara pisze:

    Właśnie robię to ciasto z Twojego przepisu. Zastanawia mnie tylko czy wrzucenie masła do mleka to lepszy sposób na zrobienie masy niż taki tradycyjny, z jego ucieraniem? Zawsze tak robisz? Boję się, że mi nie wyjdzie….

  4. avatar lena pisze:

    hmm a co myślisz o tym, aby zamiast piec te blaty, to przełożyć masę herbatnikami? :)

  5. avatar Kasia pisze:

    Weszłam na stronę, znalazłam, upiekłam i jestem po raz kolejny bardzo zadowolna:).
    Zresztą nie tylko ja. Przepis super a ciasto jeszcze lepsze…..

  6. avatar Beti pisze:

    Słodka Babeczko uzależniłaś mnie od siebie :)
    zaglądam bardzo często, piekę, piekę i piekę z efektami jakich nigdy wcześniej nie było :)
    wciągnęłam w ten słodki nałóg również moją Mamę, która wcześniej nie piekła nic spoza przepisów ze swojego starego notatnika :) jest moc :)
    A „Stefanka” ( ciasto z dzieciństwa mojego Męża, nazywa również miodownikiem) zaraz trafi do piekarnika. Będzie to przedświąteczna słodka próba :)
    Norwegia pozdrawia :)

    • avatar Asiek pisze:

      Bardzo miło się czyta takie komentarze! Dodają siły i skrzydeł:) Bardzo się cieszę, że się uzależniłaś:)! Zaglądaj jak najczęściej.
      A za kilka dni zapraszam na kolejną wersję Stefanki vel miodownika:)
      Pozdrawiam serdecznie! I niech moc będzie z nami:)

  7. avatar gosia pisze:

    wspaniale, bardzo smaczne ciasto . zrobilam wczoraj a dzisiaj zostaly tylko dwa kawalki do kawy. maz bardzo zadowolony z przepisu :-) pozdrawiam i dziekuje za przepis

  8. avatar NATALIA pisze:

    właśnie skończyłam robić, jutro będziemy próbować (o ile w nocy się nie pokuszę;)) :)) ale zapowiada się wyśmienicie, pozdrawiam

  9. avatar Marina pisze:

    Wow, super ciasto, tez chce je wykonać za parę dni po raz pierwszy! świetne zdjęcia, masz talent dekoracyjny :-))) POzdrawiam ciepło i wszytkiego najlepszego i najsamczniejszego w 2013!

  10. avatar smieszka sniezka pisze:

    Kiedys takie ciacho robilam, do kremu dodalam olejek migdalowy, wyszlo bardzo smaczne :)

  11. avatar Ewcia pisze:

    Świetne przepisy, zaglądam tu bardzo często:) Zapraszam do odwiedzenia też mojego bloga: http://www.ciasta-pyszotki.blogspot.com :)

  12. avatar Banocka pisze:

    Moja mama jest mistrzynią Stefanki…ale u nas wygląda ona zupełnie inaczej..Ciasto jest ucierane i masa jest czekoladowa..widac co region to inna Stefka..ale twoja też wygląda smakowicie

  13. avatar Mnemonique pisze:

    bardzo lubię stefankę, choć u mnie też tak nazywał się sernik na zimno na herbatnikach, i ja chyba ten sernik bardziej lubię, ale stefanką też nie pogardzę, bo uwielbiam kaszę mannę, w każdej postaci, a w takiej nabiera szczególnie wyrafinowanego smaku i elegancji.
    Pozdrawiam
    Monika

  14. avatar Winnie pisze:

    It’s an amazing looking cake!
    I also like the recipe and would loooooooove to try it
    Pinned

  15. avatar Dina pisze:

    it looks beautiful!

  16. avatar Majana pisze:

    Ach, jaka piękna! Nigdy nie jadłam tego placka. Wygląda fantastycznie!:)

  17. avatar moje pasje pisze:

    rany jakie piękne Ci wyszło ciacho! U nas nazywa się je grysikowcem 😉 Uwielbiam je!

  18. avatar Kasia pisze:

    Ale mi ochoty narobiłaś!!! :(

  19. avatar wiosenka27 pisze:

    Też mam wiele takich smaków które były nie do zjedzenia a teraz je uwielbiam:)

  20. Twoja Stefanka mnie oczarowała :)

  21. avatar Kolecja pisze:

    Ślicznie tu u Ciebie. Jestem pod wrażeniem.

  22. Pieknie Ci wyszla moja ukochana stefanka! :)
    Pozdrawiam serdecznie 😀

    Ps Tez uwazam, ze 160*C to malo, ale tak wlasnie bylo podane w orginalnym przepisie. Smialo mozna piec placki w 180*C 😀

  23. avatar karmel-itka pisze:

    wygląda.. fenomenalnie :]
    pysznie.

  24. Asiu piękna jest, bardzo lubię taką klasyczną wersję stefanki. :) I w głowie mi się nie mieści, jak Ty mogłas jej wcześniej nie lubić? 😉

  25. avatar Jagdoa pisze:

    Moja teściowa je zawsze robi i jest pyszne :)
    A CIebie zapraszam do nadesłania fotki ciasteczka świątecznego, do Naszego ciasteczkowego kolażu :)

  26. avatar Smaczna Pyza pisze:

    oj kusisz bardzo tą stefanką – chyba zrobię :)

  27. avatar madziarybka pisze:

    Wygląda super i pewnie smakuje również . Musowo do wypróbowania.

  28. avatar iza pisze:

    a ja od zawsze uwielbiam to ciasto :))) ale mi ochoty na nie zrobilaś

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *