Makowiec | Poppy seed cake

Makowiec

Zanim jeszcze sama zaczęłam piec, przez wiele lat męczyłam moją Mamę o makowiec, który gdzieś, kiedyś jadłam i bardzo mi smakował. Było to cieniutkie ciasto i całe mnóstwo maku. Ale niestety, Mamie nie udało się odtworzyć tego, co zostało mi w pamięci i żaden makowiec nie był dość dobry. To nie było to. I pewnego dnia, napisała do mnie życzliwa osoba, przysyłając mi przepis na makowiec, który u niej w domu robi się od lat. Pomyślałam, że czemu nie, może w końcu trafię na ten zapamiętany smak. I wiecie co… Okazało się że to strzał w dziesiątkę! Dokładnie to, o co mi chodziło. Pyszna masa makowa, na cieniutkim, kruchym cieście. Doskonałe. Szukacie tak jak ja swojego przepisu? To już nie musicie, bo dziś właśnie przedstawiam go Wam. I oczywiście polecam bardzo!

A za przepis bardzo serdecznie dziękuję kolejnej Ani (te Anie to strasznie fajne kobitki). Aniu, dziękuję, że zechciałaś się nim podzielić!

Makowiec | Poppy seed cake

Makowiec | Poppy seed cake

Składniki na masę makową:

  • 1 kg maku
  • 4 żółtka
  • 4 białka
  • 600g cukru (dałam 400g)
  • 150g miękkiego masła
  • kilka kropel olejku migdałowego
  • drobno siekane orzechy i migdały (wedle uznania)
  • skórka pomarańczowa (ilość wedle uznania )
  • 100g rodzynek
  • 3 łyżki miodu

Mak sparzyć, dokładnie odcedzić i wystudzić. Zimny zmielić trzykrotnie (można sobie zaoszczędzić czasu i kupić mak mielony). Żółtka utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę, dodać miękkie masło cały czas ubijając. Następnie dodać mak i dokładnie wymieszać. Do masy makowej dodać skórkę pomarańczową, rodzynki, posiekane migdały olejek migdałowy i miód. Wszystko razem dokładnie wymieszać, jeśli uznacie, że masa jest za mało słodka, możecie dodać cukier lub miód. Ja nie lubię bardzo słodkich ciast i taka ilość mi w zupełności wystarczyła (a uważam, że była i tak bardzo słodka). Ubić sztywną pianę z białek i delikatnie wymieszać z masą makową.

Masę można przygotować dzień wcześniej.

Składni na kruche ciasto:

  • 3 szklanki* mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200g margaryny
  • 5 żółtek
  • pół szklanki cukru pudru

Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto. Blaszkę o wymiarach 25x35cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie części -jedna część powinna być trochę większa. Pierwszą część – tą większą – rozwałkować i wyłożyć nią dno i boki formy. Na ciasto wyłożyć przygotowaną masę makową. Rozwałkować pozostałą część ciasta i przykryć nią masę makową. Ponakłuwać widelcem w kilku miejscach.

Piec w temperaturze 180°C przez około 1 godzinę. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i ostudzić. Polać polewą czekoladową, ja dodatkowo posypałam posiekanymi migdałami.

Polewa:

  • 4 łyżki mleka
  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki kakao

Mleka, masło i cukier zagotować, dodać przesiane kakao. dokładnie wymieszać.

*szklanka = 250ml

Makowiec | Poppy seed cake

Makowiec | Poppy seed cake

Smacznego!

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia

 


Zapraszam do mojego sklepu z pierniczkami (i maskotkami Zuzi):

Link do sklepu z ręcznie lukrowanymi świątecznymi pierniczkami

Polub nasz piernikowy profil na facebooku -> FB – Słodkie Pierniki

Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

50 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Justyna
Justyna
1 rok temu

Bedzie na swieta, wydaje sie byc idealne ;), tak jak Twoj sernik, ktory na dobre zagoscil na wszystkie okazje 🙂

Ewa
Ewa
6 lat temu

Proszę napisz, czy mielony mak trzeba jakoś przygotować np. namoczyć?

kasia
kasia
7 lat temu

Asiu,jesli chcialabym zrobic z polowy porcji i okraglej tortownicy to jakiej wielkosci uzyc blaszki ? Makowiec wyglada cudnie :)pozdrawiam

Halszka
Halszka
8 lat temu

Witam,
czy piekarnik powinien być nagrzany przed włożeniem ciasta i czy ustawić piekarnik góra -dół a może termoobieg?
Pozdrawiam

Halszka
Halszka
8 lat temu
Reply to  Asiek

Bardzo dziękuję i życzę Zdrowych, Spokojnych i Wesołych Świąt.

Jola
Jola
8 lat temu

Witam
Czy do podanego przepisu można użyć maku z puszki?

Ewelina
Ewelina
8 lat temu

Zamierzam wypróbować ten naukowiec, ale boje sie że dodam za dużo bądź za mało bakalii. Może Pani powiedzieć ile mniej więcej gramowo powinno tego być? Pozdrawiam

Beata
Beata
9 lat temu

Witam.Jak dlugo powinien parzyć się mak? Czy go zagotowac czy tylko zaparzyc wrzątkiem?

Beata
Beata
9 lat temu
Reply to  Asiek

Dziękuję.

Iza
Iza
9 lat temu

Witam , czy mogę wierzch maku zamiast kruchego ciasta posypać kruszonką ? pozdrawiam

Małgosia
Małgosia
10 lat temu

Czy można tą masę jeść na surowo? Chciałabym trochę zostawić do klusek z makiem, ale trochę się boję ze względu na surowe jajka. Może część masy upiec osobno?

Marta
Marta
10 lat temu

Chciałabym masę makową zrobić wcześniej. Czy można ją zamrozić? Sam zmielony mak, czy już z dodatkami?

Edyta
Edyta
10 lat temu

Jeżeli kupię gotową masę makową to muszę do niej dodawać cukier, masło, jajka…? Czy wystarczy połączyć ją z orzechami i rodzynkami? Ile gotowej masy będzie odpowiadać masie makowej z Twojego przepisu tak mniej więcej…?

Iwona
Iwona
10 lat temu

A ja mam pytanie odnośnie gotowej masy makowej bo taką zakupiłam jej waga to 900g czy to wystarczy bo nie wiem czy masy makowej z podanego przepisu nie wychodzi czasem więcej?Proszę o odpowiedź bo makowiec tak mnie zachwycił że muszę go upiec a nie chciała bym nie udanego wypieku na świątecznym stole ;-D

marta
marta
11 lat temu

sernik był pyszny to jestem pewna ze makowiec rowniez zachwyci:) i chyba sie tu zadomowie:) pozdrawiam

marta
marta
11 lat temu
Reply to  Asiek

zrobilam Asiu:) jest pyszny, nie wiem czy doczeka do jutra, bo widze ze moj maz sie ciagle kolo niego kreci:) Wesołych Świąt:)

codojedzenia
11 lat temu

To jest to ! Duzo maku malo ciasta!

elka
elka
11 lat temu

Bardzo dziękuję za ten wspaniały przepis. Taka duża ilość masy makowej mnie zachwyciła i postanowiłam upiec ten makowiec na święta, choć jest trochę pracochłonny. Ciasto wyszło wspaniałe, nie za słodkie i wszystkim bardzo smakowało, choć nie obeszło się bez problemów. Po zmieleniu maku było tak dużo, że nie miałam naczynia, wktórym mogłabym połączyć go z pozostałymi składnikami, a wszystkie większe garnki były już zajęte. Na przyszłość muszę go piec wcześniej, a nie tak jak teraz dzień przed wigilią.
Ciasto tak nam zasmakowało, ze myślę, iz na stałe zagości u nas w święta.
Jeszcze raz dziękuję.

Kajka
Kajka
11 lat temu

jak wielkość brytfanki bedzie odpowiednia do tego przepisu?

sox
sox
11 lat temu

zaraz będę testować przepis – szkoda, że stronki nie można dodać do zakładek (pojawia się jakiś komunikat o kopiowaniu:/) Korzystałabym częsciej, ale jak zamknę to już nie znajadę tej stronki a przecież nie zostawie otwartej do konca świata; )

lenka
lenka
11 lat temu

Moja droga czy zda egzamin masa makkowa z puszki??

Cygan
Cygan
11 lat temu

Wypas

skylla
skylla
11 lat temu

Male pytanko czy zamiast kruchego spodu moze byc ciasto ucierane jak na babke?
Pozdrawiam cieplutko.
Skylla

amaranthrose
11 lat temu

Wspaniały, z taką grubą warstwą maku:)
Pycha!

karmel-itka
11 lat temu

jakie piękne zdjęcia.
i wspaniały makowiec. bardzo lubię ciasta z makiem.

pieczarka mysia
11 lat temu

uwielbiam takie makowce 🙂

Ania Lichoń
Ania Lichoń
11 lat temu

Asieńko :)) nie wierzę makowiec? jak się Cieszę że wykorzystałaś mój przepis na ciacho .. jestem niesamowicie i bardzo miło zaskoczona.. i cieszę się że się udał tak jak u mnie w domku.. To Ty zaraziłaś mnie pasją do pieczenia i dlatego właśnie ja taki zwykły szaraczek jestem dumna i to bardzo że taka utalentowana osóbka wykorzystała mój przepis.. DZIĘKUJĘ CI BARDZO 😉

Jagoda
11 lat temu

No to w takim razie już nie szukam 🙂

Maggie
11 lat temu

Duzo maku, malo ciasta – podoba mi sie!

Basia
11 lat temu

śliczne świąteczne zdjęcia, aż się rozmarzyłam 🙂
Pozdrawiam serdecznie!
Basia

iza
11 lat temu

cudny makowiec!!! taki własnie lubię z mnóstwem maku