Powiem krótko – przepyszne! Czekoladowy biszkopt przełożony masą kokosową i na tym wszystkim masa toffi z orzechami. Jak dla mnie bardzo trafne i smaczne połączenie. I tak jak lubię najbardziej, bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Po tylu słowach zachęty, nie pozostaje wam nic innego, jak upiec to pyszne ciacho! Może znajdzie się dla niego miejsce na Waszym wigilijnym stole. Polecam Wam bardzo!
Zobacz też moje pozostałe przepisy na Boże Narodzenie.
Ciasto znalazłam na blogu Skarbiec kulinarny.
Składniki na biszkopt:
- 6 dużych jajek (osobno żółtka i białka)
- 1 1/3 szklanki* drobnego cukru
- 10 łyżek oleju
- 10 łyżek wody
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać partiami cukier. Następnie dodawać kolejno żółtka, ubijając dokładnie po każdym. Dodać ojej i wodę i zmiksować. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodać do masy i delikatnie wymieszać (robię to na najniższych obrotach miksera).
Blachę o wymiarach 25x30cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać przygotowaną masę i wyrównać powierzchnię.
Piec w temperaturze 175°C przez ok 30 – 35 minut, do suchego patyczka, po tym czasie wyjąć i ostudzić. Zimny przekroić na pół. Najlepiej upiec biszkopt dzień wcześniej, wtedy łatwiej będzie go przekroić. Przełożyć masą kokosową.
Masa kokosowa:
- 3 szklanki mleka (750 ml)
- 350g wiórków kokosowych
- 3/4 szklanki cukru
- 250g masła (dałam 200g)
- 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
W rondelku zagotować 2,5 szklanki mleka. W pozostałym mleku rozprowadzić mąkę ziemniaczaną. Do gotującego się mleka wsypać wiórki kokosowe, cukier i masło. Wymieszać dokładnie, gotować do rozpuszczenia masła i cukru. Wlać resztę mleka z mąką ziemniaczaną i gotować, stale mieszając, aż masa zacznie gęstnieć.
Blat biszkoptu włożyć do blaszki, w której był pieczony. Na niego wyłożyć masę kokosową (gorącą), przykryć drugim i lekko docisnąć.
Masa toffi:
- 1 puszka gotowej masy krówkowej w temperaturze pokojowej (użyłam swojej ulubionej masy z Gostynia, puszka 510g)
- 200g masła
Dodatkowo:
- 200g grubo posiekanych orzechów włoskich
Masło ubić mikserem na jasną i puszystą masę. Partiami dodawać masę krówkową, cały czas miksując. Gotową masę wyłożyć na wierzch drugiego blatu biszkoptu. Jeśli masa wyda Wam się zbyt rzadka, należy ją na chwilę włożyć do lodówki, do lekkiego stężenia. Unikniecie wtedy ‘spłynięcia’ masy z biszkoptu. Masę toffi posypać grubo posiekanymi orzechami włoskimi. Gdy ciasto wystygnie (masa kokosowa) Wsadzić do lodówki i schłodzić. Ciasto najlepiej smakuje dnia następnego.
*szklanka = 250ml
Smacznego!
Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia
podpisuje sie pod tymi wszystkimi komentarzami.ciasto meeega !
W tym roku po raz trzeci trafi na nasz świąteczny stół! Moja mama je uwielbia, więc robię je specjalnie dla niej 🙂
Bardzo się cieszę więc, że tak mamie smakuje 🙂
Pozdrawiam!
Ciasto bardzo pyszne 🙂 Łatwo się robi i nie pochłania dużo czasu 🙂 Moim domownikom najbardziej smakowała masa toffi 😀 Na pewno zrobię je jeszcze nie raz 🙂 Pozdrawiam i dziękuję za przepis 😉
Cieszę się, że ciasto podpasowało. Ja też je bardzo lubię 🙂
Dziękuję za komentarz i pozdrawiam.
Piekłam teraz na święta. Ciasto pyszne, ładnie się prezentuje i no i co najważniejsze bardzo łatwe w przygotowaniu. Pozdrawiam.
wygląda pysznie:)
Dziękuję za komentarz:) Postanowiłam dodać wisienki ze słoika moczone w alkoholu, dam znać w sobotę jak wyszło.
Pozdrawiam:)
Ciasto robiłam kilkakrotnie i uważam, że jest przepyszne. Zarówno biszkopt jak i masa zawsze wychodzą bezbłędnie. Jest ono jednak maksymalnie słodkie i zastanawiałam się nad jakimś przełamującym dodatkiem – być może warstwa dżemu lub konfitury porzeczkowej? Może skropienie biszkoptu alkoholem? Proszę o komentarz:)
Z konfiturą będzie równie pysznie, i oczywiście przełamie ona tą słodycz. Można też dodać mniej cukru do masy budyniowo-kokosowej (choć myślę, że na taką ilość mleka 3/4 szklanki to niezbyt wiele, a słodycz spowodowana jest raczej masą karmelową).
Pozdrawiam 🙂
Ciasto przepyszne! Maż, który nie przepada za wiórkami kokosowymi stwierdził, że to ciasto na pewno nie wpisze się na listę ulubionych ciast.. a jednak. Po spróbowaniu zmienił zdanie. Znika bardzo szybko, chciałam zrobić zdjęcie i dodać do konkursu, ale nie zdążyłam 🙂 Następnym razem zrobię dwie blachy. Oczywiście “przepis poszedł w świat” 🙂
Pozdrawiam
Bardzo się cieszę, że nawet mężowi smakowało 🙂
Pozdrawiam!
Ostatnio szukam ciekawych przepisów na ciasta właśnie w takich smakach. Twój wygląda smakowicie i ciekawie. Pozwolę sobie skorzystać i troszkę w nim zamieszać. Zapraszam wkrótce do siebie, będzie na pewno coś inspirowanego tym przepisem.
biszkopt swieny- wilgotny, wileki 🙂
Masa kokosowa rzadka i ciezko sie kroi ciasto- własciwie nie wiem jak go wyjac…tak czy siak kest pyszne.
Czy rzadka masa kokosowa moze byc przez zbytnie krótkie gotowanie jej???kurcze….:(
Nie wiem dlaczego masa kokosowa jest rzadka. Robiłam to ciasto wiele razy, i masa zawsze wychodzi w dobrej konsystencji. Masę trzeba chwilę pogotować, jak budyń, aż zgęstnieje. Niemniej cieszę się, że mimo to smakowało 🙂
Pozdrawiam!
Zrobilam to ciasto, jeszcze nie wiem jak smakuje. Czy moge go dac do konkursu, jesli zrobilam z orzechami laskowymi; )
Oczywiście, że tak! Będzie mi bardzo miło!!
Cześć, właśnie robię ten placek. Nie wiem jeszcze jak smakuje i nie będę się wypowiadać na ten temat. Zrobiłam właśnie biszkopt i o nim muszę powiedzieć. Jest, dosłownie jak podeszwa. Kompletnie nie wyrósł, najgorszy biszkopt jaki kiedykolwiek miałam.
Ale co? To moja wina? Mój wygląda jak na zdjęciu, robinony wielokrotnie. Nigdy nie było żadnej podeszwy.
Przepraszam za dociekliwość ale wolę się upewnić. Czy biszkoptu już niczym nie nasączamy? Odnośnie tej masy krówkowej to trzeba ja podgrzać albo ogrzać żeby była płynna? Wiem że mleko skondensowane trzeba gotować bodajże 3godziny… A co z masą krówkową?
Biszkopt jest bardzo wilgotny, więc nie trzeba dodatkowo nasączać. Co do masy krówkowej, gdyby była potrzeba podgrzania, na pewno bym to zaznaczyła w przepisie :). Miksujesz ja z masłem żeby powstała gęsta masa.
Ciasto wygląda pysznie mam kilka pytań. Mianowicie jakiego kakao użyć? Łyżeczka proszku płaska czy pełniejsza? Woda do biszkoptu ma być zimna niegazowana może być? Czy formę całą wyłożyć papierem? Orzeszki włoskie mogą być kupne takie ze skórką? Odnośnie formy podane wymiary są mierzone po spodzie czy po górnych krawędziach? Będe wdzięczna za odpowiedź…
Kakao zwykłe gorzkie, łyżeczka proszku płaska, woda obojętnie, daję letnią z kranu, forma wyłożona cała, orzeszki ze skórką (widać na zdjęciu), wymiary formy mierzone przy górnej krawędzi, ufff..
Ciasto wygląda przepysznie mam kilka pytań czy formę całą wykładamy papierem cz tylko spód? Jakie ma być kakao? Łyżeczka proszku płaska czy pełniejsza? Woda do biszkoptu ma być zimna np. Niegazowana? Podane wymiary blaszki sa mierzone po spodzie czy po górnych krawędziach? Będe wdzięczna a odpowiedzi…
Ciasto efektowne i o dziwo niezbyt pracochłonne 🙂 Pyszne w smaku, słodkie, ale nie “mulaste” – takie jak ciasto z kremem być powinno 🙂 Dodatkowy plus za biszkopt – pięknie wyrósł (z pewnością wykorzystam do innych przepisów). 🙂
Wizualnie wyszło identyczne, mam nadzieję, że równie smacznie będzie smakowało 🙂
Bardzo dziękuje za ten szczegółowy przepis. Na pewno zajrzę do pozostałych propozycji.
Na Walentynki jak znalazł 🙂
Pozdrawiam i smacznego 😉
Też mam nadzieję, że będzie smakowało:)
Pozdrawiam.
Ciasto Super. Piekłam na Boże Narodzenie. Polecam również w innej wersji. Zamiast tofii zrobiłam wiśnie drelowane z galaretką. Pycha.
Czy ciasto musi być po upieczeniu nieco wilgotne od spodu? Niedawno upiekłam i trochę się martwię.
Ale jak wilgotne? Po wystygnięciu? mam nadzieję, że jednak jest ok:)
przed chwilką upiekłam:) wygląda super:) wieczorem kosztowanie:):) mam nadzieje,że wszystkim moim domownikom będzie smakowało.
juz wiem nie do tego ciasta miałam dodac komentarz 🙂
Ciasto wyglada pysznie. Mam pytanie na jaką dekę jest ten przepis bo mam i mniejsze i wieksze i nie wiem…:/
Za chwilę zabieram się za zrobienie tego cuda 🙂 napiszę później czy się udało…
witam mam pytanie nigdy wcześniej nie gotowałam masy krówkowej mam pytanie jak najlepiej to zrobić rozumiem że trzeba gotować ok 2 godz z góry dziekuję za odpowiedż
Puszka musi być gotowana przynajmniej 2 godziny, powinna być przykryta cały czas wodą. Dlatego należy to kontrolować. Można ją otworzyć dopiero całkowitym ostygnięciu, dlatego najlepiej ugotować ją dzień wcześniej.
Najlepsze ciasto na świecie 🙂 mniammmmm
Moje ślinianki na sam widok tego cudu zwariowały.
Ja przestaję piec,przytyłam 2 kg,Asiek pozdrawiam 🙂
🙂 oooooo 🙂 Znam to ciacho 🙂 Moja ciocia takie robiła 🙂 Kurczę…. wieki nie jadłam a pamiętam że jest przepyszne!!!!!!!! Dzieki za przypomnienie 🙂 Pozdrawiam Cię Asiu
ciepło 🙂
Przepis super. Sprobuję upiec,
wszystkim bardzo smakował 😉
ciasto słodkie jak miód, dla mnie za słodkie(połowa cukru i jest ok)
Ciasto na pewno zrobię na święta 🙂
Jednak mam pytanko dodatkowe i chyba ważne… – Jaką pojemność ma mieć puszka masy krówkowej, bo w sprzedaży są różne, więc nie chciałabym, żeby krem wyszedł nie taki, jak trzeba. – Kupiłam puszkę 400 g, ale są też takie, po 500 g – niby różnica nie jest duża, ale w smaku może być wyczuwalna…
Puszka 400g będzie idealna:)
ojj tak tak Asiu to ciasto to istna rozpusta
Wygląda smakowicie,chyba zawita u mnie na Święta!. Do moderatora: przy drukowaniu tego przepisu znikają składniki masy toffi..
Wow! 🙂 ale bombowe ciacho! 🙂 super przepis.
Buziole!
To ciasto gościło na naszym zeszłorocznym świątecznym stole.
Było przepyszne:)
Bardzo mi się podoba to ciasto!
Mmmm!
Cudowne polaczenie 😀
To ciasto to czysty obled! Wyglada wspaniale. Az mam ochote siegnac od razu po dwa kawalki 🙂
Super przepis! Uwielbiam kokosy 😉 Ciacho do zapamiętania i do zrobienia, może pokuszę się na święta 😀