Piernik staropolski

Piernik staropolski
37 votes, 4.86 avg. rating (97% score)

Tak, tak, to już najwyższa pora zabrać się za robienie tego piernika. Surowe ciasto powinno leżakować w chłodzie około 5 – 6 tygodni. Po upieczeniu też powinno trochę poleżeć, żeby dobrze skruszało. W ubiegłym roku robiłam ten piernik, nie wiedząc tak do końca, czego  się spodziewać, ale zapewniam Was, że to, co wyszło, przeszło moje najśmielsze oczekiwania. To z pewnością najlepszy piernik, jaki jadłam. Moja rodzina była tego samego zdania i na ten rok również sobie go zamówili. Przepis jest pewnie wielu z Was znany, bo pełno go w sieci. Ja osobiście korzystałam ze strony Dorotuś. Polecam bardzo!

Zdjęcia przedstawiają ostatnie kawałeczki piernika z ubiegłego roku. Po upieczeniu tegorocznego, zaktualizuję zdjęcia.

Piernik staropolski | Traditional polish gingerbread

Składniki na 3 blaty (można zrobić dwa i jeszcze całe mnóstwo pierniczków):

  • pół kg miodu
  • 1,5 szklanki cukru (dałam brązowy)
  • 250g masła
  • 1kg mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół szklanki mleka
  • pół łyżeczki soli
  • 2 – 3 torebki przyprawy do piernika (dałam 3 torebki po 20g każda, firmy Kamis, bo ta mi odpowiada najbardziej)

Mocno podgrzać miód, cukier i masło i dokładnie wymieszać. Odstawić do przestygnięcia.

Sodę rozpuścić w mleku i wraz ze wszystkimi pozostałymi składnikami dodać do wystudzonej masy. Wyrobić ciasto. Gotowe przełożyć do miski lub garnka ( jeśli ktoś ma, najlepsze będzie kamionkowe naczynie). Przykryć ściereczką i odstawić w chłodne miejsce na 5-6 tygodni (u mnie był to garaż, może być lodówka). Ciasto może być dość luźne i lepkie, ale takie ma być. Po tym czasie zgęstnieje i będzie się nadawało do wałkowania.

Ciasto powinno być upieczone około 6-7 dni przed świętami.

Ciasto – pieczenie:

Wyjąć gotowe ciasto, podzielić na 2 lub 3 części (polecam jednak 3, bo z dwóch wyjdzie Wam bardzo wysokie). Rozwałkować na grubość ok. 0,5cm. W razie potrzeby delikatnie podsypywać mąką.

Piekarnik nagrzać do 170°C. Piec każdy blat osobno, w blaszce 30x40cm, wyłożonej papierem do pieczenia przez około 20 minut. Blaty po upieczeniu ostudzić.

Wystudzone blaty przełożyć podgrzanymi powidłami śliwkowymi. Gotowe ciasto przykryć papierem i równomiernie dociążyć. Odstawić w chłodne miejsce do skruszenia. Przed podaniem można piernik polukrować lub polać polewą. Ja w ubiegłym roku oprócz powideł, przełożyłam piernik również masą marcepanową i czekoladą. Wyszło super.

Smacznego!

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia

Ten wpis został opublikowany w kategorii Boże Narodzenie, Ciasta, Pierniki i pierniczki i oznaczony tagami , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

116 odpowiedzi na „Piernik staropolski

  1. avatar bena pisze:

    Właśnie piekę piernik , oczywiście staropolski , trzeci raz. W mieszkaniu roznosi się zapach piernika, cudnie jeszcze raz dziękuję Słodkiej Babeczce za przepis i życzę Zdrowych i Spokojnych Świąt , pozdrawiam.

    • avatar Asiek pisze:

      Ja właśnie też upiekłam, dziś jeszcze przełożę i już będzie czekał na święta.
      Również życzę zdrowych i spokojnych Świąt!
      Pozdrawiam!

  2. avatar Natalia pisze:

    Piernik wygląda bardzo apetycznie

  3. avatar Natalia pisze:

    Witam serdecznie. W tym roku piekę piernik z Pani przepisu. Mam pytanie o tą masę marcepanową jak ją zrobić? Rozumiem, że tą masą przekłada się to ciasto zaraz po upieczeniu czyli 6-7 dni przed świętami? Przepraszam za dziwne pytania, ale jeszcze nigdy nie robiłąm takiej masy.

    • avatar Asiek pisze:

      Ja masę marcepanową kupuję gotową. Jest dostępna np. w lidlu. Można zrobić samemu, przepis znajdziesz w internecie na pewno. Co do przełożenia piernika, to tak, przekłada się po upieczeniu, na ok. tydzień przed świętami, żeby na święta zmiękł i był pyszny :)
      Pozdrawiam.

  4. avatar Mmm pisze:

    Spodziewałam się dobrego piernika. Ten jest najlepszy jaki kiedykolwiek jadłam. Jest idealny w smaku. Każdy kto miał okazję go spróbować (a była to spora część rodziny bo piernik wychodzi naprawdę duży) był zachwycony jego smakiem. Warto czekać na niego do kolejnych świąt :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *