Łaciate ciasto z gruszkami | Spotted cake with pears

Łaciate ciasto z gruszkami i budyniem

by

w przepisy na: ,

Miało wyglądać zupełnie inaczej. Jasny dół, potem ciasto czekoladowe, potem śliwki a na górze czekoladowy budyń. Ale jak widać, nie wszystko zawsze wygląda tak, jakbyśmy oczekiwali. Ciemne ciasto pomieszało się z jasnym tworząc łatki, a w roli śliwek, które zjadłam, wystąpiły gruszki, i nie wiedzieć czemu, opadły sobie na dno. I tym sposobem wyszło ciasto, wyglądem zupełnie inne od wyobrażonego. Ale nic to. I tak jest smaczne, choć nie powalające. Ot, zwykłe deserowe ciasto, które idealnie będzie pasowało do popołudniowej herbatki. Bardzo wilgotne, dodatkowy smaczek daje mu mocno czekoladowy budyń, który wieńczy całość. Jeśli lubicie babkowe ciasta, to to będzie Wam z pewnością smakowało. A, i uprzedzając co poniektórych, ten wilgotny pasek na dole, to nie zakalec, to te opadnięte gruszki:) Polecam.

Przepis znaleziony w gazetce szarlotki i ciasta ze śliwkami.

Łaciate ciasto z gruszkami | Spotted cake with pears

Składniki:

  • 2,5 szklanki* mąki pszennej
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 6 jajek (oddzielnie żółtka i białka)
  • szczypta soli
  • 2 łyżki kakao
  • 6 dużych gruszek (twardych, ale słodkich), obranych i pokrojonych na mniejsze kawałki

Masa budyniowa:

  • 3 szklanki mleka
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 2 budynie czekoladowe
  • 4 łyżki cukru

Dodatkowo:

  • orzechy lub podpieczone płatki migdałów do posypania

Utrzeć masło z cukrem i sokiem z cytryny na jasną i puszystą masę. Miksując cały czas, dodawać po jednym żółtku, następnie mleko i śmietanę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy. Dokładnie wymieszać. Białka upić na sztywno ze szczyptą soli. Wmieszać delikatnie do ciasta. Ciasto podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać dwie łyżki kakao, do drugiej dwie łyżki mąki. Dokładnie wymieszać.

Dno tortownicy o średnicy 26cm (w przepisie nie było podane jaka ma być wielkość, ja upiekłam w 24, ale uważam, że ciasto jest zbyt wysokie) wyłożyć papierem do pieczenia, boki mocno wysmarować tłuszczem. Na dno wyłożyć jasne ciasto i wyrównać, następnie ciemne, na nim ułożyć kawałki gruszek.

Piec w temperaturze 180°C przez około 50 – 60 minut, lub do suchego patyczka. Po tym czasie ciasto wyjąć i ostudzić.

W tym czasie ugotować budyń. Do rondelka wlać dwie szklanki mleka, wsypać cukier i połamaną na kawałki gorzką czekoladę. Często mieszając zagotować. Budyń wymieszać z pozostałym mlekiem, wlać do garnka i zagotować. Gotować przez 2-3 minuty, stale mieszając. Na wierzch ostudzonego ciasta rozsmarować budyń i wysypać orzechy lub podpieczone na patelni płatki migdałowe. Odstawić w chłodne miejsce do wystygnięcia i stężenia.

*szklanka = 250ml

Łaciate ciasto z gruszkami | Spotted cake with pears

Łaciate ciasto z gruszkami | Spotted cake with pears

Smacznego!

 

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia


Zapraszam do mojego sklepu z pierniczkami (i maskotkami Zuzi):

Link do sklepu z ręcznie lukrowanymi świątecznymi pierniczkami

Polub nasz piernikowy profil na facebooku -> FB – Słodkie Pierniki

Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

24 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Natalia
Natalia
5 lat temu

Wyszlo pyszne 😃
Zamiast polewy dalam kruszonke
Polecam jak najbardziej

Daniela
Daniela
8 lat temu

Ciasto wyszło mi za pierwszym razem !!! 🙂 Jest naprawdę wyborne i łatwe do zrobienia. Polecam 🙂

anna
anna
10 lat temu

Czy można dodać gruszki z syropu?

basia 911
basia 911
11 lat temu

Oczywiscie upieklam jeszcze raz ,tym razem staralam sie dokladnie trzymac przepisu, ciasto super , szczerze polecam. Najlepsza rada,ze do kazdego wypieku dodaje sie odrobine lub wiecej serca. A teraz szukam przepisu na sernik na 91-wsze urodziny mojej MAMY.

jb
jb
11 lat temu

czy mam złudzenie? ja widzę na tych fotkach potężny zakalec

basia 911
basia 911
11 lat temu

Totalna porazka, zakalec

basia 911
basia 911
11 lat temu

Z wygladu czysta poezja, wyglada bardzo apetycznie, zabieram sie do dziela, ale co wyjdzie wielka niewiadoma.

Majana
11 lat temu

Mniam, wg mnie to ciasto wygląda genialnie! Pięknie bardzo i pysznie.:)
Pozdrawiam ciepło.

Jagienka
11 lat temu

bardzo ładnie wygląda to ciacho – fajne będzie na święta

Basia
11 lat temu

Wygląda ślicznie i bardzo apetycznie!

Pozdrawiam serdecznie!
Basia

iza
11 lat temu

świetnie wygląda :))

WCzarnecka
11 lat temu

Zdjęcia mają świetny klimat i fantastyczną stylizację. Ciasto wygląda bardzo apetycznie pomimo, że miało być inaczej – liczy się przede wszystkim smak:)

Kelly
11 lat temu

Nigdy nie łączyłam budyniu z babką, ale teraz zadaje sobie pytanie: niby czemu nie 😀 ? Wygląda przepysznie, muszę to zrobić na weekendzie.

zawsze.oliwek
11 lat temu

mnie się tam podoba:)

Aleksandra
11 lat temu

prezentuje się arcyapetycznie

Ewa_299
Ewa_299
11 lat temu

Wygląda fajnie,może w sobotę zrobię,w każdym razie dzięki Tobie zaczynam się bawić w pieczenie i całkiem nieźle mi to wychodzi.Stronkę polecam moim koleżankom,pozdrawiam Asiek.:-)

Justin&Dorothy
11 lat temu

Bardzo fajnie wygląda 🙂

pieczarka mysia
11 lat temu

Wyszło pięknie! 🙂 częstuje się wirtualnie i głaszcze po brzuszku, takie dobre 🙂

kasandraa6
11 lat temu

i jak tu się oprzeć 🙂 jak takie cudeńka serwujesz …