Tort mascarpone z wiśniami

Tort mascarpone z wiśniami
44 votes, 4.52 avg. rating (90% score)

Ostatnio na brak zajęć nie mogę narzekać. Ciągle się coś dzieje, ciągle jest coś ważnego do zrobienia i czasu przez to na przyjemności sporo mniej. A i ochoty też brak. Cóż, taki czas. Zaniedbałam Was troszkę i źle mi z tym, ale postaram się to naprawić. Ten torcik już dawno był w mojej głowie. Obiecałam go fejsbukowym Fanom. Długo musieli na niego czekać, no ale w końcu jest. I powiem Wam, że wart jest czekania. Smakuje wybornie. Słodki krem mascarpone przełamany jest kwaskowatym smakiem wiśni. Coś pysznego. Same spody też są bardzo smaczne, wilgotne, z dodatkiem białej czekolady i wiórków czekoladowych. Spróbujecie? Polecam bardzo!

Przepis pochodzi z książki ‘Wyśmienite ciasta serowe’.

Tort mascarpone z wiśniami | Mascarpone cake with cherries

Składniki na ciasto:

  • 250g miękkiego masła lub margaryny (użyłam masło)
  • 100g drobnego cukru do wypieków
  • szczypta soli
  • 6 żółtek
  • 6 białek
  • 100g białej czekolady
  • 250g mąki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 – 150g wiórków czekoladowych

Utrzeć tłuszcz z cukrem i solą na jasną i puszystą masę. Następnie dodawać żółtka, miksując po każdym. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wmieszać delikatnie do masy. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Stopniowo dodawać do ciasta, miksując cały czas. Następnie dodać wiórki czekoladowe i wymieszać. Ubić pianę z białek i ostrożnie wymieszać całość.

Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boki wysmarować tłuszczem. Przełożyć ciasto, wyrównać wierzch.

Piec w temperaturze 175°C przez ok. 45 – 50 minut lub do suchego patyczka. Po tym czasie wyjąć i ostudzić. Całkiem wystudzone ciasto przeciąć na pół.

Masa serowa:

  • 400g sera mascarpone
  • 2 żółtka
  • 75g cukru pudru
  • 200g konfitury wiśniowej
  • 400g wiśni (mogą być mrożone lub z kompotu, dokładnie odsączone)

Dodatkowo:

  • 25ml śmietany kremówki
  • 1 cukier wanilinowy
  • wiórki czekoladowe do posypania

 Ser mascarpone utrzeć z żółtkami i cukrem na puszystą masę. Konfiturę lekko podgrzać, jeśli ma duże kawałki wiśni, zmiksować blenderem na gładką masę. Połową konfitury posmarować jeden spód tortu. Na konfiturę wyłożyć mascarpone. Na mascarpone wyłożyć wiśnie, delikatnie wciskając w krem. Całość przykryć drugim krążkiem, wierzch posmarować resztą konfitury.

Kremówkę ubić cukrem wanilinowym na sztywno. Boki tortu posmarować kremówką. Resztę przełożyć do rękawa z ozdobną końcówką i ozdobić wierzch tortu. Posypać wiórkami czekoladowymi.

Tort mascarpone z wiśniami | Mascarpone cake with cherries

Tort mascarpone z wiśniami | Mascarpone cake with cherries

Tort mascarpone z wiśniami | Mascarpone cake with cherries

Smacznego!

 

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia

Wpis w przepisach na: Torty i powiązany ze składnikami , , , , .
Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.


Jeśli chcesz otrzymywać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia
Jeśli chcesz wydrukować przepis bez obrazków lub części treści, zapisać do PDF lub wysłać emailem skorzystaj z funkcji "Wydrukuj ten przepis" na końcu każdego przepisu.

Ponoć nie działa komentowanie z przeglądarki Opera :-( nie umiem tego naprawić, skorzystaj proszę z innej (Firefox, IE, Chrome, Safari).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

35 odpowiedzi na „Tort mascarpone z wiśniami

  1. avatar Sandra1990 pisze:

    witam.. czy zamiast wisni nadawały by się maliny??

  2. avatar Natalia pisze:

    Witam, często korzystam z Pani przepisów i uważam, ze to najlepszy zbiór pyszności w internecie :) Dzisiaj zrobiłam ten torcik no i tu pojawił się problem:( Moja ciasto biszkoptowe bylo bardzo gęste i ciężko było połączyć je z białkami..nie wyrosło tak pieknie jak Pani..jakoś przekroiłam, ale zastanawiam się co ja tu zrobiłam nie tak :) Czy ma Pani jakis pomysł ?

    • avatar Asiek pisze:

      Dziękuję za miłe słowa:)
      A co do problemu… Jedyne co mi przychodzi do głowy, dlaczego masa była zbyt gęsta i trudna do wymieszania, to wielkość jajek… może moje były większe? Nic innego nie wymyślę:(
      Pozdrawiam!:)

  3. avatar Tess pisze:

    Mam zamiar skorzystać z tego przepisu.Dziwi mnie jednak kolor biszkoptu.Dlaczego jest jasny ,skoro dodałaś rozpuszczoną czekoladę?Chyba ,że fotki nie przedstawiają Twojego przepisu :-)

    • avatar Asiek pisze:

      Fotki jak najbardziej przedstawiają mój przepis to co powinny. Biszkopt jest jasny bo dodaje się rozpuszczoną BIAŁĄ czekoladę. Wystarczy uważnie przeczytać:)

  4. avatar Nina pisze:

    Cudowny tort planuję go zrobić ale mam pewien problem, w związku z czym chciałabym zadać pytanie: Nie znalazłam nigdzie gotowych wiórek czekoladowych, czy takie zrobione ze zwykłej czekolady będą wyglądać jak na zdjęciu, czy nie zepsuje to ciasta?

    • avatar Asiek pisze:

      Spróbowałabym zetrzeć czekoladę na grubych oczkach albo raczej bardzo drobno posiekać. Nie powinno to zepsuć to ciasta:) A takie gotowe wiórki często można kupić w Lidlu lub Aldim.

  5. avatar Marta pisze:

    Upiekłam właśnie biszkopt do tego tortu. Niestety wyrósł mi “kopiec kreta”, czyli środek mocno wyrósł, a boki nie, nie wiem dlaczego…tort ma być prezentem na urodziny, więc mam nadzieję, że w efekcie dobrze wyjdzie

  6. avatar Ewa pisze:

    Witam, chciałam zapytać czy dałoby radę przykryć ten torcik lukrem plastycznym zamiast konfiturą? Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam :)

  7. avatar Beata C. pisze:

    Witam
    Asiu proszę Cie o pomoc. Bardzo chcę zrobić ten torcik dla mojego synka Jasia na 6 urodziny. Chcę go zrobić na prostokątnej blaszce bo ma być to boisko do piłki nożnej. Mamy piłkarzy , bramki wiórki jako trawnik itd. Blaszka ma wymiary – spód szer. 25 cm a długość 32 cm a góra szer. 28,5 cm a długość 35 cm. Czy mogłabyś podać mi ilość/ wagę składników na taką blaszkę. I mam jeszcze jedno pytanie, gdzie się kupuje takie wiórki czekoladowe? one są chyba takie specjalne co nie rozpuszczają się w trakcie pieczenia ?
    PozDrawiaM
    Beata Czamara

  8. avatar Ania pisze:

    Pani Asiu! Ten torcik jest rewelacyjny!!!!! Zrobiłam go na próbę, bo mam zamówiony tort na urodziny. Tak sobie pomyślałam, że upiekłabym coś innego i ….. znalazłam ten przepis. Pychotka!!!!! Wszystkie Pani torciki na zdjęciach wyglądają super i chyba jakiś jeszcze upiekę! Pozdrawiam serdecznie i gratuluję takich wypieków. Anna

  9. avatar manilka89 pisze:

    hej w poniedziałek zrobiłam swój pierwszy torcik, twój na zdjęciu wyglądała tak apetycznie wiec nie mogłam sie oprzeć i sama chciałam stworzyć takie cudeńko. Wyszedł przepyszny choć trochę się biszkopt zbyt przyrumienił a na spodzie był zakalec:( ogólnie to wszystkim smakowało, jutro mam w planach również skorzystać z twojego przepisu na ciasto królewskie:) pozdrawiam Alicja

    • avatar Asiek pisze:

      Jak widzisz, że się ciasto zbyt rumieni, a dół jeszcze nie jest upieczony, to przykryj je folią aluminiową, wtedy nie będzie się przypiekać:)
      Pozdrawiam:)

  10. avatar ewa30 pisze:

    jesli moglabym ci cos poradzic w sprawie strony do drkowania twoich przepisow to powinnas to skrocic do minimum bo 4 kartki papieru na jeden przepis to lekka przesada , powinno byc jedno zdjecie i przepis to wszystko. Przepisy wydaja sie super i mam zamiar zroic tort tiramisu bo wyglda sietnie tak jak inne ale w wydrukownym przpisie nie potrzebuje 2 dodatkowych krtekze zdjeciami bo to jak dla mnie marnowanie tuszu i kartek

    • avatar Asiek pisze:

      Nie ma potrzeby drukowania po 4 strony:) Nikt nie lubi zbędnej makulatury. Jeśli naciśniesz przycisk ‘wydrukuj ten przepis’, to możesz najeżdżając na obrazki usunąć te, których nie chcesz, to samo z tekstem którego nie potrzebujesz. Czyli możesz wydrukować tylko sam przepis, bez konieczności drukowania całego wpisu:)
      Pozdrawiam:)

  11. avatar Ula pisze:

    Tort wygląda tak pysznie, ze postanowiłam zrobić go na Chrzciny córci. Wyszedł całkiem nieźle, tak mi się wydaje. Miała jednak kilka obserwacji i trudności.
    Ciasto było lekko tłuste, czy takie ma być? Ponieważ nie mam klasycznego miksera, od etapu dodawania mąki ucierałam je ręcznie, bez problemu, aż się zdziwiłam :o) Konfitury wydało mi się zbyt mało, wzięłam jej troszkę więcej i nawet wtedy nie było jej aż tyle, jak na Pani zdjęciach. No i była dosyć rzadka, choć później jakby zgęstniała. Może to kwestia jej pochodzenia – kupiłam w sklepie, nie posiadam swojej.
    I chyba największe zaskoczenie po rozkrojeniu – górny blat nie przywierał do masy całkowicie i niektóre kawałki się po prostu rozdzieliły. Czy to kwestia wiśni? Może dodałam ich za dużo (choć mniej niż 400g) i przez to masa nie spoiła się dostatecznie z blatem?
    Tort wszystkim bardzo smakował, głównie przez takie połączenie smaków. Nie był zbyt słodki, a ciast przepyszne, chyba przez tą białą czekoladę.
    Pozdrawiam :0)

  12. avatar Kaś pisze:

    ale cudo! jak z najlepszej cukierni

  13. thank you Asiek happy to hear from you this looks wonderful

  14. avatar flowerek pisze:

    Pieknie wyglada i kusi niezmiernie. Ciasto z wisniami to cos wspanialego!Pozdrawiam serdecznie Asiu :)

  15. avatar Alicja pisze:

    Bardzo dziękuję za odwiedziny :)

  16. Masz piękne zdjęcia :) chętnie zjadłabym kawałek Twojego cudownego tortu :)

  17. avatar anahitka9 pisze:

    Jak zawsze cudownie, wręcz idealnie wygląda! Nie masz nic litości nad głodnym człowiekiem!!;)

  18. avatar Dina pisze:

    beautiful cake, sounds delicious too!

  19. avatar karo pisze:

    gdybym tylko lubiła wiśnie…. myślę, źe maliny teź mogą pasować ;)

  20. avatar Margarytka pisze:

    Zdecydowanie coś dla mnie, owocowe i z mascarpone. Ciekawe to ciasto, takie niespotykane w torcikach, będę musiała wypróbować.

  21. avatar iza pisze:

    aż sie bałam wejśc do Ciebie Asiu, cudo zrobiłaś ;)))