Szarlotka sypana

4.75 avg. rating (95% score) - 57 votes

Popularna, znana i lubiana. Lubię ją i ja. Jest pyszna. Pierwszy raz robiłam ją jakieś 10 lat temu, albo i lepiej. Oglądałam program w telewizji i jedna z aktorek opowiadała, a swoim ulubionym, błyskawicznym cieście. A, że wtedy nie wiedziałam, że umiem piec, a wręcz byłam przekonana, że nie umiem, szybko zanotowałam jej przepis i postanowiłam kiedyś spróbować. Początkowo nie wierzyłam, że z tych kilku składników i w tak prosty sposób może wyjść normalne, smaczne ciasto, ale szybko zdanie zmieniłam. Polecam to ciasto w szczególności tym, którzy go jeszcze nie mieli okazji robić, a także tym, którzy nie lubią spędzać dużo czasu w kuchni. Bo to ciasto robi się po prostu błyskawicznie. Dodam tylko, że smakuje doskonale jeszcze ciepła, z gałką lodów waniliowych, ale nie zawiedzie Was również i kolejnego dnia. Spróbujcie, a przekonacie się sami. Polecam bardzo!

A tych którzy szukają innych inspiracji z jabłkami zapraszam do działu szarlotki i jabłeczniki :-)

Szarlotka sypana | Easy apple pie

Składniki na ciasto:

  • 1,5 szklanki* mąki pszennej
  • 1,5 szklanki kaszy manny
  • 3/4 szklanki cukru (tym razem użyłam  brązowy)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150g masła zmrożonego przez 2 godziny w zamrażarce**

Masa jabłkowa:

  • 1,5 kg jabłek (najlepiej soczystych)
  • 1,5 łyżeczki cynamonu (jak ktoś lubi, mocniejszy smak może dać więcej)
  • 16g cukru wanilinowego (lub z prawdziwą wanilią)
  • 5 – 6 łyżek cukru (w zależności od rodzaju użytych jabłek)

Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Wymieszać z cukrami i cynamonem. Podzielić na dwie równe części.

Mąkę, kaszę, cukier i proszek dokładnie wymieszać. Podzielić na 3 równe części. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować tłuszczem. Na dno wysypać pierwszą część mieszanki i wyłożyć połowę jabłek. Na jabłka wysypać drugą część mieszanki i znów wyłożyć jabłka. Jabłka przykryć pozostałą częścią mieszanki. Na wierzch zetrzeć na grubych oczkach masło. Ja dodatkowo robię dziurki w cieście, patyczkiem do szaszłyków, żeby masło przesiąknęło do samego dna.

Piec z termoobiegiem w temperaturze 180°C przez około 1 godzinę. Wierzch ciasta powinien być ładnie zarumieniony.

* szklanka = 250ml

** W związku z pojawiającymi się komentarzami, że szarlotka nie wychodzi taka, jak powinna, tzn, że jest sucha i nie nadaje się do jedzenia, proponuję podzielić masło na trzy części i po wysypaniu każdej warstwy zetrzeć na nią część masła, czyli: warstwa sypka, jabłka, część masła, i tak do końca. Mam nadzieję, że teraz już wszystkim wyjdzie jak trzeba:).

Szarlotka sypana | Easy apple pie

Szarlotka sypana | Easy apple pie

Szarlotka sypana | Easy apple pie

Smacznego!

 

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta, Szarlotki i jabłeczniki, z owocami i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

56 odpowiedzi na „Szarlotka sypana

  1. avatar Marta pisze:

    Cześć. Już dawno słyszłam o tej szarlotce ale nie miałam odwagi spróbować. Dopiero nie dawno sie odważyłam i wyszła super!!! Przepyszna i taka szybka :) Jadłam na ciepło bo zapach był kuszący.

  2. avatar teresa cz pisze:

    znakomita polecam

  3. avatar teresa cz pisze:

    szarlotka pyszna ciepla i zimna polecam

  4. avatar teresa cz pisze:

    Upieklam twoja szarlotke sypana wyszla znakomita ,ciepla sie troszeczke sypala ale zimna byla lepsza

  5. avatar Barbara pisze:

    Zrobiłam i REWELACJA !!
    Dziękuje za pyszny i szybki przepis. ‚:)

  6. avatar Dorota K. pisze:

    Podchodziłam do tego ciasta sceptycznie, ale jestem miło zaskoczona. Szarlotka jest przepyszna, prosta i szybka w wykonaniu. Będę robić ją często :)

  7. avatar Karola pisze:

    Szarlotka wyszła przepyszna, a na ciepło z lodami jeszcze lepsza! Polecam :)

  8. avatar am pisze:

    Uwielbiam tą szarlotkę :) prosta klasyczna, genialna :)

  9. avatar Runka pisze:

    Własnie szarlotka z tego przepisu w piekarniku… to juz kolejny przepis ktory wykorzystuje z Twojego bloga… zawsze ciasta idealnie wychodza

  10. avatar korfanty78 pisze:

    a nie potrzeba do ciata jajek??

  11. avatar gosia pisze:

    Zrobiłam to ciasto już 2 razy. Za każdym razem wyszło inaczej (drugie bardziej się rozsypywało), ale oba były przepyszne. Widzę, że tutaj więcej takich ciekawych przepisów. Na pewno skorzystam :) Pozdrawiam.

  12. avatar Kasia pisze:

    Ja dodałam 1/4 masła do ciasta i wyszło coś w rodzaju kruszonki – reszta wg przepisu (także brązowy cukier) , wyszło pyszne i tak jak na zdjęciu (swojemu też zrobiłam zdjęcie). Dzięki za przepis – rewelacyjny sposób na nadzienie i dwie warstwy jabłek po prostu się sprawdzają. Pozdrawiam.

  13. avatar danka pisze:

    Dziś zrobiłam twoją szarlotkę. Przepyszna!
    Bardzo łatwy przepis. Szybka w przygotowaniu, a zapach cynamonu unoszący się po całym domu jeszcze bardziej przypomina o nadchodzących Świętach, na które z pewnością wykorzystam ten przepis :-)
    dziękuję i pozdrawiam

  14. avatar Malwina pisze:

    właśnie wyciągnęłam szarlotkę z piekarnika
    pachnie bajecznie
    a jeszcze lepiej smakuje
    😉
    a z lodami waniliowymi to już całkiem poezja
    bardzo dziękuje za przepis 😉

  15. avatar Wojtek pisze:

    Szarlotka wypróbowana! wczoraj :) Wyszła znakomicie, ciasto baaaardzo kruche i chrupkie (szczególnie po bokach i na wierzchu). Dałem tylko więcej kaszy i mąki, bo chciałem aby ciasto było grubsze (bardzo takie lubię). Dałem również duużo więcej masła i tak jak zaleciłaś- posypywałem wiórkami każdą warstwę :) po za tym musiałem troszkę ją podlać wodą bo jabłka były mało soczyste. Dziękuję za przepis ;***** Na pewno jeszcze nieraz przygotuję to ciasto 😀 Pozdrawiam :**

  16. avatar Poziomkowa pisze:

    a ja jestem tak zwanym „debilem” jesli chodzi o gotowanie ciasta i takie tam – obrac ziemniaki i pokroic cebule mi cięzko – najtrudniej było mi własnie obrac jabłka :D:D – nie śmiejcie się. W każdym razie cięzko mi uwierzyc że komus to ciasto nie wyszło bo naewet ja bylam zachwycona – gotuje słabo ale zjeśc lubię dobrze – reszta mojej rodziny również 😀 ♥ tą szarlotkę

  17. avatar neelia pisze:

    Szarlotka jest wspaniała!
    Robiłam ją wielokrotnie,zawsze wychodzi.
    Najlepsze do niej są szare renety,bardzo soczyste,kwaskowate z nutą słodyczy.
    Dobrze jest zostawić jabłka wymieszane z przyprawami na dłuższą chwilę żeby puściły sok,wtedy szarlotka nie wychodzi sucha:)

  18. avatar Anna Lichoń pisze:

    mi wyszła juz po raz trzeci idealnie.. no na samym dole troche się pojawiło maki ale minimalnie.. RADA: spróbujcie nakłuć nie zwykłym patyczkiem.. ja nakłuwam pałeczką od chińskiego jedzenia.. działa :) Asiu przepis cudowny prosty a efekty

  19. avatar Świetlik pisze:

    Jeśli komuś szarlotkawyszła za sucha, proponuję nastepnym razem wziąć więcej jabłek. Ja zwykle robię z większej ilości niż w przepisie i nigdy się nie zawiodłam. Polecam to ciasto jest szybkie i smaczne.

  20. avatar veronique pisze:

    Niestety nie wyszła mi ta szarlotka – spodnia warstwa po upieczeniu w dalszym ciągu została niezwiązaną mąką, kaszką, proszkiem do pieczenia itd. :( a w drugiej warstwie też gdzieniegdzie pjawiały się place niezwiązanych składników :(
    Być może powodem było dodanie jabłek lekko podgotowanych, a nie surowych, ale już sama nie wiem. I tak były dość mocno wilgotne, więc nie wiem skąd pojawił się ten problem, tym bardziej że warstwy mąki były doprawdy cieniutkie. Poza tym ściśle trzymałam się powyższego przepisu, a nawet więcej, bo w piecu siedziała o 20 min dłużej, co i tak w niczym nie pomogło :(
    Zatem nie polecam – przepis ryzykowny, szkoda czasu, zachodu i zmarnowanych składników, bo zjeść tego się po prostu nie dało.

    • avatar Asiek pisze:

      Przykro mi, nie wiem jaka może być przyczyna, jednak uparcie będę twierdzić, że to jest bardzo proste i pyszne ciasto. Wg mnie problem może tkwić w rodzaju użytych jabłek. Zawsze miałam bardzo soczyste, więc nigdy nie miałam z tym problemu.
      Dziękuję za komentarz i pozdrawiam.

    • avatar Eliza pisze:

      jak mogła wyjść skoro podgotowała Pani jabłka ???

      w przepisie jasno jest napisane, że mają być surowe, tylko takie mają w sobie odpowiednią ilość soku, aby ten w piekarniku dopiero związał składniki.

      Jeżeli ktoś modyfikuje przepis to nie może oczekiwać, że mu zawsze wyjdzie … to chyba jasne.
      Moją właśnie wyciągnęłam…jest idealna … <3 według przepisu – bez modyfikacji 😛

      • avatar Asiek pisze:

        No właśnie niektórzy nie rozumieją, że jeśli robią coś pierwszy raz, to dobrze jest się trzymać jednak przepisu… Ale najlepiej jest mieć potem pretensje do innych zamiast do siebie :)
        Cieszę się, że Tobie wyszła i smakowała dzieciakom! :)
        Pozdrawiam!

  21. avatar kasia, slodkiefantazje pisze:

    Pięknie wygląda i bardzo jestem ciekawa jak smakuje. Ale sezon jablkowy w pełni, więc będe miała okazje się przekonać. :) ps. a Twoje zdjęcia jak zwykle mega apetyczne, człowiek ma ochotę ugryźć monito :)

  22. avatar ELA pisze:

    mnie niestety też nie wyszło ,zarumnieniło sie pieknie reszta jest surowa:( jednak zostane przy tradycyjnej szarlotce

  23. avatar zuza pisze:

    Nie radze naprawde. Szkoda czasu i skladnikow. Po upieczeniu dalej polowa jest w formie sypkiej. Tragedia!

    • avatar Asiek pisze:

      Przykro mi, że Ci nie wyszła, jednak trochę mnie to dziwi, bo robiłam to ciasto bardzo wiele razy, jest też popularne na wielu innych blogach, i nie spotkałam się z tym, o czym piszesz…

    • avatar Bibi pisze:

      Bo pewnie zapomniała autorka przepisu dodać, że na KAŻDĄ warstwę sypką struga się po kilka płatków masla, a na wierzch kilkanaście. Tłuszcz zwiąże suchą część i ciasto nie rozsypie się.

  24. avatar sara pisze:

    150 g masła , konkretnie chodzi o masło czy może być margaryna ?

  25. avatar karo pisze:

    moja właśnie się upiekła, wygląda cudnie, a pachnie jeszcze lepiej! mam tylko pytanko: po jakim czasie mogę otworzyć blaszkę i przełożyć ciasto na paterę?
    ;))

    • avatar Asiek pisze:

      Fajnie, że ją zrobiłaś, mam nadzieję, że będzie smakować. Pewnie już ją wyjęłaś na tą paterę:)
      Pozdrawiam i dziękuję za komentarz:)

      • avatar karo pisze:

        pożyczyłam sobie przepis, bo prowadzę z koleżanką bloga. potrzebne nam to do szkoły. Oczywiście zaznaczyłam czerwonymi literami, że przepis pochodzi z Pani bloga :)
        ibelieveinfood.blogspot.com

  26. avatar laura pisze:

    Jedno z moich ulubionych ciast! Robi się błyskawicznie i mimo kilku składników smakuje rewelacyjnie! Ta chrupiąca skórka, mmm pycha! Zgadzam się z przedmówczynią, że szarlotki najlepiej smakują właśnie teraz, jesienią:)
    Ja nie daję proszku do pieczenia, a starte jabłka przed wyłożeniem na ciasto odsączam na sitku, wtedy podczas pieczenia ciasto nie zalewa piekarnika:)
    Pozdrawiam!

  27. avatar DarkANGELika pisze:

    Dawno ją jadłam, Twoja wygląda przepysznie;)

  28. avatar ilovebakepl pisze:

    to moja ulubiona szarlotka, ale musi być wyważona w smaku, nie za słodka

  29. avatar karmel-itka pisze:

    moja ulubiona!
    ale osobiście robię ją w kwadracie i nie podwajam warstwy owoców, tylko robię jedną grubszą :]

  30. avatar Majana pisze:

    Znakomicie wygląda! Piękne zdjęcia. A szarlotki sa najpyszniejsze właśnie teraz :)
    Pozdrowienia:)

  31. Bardzo apetyczna Ci wyszła! Też robiłam kiedyś, jest świetna w swej prostocie, ale ja chyba jednak wolę taką tradycyjną na kruchym spodzie, choć ta w moim domu znalazła wielu entuzjastów :)

  32. avatar deserowo pisze:

    moje podejście jest takie samo, ciągle nie wierzę, że z takiej „sypanki” może wyjść ciasto 😉
    ale zdjęcia przekonują mnie, że się da, więc może w końcu też się skuszę :)

  33. avatar Ajot pisze:

    I nie wiem czy ma to znaczenie ale ja przykrywam folią aluminiową i odkrywam 10 minut przed końcem pieczenia. Musze spróbować zupełnie bez. Może nie jest to konieczne.

  34. avatar Ajot pisze:

    Witam , ja zamiast 3/4 szklanki cukru dodaję 1,5 szkl cukru razem z mąką i kaszą i nie dodaję już do jabłek, one pięknie przesiąkną cukrem z mieszanki. szarlotka jest szybka i pyszna. tak jak Babeczka ja tez polecam. podaje z prawdziwa bitą smietana i gałką waniliowych lodów. rozpusta w biały dzień. Pozdrawiam i dziekuję za przypomnienie tak fantastycznego przepisu. Nika

  35. avatar agattekh pisze:

    Jest pyszna i robi sie ją na prawdę szybko :-) Często ją robię…

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *