Chleb razowy ze słonecznikiem | Yeast wholemeal bread with sunflower seeds

Światowy Dzień Chleba – Chleb razowy ze słonecznikiem

World Bread Day 2012 - 7th edition! Bake loaf of bread on October 16 and blog about it!Jakiś czas temu, za sprawą Basi dowiedziałam się, że 16. 10 obchodzony jest Światowy Dzień Chleba. Od dawna już nie kupuję chleba w sklepie, więc naturalnym dla mnie było, że wezmę udział w tym fajnym przedsięwzięciu. Postanowiłam też, że tym razem nie upiekę swojego ulubionego chleba na zakwasie, ale będzie to szybki i prosty chleb drożdżowy. Namawiam Was bardzo mocno do samodzielnego wypiekania chleba, bo nie ma nic lepszego, niż własnoręcznie upieczone pieczywo. I oczywiście chlebek polecam bardzo!

Przepis pochodzi z książki ‘Chleb, domowy wypiek’, ale został przeze mnie lekko zmieniony.

Zapraszam również na stronę organizatorki akcji, gdzie znajdziecie więcej informacji.

Chleb razowy ze słonecznikiem | Yeast wholemeal bread with sunflower seeds

Składniki na jeden spory bochenek:

  • 600g mąki pszennej razowej
  • 25g świeżych drożdży (10g suchych)
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka miodu
  • 3 łyżki oliwy
  • 100g pestek słonecznika
  • 480ml letniej wody

Mąkę wsypać do miski, dodać oliwę, sól, miód i pestki. Drożdże rozpuścić w wodzie. Wlać do mąki i wyrobić gładkie ciasto. Z doświadczenia wiem, jak różne są mąki, więc dobrze jest rozpuścić drożdże w małej ilości wody, a resztę wody dolewać stopniowo. Wyrobione ciasto odstawić pod przykryciem w temperaturze pokojowej do podwojenia objętości ( u mnie 1,5 godziny). Po tym czasie ciasto wyjąć, krótko wyrobić i przełożyć do foremki lub kosza do wyrastania. Odstawić na 30 minut.

Wyrośnięty chleb wstawić do zimnego piekarnika. Piekarnik nastawić na 225°C przez około 40 minut. Po tym czasie wyjąć na kratkę i ostudzić. Chleb jest upieczony, gdy postukany od dołu wydaje głuchy dźwięk.

Chleb razowy ze słonecznikiem | Yeast wholemeal bread with sunflower seeds

Chleb razowy ze słonecznikiem | Yeast wholemeal bread with sunflower seeds

Chleb razowy ze słonecznikiem | Yeast wholemeal bread with sunflower seeds

Chleb razowy ze słonecznikiem | Yeast wholemeal bread with sunflower seeds

Smacznego!

 

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia


Zapraszam do mojego sklepu z pierniczkami (i maskotkami Zuzi):

Link do sklepu z ręcznie lukrowanymi świątecznymi pierniczkami

Polub nasz piernikowy profil na facebooku -> FB – Słodkie Pierniki

Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

33 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Magdalena R
Magdalena R
8 lat temu

Dziekuje za przepis! Chleb pieklam pierwszy raz w zyciu i mi wyszedl! Nie wyglada (i zapewne nie smakuje)tak idealnie jak Pani, ale w porownaniu do tych sklepowych ‘oszustow’ to rewelacja, jest ciutke wilgotny i ta chrupiaca skorka! Uzylam 400g maki pelnoziarnistej i dodalam 100g otrab owsianych, ominelam pestki, bo ich nie mialam, ale i tak sie upiekl i teraz sobie dostojnie lezy pod sciereczka w kuchni. Mniam. Pozdrawiam. =)

pieczarka mysia
10 lat temu

Wspaniały wypiek 🙂 zapisuje do zrobienia!

Pozdrawiam chlebowo!

ola
ola
10 lat temu

Witam czy chlebek piecze się z termoobiegiem, góra-dół czy może inaczej?

Magdalena R
Magdalena R
8 lat temu
Reply to  ola

Dziekuje za to pytanie, bo bym zapewne piekla z termoobiegiem jak to mam w zwyczaju. Pozdrawiam.

Malwa
Malwa
10 lat temu

za późno odczytałam wiadomość!w ostatniej chwili dodałam trochę mąki pszennej,ale na pewno nie drugie tyle.nie wiem co z tego będzie,ale chyba sie nie uda:(

Malwa
Malwa
10 lat temu

czy zamiast maki razowej może być pełnoziarnista żytnia?

len
len
9 lat temu
Reply to  Asiek

jA NIE WIDZE TEJ ODP I tez jestem ciekawa czy moze byc zytnia razowa??

Malwa
Malwa
10 lat temu

Chleb wygląda smakowicie!Chciałabym go zrobić,ale posiadam mąkę żytnią pełnoziarnistą,czy taka też się nadaje?

oliwia
oliwia
11 lat temu

Chleb urósł a w piekarniku opadł i po wyjeciu był w środku surowy. Trzymałam w piekarniku 40 mnut dłuższe trzymanie to spaliłby się. Nie polecam tego przepisu.Zdjęcie chleba chyba nie do tego przepisu .

donia211
donia211
11 lat temu

Przepis wspaniały, chleb pieknie wyrasta i bardzo nam smakuje. Dziękuje i pozdrawiam.

chińskie ciasteczko
11 lat temu

Asiu, dziękuję za chlebowe inspiracje!

zorra
11 lat temu

You are right, there is nothing better than a homemade bread!

Dziekuje za udzial w Word Bread Day. Mam nadzieje, ze za rok ponownie wezmiesz udzial w akcji.

Nils
Nils
11 lat temu

Ten chleb wyglada jak milion dolarow!

moje pasje
11 lat temu

obłędny chlebuś z cudnym kolorem 🙂 Juz sobie wydrukowałam 😉 Pozdrawiam 🙂

Amber
11 lat temu

Doskonały bochen!
Porywam Ci kromeczkę…
Pozdrowienia świąteczne!

MalgosiaZ
11 lat temu

Wygląda obłędnie 🙂

Laura
11 lat temu

Piękny chlebek, ja też w tym roku się przyłączyłam – akcja jest rewelacyjna…

mojetworyprzetwory
mojetworyprzetwory
11 lat temu

Ale piękny! A jak mi tutaj pachnie…;)

Pozdrawiam Asiu serdecznie;)

flowerek
11 lat temu

Asiu, już chwaliłam Twój chleb. Piękny jest i cieszę się, że się przyłączyłaś 🙂

Majana
11 lat temu

Asiu, cudowny chleb i jak pięknie pokrojony. Idealny po prostu.
Pozdrawiam serdecznie 🙂

iza
11 lat temu

jak ja Wam zazdroszę tych pieknych chlebów :(((( mnie nie wychodza i już nawewt nie próbuję