Czy też tak macie, że wyjadacie kruszonkę z ciast? Pamiętam jak byłam mała, uwielbiałam to robić, i do teraz mi to zostało. Patrzę na swoje dziecko, jak obskubuje ciasta z kruszonki i widzę siebie. I nawet nie krzyczę na nią, jak to robiła moja mama, tylko uśmiecham się pod nosem, bo byłam taka sama:) Dziś chcę Wam zaproponować takie właśnie ciacho do obskubywania. Dla mnie podwójnie pyszne, bo mój ulubiony sernik i całe mnóstwo chrupiącej kruszonki. Muszę Was dłużej namawiać? Koniecznie spróbujcie. Polecam bardzo!
Przepis pochodzi z gazetki ‚Pieczenie jest proste’, z moimi niewielkimi zmianami.
Składniki na ciasto:
- 100g mąki pszennej
- 100g mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 2000)
- 75g cukru
- 1 jajko
- 100g zimnego masła
- 2 łyżki zimnej wody
Mąki wymieszać z cukrem, dodać jajko, pokrojone masło i wodę. Wyrobić gładkie ciasto.
Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować tłuszczem. Gotowe ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno i boki tortownicy. Wsadzić do lodówki na 2 godziny.
Masa serowa:
- 750g twarogu przynajmniej dwukrotnie zmielonego (użyłam wiaderkowego)
- 150g drobnego cukru do wypieków
- opakowanie cukru wanilinowego (dałam 2 łyżeczki pasty waniliowej)
- 1 budyń waniliowy
- 2 łyżki kwaśniej śmietany
- 2 jajka
- starta skórka z cytryny (pominęłam)
Wszystkie składniki na masę serową umieścić w misce i wymieszać razem na gładką masę. Masę serową wyłożyć na schłodzony spód, wyrównać. Wierzch posypać kruszonką.
Kruszonka:
- 200g mąki
- 100g cukru
- 120g roztopionego masła
Wymieszać mąkę z cukrem, wlać roztopione masło i wyrobić między palcami tak, by powstały grudki.
Piec w temperaturze 180°C przez około 1 godzinę. Upieczony sernik pozostawić w uchylonym piekarniku do wystygnięcia. Następnie wyjąć, po całkowitym wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia
Dzisiaj go upiekę, na pewno będzie pyszny, jak wszystkie serniki, które piekłam z tej strony
Upiekłam
cudownie pachnie, jeszcze nie ostygł a mnie już kusi aby ukroić kawałek 😉
Kochana Babeczko melduje, że sernik wyszedł pyszny i będę go piekła często
Cieszę się. Pozdrawiam!
Czy czas chłodzenia można skrócić ? Pozdrawiam
Ale który czas chłodzenia? Bo tego sernika nie trzeba chłodzić w lodówce. Jeśli chodzi o chłodzenie w piekarniku, to raczej nie polecam szybszego wyciągania sernika, ponieważ może zbytnio opaść i popękać.
Mam pytanie odnosnie ilości jajek w masie serowej. Czy nie jest ich za mało i czy nie trzeba ubijać piany z białek? Są to moje początki w pieczeniu i tak.porównuje przepisy w internecie i wszędzie ubijają pianę i średnio jest 5 jaj, stąd moje pytanie.
Przepis jest jak najbardziej w porządku i wszystkie składniki tez
Ile piekących, tyle przepisów na sernik, nawet u mnie na blogu jak popatrzysz na inne serniki, to jest więcej jajek. A pianę ubijasz, gdy sernik ma być bardzo puszysty. Ten taki nie jest. Ale jest pyszny i często go robię.
Pozdrawiam!
Witam! Mam pytanie. Czy ten sernik można upiec bez spodu tak jak sernik wiedeński?
Niby można, ale równie dobrze, można wtedy upiec wiedeński
A czy można dodać mąkę żytnią 200o razową czy lepiej będzie jak dodam 200g samej przennej
Żytnia pełnoziarnista i razowa to jest to samo
u mnie sernika juz polowy nie ma :)-duza czesc to moja zasluga;)wyrzuty sumienia tez nie mam przy takiej kruszonce,)ale jeden problemik ktory musze naprawic bo ciacho na pewno bede robic ponownie, stad Asku pytanko do Ciebie-srodek sernika a dokladnie masa serowa nie wyszla mi ,, zwarta,, cala reszta piekna, czy za krotko pieklam , czy moze ser do .upy? pozdrawiam serdecznie wszytskich ciastocholikow
Wychodzi na to, że trochę za krotko się piekł, a to z kolei może być wina sera.
Pozdrawiam
Dzisiaj nabrałam ochoty na poskubanie serniczka i w związku z tym mam dwa pytanka:
1) czy budyń ma być z cukrem czy bez cukru?
2) czy w przypadku wykorzystania do pieczenia blaszki prostokatnej jest konieczność podwajania porcji? i rozumiem, że podwajanie dotyczy jedynie ciasta na spód i ew. kruszonki a masy serowej już nie…?
Jęzor wisi mi już do pasa ale już wiem, że nie muszę tego leczyć… 😉
Budyń powinien być bez cukru, nie znam wymiarów Twojej blaszki, więc nie wiem czy i ile trzeba zwiększyć składniki. Ale jeśli zwiększamy składniki, to nie tylko na spód, ale na masę serową też. Musisz sama sobie przeliczyć proporcje blaszek.
„Kupiłaś” mnie rosyjskimi bułeczkami drożdżowymi i chętnie korzystam z Twoich przepisów.
Serniczek zrobiłam…był wyśmienity…troszkę masła za dużo dałam, ale to drobiazg;). Teraz czekam aż wystygnie ciasto z malinami i budyniową pianką:)…Już nie mogę doczekać się degustacji.
Dziękuję i pozdrawiam:)
Czy mąkę pełnoziarnistą można zastąpić lub pominąć?
I czy wyszła by podwójna porcja?
Bo jakby dopiero zaczynam moją przygodę z pieczeniem 😉
Mąki nie można pominąć, ale jeśli nie masz pełnoziarnistej, dodaj w to miejsce zwykłą. Jeśli podwoisz wszystkie składniki to wyjdzie podwójna porcja:)
Dzięki za przepis – wczoraj „popełniłem” ten sernik podwajając proporcje – piekłem na blaszce. Dziś wielkie próbowanie – dam znać czy wygonili mnie z domu, czy spływam w glorii chwały 😉 Wesołych Świąt Wszystkim !!!
VENI VIDI VICI
Ale ile?
Daj tyle samo, czyli razem 200g, jeśli ciasto będzie zbyt się kleiło, to dosypuj troszeczkę. Ciasto powinno być gładkie i mieć elastyczną konsystencję.
czy zamiast maki pelnoziarnistej moge dodac zwyklej maki do ciast wazne to jest, poniewaz nigdzie u mnie nie moge kupic maki pelnoziarnistej kupilam jakas taka specjalna do wypiekow
Możesz użyć zwykłej:)
robiłam sernik pierwszy raz zastosowałam zwykłą mąkę tak jak mi poradzilaś i wyszedł naprawdę dobry
troszke go zmodyfikowałam, ponieważ zamiast skorki z cytryny dodałam aromatu cytrynowego
wyszedł wyśmienity żeby ciasto mi nie opadło po upieczeniu zostawiłam go w piekarniku na noc
dziękuje za wspaniały przepis… pozdrawiam
Bardzo się cieszę, że się udał i smakował:)
Pozdrawiam serdecznie.
A ja mam pytanie zamiast budyniu co oge dac, bo ja mieszkam w finlandii i tutaj niestety to budyniow nie ma
Możesz dodać mąkę ziemniaczaną.
Boże, jesli te fotki są Twoje (a widac że raczej tak) to błagam adoptuj mnie 😀 przepieknę ciata – takie równie – idealne – gratuluję talentu
Hehehe… tak fotki są stanowczo moje:) nie wiem co na adopcję powiedziałby mój mąż:)
Dziękuję:)
Witam! Mam pytanie techniczne – na jakiej funkcji piec i na którym poziomie piekarnika? Z doświadczenia wiem, że takie informacje są bardzo ważne.
Zawsze, gdy piekę inaczej niż góra- dół, podaję to w przepisie:) Pieczemy na środkowym poziomie piekarnika.
Asiu!
Serniczek pycha!!!Rozkosz podniebienia!
Piekę dzisiaj drugi raz..:-)
buziaki pa
Bardzo się cieszę, że smakuje!
Pozdrawiam:)
sernik extra!!ale co tam sernik.KRUSZONKA to jest TO!!!
pozdrawiam.
Jutro podejmę wyzwanie 😀 trzymaj kciuki!
Nie ma sprawy:) Daj znać jak wyszło:)
This is a very beautiful cake, and I just love the topping!
Thank you:)
Ten przepis jest idealny dla mnie, mąż uwielbia serniki a ja kruszonkę
Zapisuję do zrobienia! Nie omieszkam podzielić się uwagami po upieczeniu 
woow… wygląda obłędnie!
Ojej, jakie to ciasto było pyszne – mówię Wam! Uwielbiam sernik, a taki z kruszonką to już pełnia szczęścia:)
Dziękujemy Asiu
– sąsiady.
Ale nie ma za co, wiesz, że cała przyjemność po mojej stronie:)
Wygląda rewelacyjnie. I ta przepiękna kruszonka… no cudo
uwielbiam serniki – a ten cudnie wygląda!
tak wygląda sernik moich marzeń
właśnie w lodówce siedzi spód,ser już zmielony,Campresii oczywiście .Po degustacji zdam raport o serniku.Kłaniam się .
Jesteś niesamowity!:)
Klasyk!
Uwielbiam wszystko co chrupiące.
Jak zobaczyłam ten sernik otworzyłam usta a ślinka pociekła mi po brodzie. Przerażający widok 😉 Nieważne, za kawałek tego sernika mogę się nawet dać pokroić!
Ja zawsze wyjadałam kruszonkę z drożdżówki
Serniki też uwielbiam, więc to musi być świetne połączenie !
O matko, jakie wspaniałe:)
Piękny ten serniczek. No i dodatek kruszonki,jak najbardziej do mnie przemawia.

Coś wspaniałego !
Pozdrawiam serdecznie.
ale piękny !! Ta kruszonka… Mniam
Ja też zawsze tak robię
Kruszonka jest najlepsza 
Pozdrawiam serdecznie!
ale cudowny przepis.
ale piękny, mój nigdy nie wychodzi tak wystawny!
Mniam,wygląda przepysznie,uwielbiam słodką kruszonkę na cieście.
Absolutnie uroczy sernik! Z kruszonką – wyśmienity.
Z ogromną przyjemnością skonsumowałabym kawałek do kawy.
Serdeczne pozdrowienia,
Edith
Zapraszam, ukroić wielki kawał?
Tobie te ciasta zawsze takie idealne wychodzą
Olu, zapewniam, że nie zawsze, oj nie zawsze:)
rewelacyjne połączenie sernik i kruszonka mniammm