Ciasteczka z jabłkami i orzechami | Cookies with apples and walnuts

Ciasteczka jabłkowo – orzechowe

by

w przepisy na:

Już dawno temu upatrzyłam je sobie w książce. Tak dawno, że o nich zapomniałam. I całkiem niedawno, przeglądając książkę w nadziei, że znajdę w niej natchnienie, natknęłam się na nie ponownie. A, że już tak dawno nie robiłam żadnych ciastek, szybciutko się za nie zabrałam. Są takie banalne, że początkowo nie miałam nawet zamiaru ich wstawiać, ale pewien miły człowiek uświadomił mi, że to, co dla mnie łatwe i banalne, dla innych może wcale takie nie być. Więc dzielę się dziś z Wami, tymi pysznymi maleństwami. Są jak małe biszkopciki, pachną jabłkiem i orzechami i pysznie smakują. Sprawdzą się jako dodatek do śniadaniówek Waszych dzieciaków. Polecam Wam bardzo!

Przepis pochodzi z książki ‘Ciasta, ciasteczka i babeczki’.

Ciasteczka z jabłkami i orzechami | Cookies with apples and walnuts

Składniki na ok 30 sztuk:

  • 0,5kg jabłek (antonówka lub reneta będzie najlepsza)
  • 2 łyżki wody
  • 100g cukru
  • 120g masła lub margaryny (użyłam masło)
  • 150g mąki
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • ćwierć łyżeczki sody
  • pół łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • pół szklanki* posiekanych orzechów włoskich

Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Następnie poddusić razem z wodą na małym ogniu, aż będą miękkie. Zmiksować lub przetrzeć przez sito na mus (potrzebne będzie 3/4 szklanki* gęstego musu).

Masło utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę, dodać ostudzony mus. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, cynamonem, sodą i solą. Wsypać wszystko do masy maślano-jabłkowej i dokładnie wymieszać. Na końcu dodać orzechy włoskie i ponownie wymieszać.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, masę wykładać łyżką, pozostawiając odstępy między ciastkami.

Piec w temperaturze 190°C przez 10 minut, do ładnego zarumienienia się ciastek. Po tym czasie wyjąć z piekarnika, pozostawić na 5 minut na blaszce, następnie przenieść na kratkę i ostudzić do końca.

*szklanka = 250ml

Ciasteczka z jabłkami i orzechami | Cookies with apples and walnuts

Ciasteczka z jabłkami i orzechami | Cookies with apples and walnuts

Smacznego!

 

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia


Zapraszam do mojego sklepu z pierniczkami (i maskotkami Zuzi):

Link do sklepu z ręcznie lukrowanymi świątecznymi pierniczkami

Polub nasz piernikowy profil na facebooku -> FB – Słodkie Pierniki

Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

22 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Ryszard
Ryszard
11 lat temu

Ciasteczka są przepyszne i co najważniejsze wyszły od razu.
Pozdrawiam.

czarna
czarna
11 lat temu

ja dziś upieke je mojemu męszczyźnie … zobaczymy czy dobre będą:) ale myśle że rak

magdalena
magdalena
11 lat temu

moze faktycznie to za malo maki bylo, bo wyszly takie troszke jak wilgotne biszkopciki ale niestety plaskie i sie rozpadaja, sprobuje jeszcze raz bo musu mi jeszcze zostalo 🙂

magdalena
magdalena
11 lat temu

Asiu ratunku, co zrobiłam nie tak:( pieklismy je wczoraj z synkiem dokladnie wg przepisu ale wyszly nam placuszki jablkowo-orzechowe zamiast ciasteczek 🙁 ciasteczka wogole nie stwardniały, mają konsystencję placka albo naleśnika, rozpadają sie w rękach :/ za to smak jest przepyszny. Co mogło być źle? Poradzisz?

magdalena
magdalena
11 lat temu

Babeczko, mam 2 pytania:)
1) w czym przechowywać te ciasteczka?
2) czemu po upieczeniu mają być przez 5minut na blaszce a potem dopiero stygnąć na kratce? nie można ich od razu przenieść na kratkę do wystudzenia?
Trzymaj kciuki, zabieramy sie za nie jutro z synkiem :))

magdalena
magdalena
11 lat temu

a zamiast wloskich mozna dac orzechy laskowe?

Kura Domowa
11 lat temu

Ciasteczka może i banalne, ale połączenie jabłek i orzechów zawsze jest rewelacyjne!

trzcinowisko
11 lat temu

Oooo…a mnie się przydadza na popołudnie “do szkoły”:) jaj!!!! robie:)

wykrywacz smaku
11 lat temu

Jedno ze zdjęć bierze udział w naszym konkursie na zdjęcie miesiąca zapraszamy do głosowania! 🙂 http://wykrywacz-smaku.pl/konkursy/glosy

Majana
11 lat temu

Wspaniałe te ciasteczka , mogę się poczęstować?
Uściski:*

Konkursy
11 lat temu

Następne pyszne ciasteczka i to w dodatku z kawą……mniam 🙂

Maggie
11 lat temu

To takie jesienne ciasteczka, idealne na chlodne wieczory z ksiazka i kubkiem dobrej herbaty…

Aleksandra
11 lat temu

ciasteczka to ciasteczka, kilka porywam ale te szczypce….. te bym porwała jeszcze szybciej 🙂

sweetandchili
11 lat temu

Wyglądają bosko, jabłka i orzechy to świetne połączenie! Schrupałabym takie ciasteczko!

Brenia
11 lat temu

Idealne do kawki lub herbatki 🙂

iza
11 lat temu

pięknie wyglądają…to ja się częstuję jednym do kawy :)))