Bułki z suszonymi pomidorami i bazylią

4.78 avg. rating (95% score) - 41 votes

Kiedy znudzicie się już zwykłym pieczywem, to proponuje Wam te oto bułeczki. Jeśli lubicie suszone pomidory i bazylię, to nie macie wyjścia i musicie je zrobić. Bułeczki są bardzo aromatyczne i mięciutkie. Łatwe do zrobienia. Mi najbardziej smakują z mozarellą, ale są też bardzo smaczne podjadane całkiem bez niczego:). Polecam Wam bardzo!

Przepis pochodzi z książki ‚Chleb, domowy wypiek’, mój dodatek to bazylia.

bułki z suszonymi pomidorami i bazylią | buns with sundried tomatoes and basil

Składniki na 10 bułek:

  • 500g mąki pszennej chlebowej (akurat nie miałam, wiec dałam zwykłą)
  • 10g świeżych drożdży ( lub 5g suchych)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 350ml ciepłej wody
  • 115g suszonych pomidorów* drobno posiekanych
  • 2 łyżki oliwy z pomidorów
  • garść bazylii ( u mnie suszona)

Dodatkowo:

  • 2 łyżki mleka do posmarowania bułeczek

Do miski przesiać mąkę, zrobić w niej dołek, wsypać rozkruszone drożdże, zalać niewielką ilością wody i kilkoma łyżami mąki tak, by powstała konsystencja gęstej śmietany. Odstawić na 10 minut, aż drożdże zaczną się pienić. Następnie dodać wszystkie pozostałe składniki oprócz pomidorów i bazylii i wyrobić gładkie ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać posiekane pomidory i bazylię i wszystko razem połączyć. Uformować kulę, przykryć i odstawić w temperaturze pokojowej do podwojenia objętości (u mnie ok 1,5 godziny). Po tym czasie ciasto wyjąć na stolnicę, krótko wyrobić podzielić na 10 równych części. Z każdej uformować bułeczkę. Bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć i odstawić do napuszenia na 20 minut.przed pieczeniem posmarować bułeczki mlekiem.

Piec w temperaturze 200°C przez ok 15 – 20 minut. Po tym czasie bułeczki wyjąć i ostudzić na kratce.

*Suszone pomidory dostałam jakiś czas temu od sklepu AleDobre.pl. Początkowo nie bardzo wiedziałam, co mogę z nimi zrobić oprócz zjedzenia prosto ze słoika lub użycia ich do sałatki. Musiało to być coś, czym mogłabym się z Wami podzielić. W końcu wymyśliłam te właśnie bułki. Pomidory sprawdziły się w nich idealnie, nadają bułkom fajnego smaku. Jeśli chodzi o moją opinię o tych pomidorach, to nie ukrywam, że moje własnoręcznie robione są lepsze:). Nie znaczy, że te są nie dobre, skąd znowu. Smaczne, mięsiste, ale z wyraźnie wyczuwalnym octem i mi akurat to przeszkadzało. W sałace – rewelacja, na kanapce też dobrze smakują, ale już  prosto ze słoika dla mnie za ostre. Niemniej to bardzo subiektywna ocena, Wam ten smak może odpowiadać.

bułki z suszonymi pomidorami i bazylią | buns with sundried tomatoes and basil

bułki z suszonymi pomidorami i bazylią | buns with sundried tomatoes and basil

Smacznego!

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bułki drożdżowe i oznaczony tagami , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

10 odpowiedzi na „Bułki z suszonymi pomidorami i bazylią

  1. avatar marysia pisze:

    Bułeczki wydaje mi się są pyszne, ale bardziej zaintrygował mnie fakt, że SAMA robisz suszone pomidory. Czy możesz mi napisać jak. Nie ukrywam, że moje próby spełzły na niczym :(.
    Pozdrawiam :)

    • avatar Asiek pisze:

      Ważne są pomidory. Nie pamiętam nazwy, ale ja kupowałam takie podłużne, nieduże. Potem je kroisz w plastry, układasz na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, sypiesz dość obficie solą i suszysz w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach, w temp. 70 – 90st. Trwa to dość długo, kilka, czasem kilkanaście godzin. Ja to robiłam chyba przez 2 dni, po kilka godzin. Potem przekładasz do słoiczków i zalewasz gorącą oliwą z dodatkiem ziół, które lubisz. Pomidory są przepyszne, ale po rachunku jaki dostałam za prąd, kupuję w sklepie:)
      Pozdrawiam:)

  2. avatar JA pisze:

    witam, bułki własnie rosną. Pomidory suszone potłukłam tłuczkiem na drobne, bo zamiast płatków były bryłki. Zrobiłam podwójna porcję, takiego smaka złapałam po przeczytaniu przepisu.
    Oliwa z pomidorów to o co chodzi? O oliwę z suszonych, zalanych oliwą? Nie miałam, wlałam oliwę z rozmarynem (bez ziół).
    Pachnie już….:)))))
    Pozdrawiam. Przepisy super, będe piekła.

  3. avatar gzik_i_pyry pisze:

    Bułeczki prezentują się bardzo apetycznie :)

  4. avatar Majana pisze:

    Piękne te bułeczki ! :)

  5. Mniammmm… takie domowe pieczywko, a z pomidorkami to juz poezja :)

    Pozdrawiam serdecznie :)

  6. avatar iza pisze:

    takie kuszące bułeczki a ja dziś bez śniadania

  7. Wspaniałe! Robię bardzo podobne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *