Wieniec marcepanowy | Marzipan wreath

Wieniec marcepanowy

by

w przepisy na: ,

Naszła mnie ogromna ochota na coś drożdżowego. W szafkach zalegał marcepan, który już od jakiegoś czasu prosił o wykorzystanie. No to cóż było robić… Wykorzystałam. I to jak smacznie:) Ciasto robi się dość szybko, pachnie przepięknie, a smakuje jeszcze lepiej. Żeby się przekonać, musicie sami spróbować:) Polecam bardzo!

Przepis pochodzi z książki ‘Pieczenia ciast’, jedyne co zmieniłam, to formę ciasta – zamiast warkocza zrobiłam wieniec.

Wieniec marcepanowy | Marzipan wreath

Składniki na ciasto:

  • 500g mąki
  • 25g drożdży
  • 250ml ciepłego mleka
  • 80g roztopionego masła
  • 50g cukru
  • szczypta soli

Mąkę przesiać, zrobić w niej dołek, wsypać rozkruszone drożdże, zalać połową mleka i zasypać niewielką ilością mąki tak, by powstała konsystencja gęstej śmietany (zdjęcie o co chodzi). Odstawić na 10 – 15 minut. Gdy zaczyn ruszy dodać roztopione masło, sól, cukier resztę mleka i wyrobić gładkie ciasto. Odstawić pod przykryciem na 30 minut. W tym czasie przygotować masę marcepanową.

Masa marcepanowa:

  • 200g masy marcepanowej
  • 2 białka
  • 2 łyżki cukru
  • 150g obranych i zmielonych migdałów
  • 30ml rumu

Marcepan utrzeć z białkami, cukrem, rumem i zmielonymi migdałami. Gotowe ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 40x50cm. Posmarować powierzchnię masą, i zwinąć jak roladę, wzdłuż krótszego boku. Roladę przekroić wzdłuż na pół, pozostawiając jeden koniec nie rozcięty do końca. Skręcić warkocz i uformować w okrąg. ( Można pozostawić prosty warkocz, tak jak było w przepisie). Wieniec ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i ostawić pod przykryciem na 25 minut.

Piec w temperaturze 220°C przez około 35 – 40 minut. Po około 15 minutach proponuję sprawdzić, czy wieniec nie przypieka się za bardzo i w razie potrzeby przykryć folią aluminiową. Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić. Jeszcze ciepły polukrować.

Wieniec marcepanowy | Marzipan wreath

Wieniec marcepanowy | Marzipan wreath

Wieniec marcepanowy | Marzipan wreath

Smacznego!

 

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia


Zapraszam do mojego sklepu z pierniczkami (i maskotkami Zuzi):

Link do sklepu z ręcznie lukrowanymi świątecznymi pierniczkami

Polub nasz piernikowy profil na facebooku -> FB – Słodkie Pierniki

Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

14 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
mmm
mmm
10 lat temu

ten przepis nie jest dokladny. Co zrobic z reszta mleka? i ten poczatek z maka – jak uzyskac kremowa konsystencje z 500g maki i 25g drozdzy i 125ml mleka?

mmm
mmm
10 lat temu
Reply to  Asiek

dziekuje, bede wiedziala na przyszlosc 🙂
Ciasto juz zrobione, ostatnie 10 min i bedzie sie pieklo… juz sie nie moge doczekac. Zwijanie wbrew pozorom bylo calkiem trudne… Do masy marcepanowej dodalam owoców kandyzowanych, turkish delight i platków migdalowych, tak by dodac troszke kolorów. Dziekuje za ciekawy przepis i za szybka odpowiedz… pozdrawiam!

asieja
11 lat temu

znam ten stan wielkiej ochoty na coś drożdżowego.. :-)))

cobytuzjesc
cobytuzjesc
11 lat temu

Oszaleję ,cudo upiekłaś ,bardzo lubię ciasta drożdżowe .Przeprowadzam się bliżej Ciebie hihi albo przestań kusić;)

Ja
Ja
11 lat temu

Super! a z innej beczki próbowała może pani kiedyś zrobić chałwę? Bo uwielbiam a ciekawe jak smakuje taka, nie turecka ale domowa. ;D?

Justin&Dorothy
11 lat temu

wow.. Jakie cudo!! Piękny 🙂

codojedzenia
11 lat temu

Tez robilam go kiedys, smakuje wysmienicie

Ola
11 lat temu

teraz to mam ochotę na marcepan… ostatnio jadłam… na święta BN! nic dziwnego, w dodatku po takim wypieku

Majana
11 lat temu

Przepiękny ten wieniec Aśku! Kurcze,ale smaki, wow! Wielką chęć mam na kawałeczek. Mogę wpaść?
Pozdrowienia:)

iza
11 lat temu

no no Asiu zaszalalaś…pieknie wyglada

martex.82
11 lat temu

prześlicznie zapleciony ten wieniec, no i z marcepanem, pychota 🙂