Tarta ze śliwkami

4.84 avg. rating (96% score) - 50 votes

Banalne. Tak jednym słowem można określić dzisiejsze ciasto. Bez udziwnień, bez wymyślania i zbędnych dodatków. Po prostu zwykłe, kruche ciasto a na wierzchu całe mnóstwo pysznych węgierek. I w tej prostocie właśnie jest piękno tej tarty. Zdziwiło mnie, jak pyszne może być tak podane ciasto. Jeśli chcecie, możecie je podać z kleksem z bitej śmietany. Ja tym razem wolałam bez. Smakuje wybornie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Polecam Wam bardzo!

Przepis podpatrzony w książce ‚Pieczenie ciast’.

Tarta ze śliwkami | Tart with plums

Składniki na kruche ciasto:

  • 250g mąki
  • 150g zimnego masła
  • 60g drobnego cukru
  • 1 jajko

Dodatkowo:

  • około 1 kg węgierek
  • gruby cukier

Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem i posiekać z masłem. Dodać jajko i wyrobić szybko kruche ciasto. Gotowe ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię i wsadzić do lodówki na około 2 godziny.

Śliwki umyć, rozciąć, ale nie do końca, tak, żeby były połączone dołem, wyjąć pestki.

Ciasto rozwałkować na średnicę 26cm i wyłożyć nim formę (może być zwykła tortownica, wtedy należy wylepić również boki, na około 2cm). Ponakłuwać wielokrotnie widelcem i ułożyć na nim śliwki w kształt rozety. Jeśli macie bardzo soczyste śliwki, to dobrze jest lekko posypać spód ciasta bułką tartą i zapiec wcześniej ciasto przez 10 minut.

Piec w temperaturze 200°C przez około 30 minut (aż boki ciasta będą ładnie zarumienione). Wyjąć z piekarnika, przestudzić, posypać grubym cukrem.

Tarta ze śliwkami | Tart with plums

Tarta ze śliwkami | Tart with plums

Tarta ze śliwkami | Tart with plums

Tarta ze śliwkami | Tart with plums

Smacznego!

 

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta, Kruche, Tarty i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

36 odpowiedzi na „Tarta ze śliwkami

  1. avatar Janusz Wasser pisze:

    Czy mi się wydaje czy storna co jakiś czas przestaje działać ?

  2. avatar akik pisze:

    A po co się ciasto wkłada do lodówki na 2 godz?

  3. avatar shiza91xx pisze:

    mam pytanie a jesli ja mam forme o srednicy 31cm? to mam podwoic skladniki czy wystarczy poltorej porcji?

  4. avatar Dorota K. pisze:

    Omnomnom…. cudoo… Jutro wypróbuję, wygląda mega apetycznie.
    Ta tarta jest niemal dietetyczna 😉 żadnych kremów, mas itp.

  5. avatar beata pisze:

    Przepyszna tarta. Dziękuję. Jeszcze nie ostygła a już została zjedzona i domownicy krzyczą jeszcze. Pozdrawiam cieplutko

  6. avatar Słonko pisze:

    Pięknie ułożyłaś śliwki na tarcie :) U mnie też była tarta ze śliwkami tylko ulożonymi na masie budyniowej :)

  7. avatar Ja pisze:

    Jola a jolek to ta sama osoba haha założę się;]! Ale należą sie przeprosiny droga Jolu vel Jolek hihi każdemu zdarza się coś źle zrozumieć, ale poco od razu wybuchać?;D

  8. avatar Jola pisze:

    Ciebie chyba pogieło… 60 g cukru!! Nie wiem, może chcesz z ludzi zrobic cukrzyków?! Wez zmien ten przepis, bo niedlugo bedziesz miala cukrzyce, jesli juz nie masz…

    • avatar Asiek pisze:

      Tak, pogięło mnie, bo nie bardzo rozumiem o co chodzi?? 60g cukru, to są 4 łyżki. To naprawdę tak wiele do sporej wielkości ciasta?? Dziękuję za troskę o moje zdrowie, zapewniam, że mam się dobrze. A jeśli uważasz, że moje przepisy się nie nadają dla ludzi, to nie musisz z nich korzystać.

      • avatar jolek pisze:

        Ktos chyba pomylil sobie gramy z dkg i myslala ta osoba ,ze chodzi tu o ponad pol kilograma cukru ,ale kazdemu zdazyc sie moze ,tylko czemu nigdy nie pomyslimy zanim komus do………………..
        pozdrawiam :)

  9. avatar Sąsiadka Krzysztofa pisze:

    Właśnie zostałam obdarowana przez Krzysztofa kawałkiem, własnoręcznie przez niego zrobionej, tej przepysznej tarty, jako rewanż za jajko do niej. Rewelacyjna!!!

    • avatar Asiek pisze:

      Hmm… Krzysztofa nie znam, albo nic o tym nie wiem, ale proszę go serdecznie pozdrowić, cieszę się że mu się udała a Tobie smakowała:)
      Pozdrawiam!

  10. avatar Ja pisze:

    Może o ciebie ale nas już wszystkie przerobiliśmy, ale jabłka są!;)

  11. avatar Ja pisze:

    Nie!!!!!!!! tak świetny przepis a ja już nie mam węgierek ;'[ no to za rok!…;D

  12. avatar Zbyszek pisze:

    Pięknie i smakowicie wygląda.W najbliższym czasie zrobie swojej rodzince z Twojego przepisu.Dziekuje Asiu

  13. Słodka babeczko :)

    Chciałabym Ci powiedziec, że Twoje wypieki są cudowne! Co jeden to lepszy!
    Tarta pierwsza klasa 😉

  14. avatar Kasia pisze:

    jejku, Twoja tarta wygląda cudnie, idealna co do milimetra – arcydzieło cukiernictwa :)

  15. avatar matylda pisze:

    uwielbiam tarty. :) a ta wyglada doskonale. :)

  16. I to jest ciasto na złotą polską jesień! :) Muszę tylko wypróbować, jak wyjdzie na ciescie z maki razowej. Robimy juz kolejne podejscie do takiego spodu i niestety ciagle blizsze jest podeszwie od butow, niz tarcie ;( Jak dopracujemy recepture, to dam znac…

  17. avatar Majana pisze:

    Asiek, cudne to ciasto! Ile na nim pysznych śliweczek. Bardzo kusisz. :)
    Pozdrowienia ślę :)

  18. avatar asieja pisze:

    niebanalnie pyszne, tak najpyszniej :-)

  19. avatar Ola pisze:

    jest śliczna, owocowa i ma tę wspaniałą „firankę” na brzegach – tarta idealna

  20. avatar Aleskandra pisze:

    u mnie też taka tarta często gości :)

  21. avatar Maggie pisze:

    To chyba najladniejsza tarta sliwkowa, jaka widzialam. Wyglada tak, ze jezyk ucieka… no, wiadomo gdzie 😉

  22. avatar aga-aa pisze:

    na drugie śniadanie chętnie bym zjadła

  23. avatar iza pisze:

    Asiu…ciasto jest rewelacyjne!!

Odpowiedz na „ZbyszekAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *