Kruche ciasto z budyniową pianką i malinami | Cake with foam and raspberries

Kruche ciasto z budyniową pianką i malinami

by

w przepisy na: , ,

Robili je już chyba wszyscy. Widziałam na wielu blogach. Na wszystkich cudne i smakowite. Robiłam i ja, ale ostatnio uświadomiłam sobie, że nie mam go jeszcze w swoim blogowym menu. Dzięki dobroci i szczerości sąsiada, weszłam w posiadanie wielkiej michy pysznych malin, więc postanowiłam naprawić to małe niedopatrzenie i teraz mogę się pochwalić, że to pyszne ciasto jest i u mnie. A jest się czym chwalić, bo ciasto jest naprawdę doskonałe. Bardzo kruche, delikatne, z lekką pianką budyniową i mnóstwem owoców. Nie za słodkie. W sam raz. Polecam wszystkim a w szczególności tym, którzy jeszcze nie mieli okazji go wypróbować.

Przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki.

Kruche ciasto z budyniową pianką i malinami | Cake with foam and raspberries

Składniki na kruche ciasto:

  • 2,5 szklanki* mąki pszennej (dałam krupczatkę)
  • 250g zimnego masła lub margaryny (dałam masło, bo tak wolę)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 żółtek

Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem, dodać żółtka i pokrojone w kostkę zimne masło. Zagnieść szybko ciasto. Podzielić na dwie części w proporcjach 60% i 40%. Każą część zawinąć w folię i zamrozić.

Blachę o wymiarach 25x30cm wyłożyć papierem do pieczenia, zetrzeć większą część ciasta, lekko docisnąć dłonią, wyrównując powierzchnię. Piec w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 20 minut, na złoty kolor. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego wystudzenia.

Pianka budyniowa:

  • 5 białek
  • szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 16g cukru waniliowego (dałam łyżeczkę pasty waniliowej)
  • 80g budyniu waniliowego (proszku)
  • 1/2 szklanki oleju słonecznikowego

Dodatkowo:

  • około 0,5kg malin lub innych ulubionych owoców
  • cukier puder do posypania ciasta

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier i cukier waniliowy cały czas ubijając. Następnie dodać budyń i dalej miksować. Na koniec strużką wlewać olej, ciągle miksując.

Gotową piankę wyłożyć na podpieczony i ostudzony spód, wyrównać. Na wierzchu ułożyć maliny lub inne ulubione owoce, dociskając je lekko w piankę. Na owoce zetrzeć pozostałe ciasto.

Piec w temperaturze 190°C przez około 40 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika, przestudzić, posypać cukrem pudrem.

*szklanka = 250ml

Kruche ciasto z budyniową pianką i malinami | Cake with foam and raspberries

Kruche ciasto z budyniową pianką i malinami | Cake with foam and raspberries

Kruche ciasto z budyniową pianką i malinami | Cake with foam and raspberries

Smacznego!

 

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia


Zapraszam do mojego sklepu z pierniczkami (i maskotkami Zuzi):

Link do sklepu z ręcznie lukrowanymi świątecznymi pierniczkami

Polub nasz piernikowy profil na facebooku -> FB – Słodkie Pierniki

Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

84 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Jej:)
Jej:)
6 miesięcy temu

Jak długo ciasto zachowa świeżość przechowując je poza lodówka?

Marta
Marta
7 lat temu

Fantastyczne ciasto! Wyszło dokładnie jak z Twoich zdjeć 😍 Bałam sie ze opadnie po wyjęciu z piekarnika dlatego zostawiłam je w uchylonym jeszcze jakies 15 min i dopiero wyjęłam. Dziękuje za inspiracje 🙂

lucy
lucy
8 lat temu

Czy mozna dodac czekoladowy budyn(proszek)

ola
ola
8 lat temu

Hej, mam pytanie. Czy zamiast 1 budyniu można dać mokę ziemniaczaną?

Kotka_Pusia
Kotka_Pusia
8 lat temu

Zrobiłam wersję z jagodami 🙂 Ciasto wyszło idealne – zniknęło w ciągu kilku godzin 🙂 Mam tylko pytanie – ubiłam pianę, dodałam cukier, budyń i na końcu partiami dolałam olej. I w tym momencie piana jakby opadła, ale konsystencja była gładka. Czy tak miało być, czy za szybko go wlewałam?

Ania
Ania
8 lat temu

Dziś upiekłam te ciasto z mrożonymi malinami (nie rozmrażałam ich, obtoczyłam jedynie w mące) i wyszło REWELACYJNIE! Pyszne! Dziękuję za przepis!

Daria
Daria
9 lat temu

Dzień dobry,

Chciałabym zapytać na jakiej blaszce (wymiar) robiła Pani to ciasto?

Pozdrawiam

ewa
ewa
9 lat temu

Przepis jest tak prosto wytłumaczony że od razu miałam ochotę na pieczenie. Jeszcze jest ciepły, ale kawałeczek odkroiłam-rewelacja! Uwielbiam kruche ciasta, bardzo polecam i dziękuję za przepis! Dodam ze zamiast malin użyłam jabłek z orzechem włoskim oraz troszeczkę cynamonu.

Mira
Mira
9 lat temu

Witam,ciasto piekłam już wiele razy i jest super,ale dlaczego po wyjęciu z piekarnika mocno mi opada i już niestety tak ładne? 🙁

Mira
Mira
9 lat temu
Reply to  Mira

miałam napisać i coś się pogubiłam …tak ładne nie jest…;)

Mira
Mira
9 lat temu
Reply to  Asiek

Dziękuję za odpowiedz .Masz rację,trzeba trochę odczekać dopiero później je wyciągnąć z piekarnika.Pozdrawiam

monka28
monka28
9 lat temu

jak dobrze mieć Taką Słodką Babeczkę!!! ciacho – cud, miód i orzeszki….PYCHA! 😉

monka28
monka28
9 lat temu

może być zwykły olej rzepakowy, bo nie mam słonecznikowego

monka28
monka28
9 lat temu
Reply to  Asiek

dzięki za podpowiedz 😉 zaraz zrobię, o wyniku poinformuję

Mariposa
Mariposa
9 lat temu

Ja zrobiłam z jagodami i malinami. Rewelacja!!!!

Wera
Wera
9 lat temu

Zrobiłam z truskawkami, puściły sok i troszkę się rozpłynęło, ale i tak wszyscy byli zachwyceni, jak ze wszystkich wypieków z Pani bloga z resztą. Dziękuję za przepis, pozdrawiam 🙂

lidziaa007
10 lat temu

Swietny przepis, ciasto wyszlo przepyszne 🙂

michawka
michawka
10 lat temu

Witam. Czy te ciasto mi się uda, jeśli użyje mrożonych malin? Bardzo proszę o odpowiedź, bo mam w niedziele spotkanie rodzinne i chciałabym upiec to ciasto, bo wierze, że jest bajecznie pyszne (uwielbiam maliny pod każdą postacią) 🙂
Pozdrawiam Edyta

lidziaa007
10 lat temu
Reply to  Asiek

Użylam mrozonych owocow lasu (maliny, jezyny, jagody, czeresnie, pozeczki czarne i czerwone), nie rozmrazalam przed pieczeniem i wyszlo idealnie. Mysle ze rozmrazanie jest zbedne.

Sheisreve
Sheisreve
9 lat temu
Reply to  Asiek

Maliny obtocz w mące i bedzie ok 🙂

Ewelina
Ewelina
10 lat temu

Dzisiaj drugi raz piekę to ciasto, jest wspaniałe!:) Ostatnio z braku innych owoców dałam puszkę brzoskwiń i było ok, a dzisiaj borówki i swieże brzoskwinie. A także zamiast oleju dodałam opakowanie mascarpone, który uwielbiam i smakuje naprawdę wybornie:) Dziękuje z przepis!!!

Kate23
Kate23
10 lat temu

Super przepis!!!
Ja zrobiłam dużą blachę z podwójnej porcji składników z wiśniami. Cisto wyszło wysokie ale to tylko na plus. Wszyscy zachwalali. Na następny dzień nie zostało ani okruszka. Dziś robię powtórkę, tylko że z malinami i zółtą porzeczką lub czarną, mam nadzieję że wyjdzie takie pyszne jak poprzednio:)

kasiakq
10 lat temu

Hej:) Ciasto wygląda cudownie, jeszcze go nie robiłam ale teraz mam okazję na chrzciny mojego siostrzeńca. Mam nadzieję, że mi wyjdzie ;p Jak dotąd wszystkie Twoje przepisy się sprawdziły więc trzymaj kciuki. Już po dam znać czy wyszło i czy smakowało 🙂 Pozdrawiam

kasiakq
10 lat temu
Reply to  Asiek

Wyszło!! Już zjedzone ;p oczywiście wszystkim smakowało, jedli aż im się uszy trzęsły 😀 Dziękuję, już się rozglądam za jakimś nowym przepisem 🙂 Pozdrawiam

ania
ania
10 lat temu

hej
jestem kompletnym antytalenciem i pieczenie rzadko mi się udaje 🙁 ale nie poddaję się i co jakiś czas próbuję swych sił.dziś piekłam ten oto placek i był daleki od tego na twoich zdj ale zjadliwy choć jak dla mnie za słodki.mam pytanie dot konsystencji ciasta kruchego chodzi mi o wyrabianie-moje nie chciało wchłonąć całego tłuszczu a kruchego nie wyrabia się zbyt długo więc były grudy,grudki-dodałam trochę kwaśnej śmietany bo czytałam,że tak można “ratować ” zbyt suche ciasto.możesz mi opisać jak ty robisz to ciasto i jak ono u ciebie wygląda.
pozdrawiam i gratuluję zdolności
ania.

justaraczek
justaraczek
11 lat temu

To ciasto jest cudowne!!! Robiłam je już ze wszystkimi możliwymi owocami i ze wszystkimi smakuje cudownie 🙂 Moje ulubione wersje: z czarną porzeczką i jabłkiem oraz borówka z maliną i poziomką. Z budyniem czekoladowym i wiśniami smakuje mojej nie-teściowej 🙂

Olka
Olka
11 lat temu

Zrobiłam wszystko według przepisu, wyszla jedna wielka ciapa.
Masa zalala cale ciasto , zrobil mi sie na blaszce owocowo-budyniowy mus.
Probowalam to jakos uratowac,ale niestety nic sie nie dalo zrobic.
Stracilam 60 min. Wyrzucilam ta ochydna ciape do kosza. Teraz czeka na mnie sterta naczyn na umycia…masakra;/

Paulisien
Paulisien
4 lat temu
Reply to  Olka

A dodałas zrobiony budyń ? Czy proszek ?

Ania Lichoń
Ania Lichoń
11 lat temu

a czy konieczne jest podpiekanie tego spodu.. czy mozna wrzucić wszystko do piekarnika

asia k.
asia k.
11 lat temu

Twoje zdjecia tego ciasta sa ladniejsze niz mojewypieki 😉 Pieknie sie to ciasto prezentuje u Ciebie. Balam sie, ze pianka mi nie wyjdzie, a jednak wyglada na to,ze sie udala… W wolne miejsca powciskalam jezyny….Zobaczymy jak w smaku, bo wlasnie sie piecze 🙂 Pozdrawiam!

Ann
11 lat temu

Nooo wreszcie wróciłam do żywych 😉 odkąd mam piękny nowy piekarnik to chętnie próbuję Twoje słodkości.
Ciacho z malinami zrobione i już dawno zjedzone, pyszne było bardzo ale następnym razem dam mniej proszku do pieczenia bo było go mocno czuć a ja tego raczej nie lubię 😉

Pozdrawiam serdecznie i idę szukać jakiś rogalików drożdżowych bo mnie ochota naszła

yabco
yabco
11 lat temu

rewelacyjne ciasto! trafiłam na tego bloga przypadkiem, szukając nowego pomysłu na babeczki- i z racji posiadania kilku krzaczków dojrzałych malin, skusiłam się na powyższy przepis.
Ciasto, choć jeszcze nie zdążyło porządnie ostygnąć, zajmuje już tylko pół blaszki- tak zasmakowało członkom mojej rodziny (a są wybredni! 😉 ).
Wyszło mi trochę niższe, niż na Twoich zdjęciach, ale to przez wielkość blaszki- moja ma 40x25cm. Ale to nikomu nie przeszkadza:). Coś czuję, że póki malinowe krzaki będą uginać się od owoców, ja będę wciąż zmuszana przez domowników do upieczenia tegoż ciasta:).

amaranthrose
11 lat temu

Uwielbiam to ciasto:)
Przepięknie Ci wyszło!

abbra
11 lat temu

A wiesz Asiek, że ostatnio zostałam poczęstowana przez moją szefową takim samym ciastem ? 🙂 Kwaskowate maliny i słodka pianka budyniowa to bardzo fajne połączenie !

GrowingUp
11 lat temu

Z chęcią się skuszę!;)

asieja
11 lat temu

ja go jeszcze nie robiłam;)
jest śliczne

cc
cc
11 lat temu

Cześć! to wygląda smakowicie! Chętnie wypróbowałabym ten przepis, ale nie mam pojęcia jaki “5 białko” jako składnik. Proszę pomóż? 🙂

cc
cc
11 lat temu
Reply to  Asiek

Ach! Rozumiem! Dziękuję! 😉

Beata
Beata
11 lat temu

Jakim sposobem to ciasto ma byc dlikatne jak tam idzie 250 g masla i 1/2 szklanki oleju…………..TLUSTE

Jagienka
11 lat temu

robiłam – bardzo dobre ciasto, z wiśniami też świetnie smakuje

http://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/

urtica1
11 lat temu

Uwielbiam to ciacho 🙂 Jest świetne chyba w każdej wersji owocowej. Ale właśnie z malinami jeszcze go nie robiłam. Pięknie Ci się upiekło.
Pozdrawiam ciepło 🙂

Ewa_299
Ewa_299
11 lat temu

Ja to mam szczęście,zebrałam dzisiaj ostatnie maliny z krzaczków,Asiek Jesteś boska:-D podzielę się uwagami po upieczeniu,pozdrawiam i…witam po urlopie:-)

justka2712
11 lat temu

Ja robiłam, ale z truskawkami. A Twoje prezentuje się obłędnie!:)

wiosenka27
11 lat temu

Przywołałaś wspomnienia:)
Śliczny talerzyk, mam taki sam, tylko okrągły:)
Pozdrawiam:)

Majana
11 lat temu
Reply to  wiosenka27

Asiek, cudowne to ciacho,prawda? Robiłam je już kilka razy, z różnymi owocami, wspaniale smakuje. Jak dla mnie to zdecydowany hit tego lata.
Piękne zdjęcia zrobiłaś.
Pozdrawiam ciepło:)

Aleksandra
11 lat temu

To już wiem jakie ciasto zrobię jutro 🙂

iza
11 lat temu

Asiu…to ja jestem ostatnia bo jeszcze nie robiłam tego ciasta;))) super wygląda

Kasia
Kasia
9 lat temu
Reply to  Asiek

Ciasto wyszło mega!
Dałam borówki, maliny, pieczone wczoraj – dziś został tylko malutki kawałek 🙂

Dzięki