Mamy jesień… Taka już jest kolej rzeczy, że coś się kończy, a coś się zaczyna. Osobiście nie lubię jesieni. Bo dni są krótkie, słońca mało i energii do pracy przez to mniej jest u mnie. Ale żeby jakoś łagodniej przyjąć fakt, że lato odeszło na ładnych kilka miesięcy, przygotowałam dla Was pięknie kolorowe ciasto. Ciasto, które wprawia w dobry nastrój już od samego patrzenia na nie:) Zwykły biszkopt na zwykłym, kruchym spodzie posmarowanym marmoladą morelową a na tym wszystkim budyń waniliowy i całe mnóstwo pysznych owoców. Smakuje super, pomimo moich obaw, czy aby nie będzie za sucho, bo biszkopt nie jest niczym nasączony. Ale przez budyń i owoce wszystko razem jest idealnie wilgotne i takie orzeźwiające, że jak jem kolejny kawałek, to mam wrażenie, że lato się na trochę zatrzymało:). Zatrzymajcie u siebie na chwilę lato:) Polecam bardzo!
Przepis pochodzi z książki ‘Pieczenie ciast’, zmodyfikowany przeze mnie.
Składniki na kruche ciasto:
- 125g mąki
- 60g zimnego masła
- 50g cukru pudru
- łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
- szczypt soli
- 1 żółtko
Zagnieść mąkę z masłem, cukrami, solą i żółtkiem. Uformować w kulę, zawinąć w folię i schłodzić przez 1 godzinę. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować i wyłożyć nim dno tortownicy.
Piec w temperaturze 200°C przez około 15 – 20 minut (do ładnego zarumienienia ciasta). Wyciągnąć i przestudzić.
Składniki na biszkopt:
- 3 jajka
- pół szklanki drobnego cukru
- pół szklanki mąki pszennej
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
Ubić białka na sztywną masę, pod koniec ubijania dodać cukier, dodawać po jednym żółtku cały czas ubijając. Na koniec wsypać przesiane mąki i bardzo delikatnie wymieszać z masą jajeczną (ja to robiłam na najniższych obrotach miksera). Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej przygotowaną masę.
Piec w temperaturze 170°C przez około 30 minut lub do suchego patyczka. Ostudzić 15 minut w tortownicy następnie delikatnie wyjąć i przełożyć na kratkę do całkowitego ostudzenia.
Krem:
- 1 budyń waniliowy
- 400ml mleka
- 2 łyżki cukru
Odlać pół szklanki mleka i rozprowadzić w nim budyń. Resztę zagotować razem z cukrem. Do gotującego mleka wlać rozprowadzony budyń i cały czas mieszając zagotować. Gotować przez 2 -3 minut, odstawić do przestygnięcia.
Ponadto:
- 2 owoce kiwi
- 1 mango
- 5 plastrów ananasa
- kilka wiśni z alkoholu (nie miałam, dałam kandyzowane)
- 50g podprażonych płatków migdałowych
- 3 łyżki marmolady morelowej
Kiwi pokroić w plasterki, ananasa i mango w paseczki lub kostkę. Marmoladę podgrzać.
Składanie ciasta:
Upieczony kruchy spód posmarować rozgrzaną marmoladą morelową i przykryć spodem biszkoptowym. Wierzch i boki biszkoptu posmarować budyniem. Na górze ułożyć pokrojone owoce. Boki ciasta obsypać prażonymi płatkami migdałowymi.
Smacznego!
Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia
To ciasto jest bardzo smaczne , bardzo przyciąga wzrok. Mam zaledwie 13 lat, dzięki twoimi przepisami nauczyłam się piec i pokochałam pieczenie 😉
Polecam to ciasto 🙂
Bardzo się cieszę, że rośnie takie zdolne pokolenie:)
Ja tam jesień lubię, choć czasem wprowadza mnie w stany bliskie depresji 😉 Szczególnie ta duńska, ciągle deszczowa… Z Twoim ciastem deszcz za oknem pewnie by mi aż tak nie przeszkadzał 😉
Jedno ze zdjęć bierze udział w naszym konkursie na zdjęcie miesiąca, zachęcamy do głosowania 🙂 http://wykrywacz-smaku.pl/konkursy
wygląda zachwycająco! te kolory 🙂
no i połączenie budyniu i owoców… jak dla mnie zawsze idealne 🙂
Takie pożegnanie lata z pewnością pozytywnie nastraja 😉
cudnie kolorowe….. piękne pożegnanie lata 🙂
Już na sam widok robi się cieplej.
Wspaniałe ciasto:)
Wiesz co przyciaga wzrok:)
Piękne 🙂 Aż się zachwyciłam. Pozdrawiam cieplutko 🙂
Król JULIAN byłby z tego tortu dumny 😉
Jest fantastyczne! Wygląda naprawdę letnio, wakacyjnie,królewsko!
Pozdrowienia :*
Pożegnanie lata iście królewskie;) Pięknie, pysznie, rześko, z tęsknotą do następnego roku…;)
Miłego tygodnia Asiu!
świetne ciasto :))) i z moim ulubionym mango mniammm