Ciasto egzotyczne | Exotic cake

Ciasto egzotyczne – na pożegnanie lata

by

w przepisy na: ,

Mamy jesień… Taka już jest kolej rzeczy, że coś się kończy, a coś się zaczyna. Osobiście nie lubię jesieni. Bo dni są krótkie, słońca mało i energii do pracy przez to mniej jest u mnie. Ale żeby jakoś łagodniej przyjąć fakt, że lato odeszło na ładnych kilka miesięcy, przygotowałam dla Was pięknie kolorowe ciasto. Ciasto, które wprawia w dobry nastrój już od samego patrzenia na nie:) Zwykły biszkopt na zwykłym, kruchym spodzie posmarowanym marmoladą morelową a na tym wszystkim budyń waniliowy i całe mnóstwo pysznych owoców. Smakuje super, pomimo moich obaw, czy aby nie będzie za sucho, bo biszkopt nie jest niczym nasączony. Ale przez budyń i owoce wszystko razem jest idealnie wilgotne i takie orzeźwiające, że jak jem kolejny kawałek, to mam wrażenie, że lato się na trochę zatrzymało:). Zatrzymajcie u siebie na chwilę lato:) Polecam bardzo!

Przepis pochodzi z książki ‘Pieczenie ciast’, zmodyfikowany przeze mnie.

Ciasto egzotyczne | Exotic cake

Składniki na kruche ciasto:

  • 125g mąki
  • 60g zimnego masła
  • 50g cukru pudru
  • łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • szczypt soli
  • 1 żółtko

Zagnieść mąkę z masłem, cukrami, solą i żółtkiem. Uformować w kulę, zawinąć w folię i schłodzić przez 1 godzinę. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować i wyłożyć nim dno tortownicy.

Piec w temperaturze 200°C przez około 15 – 20 minut (do ładnego zarumienienia ciasta). Wyciągnąć i przestudzić.

Składniki na biszkopt:

  • 3 jajka
  • pół szklanki drobnego cukru
  • pół szklanki mąki pszennej
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

Ubić białka na sztywną masę, pod koniec ubijania dodać cukier, dodawać po jednym żółtku cały czas ubijając. Na koniec wsypać przesiane mąki i bardzo delikatnie wymieszać z masą jajeczną (ja to robiłam na najniższych obrotach miksera). Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej przygotowaną masę.

Piec w temperaturze 170°C przez około 30 minut lub do suchego patyczka. Ostudzić 15 minut w tortownicy następnie delikatnie wyjąć i przełożyć na kratkę do całkowitego ostudzenia.

Krem:

  • 1 budyń waniliowy
  • 400ml mleka
  • 2 łyżki cukru

Odlać pół szklanki mleka i rozprowadzić w nim budyń. Resztę zagotować razem z cukrem. Do gotującego mleka wlać rozprowadzony budyń i cały czas mieszając zagotować. Gotować przez 2 -3 minut, odstawić do przestygnięcia.

Ponadto:

  • 2 owoce kiwi
  • 1 mango
  • 5 plastrów ananasa
  • kilka wiśni z alkoholu (nie miałam, dałam kandyzowane)
  • 50g podprażonych płatków migdałowych
  • 3 łyżki marmolady morelowej

Kiwi pokroić w plasterki, ananasa i mango w paseczki lub kostkę. Marmoladę podgrzać.

Składanie ciasta:

Upieczony kruchy spód posmarować rozgrzaną marmoladą morelową i przykryć spodem biszkoptowym. Wierzch i boki biszkoptu posmarować budyniem. Na górze ułożyć pokrojone owoce. Boki ciasta obsypać prażonymi płatkami migdałowymi.

Ciasto egzotyczne | Exotic cake

Ciasto egzotyczne | Exotic cake

Ciasto egzotyczne | Exotic cake

Ciasto egzotyczne | Exotic cake

Smacznego!

 

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia


Zapraszam do mojego sklepu z pierniczkami (i maskotkami Zuzi):

Link do sklepu z ręcznie lukrowanymi świątecznymi pierniczkami

Polub nasz piernikowy profil na facebooku -> FB – Słodkie Pierniki

Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

14 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Agata
Agata
10 lat temu

To ciasto jest bardzo smaczne , bardzo przyciąga wzrok. Mam zaledwie 13 lat, dzięki twoimi przepisami nauczyłam się piec i pokochałam pieczenie 😉
Polecam to ciasto 🙂

gin
11 lat temu

Ja tam jesień lubię, choć czasem wprowadza mnie w stany bliskie depresji 😉 Szczególnie ta duńska, ciągle deszczowa… Z Twoim ciastem deszcz za oknem pewnie by mi aż tak nie przeszkadzał 😉

wykrywacz smaku
11 lat temu

Jedno ze zdjęć bierze udział w naszym konkursie na zdjęcie miesiąca, zachęcamy do głosowania 🙂 http://wykrywacz-smaku.pl/konkursy

Kaś
11 lat temu

wygląda zachwycająco! te kolory 🙂
no i połączenie budyniu i owoców… jak dla mnie zawsze idealne 🙂

Brenia
11 lat temu

Takie pożegnanie lata z pewnością pozytywnie nastraja 😉

moje pasje
11 lat temu

cudnie kolorowe….. piękne pożegnanie lata 🙂

amaranthrose
11 lat temu

Już na sam widok robi się cieplej.
Wspaniałe ciasto:)

AZgotuj
11 lat temu

Wiesz co przyciaga wzrok:)

urtica1
11 lat temu

Piękne 🙂 Aż się zachwyciłam. Pozdrawiam cieplutko 🙂

pawucha
pawucha
11 lat temu

Król JULIAN byłby z tego tortu dumny 😉

Majana
11 lat temu

Jest fantastyczne! Wygląda naprawdę letnio, wakacyjnie,królewsko!
Pozdrowienia :*

mojetworyprzetwory
mojetworyprzetwory
11 lat temu

Pożegnanie lata iście królewskie;) Pięknie, pysznie, rześko, z tęsknotą do następnego roku…;)

Miłego tygodnia Asiu!

iza
11 lat temu

świetne ciasto :))) i z moim ulubionym mango mniammm