Ciasto egzotyczne – na pożegnanie lata

4.91 avg. rating (97% score) - 43 votes

Mamy jesień… Taka już jest kolej rzeczy, że coś się kończy, a coś się zaczyna. Osobiście nie lubię jesieni. Bo dni są krótkie, słońca mało i energii do pracy  przez to mniej jest u mnie. Ale żeby jakoś łagodniej przyjąć fakt, że lato odeszło na ładnych kilka miesięcy, przygotowałam dla Was pięknie kolorowe ciasto. Ciasto, które wprawia w dobry nastrój już od samego patrzenia na nie:) Zwykły biszkopt na zwykłym, kruchym spodzie posmarowanym marmoladą morelową a na tym wszystkim budyń waniliowy i całe mnóstwo pysznych owoców. Smakuje super, pomimo moich obaw, czy aby nie będzie za sucho, bo biszkopt nie jest niczym nasączony. Ale przez budyń i owoce wszystko razem jest idealnie wilgotne i takie orzeźwiające, że jak jem kolejny kawałek, to mam wrażenie, że lato się na trochę zatrzymało:). Zatrzymajcie u siebie na chwilę lato:) Polecam bardzo!

Przepis pochodzi z książki ‚Pieczenie ciast’, zmodyfikowany przeze mnie.

Ciasto egzotyczne | Exotic cake

Składniki na kruche ciasto:

  • 125g mąki
  • 60g zimnego masła
  • 50g cukru pudru
  • łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • szczypt soli
  • 1 żółtko

Zagnieść mąkę z masłem, cukrami, solą i żółtkiem. Uformować w kulę, zawinąć w folię i schłodzić przez 1 godzinę. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować i wyłożyć nim dno tortownicy.

Piec w temperaturze 200°C przez około 15 – 20 minut (do ładnego zarumienienia ciasta). Wyciągnąć i przestudzić.

Składniki na biszkopt:

  • 3 jajka
  • pół szklanki drobnego cukru
  • pół szklanki mąki pszennej
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

Ubić białka na sztywną masę, pod koniec ubijania dodać cukier, dodawać po jednym żółtku cały czas ubijając. Na koniec wsypać przesiane mąki i bardzo delikatnie wymieszać z masą jajeczną (ja to robiłam na najniższych obrotach miksera). Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej przygotowaną masę.

Piec w temperaturze 170°C przez około 30 minut lub do suchego patyczka. Ostudzić 15 minut w tortownicy następnie delikatnie wyjąć i przełożyć na kratkę do całkowitego ostudzenia.

Krem:

  • 1 budyń waniliowy
  • 400ml mleka
  • 2 łyżki cukru

Odlać pół szklanki mleka i rozprowadzić w nim budyń. Resztę zagotować razem z cukrem. Do gotującego mleka wlać rozprowadzony budyń i cały czas mieszając zagotować. Gotować przez 2 -3 minut, odstawić do przestygnięcia.

Ponadto:

  • 2 owoce kiwi
  • 1 mango
  • 5 plastrów ananasa
  • kilka wiśni z alkoholu (nie miałam, dałam kandyzowane)
  • 50g podprażonych płatków migdałowych
  • 3 łyżki marmolady morelowej

Kiwi pokroić w plasterki, ananasa i mango w paseczki lub kostkę. Marmoladę podgrzać.

Składanie ciasta:

Upieczony kruchy spód posmarować rozgrzaną marmoladą morelową i przykryć spodem biszkoptowym. Wierzch i boki biszkoptu posmarować budyniem. Na górze ułożyć pokrojone owoce. Boki ciasta obsypać prażonymi płatkami migdałowymi.

Ciasto egzotyczne | Exotic cake

Ciasto egzotyczne | Exotic cake

Ciasto egzotyczne | Exotic cake

Ciasto egzotyczne | Exotic cake

Smacznego!

 

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta, z owocami i oznaczony tagami , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

14 odpowiedzi na „Ciasto egzotyczne – na pożegnanie lata

  1. avatar Agata pisze:

    To ciasto jest bardzo smaczne , bardzo przyciąga wzrok. Mam zaledwie 13 lat, dzięki twoimi przepisami nauczyłam się piec i pokochałam pieczenie 😉
    Polecam to ciasto :-)

  2. avatar gin pisze:

    Ja tam jesień lubię, choć czasem wprowadza mnie w stany bliskie depresji 😉 Szczególnie ta duńska, ciągle deszczowa… Z Twoim ciastem deszcz za oknem pewnie by mi aż tak nie przeszkadzał 😉

  3. Jedno ze zdjęć bierze udział w naszym konkursie na zdjęcie miesiąca, zachęcamy do głosowania :) http://wykrywacz-smaku.pl/konkursy

  4. avatar Kaś pisze:

    wygląda zachwycająco! te kolory :)
    no i połączenie budyniu i owoców… jak dla mnie zawsze idealne :)

  5. avatar Brenia pisze:

    Takie pożegnanie lata z pewnością pozytywnie nastraja 😉

  6. avatar moje pasje pisze:

    cudnie kolorowe….. piękne pożegnanie lata :)

  7. avatar amaranthrose pisze:

    Już na sam widok robi się cieplej.
    Wspaniałe ciasto:)

  8. avatar AZgotuj pisze:

    Wiesz co przyciaga wzrok:)

  9. avatar urtica1 pisze:

    Piękne :) Aż się zachwyciłam. Pozdrawiam cieplutko :)

  10. avatar pawucha pisze:

    Król JULIAN byłby z tego tortu dumny 😉

  11. avatar Majana pisze:

    Jest fantastyczne! Wygląda naprawdę letnio, wakacyjnie,królewsko!
    Pozdrowienia :*

  12. avatar mojetworyprzetwory pisze:

    Pożegnanie lata iście królewskie;) Pięknie, pysznie, rześko, z tęsknotą do następnego roku…;)

    Miłego tygodnia Asiu!

  13. avatar iza pisze:

    świetne ciasto :))) i z moim ulubionym mango mniammm

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *