Ciasto czekoladowe z gruszkami

4.95 avg. rating (98% score) - 44 votes

To ciasto wyszło zupełnie spontanicznie. Nie planowałam piec. Ale naszła mnie ochota na coś czekoladowego, więc chwila namysłu – i powstało właśnie to ciasto. Zwykłe, proste, bez udziwnień, bez wyjmowania miksera:) Dość zbite, bardzo treściwe, a dodatek gruszek sprawia, że jest wilgotne. I gdy je już upiekłam, to pomyślałam sobie, że doskonałym dopełnieniem będzie masa budyniowa. Nie pomyliłam się wcale. Smakuje doskonale. Polecam Wam bardzo.

Przepis własny, oparty na moim murzynku.

Ciasto czekoladowe z gruszkami | Chocolate cake with pears

Składniki:

  • ½ szklanki* mleka
  • 250g masła lub margaryny
  • łyżeczka smalcu (jak nie macie lub nie lubicie to pomińcie)
  • 1 i ½ szklanki brązowego cukru (można użyć zwykłego, ale wtedy należy dodać mniej)
  • 5 czubatych łyżek kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka rumu
  • 6 dużych jajek
  • 2 i ½ szklanki mąki pszennej
  • ok. 600g twardych ale słodkich gruszek, obranych i pokrojonych w dużą kostkę

Dodatkowo:

  • 2 budynie waniliowe
  • 700ml mleka
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 4 łyżki cukru
  • 200g miękkiego masła

W rondelku podgrzać mleko, z masłem, smalcem i cukrem, mieszając od czasu do czasu. Gdy składniki się połączą dodać stopniowo przesiane kakao i rum, cały czas mieszając. Nie dopuścić do zagotowania. Chwilę przestudzić, następnie dodawać partiami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, na przemian z roztrzepanymi jajkami. (Ja nie wyciągałam nawet miksera, robiłam to ręczną trzepaczką). Na końcu dodać gruszki i wymieszać razem.

Blachę o wymiarach 35x25cm wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Wlać gotowe ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 180° C przez ok. 45 – 50 min. lub do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.

Gdy ciasto się piecze, przygotować masę budyniową: z 700ml mleka odlać szklankę i rozprowadzić w niej budynie. Resztę mleka zagotować z cukrem i ekstraktem waniliowym. Do gotującego mleka wlać rozmieszany budyń i gotować ok. 2-3 minuty. Zdjąć z kuchenki, ostudzić. Miękkie masło ubić na puszystą, jasną masę, dodawać po łyżce zimnego budyniu cały czas miksując. Gotową masą posmarować wierzch ostudzonego ciasta. Można dodatkowo polać roztopioną gorzką czekoladą.

*szklanka = 250ml

Ciasto czekoladowe z gruszkami | Chocolate cake with pears

Ciasto czekoladowe z gruszkami | Chocolate cake with pears

Ciasto czekoladowe z gruszkami | Chocolate cake with pears

Smacznego!

 

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta, z owocami i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

20 odpowiedzi na „Ciasto czekoladowe z gruszkami

  1. avatar Elka pisze:

    Zrobiłam to ciasto drugi raz. Za pierwszym razem wszystko wyszło super. Niestety tym razem masa zważyła mi się :( Ciasto wyszło pyszne, ale ta masa…
    Robiłam wszystko wg przepisu. Nie wiem gdzie popełniłam błąd. Proszę o pomoc, jakąś podpowiedź, bo ciasto bardzo smakuje domownikom i chciałabym je jeszcze nie raz zrobić, ale zważona masa nie wygląda dobrze. Czy taką zważoną masę da się uratować?

    • avatar Asiek pisze:

      Nie wiem co mogłaś zrobić nie tak, skoro raz Ci wyszło, a raz nie. Podobno pomaga lekkie podgrzanie masy i ponowne ubicie, ale ja nigdy tego nie robiłam.

  2. avatar Zojka pisze:

    Chcę zapytać o masę budyniową, zawsze robię z 1 budyniu (wg przepisu na opakowaniu, tylko dodaję więcej cukru) na 1 kostkę masła.W Twoim przepisie są dwa budynie.Czy masa nie zważy się?

  3. Gdy tylko zobaczyłam ten placek musiałam, musiałam go upiec :) właśnie 10 min siedzi w piekarniku. Z modyfikacjami zamiast rumu wiśniówka :) i owoce które zalegały w lodówce, mleka też nie miałam tyle do budyniu więc posypie cukrem pudrem, chłopaki tak nie wiedzą czy ma z nim być więc nie będą wybrzydzać hihi

  4. avatar anahitka9 pisze:

    ależ piękną, zwartą strukturę ma!

  5. takie ciasta lubię najbardziej! wygląda przepysznie! : )

  6. avatar matylda pisze:

    wyglada pysznie. :) zjadlabym.

  7. avatar iza pisze:

    cudne i takie w moim stylu ;)))

  8. avatar zufik pisze:

    Jaka ładna krateczka na polewie:)

  9. avatar WCzarnecka pisze:

    Bardzo apetycznie się prezentuje, a smakuje pewnie jeszcze lepiej.

  10. avatar amaranthrose pisze:

    Jest dokładnie takie jakie uwielbiam.
    Zwarte, ciężkie i czekoladowe.
    I jeszcze te gruszki!

  11. avatar Ola pisze:

    łaa… zachwycił mnie ten ukrojony kawałek 😉

  12. avatar Basia pisze:

    Cudo!!! Zapisuję do zrobienia!
    Pozdrawiam serdecznie!

  13. avatar Majana pisze:

    Pięknie wygląda. Bardzo smacznie i wytwornie. Ta biała chmurka na wierzchu dodaje mu tego czegoś – takiego szyku.
    Super.:)
    Uściski:*

  14. avatar mojetworyprzetwory pisze:

    Jakie piękne, ma w sobie to „coś”;) Zazdroszczę domownikom;) Ślę słonko i Pozdrowienia!

  15. avatar Aleksandra pisze:

    prezentuje się genialnie a smakuje na pewno bosko :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *