Kruche ciasto ze śliwkami i cynamonową kruszonką

Kruche ciasto ze śliwkami i cynamonową kruszonką
40 votes, 4.68 avg. rating (93% score)

Wiem, wiem, śliwki to sygnał, że zbliża się jesień, a przecież mamy środek lata. Ale ja tak bardzo lubię śliwki, że jak tylko pojawiają się na straganach, to nie mogę się im oprzeć. Zajadam się nimi do bólu (oj, dosłownie) i nie mam ich dość. Tak jakbym chciała najeść się na zapas. Dlatego właśnie dziś u mnie gości ciacho śliwkowe. Zwykłe, bez szaleństwa i kombinacji, ale za to jakie dobre. Zapraszam na kruchutkie ciasto z soczystą śliwką i pyszną, cynamonową kruszonką. No i oczywiście polecam!

Przepis pochodzi ze starych notatek, nie była podana wielkość blaszki i moje ciasto wyszło jak dla mnie troszkę za wysokie. W tym przepisie podaję większy rozmiar blaszki niż ja użyłam.

Ciasto śliwkowe z cynamonową kruszonką | Plum cake with cinnamon crumble

Składniki na kruche ciasto:

  • 2 szklanki mąki krupczatki (280g)
  • 1 szklanka cukru pudru (150g)
  • 2 jajka
  • 16g cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 190g masła
  • śliwki (około 0,7kg)

Masło roztopić i przestudzić. Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać cukier i jajka, rozetrzeć razem, następnie dodać roztopione i przestudzone masło i wyrobić gładkie ciasto. Ciasto zawinąć w folię, schłodzić w lodówce przez ok. 1 godzinę.

Blaszkę o wymiarach 25×35 cm wyłożyć papierem do pieczenia.Spód blaszki wyłożyć ciastem. Na wierzchu poukładać ściśle śliwki, rozcięciem do góry, tak aby zakryć całe ciasto. Śliwki posypać kruszonką.

Składniki na kruszonkę:

  • 100g mąki
  • 60g roztopionego masła
  • 60g brązowego cukru
  • 1,5 łyżeczki cynamonu

Wszystkie składniki na kruszonkę połączyć razem i rozetrzeć między palcami.

Piec w temperaturze 180°C przez około 50 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika, przestudzić.

Ciasto śliwkowe z cynamonową kruszonką | Plum cake with cinnamon crumble

 

Ciasto śliwkowe z cynamonową kruszonką | Plum cake with cinnamon crumble

Ciasto śliwkowe z cynamonową kruszonką | Plum cake with cinnamon crumble

Smacznego!

 

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia

 

Wpis w przepisach na: Ciasta, Kruche i powiązany ze składnikami , , , , .
Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.


Jeśli chcesz otrzymywać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia
Jeśli chcesz wydrukować przepis bez obrazków lub części treści, zapisać do PDF lub wysłać emailem skorzystaj z funkcji "Wydrukuj ten przepis" na końcu każdego przepisu.

Ponoć nie działa komentowanie z przeglądarki Opera :-( nie umiem tego naprawić, skorzystaj proszę z innej (Firefox, IE, Chrome, Safari).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

40 odpowiedzi na „Kruche ciasto ze śliwkami i cynamonową kruszonką

  1. avatar młoda kucharka .pl pisze:

    właśnie szukałam przepisu na ciasto ze śliwkami [ bo moja zamrażarka jest cała wypełniona śliwkami] i znalazłam właśnie tu przepis na ciasto ze śliwkami, przeczytałam wszystkie komentarze i chcę zrobić te ciasto w sobotę pozdrawiam i czekam na kolejne komentarze młoda kucharka.pl:) :D :P

  2. avatar Monika pisze:

    Boże pomocy !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Ciasto najlepsze na świecie. Drożdżowe ze śliwką nie umywa sie ! Przyznam ,żenie przepadam za cynamonem wobec tego kruszonka jest zwykła,ale domownicy dają szczyptę cynamonu na swoje kawałki. Nieważne- boskość nad boskościami i co najważniejsze taniość i zero roboty !!!!

  3. Pyszność mniam mniam :) Ja trochę inne robiłem ale też pyszne :)

  4. avatar iva pisze:

    ciasto wyszło naprawdę przepyszne!!! dziękuję za przepis.;-)

  5. avatar Tristesse pisze:

    Witam! Czy składniki ciasta wyrabiamy mikserem, czy można je zagnieść na stolnicy, a potem uformować w kulę i włożyć do lodówki? Dzięki za odp.

    • avatar Asiek pisze:

      Oczywiście, że można ręcznie. Ja robię to mikserem, bo tak jest mi wygodniej. Strasznie nie lubię uciapanych rąk:) Potem tak jak piszesz, formujesz w kulę i schładzasz.
      Pozdrawiam:)

  6. avatar Ala pisze:

    Witam serdecznie! Mam pytanie dotyczące innego ciasta – sernika z pierniczkami. Pieczemy go na funkcji termoobieg czy góra-dół? Dziękuję za odp.

  7. avatar Elka pisze:

    Uwielbiam ciasta ze śliwkami, więc gdy zobaczyłam ten przepis wiedziałam, ze nie zdołam mu się oprzeć. Użyłam większej blaszki, tak jak zalecałaś. Ciasto wyszło przepyszne. Cudowny zapach czuć było w całym domu. Pierwszy raz robilam cynamonową kruszonkę-pycha. Bardzo dziękuję za ten wspaniały przepis.
    Życzę Ci udanego urlopu. :D

  8. avatar Monika Ł. pisze:

    Ciasto wyszło idealne :) kruche, cienkie i słodycz sliwki a do tego cynamonowa kruszonka :) pychota (własnie kosztuje i komentuję) ;)

  9. avatar Ewa_299 pisze:

    Ponownie wczoraj zrobiłam,ale nie miałam krupczatki -użyłam pszenną Babuni,oprócz węgierek dodałam duże żółte śliwki/z mojego ogródka/i też wyszło przepyszne a w przekroju bardziej kolorowe:-) Nie mam takich zdolności jak moja mama,której wychodziło każde nowe ciasto,ale staram się,może jestem bardziej leniwa,bo wybieram ciasta łatwe i szybkie w wykonaniu,ale w końcu ważny jest uśmiech zadowolenia kiedy udaje się i “achy”znajomych,kiedy proszą o dokładkę.Asiu,dziękuję:-*

  10. avatar abbra pisze:

    Ciasto ze śliwkami to jeden z moich ulubionych wypieków , Twoje wygląda bardzo zachęcająco :)

  11. avatar moje pasje pisze:

    och ja też kocham śliwki :) Takie ciacho zjadłabym z ogromna chęcią teraz :)

  12. avatar Kuba pisze:

    No i upiekłem. Zapach w domu niesamowity i smakuje pysznie. Nie miałem żadnej blaszki, a więc kupiłem taką jaką polecasz w przepisie – 25×35 cm. To było moje pierwsze w życiu upieczone ciasto, a żyję już latek ponad 40 :)
    Muszę przejrzeć Twoje inne przepisy. Może następnym razem coś innego upiekę? Okazuje się, że to co zawsze mnie przerażało, wcale nie jest takie trudne.
    Dzięki. Pozdrawiam.

    • avatar Asiek pisze:

      Bardzo się cieszę:) No i skoro pierwsze, to gratuluję serdecznie! Pieczenie nie jest takie trudne:) Wystarczy dobre nastawienie, a te widzę masz:) Poszperaj sobie w moich przepisach, na pewno znajdziesz coś, co Ci się spodoba, bo ja wybieram raczej proste przepisy, bo nie lubię całego dnia siedzieć w kuchni:) Mam nadzieję, że pochwalisz się swoimi dalszymi osiągnięciami w kuchni:)
      Pozdrawia serdecznie i dziękuję za komentarz.

  13. avatar Ewa_299 pisze:

    Uff,gorąco mam w tej mojej kuchni,upiekłam i użyłam blaszki,którą odziedziczyłam po mamie/wym.28×35/dodałam więcej śliwek i REWELACYJNIE dobry wyszedł o zapachu nie wspomnę.:-) Polecam!

  14. avatar Kuba pisze:

    Szukałem w google przepisu na ciasto ze śliwką i tak tu trafiłem. Dzięki za przepis. Jutro go wypróbuję, mam nadzieję, że mi się uda. Nigdy w zyciu nie piekłem ciasta – to będzie mój pierwszy raz :)

  15. avatar Ewa_299 pisze:

    Albo już nie dowidzę,co nie wykluczam,bo jestem bardzo zmęczona,albo nie podałaś ilości proszku do pieczenia:-D tak czy owak w sobotę będę piekła,bo przepis prosty a ciasto ze śliwkami to jest to! Pozdrawiam Asiu:-)

    • avatar Asiek pisze:

      Masz rację, nie podałam:( Chyba też zmęczona byłam:) Dziękuję za czujność:) A jak upieczesz, czekam na opinię. I pamiętaj o większej blaszce, bo wg mnie moja była za mała, ciasto powinno być niższe.
      Pozdrawiam!

  16. avatar ally pisze:

    i have never baked with plum but i’m sure this cake is brimming with rich, lovely flavor!
    xo

  17. Gorgeous streusel plum cake!

  18. avatar martex.82 pisze:

    Dałam się nabrać, myślałam, że to drożdżówka, ależ Ci cudnie wyrosło, wygląda przepysznie :)

  19. avatar mojetworyprzetwory pisze:

    Oj znam ból brzucha po przejedzeniu się śliwkami, też uwielbiam i zawsze przedawkuję;) Ciasto piękne, apetyczne, dla mnie idealne, może więcej śliwek bym dodała, a może nie;)?

  20. Asiu w pierwszej chwili pomyślałam, że to dorożdżowe, takie wysokie to kruche :) ) ślicznie wygląda i apetytu mi narobiłaś, bo ja też śliweczki to pod każdą postacią :)) ale na razie do urlopu nic nie piekę, zapas przepisów mam na dwa tygodnie, więc jeszcze po urlopie będę miała co wrzucać na bloga, a moja talia też na tym odpoczynku zyska na pewno ;))

  21. avatar dawny_basik pisze:

    Ślinka mi cieknie na myśl o tym cieście.

  22. avatar kuchenny bałagan pisze:

    Ciasto bardzo apetyczne i śliczny talerzyk :)

  23. avatar iza pisze:

    :))) a ja wlasnie mam drożdżówkę ze sliwkami od mamy Asiu ale to Twoje wygląda przepysznie

  24. avatar Margarytka pisze:

    Jakie wysokie Ci wyszło :-) Bardzo lubię ciasta ze śliwkami… ale na razie zajadam się śliwkami w wersji nieprzetworzonej :-)

  25. avatar Grub Snapper pisze:

    Hi Asiek,

    This prune and cinnamon crumble looks so good. Your food blog and photography is really impressive! If you’re interested, we would like to send you an invitation to join our new invite-only food community that we have just launched.

    Grub Snapper is a community to share and discover extremely delicious recipes and food. You can vote and comment on other members’ recipes and follow their activity. We also hope our community will help you promote your food blog to other foodies like us.

    We hope to see you soon :)

  26. avatar Majana pisze:

    Mniam, wygląda fantastycznie! :)

  27. avatar Aleksandra pisze:

    pyszności :) uwielbiam ciasto ze śliwkami :)

  28. avatar whiness pisze:

    Jakie apetyczne ciasto :) Z chęcią zjadłabym kawałek.