Waniliowa tarta serowo – morelowa

4.85 avg. rating (96% score) - 27 votes

Lubicie tarty? Jeśli tak, to koniecznie musicie spróbować tej. Doskonale kruchy spód i morele zatopione w kremowym, waniliowym nadzieniu. Wszystko posypane płatkami migdałowymi. W zasadzie, to ta tarta nie potrzebuje szczególnej reklamy. Wystarczy na nią popatrzeć i już ma się ochotę ja jeść. Inspiracją do niej była tarta serowa, znaleziona w książce ‚120 wypieków’, ale z racji na to, że w lodówce już od jakiegoś czasu czekały morele, mocno ją zmodyfikowałam i wyszła ta oto pachnąca tarta:) Polecam bardzo!

Do przygotowania zarówno spodu jak i kremu użyłam pasty z wanilii, którą otrzymałam od sklepu aledobre.pl.

Tarta z morelami / Vanilla cheese and apricot tart

Składniki na ciasto kruche:

  • 150g mąki pszennej
  • 25g drobnego cukru
  • 125g masła
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii
  • 1 łyżka zimnej wody

Z podanych składników szybko zagnieść ciasto. Formę do tarty o średnicy 24 cm dokładnie wysmarować tłuszczem. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę. Spód ciasta ponakłuwać widelcem.

Piec w temperaturze 190°C przez 20 – 25 minut, do zarumienienia się ciasta. Po tym czasie wyjąć z piekarnika. Chwilkę przestudzić.

Składniki na nadzienie serowe:

  • 250g tłustego sera trzykrotnie zmielonego (użyłam wiaderkowego o zawartości tłuszczu 26%)
  • 150g ricotty
  • 4 łyżki śmietanki kremówki
  • 2 łyżki budyniu waniliowego (proszku)
  • 3 jajka
  • 125g drobnego cukru
  • 2 łyżeczki pasty z wanilii

Dodatkowo:

  • 400g moreli
  • płatki migdałowe do posypania wierzchu tarty

Wszystkie składniki na krem serowy utrzeć razem na gładką masę. Gotową masę wyłożyć na podpieczone kruche ciasto. Morele umyć, przekroić na pół, usunąć pestki. Wyłożyć na masę serową. Wierzch posypać płatkami migdałowymi.

Temperaturę piekarnia obniżyć do 170°C i piec tartę przez 4o minut. Po tym czasie piekarnik wyłączyć, otworzyć drzwiczki i pozostawić tartę na 10 minut. Następnie wyjąć i ostudzić do końca.

I tradycyjnie słów kilka o testowanej paście waniliowej. Kiedy zaczęłam używać cukru z prawdziwą wanilią i ekstraktu waniliowego zamiast cukru wanilinowego, nie sądziłam, że jest jeszcze coś, co może przebić smakiem i intensywnością zapachu te produkty. Po użyciu pasty z wanilii zakochałam się w niej. Dosłownie. Jej zapach jest tak intensywny, że nawet mała łyżeczka dodana do ciasta sprawi, że będzie ono pięknie pachniało i jeszcze lepiej smakowało. Dzięki swojej intensywności, jest bardzo wydajna, a co za tym idzie, na długo wystarczy. Różni się od ekstraktu waniliowego tym, że jest bez dodatku alkoholu. Szczerze polecam, na pewno na stałe zagości w mojej kuchni.

Tarta z morelami / Vanilla cheese and apricot tart

Tarta z morelami / Vanilla cheese and apricot tart

Tarta z morelami / Vanilla cheese and apricot tart

Tarta z morelami / Vanilla cheese and apricot tart

Smacznego!

 

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta, Tarty i oznaczony tagami , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

42 odpowiedzi na „Waniliowa tarta serowo – morelowa

  1. avatar Agnieszka pisze:

    Słodki ser, delikatnie kwaśne morele, kruchy spód i chrupiące migdały – idealne połączenie :) ciasto wyszło na prawdę pyszne i przebiło według gości nawet sernik mojej mamy, którym wcześniej wszyscy się zajadali. Teraz ten jest na 1 miejscu :)

  2. avatar Agnieszka pisze:

    Wyszła naprawdę pyszna! Najlepszy sernik jaki w życiu jadłam :) puszysty i delikatny. A do tego mega kruche ciasto i morele… Dziś upieklam juz drugie, bo pierwsze rozeszło się w jeden dzień i nawet nie dotrwało do weekendu :)

  3. avatar Karolina pisze:

    Moja tarta właśnie się piecze w piekarniku. Zapowiada się rewelacyjnie ! :)

  4. avatar Ania pisze:

    Pomału przymierzam się do tego cuda – no niestety bez pasty waniliowej.
    Zamówiłam ją wprawdzie dzisiaj, ale nie wytrzymam tak długo aż przyjdzie paczka :)
    Mam jeszcze pytanie odnośnie ewentualnej wersji zimowej – czy jak skończą się świeże morele, to czy można je zastąpić takimi z puszki lub suszonymi? – Pewnie to już nie to samo…?

  5. avatar Ewa pisze:

    Asiu, czy to ciasto nie rośnie w trakcie podpiekania, nie trzeba go obciążać?

  6. avatar Słonko pisze:

    Piękna tarta Asiu! Niech tylko nadejdzie sezon na morele i mam nadzieję, że będzie okazja do upichcenia :) Pozdrawiam

  7. avatar kat beb pisze:

    aaaa i jeszcze można zmodyfikować, co żem ja uczyniła Zamiast mąki pszennej polecam mąkę pełnoziarnistą dla diabetyków zamiast cukru fruktozę i można zrobić tę wersję zs śliwkami i antonówką w duecie – spróbujcie siostry

  8. avatar kat beb pisze:

    najlepsze są przepisy proste jak budowa cepa a na dodatek z tych przepisów wychodzą pyszności i tak jest w tym przypadku :)

  9. avatar Gosia 234 pisze:

    chyba super wyszedł, skosztowałam kawałeczek ale jeszcze gorący 😀 zrobiłam pół na pół morele plus śliwki zobaczymy która wersja będzie lepsza :)

  10. avatar Gosia 234 pisze:

    właśnie zaczynam ją robić :) mam wszystko oprócz pasty waniliowej ;/ za to cukier waniliowy i olejek może też da radę
    dam znać jak wyszło 😉

  11. avatar Monia pisze:

    Patrzę i bardzo mam ochotę:)

  12. avatar Ptasie_Mleczko pisze:

    a można czymś zastąpić ricottę? i czy nie będzie wyglądać lepiej jak się morele powkłada skórką do dołu?

    • avatar Asiek pisze:

      Możesz dodać mascarpone, też będzie taka kremowa. Mi się podoba skórką do góry, ale jeśli Tobie bardziej podoba się odwrotnie, to tak zrób:)
      Pozdrawiam!

  13. avatar Ania pisze:

    A ja mam takie pytanie – ser o zawartości tłuszczu 26%… Najwyższą zawartość jaką znalazłam w tłustym serze to było 14,5% :( Który ser jest taki tłusty?

    • avatar Asiek pisze:

      A np. ser wiaderkowy twarożek kanapkowo- sernikowy ‚Mój ulubiony’ z Wielunia… Z Piątnicy też ma jakoś 24 chyba… Więc są:)

  14. avatar Asiek pisze:

    Dziękuję Wam za miłe komentarze, polecam tartę, bo wyszła bardzo smakowita:)
    Pozdrawiam wszystkich serdecznie!

  15. what a perfect summer dessert. yum!

  16. avatar Ola pisze:

    oj tak, morele i migdały świetnie się ze sobą komponują

  17. avatar Majana pisze:

    Och, robiłam w zeszłym roku pyszną tartę morelową, jeju jaka ona dobra była.
    Twoja Asiu wygląda bosko i pysznie:)
    Pozdrowienia!

  18. avatar aga pisze:

    zapowiada sie niesamowicie pysznie:)

  19. avatar judik pisze:

    Wygląda wyśmienicie! Zapisuję przepis:)

  20. avatar gin pisze:

    Mniam :) Masz rację – tego nie trzeba zachwalać. Wygląda tak pięknie, że aż ślinię się do monitora :)

  21. avatar Evitaa pisze:

    Człowiek się uczy całe życie :) – nie wiedziałam o istnieniu pasty z wanilii. Ciekawy wynalazek! A tarta niebiańska :).

  22. avatar mojetworyprzetwory pisze:

    Jaka piękna i soczysta ta morelowa tarta! Uwielbiam uwieńczenia dziela morelami, których jestem ogromną fanką;)

  23. avatar sandrzy pisze:

    mmm wygląda naprawdę apetycznie; spisuję do mojego notesiku z przepisami do wypróbowania

  24. avatar Brenia pisze:

    Uwielbiam tarty! A ta wygląda tak smakowicie, ze nie sposób było by się jej oprzeć :)

  25. avatar jerry61 pisze:

    Po ósmym serniku z musem brzoskwiniowy wg Twojego przepisu [znam go na pamięć] w najbliższą sobotę będę próbował swoich sił z tartą ,mam co prawda obiekcje co do moreli za którymi nie przepadamy ale w tej formie mogą być ok.Spróbuję

  26. avatar Lektura Smaku pisze:

    Jejku, ale cudo. Niesamowicie efektowna! I ten kolor… :)

  27. avatar asieja pisze:

    się pomarszczyły te morele :-)))

  28. avatar kocie-smaki pisze:

    oj prawda, wcale nie trzeba zachwalać. morele, wanilia i serowe nadzienie – genialne :) dałabym się skusić nawet po największym obiedzie :)

  29. Mniam, bardzo lubię takie tarty, a te morelki aż się śmieją do mnie :)

  30. avatar Izaa pisze:

    pięknie wygląda….ja poprosze kawałek do kawy. Fajna ta pasta trzeba będzie ją wypróbowac :)))

  31. avatar karmel-itka pisze:

    ja lubię bardzo, ale w mym domu nie xd
    a szkoda.

    pyszna, sernikowa tarta. z morelami, ach!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *