Szarlotka z papierówek

4.88 avg. rating (97% score) - 34 votes

Nie miałam teraz w planach robienia szarlotki. Ale jak zwykle los mnie obdarował, tym razem całą siatą papierówek, więc wyjścia nie było. Miałam pewne obawy, bo nigdy do tej pory nie robiłam ciasta z papierówkami, nie wiedziałam, jak te jabłka się zachowują w cieście. Znalazłam przepis, który mnie zainteresował. Spodobał mi się wygląd tej szarlotki, taki rustykalny, a do tego mocno zaciekawił dodatek ciasteczek amaretti do masy jabłkowej. Smak przeszedł moje oczekiwania. Musicie koniecznie sami się przekonać. Ja powiem tylko tyle, że polecam bardzo!

Przepis pochodzi ze strony White Plate.

Szarlotka z papierówek / Apple pie

Składniki na ciasto:

  • 200g masła
  • 380g mąki
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 60g drobnego cukru
  • opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
  • szczypta soli

Masło posiekać z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka, cukry i sól i zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na dwie części w proporcjach 2/3 i 1/3. Mniejszą część ciasta zawinąć w folię i włożyć do lodówki.

Dno tortownicy o średnicy 22cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować tłuszczem. Większą częścią ciasta wyłożyć dno i boki tortownicy. Ponakłuwać widelcem i podpiec w 200°C przez 10 minut. Wyjąć z piekarnika i odstawić do przestudzenia.

Wypełnienie:

  • 700g jabłek, obranych i pokrojonych w cienkie plasterki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • pół łyżeczki zmielonych goździków (pominęłam)
  • 80g zmielonych ciasteczek amaretti
  • 150g cukru (dałam cukier trzcinowy)

Dodatkowo:

  • 1 łyżka mleka do posmarowania wierzchu ciasta

Pokrojone w plasterki jabłka wymieszać z pozostałymi składnikami i wyłożyć na podpieczony spód. Pozostałą część ciasta wyjąć z lodówki, rozwałkować i przykryć wierzch ciasta, dociskając na krawędziach. Wierzch ciasta ponakłuwać widelcem i posmarować mlekiem.

Piec w temperaturze 200°C przez 50 – 60 minut (15 minut przed końcem przykryłam ciasto folią aluminiową, żeby się za bardzo nie przypiekło). Wyjąć z piekarnika, ostudzić. Można posypać cukrem pudrem, podawać z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi.

P.S. Właśnie zaktualizowałam wpis ‚O mnie’. Chętnych zapraszam do poczytania:)

Szarlotka z papierówek / Apple pie

Szarlotka z papierówek / Apple pie

 Smacznego!

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta, Szarlotki i jabłeczniki, z owocami i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

23 odpowiedzi na „Szarlotka z papierówek

  1. avatar Asia pisze:

    Witam
    mam pytanie a jakimi innymi ciasteczkami mogę zastąpić amaretti niestety nigdzie nie mogę ich dostać, jakiej grubości ma być ciasto po rozwałkowaniu i czy jabłka mają być pokrojone w plasterki bo na zdjęciu wydaje mi się że są one pokrojone w kostkę.
    Pozdrawiam

    • avatar Asiek pisze:

      Ciastka powinny mieć smak migdałowy, jeśli znasz jakieś inne w tym smaku, to możesz spokojnie ich użyć. Można oczywiście użyć innych, ale nie będzie już tego fajnego smaczku. W Lidlu można kupić amaretti bez problemu. Co do jabłek, to tak jak napisałam w przepisie, należy je pokroić w cienkie plasterki, i u mnie też tak były pokrojone. Co do grubości ciasta, to powiem szczerze, że nie wiem, musi być tak rozwałkowane, żeby wystarczyło na wyłożenie całej blaszki i przykrycie góry. Pewnie jakieś 3 – 4mm.
      Pozdrawiam:)

  2. avatar moje pasje pisze:

    Wspaniała!!!! Wyglada obłędnie!!!! A szarlotki strasznie długo nie jadłam :) Już drukuję 😉

  3. avatar urtica1 pisze:

    Pięknie wygląda i bardzo apetycznie :)
    Dzieć mój właśnie od rana obiera papierówki z myślą o szarlotce :) W jego wykonaniu obrane papierówki przypominają co prawda małe kostki Rubika :)) ale zadowolenia i radości przy tym wiele i to jest najważniejsze :) Dziś u nas też będzie szarlotka :)
    Pozdrawiam ciepło :)

  4. avatar jerry61 pisze:

    zrobiłem!! Studzi się

  5. avatar zufik pisze:

    Kocham szarlotki, Twoja wygląda booooosko, ten brzeg i grubość ciasta, po prostu ideał:)

  6. avatar K&LFood Blog pisze:

    Bardzo ciekawy przepis. Na ogól dodajemy migdały posiekane z rodzynkami i skórką ale następnym razem poeksperymentuje z ciasteczkami amaretto, które uwielbiamy :)

  7. Też mi się podoba rustykalny wygląd szarlotki. Dziś kupiłam pierwsze papierówki, pyszne są, uwielbiam!

  8. avatar aga pisze:

    kuszace ciacho, az chce sie go zjesc od razu:)

  9. avatar Kaś pisze:

    wygląda wspaniale! podwójną porcję proszę :)

  10. avatar amaranthrose pisze:

    Wspaniała szarlotka.
    Ja piekłam dziś ciasta z papierówkami.
    Pyszne były:)

  11. avatar bijana pisze:

    Asiu piekna ta szarlotka, mam nieprawdowpodobną ochote na ciasto z jablkami wiec szybciutko zapisuje.

  12. avatar Madame Edith pisze:

    Wspaniałe ciasto!
    Uwielbiam szarlotki. Na papierówkach są najlepsze. Bardzo ciekawy dodatek ciasteczek amaretti do środka :)
    Zjadłabym kawałek Twojej szarlotki z ogromną przyjemnością.

    Serdecznie pozdrawiam,
    Edith

  13. avatar mojetworyprzetwory pisze:

    Ale cudowne ciacho… jak ja dawno nie robiłam szarlotki, a z papierówek to nigdy w życiu;) zawsze proto z drzewa w rękę i już;) Dodatek amaretti musi być wspaniały;) Już idę czytać, co tam nowego o Tobie Asiu:)

  14. avatar Mirabelka pisze:

    No i na dodatek opublikowałyśmy notki z naszymi szarlotkami prawie w tym samym momencie :) Świetne zdjęcia Ci wyszły :) no i widzę, że w przeciwieństwie do mnie, nie miałaś problemu z wałkowaniem ciasta 😉
    Miłego dnia życzę :)

  15. avatar Majana pisze:

    Wspaniała jest! I jaka napakowana nadzieniem, pysznym nadzieniem. No i cynamon – kocham!
    Pozdrowienia :)

  16. avatar Aleksandra pisze:

    porywam kawałeczek do porannej kawy :)

  17. avatar iza pisze:

    piękna!!!! zdjęcia zachecają do zrobienia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *