Kruche ciasto z masą migdałowo – owocową

4.97 avg. rating (99% score) - 30 votes

Lodówka pękała w szwach od owoców. Piękne malinki, ogromne, soczyste jeżyny, jagody i słodka borówka. Od surowych już mnie zaczynał boleć brzuch, więc  musiałam znaleźć zastosowanie dla tylu pyszności. No i oczywiście większego problemu z tym nie miałam, bo teraz aż roi się wszędzie od ciast z pysznymi owocami. To ciasto jednak wygrało konkurencje, bo jest inne. Kruchy spód i boki, a w środku wypełnienie z ubitych białek, migdałów i mnóstwa owoców. Moim bliskim bardzo smakowało i zniknęło w szybkim tempie. Polecam!

Przepis pochodzi z bloga Mała Cukierenka.

Ciasto z migdałami i owocami / Cake with almonds and fruit

Składniki na ciasto kruche:

  • 125g zimnego masła lub margaryny
  • 1,5 szklanki* mąki
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki cukru

Z podanych składników zagnieść szybko ciasto, schłodzić w lodówce ok. 1 godzinę. Dno tortownicy o średnicy 24cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować tłuszczem. Schłodzonym ciastem wyłożyć dno i boki tortownicy.

Wypełnienie:

  • 1 szklanka cukru
  • 4 białka
  • 1 torebka cukru wanilinowego (dałam z prawdziwą wanilią)
  • po 200g porzeczek, jagód i malin, umytych i osączonych (razem ma być 600g owoców, u mnie były jagody, maliny, borówki i jeżyny)
  • 200g mielonych migdałów
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej (z lekką górką)
  • owoce do ozdoby
  • cukier puder do posypania ciasta

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec dodawać partiami cukier. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną i zmielone migdały. Delikatnie wymieszać. Na sam koniec wmieszać owoce. Masę wyłożyć do przygotowanej tortownicy. Wyrównać.

Piec w temp. 170°C przez 50 minut. Wyjąć z piekarnika, ostudzić. Podawać z owocami, można oprószyć cukrem pudrem. Równie dobrze będzie smakować w kleksem bitej śmietany, ale o tym pomyślałam, jak już zjadłam:)

*U mnie szklanka zawsze = 250ml

Ciasto z migdałami i owocami / Cake with almonds and fruit

Ciasto z migdałami i owocami / Cake with almonds and fruit

Ciasto z migdałami i owocami / Cake with almonds and fruit

Smacznego!

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta, z owocami i oznaczony tagami , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

11 odpowiedzi na „Kruche ciasto z masą migdałowo – owocową

  1. avatar talablaska pisze:

    Ciasto jest niesamowicie owocowe, wygląda bosko!!!

  2. avatar karmel-itka pisze:

    ta masa mnie zachwyciła! jest obłędna.
    samo ciasto prezentuje się bajecznie.

  3. avatar Ewa pisze:

    Asiek,pomijam fakt,że ciasta Twoje to majstersztyk,ale podoba mi się,że masz przepisy na „każdą kieszeń” i wszystkie smaczne i ładnie wyglądają,pozdrawiam:-)

    • avatar Asiek pisze:

      Dziękuję za tego ‚majstersztyka’, choć uważam, że jeszcze dużo muszę się nauczyć, żeby tak faktycznie było:) Staram się robić takie ciasta, które są efektowne, nie zabierają dużo czasu i zniewalają smakiem:) Nie powiem, lubię też zaszaleć w kuchni, ale lubię prosto, szybko i ładnie:)
      Pozdrawiam i dziękuję za miłe słowa:)

  4. avatar Nemi pisze:

    Niesamowite ciasto jak i zdjęcia!

  5. Asiu, a ty znowu kusisz! ;)Pprzepiękne jest! Koniecznie zapisuję do wypróbowania. pozdrawiam cieplutko

  6. avatar kornik pisze:

    Zawsze się zastanawiałam co jest sekretem tak idealnie równego rantu ciasta, mi nigdy takie piękne nie wychodzi:)

    A ciasto super, środek wygląda pięknie z tymi owocami:)

    • avatar Asiek pisze:

      Korniczku, nie ma żadnego sekretu, dociśnij mocno brzegi a potem równiutko odetnij nożem:) Ot, mój sekret:)
      Pozdrawiam Cię serdecznie!

  7. avatar iza pisze:

    pięknie wygląda!!!! porywam kawałek do kawy

  8. avatar Majana pisze:

    Boskie jest to ciasto! :)
    Ale kusisz od samego rana, mniam:)
    Piękne zdjęcia, a te owoce..mmmm :)

  9. Ciasto wygląda fantastycznie, cudne zdjęcia!
    pozdrawiam serdecznie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *