Drożdżowy placek z serem i jagodami

4.65 avg. rating (92% score) - 31 votes

Sezon na pyszne owoce w pełni, więc grzechem by było tego nie wykorzystać:). Bardzo lubię ten czas, kiedy do bólu można objadać się pachnącymi jagodami czy malinami, soczystymi morelami i śliwkami. Lubię wymyślać wtedy różne ciasta z ich udziałem. Dziś mam dla Was propozycję ciasta na drożdżowym spodzie, z kremowym serem, który jest delikatny jak pianka, i jagodami. Jest pyszne i rozpływa się w ustach. Polecam bardzo!

Przepis lekko zmieniony pochodzi z książki ‚Wyśmienite ciasta serowe’.

Drożdżowy placek z serem i jagodami / The yeast cake with cheese and blueberries

Składniki na ciasto:

  • 375g mąki
  • 25g świeżych drożdży
  • 60g cukru
  • 125ml letniego mleka
  • 3 łyżki masła
  • 2 jajka
  • szczypta soli

Do miski przesiać mąkę, zrobić w niej dołek, wsypać rozkruszone drożdże, łyżkę cukru, zalać mlekiem i zasypać niewielką ilością mąki tak, by powstała konsystencja gęstej śmietany. Odstawić na 10 – 15 minut, aż rozczyn zacznie się pienić. Po tym czasie dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Odstawić pod przykryciem w temperaturze pokojowej, do podwojenia objętości (u mnie około 1,5 godziny). Po tym czasie ciasto krótko wyrobić i rozwałkować.
Blaszkę o wymiarach 30x40cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno blaszki wyłożyć rozwałkowane ciasto. Na ciasto wyłożyć masę serową. Na wierzchu wyłożyć jagody.

Masa serowa:

  • 500g twarogu przynajmniej dwukrotnie zmielonego (użyłam wiaderkowego ‚Mój ulubiony’ z Piątnicy)
  • 200g mascarpone
  • 4 jajka (osobno żółtka i białka)
  • 100g cukru
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (lub 1 pasty z wanilii)
  • 1 budyń waniliowy bez cukru (proszek)
  • szczypta soli
  • ok 700 – 800g jagód

Jagody umyć, przebrać i pozostawić do odsączenia.

Wszystkie składniki oprócz białek i jagód zmiksować na gładką masę. Do białek dodać szczyptę soli i ubić sztywną pianę. Delikatnie wmieszać ją do masy serowej.

Piec w temperaturze 180°C przez około 45 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika, ostudzić w  blaszce.

Drożdżowy placek z serem i jagodami / The yeast cake with cheese and blueberries

Drożdżowy placek z serem i jagodami / The yeast cake with cheese and blueberries

Drożdżowy placek z serem i jagodami / The yeast cake with cheese and blueberries

Smacznego!

 

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta, Drożdżowe, Serniki, z owocami i oznaczony tagami , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

16 odpowiedzi na „Drożdżowy placek z serem i jagodami

  1. avatar Agawa pisze:

    Zabieram się do tego drożdżowego mam wszystko….oprócz wagi, muszę poszperać i dowiedzieć sie ile to 375g mąki – przydałaby się jakaś podpowiedź np ile to szklanek.

  2. avatar Antenka pisze:

    boskie ciasto!:) wygląda wspaniale:D nie ma teraz nic lepszego jak sezonowe owoce!

  3. Leżę właśnie chora w łóżku, trochę nie mam humoru, ale na widok tych apetycznych zdjęć od razu się uśmiechnęłam :)

    • avatar Asiek pisze:

      Cieszę się, że moje ciasto wywołało uśmiech na Twojej twarzy:) Zdrówka życzę, bo kto to widział, żeby w tak w lecie chorować:)

  4. avatar Majana pisze:

    Jakie śliczne to ciasto !
    Uwielbiam sezonowe owoce (wszystkie!) i ciasta z nimi. Drożdżowy placek to przepyszna pyszność :)
    Pozdrowienia!

  5. avatar kornik pisze:

    Ale ciacho! dostanę kawałek? wygląda obłędnie!

  6. avatar Margarytka pisze:

    Cudownie wygląda i już sobie wyobrażam jakie jest pyszne :-) Drożdżówka z jagodami jest pyszna, ale jak się doda to do tego ser to niebo w gębie. Idealne do mojego konkursu… jak jeszcze je masz to pisz karteczkę, pstrykaj fotę i wrzucaj na maila :-)

  7. avatar Paulina pisze:

    Wygląda kusząco:)

  8. avatar joaska84 pisze:

    WOW! Na to czekałam! Dzięki:*

  9. avatar mojetworyprzetwory pisze:

    To ciasto wygląda jaka jagoda wspaniała, cudna, niebiańska kostka a nie ot, drożdżowe z serem i jagodami;)

    Napewno zrobię, choć mi takie piękne napewno nie wyjdzie, jesteś Mistrzynią Asiu;)
    Pozdrawiam i zazdroszczę ciacha!:)

  10. avatar mojaeforemka pisze:

    Ja mogłabym piec prawie wyłącznie ciasta z serem:). Czy jesteś zadowolona z tej książki, z której pochodzi przepis i możesz ją polecić?

  11. avatar karmel-itka pisze:

    wygląda tak, że zaparło mi dech! piękny.

  12. Asiu, też mam tę książkę i wiesz… ogladałam dziś ten przepis i już sobie planowąłam na najblizszy czas kiedy go zrobię… :)) Po Twoich zdjeciach (no tabene dużo ładniejszych niż te w książce) jestem jeszcze bardziej przekonana, że nastąpi to bardzo szybko. :)) pozdrawiam cieplutko!

  13. avatar Izaa pisze:

    coraz bardziej kuszące zdjęcia; uwielbiam drożdżowe wypieki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *