Bułeczki ziołowe | Garlic and herb rolls

Bułeczki ziołowo – czosnkowe

Dziś wpis mniej słodki. Co nie znaczy, że mniej pyszny. Mam dla Was doskonałe malutkie bułeczki, idealnie pasujące na przekąskę, świetnie sprawdzą się również jako dodatek do mięsa z grilla. Kiedy pierwszy raz je zrobiłam, właśnie na grilla, zniknęły tak szybko, że chyba nie wszyscy nawet zdążyli je spróbować. Następne razy były już zawsze z podwójnej porcji. I nigdy nie została ani jedna… Pachnące czosnkiem i ziołami, mięciutkie i bardzo, bardzo smaczne. Najlepsze, jakie jadłam:) Polecam Wam bardzo!

Przepis na doskonałe ciasto podebrałam Dorotuś, reszta to inwencja własna:)

Bułeczki ziołowe | Garlic and herb rolls

 

Składniki na 16 niewielkich bułeczek:

  • 225ml letniego mleka
  • 15g świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki drobnego cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 450g mąki pszennej chlebowej (jak nie macie chlebowej, może być zwykła pszenna)
  • 30g roztopionego masła
  • 1 jajko

Do miski przesiać mąkę, zrobić w niej dołek, wsypać rozkruszone drożdże, cukier i zalać 3 łyżkami ciepłego mleka. Zasypać niewielką ilością mąki tak, by powstała konsystencja gęstej śmietany. Odstawić na 10 minut. Gdy rozczyn zacznie się pienić, dodać resztę składników i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Odstawić pod przykryciem w temperaturze pokojowej do podwojenia objętości.

Po tym czasie wyjąć ciasto na stolnicę i krótko wyrobić. Podzielić na dwie równe części. Każdą z nich rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30x50cm. Posmarować nadzieniem ziołowo – czosnkowym. Zwinąć jak roladę, wzdłuż krótszego boku. Pokroić na 8 mniej więcej równych części (razem 16). Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozciętą częścią do dołu, zostawiając przerwy między bułeczkami (dość mocno rosną podczas pieczenia).

Składniki na nadzienie:

  • 50g bardzo miękkiego masła
  • 2 serki ziołowe topione po 100g każdy (użyłam Hochland z ziołami i takie polecam)
  • 4 ząbki czosnku
  • ulubione zioła (dałam tymianek i bazylię)

Miękkie masło utrzeć z serkami na gładką masę. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, dodać do masy. Na koniec dodać ulubione zioła, wymieszać.

Piec w temperaturze 190°C przez około 20 minut. Bułeczki powinny być ładnie zarumienione. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i ostudzić na kratce. Smakują zarówno jeszcze ciepłe, jak i całkowicie ostudzone.

Bułeczki ziołowe | Garlic and herb rolls

Bułeczki ziołowe | Garlic and herb rolls

Bułeczki ziołowe | Garlic and herb rolls

Bułeczki ziołowe | Garlic and herb rolls

Bułeczki ziołowe | Garlic and herb rolls

Smacznego!

 

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia


Zapraszam do mojego sklepu z pierniczkami (i maskotkami Zuzi):

Link do sklepu z ręcznie lukrowanymi świątecznymi pierniczkami

Polub nasz piernikowy profil na facebooku -> FB – Słodkie Pierniki

Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

84 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Misiek
Misiek
5 lat temu

Bułeczki są kapitalne! A ten sam przepis stosujemy też do pizzy 🙂

zuzka
zuzka
7 lat temu

“Każdą z nich rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30x50cm. Posmarować nadzieniem ziołowo – czosnkowym. Zwinąć jak roladę. Pokroić na 8 mniej więcej równych części (razem 16). Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozciętą częścią do dołu”. Zwinac wzdluz, ktorego boku? “Rolada” moze miec 30 lub 50cm dlugosci, wtedy plastry (jak robimy 8 sztuk) maja 6 lub 3,5cm grubosci. Stad komentarz, ze komus wyszlo 45 sztuk bo zwinal nie w ta strone. Co znaczy “rozciętą częścią do dołu”? Mamy plastry “rolady”, ktora czesc jest rozcieta (obie sa odciete od reszty rolady) czy moze chodzi o polozenie papieru rozcieta czescia do… Czytaj więcej »

zuzka
zuzka
7 lat temu
Reply to  Asiek

Czytanie ze zrozumieniem nie ma tu nic do rzeczy.
Nie napisalas wzgledem, ktorego boku zwijac rolade. To fakt, ktoremu chyba nie zaprzeczysz. To, ze nikt nie zapytal swiadczy tylko o czytajacych.
Rozcieta czescia do dolu, tu potrafilas napisac precyzyjniej w komentarzu ;). Plaster od rolady mozesz odciac a nie rozciac. Rolade rozcinasz (tniesz) na plastry, plastry odcinasz od rolady. Mam nadzieje, ze komentarz pomoze w rozroznieniu zastosowania rozciety i odciety 🙂

Olga
Olga
7 lat temu

A czy dodatkowo moge dodac nadzienie jak do pasztecikow? Niewyjdzie zakalec?

Olga
Olga
7 lat temu

A czy można dodac mieso jak do pasztecikow? Niewyjdzie zakalec?

Gosia
Gosia
7 lat temu

A czy z serkiem ziołowym kanapkowym Hochland tez wyjdą? Źle przeczytałam i właśnie taki kupiłam. ..

Gosia
Gosia
7 lat temu
Reply to  Asiek

Zrobiłam, wyszły przepyszne! P.S. Zastanawiam się czy jutro też takie będę bo chciałabym zaskoczyć gości.

Gosia
Gosia
7 lat temu
Reply to  Asiek

Zrobiłam, wyszły przepyszne! P.S. Zastanawiam się czy jutro też takie będą bo chciałabym zaskoczyć gości.

Gosia
Gosia
7 lat temu
Reply to  Asiek

Odgrzalam na drugi dzień w piekarniku, a dziś robię ponownie. Dziękuję za świetny przepis.

Ola
Ola
8 lat temu

Robiłam 🙂 Bardzo proste w przygotowaniu, z ciastem pracuje się znakomicie i oczywiście są mega smaczne. Jeszcze nie raz upiekę 🙂

Ola
Ola
8 lat temu
Reply to  Asiek

Upiekłam jeszcze raz na Sylwestra, wszystkim bardzo smakowały 🙂

Eliza
Eliza
8 lat temu

Właśnie zajadam! 🙂 Pyszne!

bsam
bsam
9 lat temu

Bułeczki pychota , jutro zrobię jeszcze raz, mieszkanie owiane było zapachem ziół, coś wspaniałego . Kolacja dla męża miodzio DZIĘKUJĘ.

Wera
Wera
9 lat temu

Bułeczki zrobiły furorę wśród gości, mi bardziej smakowały ciepłe, ale zimne też zniknęły w mgnieniu oka. Uwielbiam Pani przepisy, wszystkie jak dotąd wyszły pysznie 😉

Kasia M.
Kasia M.
10 lat temu

Komentarz trochę późny, bo zrobiłam te bułeczki na sylwestra, ale co tam! Rewelacyjne! Farsz przepyszny jeszcze nim posmarowałam bułeczki mogłabym jeść go samego! Ciasto delikatne i super się z nim pracuję – co bardzo cenię w dobrych ciastach drożdżowych.

kapsiucka
kapsiucka
10 lat temu

bułeczki rewelka

Katarzyna N.
10 lat temu

Witam
Przepis jest fantastyczny, robiła już nie raz. Na swojej stronie (sweet-home-cooking.blogspot.com) musiałam udokumentować, ten przepis gdyż jest on absolutnie fantastyczny. Dziękuje za przepis.

kowalikmd
kowalikmd
10 lat temu

Piekłam z podwójnej porcji – wyszło ok. 45 bułeczek cudnie mięciutkich i aromatycznych 🙂 Znikały w bardzo szybkim tempie 🙂

Agusia
Agusia
10 lat temu

RObiłam je dzis po raz drugi ciasto calkiem przez przypadek dluzej sobie roslo (4h nie mialam kiedy dokonczyc) ale za to wyszly lepsze niz pierwszym razem mieciutkie czosnkowe buleczki pycha dziekuje za przepis to juz kolejny ktory wyszedl wspaniale jestes GENIALNA. Mam tylko pyt jak przechowujesz te buleczki i ile czasu moga polezec chce zrobic na impreze ale musialabym zrobic kilka dni wczesniej.
Pozdrawiam

Agusia
Agusia
10 lat temu
Reply to  Agusia

A jutro kolejny przepis o 6rano Stefanka 😀

Ewelina
Ewelina
10 lat temu

Co za rewelacyjny blog! Jak fajnie się wszystko czyta! A przepisy wyglądają cudnie. Mega profesjonalne zdjęcia robisz, aż miło się ogląda. W weekend muszę wypróbować kilka Twoich cudowności :). Bardzo Ci dziękuję za inspiracje! Pozdrawiam, Ewelina

Magda
10 lat temu

oj nie masz litości, takie pyszności pokazujesz a ja jeszcze nie jadłam śniadania

Kamillia
Kamillia
11 lat temu

Zrobiłam i wyszły jak z piekarni, bo mój mąż nie wierzył że to ja . Zniknęły wszystkie w mgnieniu oka. Kolejny przepis z tej strony udany, nie mogę się doczekać następnych 🙂

Ania
Ania
11 lat temu

Zaglądam do Ciebie i korzystam z przepisów od dawna – przyjacółka mi twoj blog poleciła. Twoje przepisy są bezbłędne, i dokładne zawsze z nich idealnie wszystko wychodzi 🙂
A teraz właśnie rośnie sobie ciasto na bułeczki ziołowe – już sięich doczekać nie moge

atha
atha
11 lat temu

Robiłam. Wyśmienite:-)

mysiula234
mysiula234
11 lat temu

Witam serdecznie. Trafilam tu przez przypadek, poszukujac inspiracji na weekendowe ciacho. Blog mnie zaintrygowal pozytywnie oczywiscie i wiem, ze bede czesciej tu zagladac, a buleczkiz czosnkiem rowniez zostana wyprobowane, gdyz uwielbiam czosnek. Pozdrawiam Justyna

Kaśka
Kaśka
11 lat temu

moje właśnie w piekarniku, niedługo napiszę jak wyszły 🙂

Kaśka
Kaśka
11 lat temu
Reply to  Kaśka

Jednym słowem rewelacja! Piekłam je pierwszy raz, ale na pewno nie ostatni. Przepis bardzo łatwy, szybki, jedyne co zajeło mi nieco więcej czasu to krojenie bułeczek, ale to może wina noża. Dziękuję Asiu za tak fajny przepis

asia
asia
11 lat temu

moje bułeczki właśnie się pieką i wyglądają przepięknie:D ciekawe jak będą smakowały:)) ja to jestem kompletnym laikiem, dopiero zaczynam moją przygodę z wypiekami, a Twoja strona baaardzo mnie fascynuje:) na niedziele pokuszę się o torcik ferrero rocher:))
a co do tych bułeczek, to moje nie są tak równe jak Twoje;p krojenie wcale nie było takie łatwe;p

maja
maja
11 lat temu

piekę już drugi raz, przepyszne…

Anita
Anita
11 lat temu

Mam pytanie, bułeczki wyglądają pysznie i chciałam zrobić je na drugi dzień świąt do kaczki, tyle, że nie dam rady zrobić tego w 2 dzien świat i chcialam zrobić wcześniej i moje pytanie dotyczy tego czy powinnam wg Ciebie upiec je i zamrozić czy uformować i surowe ciasto zamrozić i upiec przed podaniem 🙂 Pozdrawiam i zycze Wesołych Świąt 🙂

jb
jb
11 lat temu

wygląda pięknie tylko jestem początkująca i nie wiem czy ten serek jest topiony czy biały ziołowy kanapkowy?

Benia
Benia
11 lat temu

Hej 🙂
Właśnie przed chwilą wyjełam bułeczki z pieca, wyglądaja zjawiskowo , a jak smakują to już nie mówię, poprostu cud 🙂
Jutro będę piekła ciasto z Twojego przepisu ( Kruchę ciasto z budyniem i malinami ) – Też wygląda smakowicie 🙂
Pozdrawiam Cię bardzo gorąco

zana
zana
11 lat temu

właśnie zajadam pierwszą bułeczkę – niebo w gębie!
polecam, bo pracy nie tak wiele a efekt przerósł oczekiwania 😀

halina
halina
11 lat temu

Witam
jeżeli posiadam mąkę pelnoziarnistą do wypieku chleba to ile to jest szkalnek , czy lepiej użyć mąki pszennej
pozdrawaim

magdadymek1
magdadymek1
11 lat temu

Wyglądaja bardzo smakowicie, zrobiłabym je tylko,że jak juz dorwę się do drożdzy to mi nic nie wychodzi:( powiedz mi to mleko to musi byc bardzo ciepłe???daj mi znac.

Karolina
Karolina
11 lat temu

Robiłam je dziś do grilla 🙂 i … rewelacja. Wszyscy zachwyceni, a najbardziej 2 – letni szkrab mojego Brata 🙂 Polecam wszystkim. Nawet się nie narobiłam przy nich 🙂 Dzięki za przepis 🙂

Domi z kuchni
11 lat temu

Dziś będę je piekła… albo precle… jeszcze nie mogę się zdecydować, tyle tu u Ciebie pyszności 🙂

Domi z kuchni
11 lat temu
Reply to  Asiek

Hihi, i wiesz, że tak zrobię? A co mi tam 🙂

kasia, slodkiefantazje
kasia, slodkiefantazje
11 lat temu

Asiu, z tym serkiem, ziołami i do tego czosnkiem pyszne są! Zniknęły w tempie ekspresowym! 🙂 A mój mąż, który ma juź ździebko przesyt pieczonych słodkości stwierdzil: wreszczie “zrobiłaś coś do jedzenia” 😀

burczymiwbrzuchu
11 lat temu

Bardzo fajne czosnkowe ślimaczki 🙂

Margarytka
11 lat temu

Asiulek, dawaj jedną… tylko nie wiem jak Ty z niej zabierzesz ten nieszczęsny czosnek 🙂 Bułeczki bardzo mi się podobają i nie omieszkam wypróbować… i mam nieodparte wrażenie, że z takiego przepisu na ciasto coś już robiłam 🙂

Arven
11 lat temu

Oj, zdecydowanie nie jest to mniej pyszny przepis od zazwyczaj serwowanych słodkości 🙂 Aromatyczne, ziołowe bułeczki…pycha!

Majana
11 lat temu

Śliczne są. Taki smak mi bardzo odpowiada 🙂
Piękne zdjęcia.
Pozdrowionka:)

Aleksandra
11 lat temu

jak tylko się wyurlopuję upiekę na 10000% 🙂

halina
halina
11 lat temu

Witam zaglądam na Twoją stronę systematycznie.Twoje zdjęcia powodują u mnie totalny “ślinotok”uwielbiam gotować, niekoniecznie piec a dzięki Tobie nabieram chęci 🙂 to już coś… wolałabym w Twoim wykonaniu śladami ostrej karkówki… ale nie można mieć wszystkiego, prawda ?! W dniu dzisiejszym chciałabym Ci podziękować za przepis na bułeczki.Mamy dzisiaj dostęp do setek stron a co za tym idzie setek przepisów ale jakoś mi u Ciebie dobrze. Podejrzewam że wielki wpływ na to (jak już wcześniej wspomniałam)mają Twoje zdjęcia. Dzisiejsze pokazują jak powinnam zwinąć ciasto co uwierz m,i okazało się bardzo pomocne.Byłam tak zadowolona że w końcu postanowiłam zabrać głos. Pozdrawiam… Czytaj więcej »

Iza R
Iza R
11 lat temu

I nie tylko na grilla, ale do barszczyku czerwonego też się nadają.

zauberi
11 lat temu

prawie mi pachną przez ekran! Zapisuję do wypróbowania w wolnej chwili 🙂

kuchenny bałagan
11 lat temu

Te bułeczki chodzą za ma od dluższego czasu, może wreszcie się zmobilizuję i zrobię 🙂

Cicha
11 lat temu

Wyglądają smakowicie! Chętnie kiedyś wypróbuję 🙂

Cicha
11 lat temu
Reply to  Cicha

Właśnie wyjęłam przed chwilą z pieca pierwszą “turę” i już dziewczyny dopadły nim się obejrzałam. Bardzo dobre! Aczkolwiek co do ilości – wyszło mi znacznie więcej (26 sztuk)

Cicha
11 lat temu
Reply to  Asiek

Możliwe 😉 ale gdybym pokroiła większe, to chyba w trakcie pieczenia połączyłyby się w jedną całość, mimo, że piekłam po 9 szt. (3×3) na dużej blaszce, sporo rosły, pychota, nic nie zostało

karmel-itka
11 lat temu

ach, jakie ładne.
podczas pieczenia, na pewno, oszałamiał zapach unoszący się po domu!

Izaa
11 lat temu

w sam raz na sniadanko :))) a ja sie do niech przymierzam i nie moge jakoś zrobić 🙂