Wyjątkowa szarlotka

4.86 avg. rating (97% score) - 36 votes

Ciasto z jabłkami chodziło za mną już od jakiegoś czasu. Tylko nie do końca wiedziałam, czego tak naprawdę chcę. I gdy znalazłam to ciasto, długo się nie zastanawiałam.  Bo co z tego, że teraz nie sezon na jabłka? Jak mi się właśnie jabłek zachciało:). Delikatny biszkopt, jabłka otoczone kwaskowatą galaretką, a na wierzchu słodki krem budyniowy, posypany chrupiącym kokosem (musiałam się mocno hamować, żeby nie wyjeść całej posypki). Wspaniałe. Zresztą, przekonajcie się sami. Polecam bardzo!

Przepis znaleziony na blogu O pysznym jedzeniu.

Wyjątkowa szarlotka / Exclusive apple pie

Składniki na biszkopt:

  • 5 jajek (osobno żółtka i białka)
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • pół szklanki mąki tortowej
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać dodawać partiami cukier, cały czas ubijając. Następnie dodawać po jednym jajku, miksując po każdym. Mąkę z proszkiem przesiać i dodać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać na najniższych obrotach miksera.

Blaszkę o wymiarach 25x30cm (piekłam w 25×25, ale ciasto wyszło bardzo wysokie i miałam problem ze zmieszczeniem masy budyniowej, więc proponuję większą blachę) dokładnie wysmarować tłuszczem, dno wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotowany biszkopt przełożyć do blaszki, wyrównać.

Piec w temperaturze 170°C przez 35 minut, lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, ostudzić.

Masa jabłkowa:

  • 3 galaretki cytrynowe (paczka 75g)
  • 5-6 średniej wielkości jabłek
  • 3 szklanki gorącej wody

Galaretkę rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda i zetrzeć na tarce, na grubych oczkach. Wsypać do gorącej galaretki i wymieszać. Gdy galaretka zacznie tężeć, wylać ja na ostudzony biszkopt.

Krem:

  • pół litra mleka
  • pół szklanki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 200g miękkiego masła

Z pół litra mleka odlać pół szklanki i rozprowadzić w nim mąki. Resztę mleka zagotować z cukrem i wanilią. Do gotującego mleka wlać masę mączną i ugotować budyń. Ostudzić.

Miękkie masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce zimnego budyniu. Zmiksować na gładką masę. Gotowy krem wyłożyć na galaretkę.

Posypka:

  • 100g wiórków kokosowych
  • 3 łyżki cukru
  • 100g margaryny lub masła (proponuję dać mniej, tak z 70g, bo bardzo dużo masła zlałam)

Wszystkie składniki na posypkę zarumienić na patelni, stale mieszając. Przestudzić, zimną posypać krem.

Ciasto schłodzić w lodówce kilka godzin, a najlepiej całą noc.

Wyjątkowa szarlotka / Exclusive apple pie

Wyjątkowa szarlotka / Exclusive apple pie

Smacznego!

 

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta, Szarlotki i jabłeczniki, z owocami i oznaczony tagami , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

79 odpowiedzi na „Wyjątkowa szarlotka

  1. Ja też mam problem z galaretką, ponieważ nie chce mi stężeć – nawet po dodaniu dwóch porcji żelatyny. Zastanawiam się czy to nie zależy od kwasowości jabłek (tak jak np. nie można zalewać kiwi galaretką, bo nie wyjdzie). Mam jeszcze pytanie odnośnie kremu budyniowego – mój prawie się zważył – wydaje mi się, że mój proces miksowania trwał troszkę za długo, czy to może być przyczyna złej konsystencji masy.
    Biszkopt natomiast wyszedł wspaniale – musiałam odciąć z 1.5cm, bo wyszedł za wysoki. Mam nadzieję, że galaretka mi się w końcu uda, bo nie mogę się doczekać tego ciasta. :)

  2. avatar Beata pisze:

    Witaj Najsłodsza Babeczko.
    Mam pytanie…czy nie potrzeba nasączać biszkoptu ? czy nie będzie zbyt suchy?
    czy masa jabłkowa wystarczy aby go zmiękczyć?
    Pozdrawiam.
    Beata

    • avatar Asiek pisze:

      Ja swojego nie nasączałam, bo jabłka z galaretką są wilgotne, ale jeśli się boisz, że będzie za sucho, to oczywiście możesz trochę nasączyć biszkopt.
      Pozdrawiam:)

  3. avatar Martysiaa pisze:

    Ciasto jest przepyszne ! Jestem początkującą w dziedzinie pieczenia ciast i muszę przyznać, że biszkopt wyszedł mi za drugim razem, może dlatego że należy go włożyć do jeszcze rozgrzewającego się piekarnika (przynajmniej mi tak wyszło) ale reszta wyszła wyśmienicie! Polecam!

  4. avatar ala pisze:

    Babeczko, ratuj!
    moja galaretka nie chce zastygnąć. Nie wiem co źle zrobiłam.

  5. Jest idealna! Uwielbiam takie szarlotki <3

  6. avatar ulka pisze:

    Zrobiłam, jestem zachwycona. Ciasto zostaje na dłużej w moim menu na różne okazje jak i bez okazji. Przepyszne i bardzo efektowne. Dziękuję za przepis. Pozdrawiam 😀

  7. avatar Renata pisze:

    Wykonałam je przed chwilą i już nie mogłam się powstrzymać od skosztowania chociaż kawałka. Pychotka!!! Zobaczę, co powiedzą inni konsumenci mojego ciasta.
    Dziękuję za przepis i pozdrawiam cieplutko w ten mroźny dzionek. Renia

  8. avatar Dorcia pisze:

    Wczoraj upiekłam i powiem szczerze, że ciasto jest naprawdę wyjątkowe. Wszystkim bardzo smakowało! Wszystkie pani przepisy są warte tego by je wypróbować. Dziękuję za inspiracje:)

  9. avatar iwona pisze:

    Witam! Ciasto bardzo przypomina Trociniaka,z tym ze tutaj w tym ciescie sa galaretki agrestowe.Pozdrawiam! Dodam ze ciasto jest bardzo smaczne.

  10. avatar monika_k3 pisze:

    ciasto ciekawie wygląda…mam pytanie, te proporcje na jaką blaszkę są? (wymiary).

  11. avatar olka pisze:

    Pięknie wygląda,zaraz lecę po składniki i piekę,mam nadzieję ,że wyjdzie pyszne:)

  12. avatar Edyta pisze:

    Jak już wcześniej wspomniałam byłam zachwycona tym ciastem, gdy kolejny raz naszła mnie na nie ochota okazało się że w lodówce był brak mleka, masła, no i wiórków kokosowych…lecz zostały mi 2 woreczki śmietanki 30% i czekolada deserowa…
    A więc zamiast kremu budyniowego z prażonymi wiórkami ubiłam bita śmietanę z 3 łyżkami cukru pudru i 4 łyżeczkami żelatyny a na wierzch posypałam startą czekoladę..
    Wyszło równie rewelacyjnie jak ta pierwsza wersja ! Naprawdę gorąco polecam !
    Przez te „eksperymenty”teraz będę miała ogromne dylematy za każdym razem a mianowicie którą wersję wybrać 😉

  13. avatar Liwiao pisze:

    To ciasto ma swoją nazwę – nazywa się „trociniak”

  14. avatar Misia pisze:

    Ciasto wyszło PRZEPYSZNE i wyjątkowo delikatne! ;D
    Mi w szczególności przypadło do gustu takie wyjęte na kilkanaście minut z lodówki, jest wtedy takie mięciusie i rozpływające w ustach…:>
    Jeszcze nigdy nie udało mi się upiec tak puszystego biszkoptu jak ten 😉
    A posypka ? Mmmm….teraz już wiem co będę przyrządzała gdy w domu brak składników a nachodzi nas chęć na coś słodkiego, naprawdę jest pyszna 😉
    Ciasto warte uwagi GORĄCO POLECAM!!! ;]

  15. avatar Marzenna pisze:

    Wspaniały przepis…zrobiłam …teraz spróbuję z wiśniami:)
    Dziękuję i pozdrawiam:)

    • avatar Asiek pisze:

      Bardzo się cieszę! A jak zrobisz z wiśniami, to daj znać bo doszły mnie słuchy, że wychodzi lekki zakalec.
      Dziękuję i pozdrawiam:)

      • avatar Marzenna pisze:

        Zrobiłam z wiśniami i galaretką wiśniową. Zakalca ani śladu:)
        Pycha… wzięłam wiśnie – szklanki.
        Jeszcze raz dzięki za przepyszne ciasto… będzie u mnie w różnych odmianach:)
        Pozdrawiam:)

  16. avatar Cicha pisze:

    Zrobiłam w weekend 😉

    • avatar Asiek pisze:

      Cieszę się, mam nadzieję, że smakowało?
      Pozdrawiam!

      • avatar Cicha pisze:

        Ja nie będę obiektywna, bo obecnie jestem w ciąży na etapie mdłości i nudności i nie najlepiej ciasto na mnie wpłynęło… ale! Wszystkim smakowało, łącznie z tym, że zostałam przez trzy osoby poproszona o przepis.

  17. Nie jestem wielką fanką ciasta z jabłkami. Nawet za pyszną szarlotka mojej mamy nie do końca przepadam. Ale muszę przyznać, że ten przepis mnie zaciekawił i postanowiłam go wypróbować. Ciasto zrobiło doskonałe wrażenie nie tylko na mnie, ale również na całej mojej rodzinie, która mogła spróbować mojego wypieku w niedzielne popołudnie w ogrodzie. Połączenie budyniu z jabłkami oraz kokosem daje doskonały smak. Polecam.

    • avatar Asiek pisze:

      Bardzo miło się czyta takie komentarze. Cieszę się, że mimo niechęci do ciasto z jabłkami, jednak się odważyłaś je zrobić. Ale najbardziej się cieszę, że smakowało:)
      Pozdrawiam serdecznie i dziękuję!

  18. avatar zufik pisze:

    Ależ u mnie jak najbardziej sezon już się zaczął na jabłka z powodu ich wczesnego spadania z drzew, nie wiem czy to upał czy co…u nas szarlotka co parę dni;) Twoja bardzo apetyczna..pozdrawiam

  19. avatar mariola1975 pisze:

    Wygląda apetycznie,robię podobny jabłecznik tylko ostatnio użyłam prażonych jabłek z Ldl a i wyszło super.

  20. avatar Barrett pisze:

    For the Apples Mass what is the unit of measurement for the lemon jelly? It just says 3. Thanks.

  21. avatar myfudo pisze:

    Love the layers…Can’t wait for the weekend, will definitely have to make this sooner.

  22. avatar Kaś pisze:

    bajeczna! szczególnie masa jabłkowa zachwyca

  23. avatar Magda pisze:

    No właśnie tak myśle żeby Teściowi na imieny zrobić. Myślałam że będe musiała wymienić po prostu galaretke na inny smak, ale dodam cukru,dziękuje.

  24. avatar Magda pisze:

    Jeszcze będe dociekliwa (za co przepraszam). Przepis spisany, tylko tak się zastanawiam czy przez te galaretki cytrynowe ciasto nie jest kwaskowe albo mało słodkie?Bo my lubimy na bardzo słodko ;-).

    • avatar Asiek pisze:

      A dociekaj, w końcu po to właśnie jestem tu:) Jabłka w galaretce cytrynowej nie są słodkie, jeśli faktycznie lubicie ‚na słodko’, to możesz dodać sobie do smaku do niej cukier. Możesz też zrobić po prostu słodszy budyń, też dodając cukier:) A jak zrobisz, to koniecznie się pochwal!
      Pozdrawiam:)

  25. avatar bernadeta pisze:

    mistrzostwo świata! wow.

  26. avatar Magda pisze:

    Migdały-cudownie, bo uwielbiam,dziękuje za odpowiedź,jak tylko skończe z moją dietą-piękę.

  27. avatar Perfect Party pisze:

    A ja jednak wolę szarlotkę w tradycyjnej wersji 😉

  28. avatar wiosenka27 pisze:

    Przepyszne ciasto:)

  29. avatar Gosia pisze:

    Wygląda tak apetycznie, że aż chcę się skusić :)

  30. avatar Gabi pisze:

    Ja to mam szczęście! Zamieszkując w nowym domu nie wiedziałam, że to Asia będzie moją sąsiadką. A teraz, jestem nieoficjalnym kiperem Jej ciast:) I powiadam Wam, KAŻDE jest niezwykle pyszne. Szarlotka była wprost boska! Mój Mąż jest oddanym fanem twórczości Asi:)))

    • avatar Asiek pisze:

      Gabrysiu, dziękuję Ci za przemiły komentarz i odwiedziny!:) Normalnie aż się zarumieniłam!:) Ja też się cieszę, że jesteśmy sąsiadkami, bo mam na kim teraz ‚trenować’ i uczyć się:)

  31. avatar Ola pisze:

    świetne! efekt końcowy powalający

  32. avatar Magda pisze:

    Wygląda bosko! Pytanko malutkie, czym można zastąpić wiórki kokosowe? Niestety nie jestem ich w stanie przełknąć a to ciacho mam chęć zrobić.

    • avatar Asiek pisze:

      Ja bym zastąpiła płatkami migdałowymi, ale już bez cukru i masa, tylko bym uprażyła na suchej patelni, wg mnie będą pasowały idealnie:)

  33. avatar martex.82 pisze:

    cudna, piękne, apetyczne zdjęcia, też wbrew panującym owocom sezonowym chętnie spałaszowałabym jakąś szarlotkę. Robiłam bardzo podobne ciasto, trociniaczka, z tym, że biszkopt przecinałam na 2 blaty i krem budyniowy stanowił 2 warstwy.

  34. avatar moje pasje pisze:

    Fantastyczna Asiu!!! Taka elegancka i ten kokos…. mmmmm…. uwielbiam :) To musi być pyszne 😀 Pozdrawiam Cię cieplutko !!!!!
    PS. a jak tam ząbek?

  35. Wow… Jaka wysoka ta szarlotka!! Cudna :)

  36. Ten krem strasznie mnie zachęca do spróbowania:)))

  37. avatar Antenka pisze:

    piękne ciacho! wygląda niesamowicie!:)

  38. avatar Izaa pisze:

    no ciekawe ciekawe 😉 musi być pyszne to ciasto :))) pozdrawiam

  39. Moja droga zjadłabym sama całą blachę takiego ciasta:) IDEALNE!!!

  40. avatar Margarytka pisze:

    Bardzo mi się podoba to ciacho… tylko już kombinuję jak zmniejszyć ten biszkopt, bo nie przepadam za ciastami na takim wysokim biszkopcie – zapychają mnie niemiłosiernie i potem mam czkawkę :-)
    I oczywiście już mi się otworzyła szufladka „kombinacje” i po głowie chodzą mi porzeczki w galaretce porzeczkowej… Aleś teraz Asiu narobiła, nie tylko ślinianki ale i wyobraźnię mi pobudziłaś :-)

    • avatar Asiek pisze:

      Ha! Myślisz, że tylko Tobie można działać na zmysły i wyobraźnie innych? Nie, ma tak dobrze:) Jak widać, mi się też to czasem udaje:):)hihihihi! I bardzo się z tego cieszę. A biszkopt też bym zmniejszyła następnym razem, bo wyrósł mi ogromnie, i tak połowę ścięłam. Z innymi owocami też będzie super! Czekam więc, co wymyślisz:):)

  41. avatar mojetworyprzetwory pisze:

    Taka torcikowa szarlotka! Pyszności i jak pięknie się prezentuje!

  42. avatar Majana pisze:

    Jaka doskonała! Piękna ,pyszna, pachnąca. O tak, rozmarzyłam się.
    Pozdrawiam:)

  43. avatar abbra pisze:

    Nie dziwię się , że Ci się zachciało TAKIEJ szarlotki – sama bym zjadła chętnie kilka kawałków !
    To co , że nie pora 😉 [ kiedyś latem zdarzyło mi się upiec piernik, bo miałam na niego ogromną ochotę ] :)

  44. Wygląda iście królewsko! :)

  45. avatar karmel-itka pisze:

    normalnie… szczęka mi opadła!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *