Krem patissiere, truskawki i borówki

4.90 avg. rating (97% score) - 29 votes

W lodówce zalegały żółtka. A z targu przyniosłam całą kobiałkę pięknych truskawek. Na dodatek, całkiem przypadkiem udało mi się kupić borówki w dobrej cenie. Pomysłów było kilka, jednak wygrała ta oto pyszna tarta. Rozpływający się w ustach krem patissiere doskonałe kruche ciasto i owoce. To takie proste, a takie pyszne. Polecam Wam bardzo, w szczególności na nadchodzące (mam nadzieję) lato.

Pomysł na krem podpowiedziała mi Dorotuś i od niej też pochodzi przepis. Na spód użyłam przetestowanego ciasta z mojej tarty gruszkowej.

tarta z truskawkami i borówkami z kremem patisserie / tart with strawberries and blueberries with cream patisserie

Składniki na formę 24cm:

  • 200g mąki
  • 100g masła
  • 1 żółtko
  • 30g drobnego cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżki zimnej wody

Z podanych składników zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i umieścić w lodówce na 2 godziny. Formę do tarty o średnicy 24 cm. wysmarować tłuszczem. Wylepić formę ciastem. Dno tarty ponakłuwać widelcem. Piec w temperaturze 190°C przez 20 minut (do zarumienienia się ciasta). Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.

Krem patissiere:

  • 600 ml mleka
  • laska wanilii, przekrojona wzdłuż
  • 6 dużych żółtek
  • 100g cukru
  • 40g mąki pszennej
  • 40g mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • 300g truskawek
  • 150g borówek

W garnku zagotować mleko z laską wanilii. Doprowadzi do wrzenia i odstawić (laskę wanilii wyjąć z mleka).

Żółtka utrzeć z cukrem do białości. Mąki wymieszać i dodać do żółtek. Zmiksować razem, do otrzymania gładkiej masy. Gładką masę wlać do mleka i wymieszać. Gdyby zrobiły się grudki, mieszać, aż się rozpuszczą. Zagotować cały czas mieszając drewnianą łyżką. Od momentu zagotowania gotować jeszcze 1 minutę. Zdjąć z kuchenki i ostudzić.

Na wystudzone ciasto wyłożyć krem i wygładzić. Na wierzch wyłożyć owoce.

tarta z truskawkami i borówkami z kremem patisserie / tart with strawberries and blueberries with cream patisserie

tarta z truskawkami i borówkami z kremem patisserie / tart with strawberries and blueberries with cream patisserie

tarta z truskawkami i borówkami z kremem patisserie / tart with strawberries and blueberries with cream patisserie

tarta z truskawkami i borówkami z kremem patisserie / tart with strawberries and blueberries with cream patisserie

Smacznego!

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta, Kruche, Tarty i oznaczony tagami , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

55 odpowiedzi na „Krem patissiere, truskawki i borówki

  1. avatar Monika pisze:

    Witam. Wczoraj zrobiłam tą tartę i ogólnie jest super smaczna :-) kruche ciasto z przepisu wychodzi idealne,aczkolwiek co do kremu to uważam ze są podane troche złe proporcje. Wydaje mi się,ze jest za dużo mleka jak na taką ilość mąk. Krem wyszedł mi bardzo lejący,co skutkowało tym ze musiałam dosypac sporo mąki przez co w kremie było czuć jej smak na języku. Podkreślam, ze robiąc początkowo krem,trzymałam się ściśle podanych w przepisie ilości produktów.

  2. avatar Aga pisze:

    Witam wlasnie zrobilam krem niestety zgestnial mi jak budyn co zrobilam zle? Wszystko robilam wg przepisu

  3. avatar KAMA pisze:

    SZOK…TAKIE PYSZNE !!!!!!!!!

  4. avatar kasiula pisze:

    Mam pytanie-czy można dodać ekstrakt waniliowy zamiast laski wanilli?

  5. avatar magma pisze:

    wygląda rewelacyjnie, świetnie Ci wyszła tarta:d

  6. avatar moni pisze:

    Wygląda pysznie ! Ale czy ten krem nie rozlewa się z ciasta podczas krojenia ? Czy zamiast laski wanilii można użyć cukru wanilinowego?

    • avatar Asiek pisze:

      Robiłam kilka razy i przyznaję, zdarza się, że krem wychodzi mniej zwarty. Szczerze powiem, że nie wiem od czego to zależy, bo zawsze robię tak samo, może po prostu od wielkości jajek… Jeśli masz obawy, dodaj po czubatej łyżce więcej do każdej z mąk. Cukier wanilinowy nie zastąpi laski wanilii, ale możesz go dodać. Najlepszy były jednak cukier z prawdziwą wanilią.

  7. avatar Kara pisze:

    Krem jest naprawdę pyszny,sam spód też,ale niestety nie dało się go pokroić,bo się po prostu kruszył….Trzeba było jeść łyżką 😛 Masz może jakiś pomysł,żeby ten spód się trzymał?Proszę pomóż,bo to moje ulubione ciasto :/

  8. avatar Mikołaj pisze:

    to morze dam 30g zamiast 100g i zobacze.

  9. avatar Mikołaj pisze:

    jakbym zrobił bez cukru to by wyszło bo według mnie owoce są wystarczająco słodkie i nie trzeba przysypywać ich cukrem

  10. avatar Monika i Zuzia pisze:

    Zrobiłam to ciasto z brzoskwiniami i galaretką. Było dobre choć mam wrażenie, za słodkie przez te moje dodatki. Poczekam na truskawki :) Mam wiele przepisów przepisów na kruche ciasto ale ten ma u mnie nr 1.

  11. avatar Monika i Zuzia pisze:

    Witam . Pysznie wygląda ta tarta. Mam pytanka czy można ją zalać galaretką? i czy można teraz w zimę użyć zamiast truskawek owoców z puszki np. brzoskwinie.
    Będę wdzięczna za osdpowiedź

  12. avatar Beti pisze:

    witam,
    uzyczylam sobie przepisu na krem do wlasnej tarty… :) mam nadzieje, że mozna :) pozdrawiam

  13. avatar velomody pisze:

    zrobiłam. ogółem wszyscy się zachwycali,było pyszne ALE – krem mi się strasznie zgrudkował, nie wyszedł taki ładny gładki a ciasto było MEGA kruche, ale pyszne !
    co mogłam zrobić źle?

    • avatar Asiek pisze:

      Prawdopodobnie niedokładnie mieszałaś. Od momentu wlania do mleka masy jajecznej, należy cały czas mieszać, właśnie po to, żeby nie utworzyły się grudki. Tylko to mi przychodzi do głowy…
      Pozdrawiam:)

  14. avatar natalia pisze:

    Boska tarta! Jagody już są 😉 Dzisiaj nazbierałam 1 litr, wczoraj 0,5 l. Szukałam przepisu na coś z jagodami i truskawkami i znalazłam ;))) Dzięki!

  15. avatar zufik pisze:

    Bajecznie wygląda. Przypomniałaś mi że czekałam na truskawki żeby upiec taką tartę!:)

  16. avatar BaBka pisze:

    wygląda tak pięknie- zwlaszcza o tej porze 😉

  17. avatar tastefully pisze:

    To cudo, to chyba dla jednej osoby 😉 Bo coś czuję, że jak bym dosiadła, to zjadłabym to sama :-) Mniam :-)

  18. Łałłł wygląda po prostu … Bajkowo!!

  19. avatar Krysia pisze:

    Dla mnie to deser idealny. Pyszne chrupiące ciasto, delikatny ale ciężki krem i świeże owoce. Znając siebie była bym w stanie zjeść połowę takiej tarty:)

  20. avatar Nemihabibi pisze:

    Nie mogę oderwać wzroku od zdjęć – niesamowite!

  21. avatar zawsze.oliwek pisze:

    wygląda absolutnie obłędnie! :)

  22. avatar Bebe pisze:

    U Dorotus jest to krem patissiere a nie patisserie, drobna roznica. A poza tym to krem cukierniczy, lepiej uzywac jezyka ojczystego, jesli sie nie ma pewnosci co do pisowni.

    • avatar Asiek pisze:

      Tylko ten, kto nic nie robi się nie myli… Tobie oczywiście nigdy się to nie zdarzyło?
      Tak czy siak, dziękuję, za odwiedziny, a błąd już poprawiłam.

      • avatar Konkursy pisze:

        Asiek co tam….. :) ja patrzyłem na to co jest smacznego i pysznego bez używania języka ojczystego ale za to własnego :) miłego dnia życzę :) przepis kulinarny bomba a zdjęcia jeszcze lepsze :) Tak jak zauważyła Duśka – dzieło sztuki :)

        • avatar Asiek pisze:

          Dziękuję Ci za miłe słowa:) wiesz, zawsze się znajdzie ktoś, komu nic się nie podoba… cóż, takie życie
          Pozdrawiam Cię serdecznie!

  23. avatar Nietylkopasta pisze:

    Piękne ciasto. Bardzo lubię takie owocowe fantazje.
    Zapraszam także do mojego konkursu gruszkowego. Wszystkie informacje są tutaj: http://nietylkopasta.blogspot.com/2012/05/nowy-konkurs-gruszka-i-pietruszka.html. Do wygrania 15 zestawów wartościowych nagród!

  24. avatar co by tu zjeść pisze:

    Jej ale ci się upiekło;) pyszna musi być albo była,ja też się zbieram do takiej tarty i zbieram ,mam przepis na ten krem i chyba się w końcu wezmę i upiekę bo zdjęcia tak bardzo kuszą iż nie sposób odkleić się od monitora:)

  25. avatar Daria pisze:

    Jak zobaczyłam tę tartę to od razu się w niej zakochałam! Muszę ją koniecznie w najbliższym czasie zrobić, takiego mi smaka narobiłaś :)

  26. avatar zauberi pisze:

    tarta wygląda doskonale :) zabieram całą 😀

  27. avatar Duśka pisze:

    Asiu,toż to dzieło sztuki,aż mi zapachniało,cudeńko!!
    nie pozostaje mi nic innego, jak brać się za wypiekanie:)

  28. avatar Bon pisze:

    Uwielbiam tarty, a krem patissiere robię dość często. Pyszności! Pięknie wygląda!

  29. avatar moje pasje pisze:

    matko i córko…. Asiu żebyś Ty teraz widział mój wiszący jęzor!!!! Cudnie sie prezentuje ta tarta!!! Musiała byc przepyszna!!!

  30. avatar Brenia pisze:

    Piękne zdjęcia! Z chęcią wypróbuję jak już się pojawią u mnie borówki :)

  31. avatar asieja pisze:

    śliczne są te owocowe kropeczki!:-)

  32. avatar mojetworyprzetwory pisze:

    Wspaniała! A ten krem… bajka;) Przepiękne ciasto!

  33. avatar Aleksandra pisze:

    pysznie, tarty to idealne letnie rozwiązanie, byle to lato nadeszło

  34. avatar Margarytka pisze:

    Cudna jest. Jak ja dawno nie robiłam żadnej tarty…

  35. avatar Majana pisze:

    Jaka kusząca! Wspaniała tarta z cudownymi owocami lata :)
    Pozdrawiam ciepło:)

  36. Asiu, cudowna jest! Uwielbiam patisserie, a w połączeniu z truskawkami i borówkami jeszcze nie jadłam, musi smakować pysznie. Jak się tylko uwinę z resztą zawodowych obowiązków to koniecznie zrobię te tarte. Ps. Zdjęcia mega apetyczne! pozdrawiam cieplutko!

  37. avatar aleglodomorek pisze:

    przepiękne zdjęcia, zjadłabym kawałek nawet o tej porze! :)

  38. avatar Iza pisze:

    za mną chodzą tartarelki z takim kremem ale postanowiłam sobie ze poczekam na jagody ;)))) tylko czy dotrwam jak widze Twoje pyszne zdjęcia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *