Kruche ciasto z budyniem i truskawkami

Kruche ciasto z budyniem i truskawkami
34 votes, 4.29 avg. rating (86% score)

Sezon truskawkowy w pełni, więc dziś kolejna propozycja z wykorzystaniem tych właśnie owoców. Oczywiście truskawki można zastąpić dowolnymi ulubionymi owocami, a poza sezonem na świeże, możemy użyć mrożonych. Kruche ciasto, słodki budyń i warstwa owoców przykryta kruszonką. Szybkie, proste i bardzo, bardzo smaczne. Polecam Wam bardzo!

Przepis znaleziony na Kotlet.tv.

Kruche ciasto z budyniem i truskawkami / Pudding cake with strawberries

Składniki na kruche ciasto:

  • 300g mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 100g masła
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią

Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, zimne masło pokroić na kawałki i posiekać z mąką. Dodać cukier, jajka i zagnieść ciasto. Z gotowego ciasta oderwać 1/3, zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika na czas przygotowywania ciasta. Formę o wymiarach 25×25 m wyłożyć papierem do pieczenia. Dno formy wyłożyć ciastem.

Dodatkowo:

  • 2 budynie (u mnie waniliowe, ale mogą być też np. śmietankowe lub malinowe)
  • 3/4 litra mleka
  • ok. 500g truskawek lub dowolnych owoców

Budyń ugotować wg wskazówek na opakowaniu. Gotowy przełożyć na ciasto (nie musi być zimny). Owoce umyć i wyłożyć na budyń. Na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto.

Piec w temperaturze 180°C przez około 50 minut (wierzch ciasta powinien być ładnie zarumieniony). Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić, posypać cukrem pudrem.

Kruche ciasto z budyniem i truskawkami / Pudding cake with strawberries

Kruche ciasto z budyniem i truskawkami / Pudding cake with strawberries

Kruche ciasto z budyniem i truskawkami / Pudding cake with strawberries

Smacznego!

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta, Kruche, z owocami i oznaczony tagami , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

58 odpowiedzi na „Kruche ciasto z budyniem i truskawkami

  1. avatar Kasia pisze:

    Dziekuje za przepis. Ciasto wyszlo b. smacznego. Uzylam blachy 25 x 30cm i poprostu prawie cale ciasto uzylam na spod a dodatkowo zrobilam osobna kruszonke bo u mnie im wiecej tym lepiej :) pyszne. Aczkolwiek nastepnym razem zrobie na spodzie pol kruchym bo wydaje mi sie ze bedzie jeszcze smaczniejsze. w kazdym razie przepis super, jutro znow rbie :)pozdrawiam

  2. avatar sadowy pisze:

    Ciasto wygląda pysznie. Dziś je zrobię. Będzie biało – czerwone do meczu :)
    Tylko skąd ja taką formę wezmę? 25×25 m? 😉

  3. avatar Caro1901 pisze:

    Witam, robiłam wczoraj ciasto z tego przepisu z drobnymi modyfikacjami. Mąki użyłam krupczatki i dodałam kakao . Reszta dokładnie jak w przepisie twoim. Wyszło super. Kakaowe ciasto super się zgrało z waniliowym budyniem i truskawkami 😋 polecam 🍴 🍰

  4. avatar Iwona pisze:

    ciasto super, ja dodałam więcej cukru, bo przy kwaskowatych owocach, mało słodkie, polecam

  5. avatar góralka pisze:

    Asiek w przepisie podane jest : 2 budynie , 3/4 l mleka a pod spodem pisze, aby ugotować budyń wg wskazówek na opakowaniu. Twój wychodzi twardy, więc trzeba zmniejszyć tę ilość mleka z 1 litra na 0,75l , tak?

    • avatar Asiek pisze:

      Ugotować wg wskazówek ale nie wg przepisu. Ilości masz podane we wpisie, a postępujesz jak każdym przypadku gotując budyń, tyle, że tymi ilościami co ja podałam.

  6. avatar Natalia pisze:

    chcialabym upiec to ciasto w wiekszej formie, powinnam ją mierzyc przy dnie czy w najszerszym miejscu?? bardzo prosze o odpowiedz

  7. avatar Iwona pisze:

    Cieszę się, ze znalazłam twój blog! A ten przepis na pewno wykorzystam:)

  8. avatar Niepieprz pisze:

    Dzisiaj będzie :)
    Wygląda bardzo zachęcająco :)

  9. avatar darcia pisze:

    Przepis jest super.! Ciasto z truskawkami i malinami probowalismy juz na cieplo :) Wyszlo idealnie. Chyba najlepsze jakie upieklam w zyciu :))))dzieki

  10. avatar Aagaata pisze:

    Zamiast normalnego budyniu zrobiłam taki na bazie mąki ziemniaczanej :) właśnie próbowałam, wszystko się udało, następnym razem dam jedynie więcej owoców.

  11. avatar pulka pisze:

    czemu budyn wyszedl rzadki? :( zrobilam wszystko tak jak trzeba było :(

    • avatar Asiek pisze:

      Nie wiem, nie powinien wyjść rzadki.

    • avatar Basieńka pisze:

      witam:) właśnie przeczytałam Twój problem z budyniem-podpowiem; jeśli na opakowaniu jest podane,że „z 1/2 l.mleka odlać trochę na rozrobienie itd…”,ja zawsze zmniejszam mleko z 5oo ml.,do 400ml i do gotujacego się mleka dodaję trochę masła i jak trzeba to cukru,zawszae mi wychodzi.Życzę powodzenia.Pozdrawiam Cię Polu ze słonecznego Wrocka:)

  12. avatar Antek1993 pisze:

    A jeśli chce upie w tortownicy 24cm to składniki sie jakoś zmniejszają?

  13. avatar AsiaW pisze:

    Ja to będę się chyba co tydzień na Twoim blogu wpisywać, bo co tydzień piekę coś z Twoich przepisów. W tę sobotę padło na to akurat ciasto. Wyszło książkowo. Podpiekłam najpierw sam spód, bo bałam się, że sie nie dopiecze. Robiłam z mrożonymi truskawkami, nastepnym razem zrobię z wiśniami. I zaczynam się zastanawiać który by tu wybrać przepis na przyszłą sobotę :)

  14. avatar malenka pisze:

    mi ciasto wyszlo twarde ;(

  15. avatar agabi pisze:

    Wlasnie pieke. Ale zapach:-)

  16. avatar Karolina pisze:

    Czy jak dodaje owoce mrożone do tego ciasta czy do innego Pani z owocami to muszę uprzednio razmrazać owoce?

    • avatar Asiek pisze:

      Ja ich nigdy nie rozmrażam, ale możesz wysypać trochę bułki tartej na kruche ciasto, wpije ona ewentualny nadmiar wody z owoców.

  17. avatar czarnulllka pisze:

    Witam ciasto wygląda bardzo apetycznie 😉
    Ja robię podobnie z tym, że najpierw piekę sam spód z ciasta około 20-30 min potem daję na to budyń i resztę tak jak u Ciebie i nigdy nie mam zakalca 😉 ja po prostu zmodyfikowałam heheh pozdrawiam

  18. avatar http://kuchareczkamala.blogspot.com pisze:

    Kurcze jakie fajowe te ciacho, jak w kecie bedą truskawki to od razu je robię super przepis dzięki :*

  19. avatar Marta pisze:

    Maz mnie codziennie prosi o upieczenie tego ciasta juz zrobilam okolo 5 srednio jedno dziennie :) dzis probuje z jagodami :)

  20. avatar Marta pisze:

    Witam :) to najlepsze ciasto jakie mi sie udalo upiec :) polecam rewelacja :) ja robilam z mrozonymi malinami wyszlo boskie:)

  21. avatar Agnes pisze:

    Cholera mi tez nie wyszlo :( Pieke o wiele trudniejsze ciasta bez problemow i mysle sobie zrobie to szybko bo nie mam wiecej czasu na inne i dupa… Straszny zakalec (pieklam 60min) budyn po upieczeniu leje sie jak woda (dalam 2,5 paczki na 600ml zapobiegawczo) mysle ze sie ten budyn poprostu nie daje do tego i ze wzgledu na jego rzadkosc zrobil zakalec… a za pol godziny mam gosci :) rewelka

    • avatar Asiek pisze:

      Bardzo mi przykro, nie wiem dlaczego tak się stało. Przy takiej ilości mleka w stosunku do budyniu nie powinien się lać, mój był tak sztywny, że nawet ciepły można było spokojnie kroić. Myślę, że to przez ten budyń wyszedł zakalec w cieście. A co do samego ciasta, to tak jak napisałam, zaczerpnęłam je z Kotlet.tv, po przeczytaniu wielu pozytywnych komentarzy. Inaczej bym się nie zdecydowała, żeby samej zrobić. I mi wszystko wyszło jak powinno… Naprawdę nie wiem, co mogło pójść nie tak..:(

  22. avatar Tynka pisze:

    Wspaniałe ciasto!!! właśnie stygnie i nie mogę się już doczekać razem z córami:) mąż zapewne rzuci się na nie jak tylko wróci z pracy;) przepis super, chyba nie można go zepsuć:) wyszło wizualnie tak jak u Ciebie Asiu. dziękuje i polecam wszystkim!

  23. avatar lawri pisze:

    przygotowywałam ciasto według przepisu, a niestety nie udało się. wyszedł zakalec.

    • avatar Asiek pisze:

      Przykro mi:( A zarazem jestem troszkę zdziwiona, bo z tego ciasta raczej nie powinien wyjść zakalec. Może trochę za krótko piekłaś?

  24. avatar karo pisze:

    To znowu ja :) Ciasto z wyglądu pychota, aczkolwiek chyba za dużo mleka dodałam do budyniu (900ml) bo wyszedł mi jakiś rzadki i troche rozlewał się w cieście. Dałam smak śmietankowy, który był chyba zbyt mdły jak do tego ciasta, poprostu następnym razem dam malinowy, tak jak radziłaś :) A i zrobiłam w blaszcze 25×30 i również wyszło odpowiedniej wielkości. Pozdrawiam i czekam na więcej tak łatwych w wykonaniu i pysznych w smaku ciast :)

  25. avatar karo pisze:

    Swietnie u Ciebie wygląda to ciacho, dlatego się skusiłam i dzisiaj je upiekłam. Pół godziny temu wyjęłam z piekarnika i już się nie moge doczekać, aż dobrze ostygnie i będę mogła spróbować. Później napiszę coś więcej o smaku :)

  26. avatar Monika Ł. pisze:

    Witam :) dziś zrobiłam ale truskawki malinami zastąpiłam i również wyszło smacznie i lekko kwaskowato 😉 dzięki

  27. avatar moje pasje pisze:

    wygląda świetnie!!!! ja ostatnio robiłam też właśnie z budyniem i piekładm czałość ale z czereśniami. Jakoś wcześniej nie wpadłam na to żeby budyń piec 😉 Z truskawkami to musi być pychota!!!! Pozdrawiam 😀

  28. Ciasto pyszne, łatwe i szybkie w wykonaniu. Skoro sezon na truskawki w pełni korzystajmy z tego. Później można użyć mrożonych owoców lub po prostu zastąpić je innymi. Już nie mogę się doczekać, aż spróbuje ciasta z jagodami. Na pewno będzie znakomite!

  29. avatar Majana pisze:

    Wspaniałe, apetyczne zdjęcia. uwielbiam takie ciasta.
    Pychota !
    Pozdrowienia :)

  30. avatar tastefully pisze:

    Widzę, że u Ciebie Asiu nadal królują truskawki :-) Zaciekawił mnie ten budyń pieczony razem z ciastem. Nigdy tak nie robiłam, co więcej, nie przypuszczałam, że tak można…
    A ciacho na pewno smaczne :-)
    Pozdrawiam :-)

    • avatar Asiek pisze:

      Budyń pieczony razem z ciastem bardzo dobrze się sprawdza. Pyszna jest np. szarlotka z budyniem. Musisz kiedyś skosztować:)
      Pozdrawiam Cię cieplutko!:)

  31. avatar DarkANGELika pisze:

    Moja mama często robi takie połączenie truskawek i budyniu, ja trochę rzadziej, ale zazwyczaj mi smakuje;) Twoje wygląda bardzo apetycznie;)

  32. avatar anahitka9 pisze:

    Podsunęłaś mi pomysł jak wykorzystać nadmiar owoców:) Ciasto z budyniem! na to właśnie miałam ochotę:) Dzięki!!:)

  33. avatar Nietylkopasta pisze:

    Ostatnie 3 dni mojego konkursu gruszkowego. Wszystkie informacje są tutaj: http://nietylkopasta.blogspot.com/2012/05/nowy-konkurs-gruszka-i-pietruszka.html. Do wygrania 15 zestawów wartościowych nagród!

  34. avatar asieja pisze:

    kruche ciasta z owocami zawsze zachwycają.. prostotą i pysznym smakiem.

  35. avatar justka2712 pisze:

    Wygląda fantastycznie! :)

  36. avatar Iza pisze:

    takie połączenie to jest to!!

  37. avatar mojetworyprzetwory pisze:

    Przepyszne połączenie smaków. Uwielbiam tą porę roku, te sezonowe owoce, żyć i zajadać;) Pyszne i piękne ciasto!

  38. avatar Margarytka pisze:

    Asiu, piękne, bardzo je lubię. Robię takie z jabłkami, ale na truskawki nie wpadłam – muszę to jeszcze nadrobić :-)

  39. avatar Aleksandra pisze:

    pysznościowe ciasto, a sezon na truskawki niestety się powoli kończy….

    • avatar Asiek pisze:

      Olu, jeszcze ze dwa tygodnie jak nic, więc zdążymy się nimi nacieszyć:) Wczoraj pani w warzywniaku powiedziała, że teraz powinny być najlepsze truskawki:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *