Ciasto z musem rabarbarowym i budyniem

4.77 avg. rating (95% score) - 26 votes

Jak to się w życiu mówi, do trzech razy sztuka, więc żeby nie było, że nie dałam szansy rabarbarowi (a może bardziej sobie, żeby go polubić), to postanowiłam zrobić trzecie ciasto z jego udziałem. I bardzo dobrze, że tak się stało, bo … ciasto jest pyszne!! Kruchy, migdałowy spód, kwaskowaty mus z rabarbaru i słodki budyń. To nie może nie smakować. Polecam Wam z całego serca taką kombinację, a jeśli tak jak ja, do tej pory nie umieliście się przekonać do rabarbaru, to ciasto jest właśnie dla Was:)!

Przepis pochodzi z pięknego bloga Mała Cukierenka, który Wam serdecznie polecam:)

Ciasto z musem rabarbarowym i budyniem / Rhubarb Cream Cake

Składniki na spód:

  • 240g mąki
  • 50g mielonych migdałów
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 70g  drobnego cukru (lub cukru pudru)
  • cukier wanilinowy (15g)
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 100g masła
  • szczypta soli

Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować tłuszczem. Wylepić ciastem dno i do połowy boki tortownicy. Wsadzić do lodówki na pół godziny.

Rozgrzać piekarnik do 190°C, włożyć ciasto i piec przez 25 minut (do zarumienienia). Wyjąć, pozostawić do ostygnięcia.

Mus rabarbarowy:

  • 130g cukru
  • 6,5 łyżeczki żelatyny
  • 1 kg rabarbaru

Rabarbar obrać i pokroić na drobne kawałki. Wsadzić do garnka, zasypać cukrem i gotować, aż rabarbar zmięknie. Zdjąć z palnika. W 1/4 szklanki mocno ciepłej wody rozpuścić żelatynę. Dodać do rabarbaru i wymieszać. Odstawić do przestygnięcia.

Masa budyniowa:

  • 50g cukru
  • 20g masła
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru (40g)
  • 500ml mleka (następnym razem dałabym mniej mleka, żeby budyń był bardziej zwarty)
  • 3-4 garście płatków migdałowych (akurat nie miałam, więc posiekałam migdały i uprażyłam na patelni)

Ugotować budyń wg instrukcji na opakowaniu. Do ugotowanego budyniu dodać masło i wymieszać, do całkowitego rozpuszczenia. Odstawić do ostygnięcia.

Gdy mus zacznie tężeć, wyłożyć go na upieczony spód. Wsadzić do lodówki na 1-2 godziny. Po tym czasie na rabarbar wyłożyć masę budyniową, posypać uprażonymi płatkami migdałowymi. Odstawić do lodówki na kilka godzin, aby masa całkowicie się ścięła. Przed podaniem można ozdobić truskawkami, ale ja wszystkie zjadłam, bo zapomniałam, że będą mi potrzebne:)

Ciasto z musem rabarbarowym i budyniem / Rhubarb Cream Cake

Ciasto z musem rabarbarowym i budyniem / Rhubarb Cream Cake

Ciasto z musem rabarbarowym i budyniem / Rhubarb Cream Cake

Ciasto z musem rabarbarowym i budyniem / Rhubarb Cream Cake

Smacznego!

 

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta, Kruche, z owocami i oznaczony tagami , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

24 odpowiedzi na „Ciasto z musem rabarbarowym i budyniem

  1. avatar Natalia pisze:

    Ciasto wyśmienite, przepis zagości w moim domu na zawsze!!!!

  2. avatar pineska pisze:

    Ciasto pyszne.Spróbowałam i teraz juz 2 kolejne są gotowe :)

  3. avatar moje pasje pisze:

    piękny :) A ja jeszcze w tym roku rabarbaru nie kupowałam :)

  4. avatar tastefully pisze:

    Nigdy nie piekłam ciasta z rabarbarem. A to taki trudny jest rabarbar w pieczeniu, że do trzech razy sztuka, Asiu? Śliczne zdjęcia, a ciacho też wygląda wspaniale :-)
    Pozdrawiam :-)

    • avatar Asiek pisze:

      Aniu, rabarbar nie jest trudny w pieczeniu, tylko ja za nim po prostu nie przepadam, szukałam ciasta z rabarbarem, które mnie zadowoli smakowo i znalazłam:)
      Pozdrawia Cię serdecznie:)

  5. jak dla mnie to ciasto idealne:)

  6. avatar Arven pisze:

    Wygląda znakomicie, a jak musi smakować…:)
    Pyszne trzy warstwy!

  7. avatar Majana pisze:

    Wow, świetne to ciacho! Z pewnością smakuje obłędnie.
    Pozdrowienia:)

  8. avatar co by tu zjeść pisze:

    Asiu jesteś niesamowita! Pyszne ciasto,ja bardzo lubię rabarbar ale takiej kombinacji jeszcze nie jadłam .Wygląda pysznie:)

  9. avatar flowerek pisze:

    Wyglada przepysznie. Dobrze, ze Ci sie udalo, bo rabarbar jest super! 😉

  10. avatar Brenia pisze:

    Prezentuje się bardzo apetycznie :)
    mam taką samą paterę na ciasta :)

  11. avatar Kinga pisze:

    Zapraszamy do wzięcia udziału w konkursie „Kolory Tęczy” –
    w czerwcu kolor CZERWONY
    szczegóły na
    http://bake-a-cake.pl/pl/n/7

    Pozdrawiamy autora tego pysznego Bloga!!!

  12. avatar Maggie pisze:

    Wyglada wspaniale!

  13. avatar zawsze.oliwek pisze:

    ależ smakowite ciasto :) rabarbar i nuta migdałowa :)

  14. avatar DarkANGELika pisze:

    Przepysznie wygląda;)

  15. avatar Angie pisze:

    Przepiekny! I jeszcze z rabarbarem…pychota!

  16. avatar zauberi pisze:

    apetyczne to ciacho :), ciekawa wariacja na temat rabarbaru

  17. avatar Margarytka pisze:

    Piękny i zdecydowanie dla mnie, bo rabarbar uwielbiam

  18. avatar mojetworyprzetwory pisze:

    No powiem Tobie Asiu, że wykonałaś kawał pysznej pracy;) Ciasto prezentuje się przepięknie a składniki mówią same za siebie, są wspaniale skomponowane! Wygląda obłędnie! Niech żyje rabarbar!

  19. avatar Iza pisze:

    Asiu…ciasto wygląda pieknie ;))) zjadłabym kawalek do kawy

    p.s. mam takie same sztućce :)))

  20. avatar Aleksandra pisze:

    prezentuje się bardzo apetycznie :)
    dobrze, że trzecie podejście udane :)

  21. Witam:),
    Ciasto wyglądania wspaniale, piękne, apetyczne zdjęcia,
    pozdrawiam serdecznie

  22. avatar karmel-itka pisze:

    jakie wykwintne!
    wspaniałe.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *