Ciasto z kremem budyniowym i truskawkami

4.85 avg. rating (96% score) - 26 votes

Nie przepadam za ciastami z galaretką. Może nie tyle za ciastami, co za samą galaretką. Coś w jej konsystencji jest takiego, że mi po prostu nie odpowiada. Dlatego wielkie było moje zdziwienie, gdy właśnie na takie ciacho naszła mnie ochota. Nie miałam żadnego sprawdzonego przepisu, a i szukać mi się nie chciało, więc pokombinowałam z tego, co mogło pasować i wymyśliłam. Lekki biszkopt, pyszny krem budyniowy i truskawki zalane galaretką. I powiem nieskromnie, że wyszło pysznie. Polecam Wam bardzo!

Przepis własny.

Ciasto z kremem budyniowym i truskawkami / Sponge cake with pudding and strawberries

Składniki na biszkopt:

  • 3 jajka
  • pół szklanki drobnego cukru
  • pół szklanki mąki pszennej
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

Białka ubić na sztywną masę, pod koniec ubijania dodać cukier, następnie dodawać po jednym żółtku cały czas ubijając. Na koniec wsypać przesiane mąki i bardzo delikatnie wymieszać z masą jajeczną (ja to robiłam na najniższych obrotach miksera).

Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków nie należy niczym smarować. Wlać przygotowane ciasto, wyrównać powierzchnię.

Piec w temperaturze 170°C przez około 30 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wystudzić w tortownicy. Gdy biszkopt będzie już całkiem wystudzony wyjąć z tortownicy. Jeśli jest taka potrzeba, ściąć górę w celu wyrównania.

Krem budyniowy:

  •  2 jajka
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • mniej niż pół szklanki cukru
  • cukier wanilinowy (16g)
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 70g bardzo miękkiego masła

Dodatkowo:

  • truskawki (u mnie wyszło ok 250g, ale można ułożyć gęściej)
  • śmietana kremówka do ozdoby, można pominąć (ubiłam 250g, bo z mniejszą ilością mój robot ma problem, ale możecie ją spożytkować do truskawek:) )
  • galaretka truskawkowa

Galaretkę przygotować wg instrukcji na opakowaniu. Odstawić do wystudzenia.

Zagotować szklankę mleka z cukrami i ekstraktem waniliowym. Pozostałe mleko zmiksować z jajkami i mąkami. Wlać na gotujące mleko i cały czas mieszając ugotować budyń. Wystudzić. Ubić miękkie masło na puch, dodawać do zimnego budyniu i zmiksować na gładką masę.

Biszkopt ponownie umieścić w tortownicy. Na wystudzony biszkopt wyłożyć krem budyniowy i wyrównać. Na budyniu poukładać umyte i przekrojone na pół truskawki. Gdy galaretka zacznie tężeć ( u mnie trwało to całe wieki) zalać nią truskawki. Włożyć do lodówki do całkowitego zastygnięcia.

Ciasto z kremem budyniowym i truskawkami / Sponge cake with pudding and strawberries

Ciasto z kremem budyniowym i truskawkami / Sponge cake with pudding and strawberries

Ciasto z kremem budyniowym i truskawkami / Sponge cake with pudding and strawberries

Ciasto z kremem budyniowym i truskawkami / Sponge cake with pudding and strawberries

Smacznego!

 

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta, z owocami i oznaczony tagami , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

30 odpowiedzi na „Ciasto z kremem budyniowym i truskawkami

  1. avatar arlena pisze:

    Zrobiłam, bardzo dobre. Jeszcze tylko biszkopt nie wychodzi mi tak jak bym chciała. Taki suchy i zbity, ale to początki mojego pieczenia, więc nie musi być idealnie.

    • avatar Asiek pisze:

      Jeśli jest za suchy, to skróć długość pieczenia lub lekko obniż temperaturę, a zbity, to delikatniej mieszaj mąkę z masą jajeczną.

  2. Niesamowity przepis. Chyba, że zabiorę się do pichcenia! Trzymajcie kciuki! :)

  3. avatar AsiaW pisze:

    Wpisuję się tu specjalnie aby się pochwalić, że w sobotę zrobiłam to ciasto i wyszło rewelacyjnie. Było tak ładne, że aż zrobiłam mu zdjęcia :) A trzeba dodać, że nie piekę ciast bardzo często – właściwie to do tej pory prawie wcale nie piekłam. Zrobiłam z brzoskwiniami i galaretką brzoskwiniową, było OK, ale z truskawakami na pewno jest dużo lepsze. Czekam na sezon na truskawki.

  4. avatar Sara pisze:

    Szukałam właśnie przepisu na walentynkowe ciasto i Twoje przypadło mi do gustu (chodzi o wygląd). Mam tylko pytanie czy można po prostu ugotować zwykły budyń i zalać nim biszkopt, a następnie dodać galaretkę, czy jednak nie bardzo?

    • avatar Asiek pisze:

      Oczywiście, ze możesz zrobić z gotowego budyniu, ale pamiętaj, żeby zmniejszyć ilość mleka, żeby był wystarczająco gęsty.

  5. avatar Ewa pisze:

    Asiu, krem w cieście kompletnie mi się nie udał. Nie chciał się ściąć. Teraz wylewa się spod galaretki a mączka jest w nim wyczuwalna. Nie wiem, co zrobiłam nie tak. Kiedy gotowałam ten budyń zrobiło mi się mnóstwo grudek, więc przecisnęłam całość przez sitko. Może dlatego jest taki płynny? Szkoda, bo ciasto u ciebie wygląda wspaniale. Za to szarlotka sypana z twoimi wskazówkami wyszła super – żadnych śladów surowej kaszy manny, co czasem mi się zdarzało, kiedy korzystałam z innych przepisów.
    Pozdrawiam

    • avatar Asiek pisze:

      Jej, przykro mi:( Nie powinno się tak stać. Wg mnie to przetarcie budyniu musiało mu zaszkodzić, bo on jest zwarty i sztywny po ugotowaniu. Niestety, ale przy gotowaniu budyniu trzeba bardzo dokładnie mieszać, żeby właśnie tych grudek uniknąć.
      Cieszę się, że przynajmniej szarlotka spełnia oczekiwania:)
      Pozdrawiam!

  6. avatar Bogi pisze:

    Cudne :)) mniam mniam

  7. avatar moje pasje pisze:

    pysznie wygląda :) I jakie piekne kolory :) Och zjadłabym kawałeczek chociaż…. U mnie nic sodkiego dzisiaj nie ma :(

  8. avatar Kaś pisze:

    bajeczne ciacho! wygląda lekko jak chmurka
    ps śliczna zastawa

  9. Cudne jest! I wspaniałe zdjęcia. A ja robiłam kilka dni temu podobne tylko na bazie ciasta ucieranego zamiast biszkopta :)

  10. avatar Monika Ł. pisze:

    Ciasto pycha i z kawką również wyśmienicie smakuje 😉 dziękuję za przepis

    • avatar Asiek pisze:

      Jesteś szybka:) Bardzo się cieszę, że ciacho się spodobało a jeszcze bardziej, że smakowało:) Dziękuję za komentarz i pozdrawiam ciepło:)

  11. avatar tastefully pisze:

    Jeśli mogę coś poradzić, Asiu, to ja zawsze daję mniej wody niż na opakowaniu, tak gdzieś 400 – 450 ml. I wstawiam garnuszek z galaretką do zlewozmywaka z zimną wodą. Wtedy dużo szybciej galaretka zastyga i mam o wiele lepszą kontrolę nad nią niż jak trzymam ją w lodówce. A gdyby za bardzo stężała, to wtedy leciutko ją podgrzewam :-)

  12. avatar karmel-itka pisze:

    widzę, że patriotyzm z okazji Euro ;] jakie piękne zdjęcia!

  13. avatar Konkursy pisze:

    Przepraszam bardzo :) ja rozumiem że pyszne i smaczne itd: hm….hm…ale czy ja mogę mlaskać konsumując ciasto?

  14. avatar zauberi pisze:

    takie ciasta to ja lubię :), rzeczywiście całkiem podobne zrobiłyśmy, pozdrawiam

  15. avatar karto_flana pisze:

    Ale pysznie sie prezentuje :)

  16. avatar mojetworyprzetwory pisze:

    Wygląda jak tort! Pyszna kompozycja!

  17. avatar GastroMonia pisze:

    pięknie się zaroiło od truskawkowych przepisów:) Twój wygląda pysznie:)

  18. avatar Iza pisze:

    uwielbiam takie ciasto, a zdjęcie przepiekne!!!

  19. avatar Majana pisze:

    Prezentuje się bardzo smacznie i ładnie :).
    Ja bym do tych filiżanek jeszcze herbatki nalała ;-).

    Pozdrowienia ciepłe :)
    Majana

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *