Rogaliki maślane / Buttery croissants

Rogaliki maślane

Rany, jak mnie długo nie było… Powolutku wracam, rozpędzam się i mam nadzieję, że jak już się rozkręcę, to nie będę mogła się zatrzymać. Bardzo mi brakowało blogowania, wpisów, Waszych odwiedzin i komentarzy. Przez ten cały czas jak mnie tu nie było miałam urwanie głowy, ale to wiecie. Przeprowadzka to trudna rzecz i nawet nie zdawałam sobie sprawy, że tak trudna. Ale już jestem w nowym domu, w nowej kuchni, z nowym piekarnikiem i zaczynam sprawdzać jego możliwości:) Na powitanie mam dla Was rogaliki. Takie proste, takie zwykłe i tak dobre! Przepis już dawno wypatrzyłam na blogu Smaki i aromaty i tylko okazji ciągle brakowało. Rogaliki są przecudne, mięciutkie, lekkie i maślane. U mnie w wersji z cynamonem, dżemem truskawkowym, marmoladą różaną i same, posmarowane tylko masełkiem. Każdy może zrobić swoją ulubioną wersję. Mi nie pozostaje nic innego jak zaprosić Was do częstowania się:) Polecam bardzo!

A, chciałam tylko wspomnieć, że to mój debiut rogalikowy. Chyba można go uznać za udany:)

Rogaliki maślane / Buttery croissants

Składniki na 32 rogaliki:

  • 1kg mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 150g masła
  • 150g cukru
  • 16g cukru wanilinowego
  • 1,5 szklanki mleka
  • 40g świeżych drożdży
  • 1/2 łyżeczki soli

Dodatkowo:

  • ulubione nadzienie (np. dżem, marmolada, cynamon)
  • jajko do posmarowania
  • gruby cukier do posypania

Do misy miksera wsypać przesianą mąkę, zrobić w niej dołek, wsypać rozkruszone drożdże, zasypać dwoma łyżkami cukru i wlać pół szklanki ciepłego mleka. Wymieszać z niewielką ilością mąki tak, by powstała konsystencja gęstej śmietany. Odstawić na 15 – 20 minut do podrośnięcia. Masło roztopić w ciepłym mleku. Do podrośniętego zaczynu dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Odstawić pod przykryciem w temperaturze pokojowej do podwojenia objętości. U mnie było to 1,5 godziny. Po tym czasie wyjąć ciasto z miski i krótko wyrobić. Podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować na placek o średnicy 26-28 cm. Następnie podzielić na 8 trójkątów. Każdy trójkąt posmarować łyżeczką ulubionego nadzienia. Zwinąć rogalika i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 10 – 15 minut do napuszenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać grubym cukrem.

Piec w temperaturze 200°C przez 15 minut. Wyjąć na kratkę i przestudzić.

Rogaliki maślane / Buttery croissants

Rogaliki maślane / Buttery croissants

Rogaliki maślane / Buttery croissants

Smacznego!

 

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia


Zapraszam do mojego sklepu z pierniczkami (i maskotkami Zuzi):

Link do sklepu z ręcznie lukrowanymi świątecznymi pierniczkami

Polub nasz piernikowy profil na facebooku -> FB – Słodkie Pierniki

Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

83 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
jelka
8 lat temu

Przepyszne! Mimo, że mój piekarnik fiksuje udały się rewelacyjnie. Pozwoliłam sobie umieścić je na moim blogu:) Pozdrawiam!

agnieszka
agnieszka
9 lat temu

Piekłam rogaliki z Twojego przepisu już dwukrotnie, są pyszne, a ciasto wg mnie niewymagające. Ostatnio myślałam już, że nie wyrośnie, ale po włożeniu do piekarnika urosły jak szalone. Zaraz będę je piekła po raz kolejny. Lubię wersję z marcepanem i migdałami na wierzchu. Pozdrawiam!

MK
MK
9 lat temu

Pięknie wyglądają na zamieszczonym zdjęciu.
Ale mam pytanie co do wspomnianej maszyny do chleba. Czy ciasto wyrabiane było programem DOUGH?
Pozdrawiam.

JOLEK
JOLEK
10 lat temu

Rogaliki rewelacja! Ktoś napisał że robił je w maszynie do chleba – ja też tak zrobiłam – POLECAM Pulchne, smaczne czy to z dżemem czy z nutellą. Dziękuję za kolejny sprawdzony przepis. Pozdrawiam

Joanna
Joanna
10 lat temu

Rewelacja! Zawsze wychodza! Uwielbiamy je 🙂

Madziusiek
Madziusiek
11 lat temu

To najlepsze rogaliki jakie jadłam:) Oj czuję, że na stałe zagoszczą u mnie w domu:) Dziękuję za przepis:) pozdrawiam 🙂

anma59
anma59
11 lat temu

czy rogaliki można nadziać serkiem?

Wiolka
Wiolka
11 lat temu

Dzisiaj wspaniały sernik, a 3 dni temu wypróbowałam przepis na rogaliki maślane. Równie pyszne, rozpłuwają się w ustach 🙂

Sabina
Sabina
11 lat temu

Rogaliki wyglądają jak malowane. Zrobiłam i są przepyszne, jednakże nieco zmodyfikowałam Twój przepis. Do ciasta dałam same żółtka dzięki czemu ciasto jest dużo lżejsze i puszyste. Zaczyn zrobiłam osobno z 10dag drożdży i wlałam do pozostałych składników. Ciasto pięknie wyrosło. Wyśmienicie smakują z masą makową ( mozna kupić w puszce).

Izabela
11 lat temu

Właśnie się zajadam rogalikami, jak tylko zrzucę zdjęcia na komputer zrobię wpis na bloga, bo rogaliki są pyszne, miękkie i delikatne. Ja miałam łatwiejszą pracę, bo używam maszyny do robienia chleba i w niej zawsze wyrabiam ciasta drożdżowe. Wpierw wrzucam mokre składniki na to suche, posypuję kawałkami świeżych drożdży i za niecałe dwie godzinki mam wyrośnięte ciasto. Świetnie się je wałkuje, jest elastyczne i miękkie, więc od dzisiaj chyba tylko z niego będę robić takie rogaliki. Córcia zjadła takie bez nadzienia posmarowane dżemem truskawkowym więc pasują idealnie na pyszne śniadanko 🙂

E
E
11 lat temu

Ja rozumiem rozumiem, za wykrzyknik w takim razie przepraszam, taki już mam nawyk, że jak na coś zwracam uwagę to od razu z wykrzyknikiem ;d
ale w takim razie jeśli “Do misy miksera wsypać przesianą mąkę, zrobić w niej dołek (…)” to jeszcze zasypać niewielką ilością mąki? nie wiem, wg mnie ciągle wychodzi na to, że zaczyn się robi z całej przesianej mąki 🙁
swoją drogą przepis świetny, własnie zrobiłam rogaliki z pomocą przepisu na “smakach i aromatach” i są cudowne!:)

E
E
11 lat temu
Reply to  Asiek

O matko, takie buty ;D masz rację, w takim razie to jest zupełnie logiczne! ja do tej pory po prostu zawsze robiłam zaczyn w oddzielnym naczyniu, a o czymś takim nawet nie słyszałam. Ogromnie przepraszam za kłopot! 🙂

ESKA
ESKA
11 lat temu

jest błąd w przepisie! niejasność w kwestii robienia zaczynu – wychodzi na to, że zaczyn trzeba zrobić z całej mąki ;d

E
E
11 lat temu
Reply to  Asiek

“Wymieszać z niewielką ilością mąki tak, by powstała konsystencja gęstej śmietany” ale co wymieszać? 🙁 no wychodzi na to, że trzeba wymieszać całą mąkę z drożdżami itp. a potem jeszcze wymieszać z małą ilością mąki. Ja nie mówię tego z agresją, także nie jest tu potrzebny sarkazm ;d chciałam tylko pomóc zrobić przepis bardziej czytelnym 🙂

Kolecja
11 lat temu

Przepis na rogaliki bomba! Dziś z dzieciakami byłam na jagodach i z kuchni pachną jagodzianki.

Beatrice
11 lat temu

Przepięknie wyglądają! A jak idealnie zawinięte! Cudo!

gosiarelka
gosiarelka
11 lat temu

Asiek- masz moc i talent 🙂 ! U mnie prawie koniec ciąży, a od kilku dni mam taką ogromną zachciankę na te piękne rogale, że nie umiem odpuścić . Zabieram się zatem do pracy – zrobię z połowy porcji , bo na większe ilości nie mam już sił . Mam nadzieję , że wyjdą chociaż w połowie tak dobre jak Twoje . A bułeczki maślane z Twojego przepisu przepyszne 🙂 !
Pozdrawiam.

Alusia
Alusia
11 lat temu

Wczoraj upiekłam .BARDZO SMACZNE!Polecam wszystkim ,są tanie i łatwe:)Pozdrawiam

Edytka
11 lat temu

Właśnie wyszperałam ten cudny przepis. Pod koniec tygodnia na pewno wypróbuję. Prowadzę blog (właściwie to dopiero zaczynam) i mam nadzieję, że nie będziesz miała nic przeciwko, jeśli opublikuję swoje rogale według Twojego przepisu na blogu. Oczywiście napiszę od kogo pochodzą. Zdjęcia będą oczywiście moje. Pozdrawiam i gratuluję bardzo ciekawego bloga i strony na Facebooku (jestem jej fanką).

Asia
11 lat temu

O rany! Jakie cudeńka! Chyba się skuszę i zrobię je w weekend!

ziutula-kaszubka
11 lat temu

takie rogaliki to dla mnie rarytas, mogę jeść i jeść do kawusi i na śniadanie i na podwieczorek..pozwolę sobie skorzystać z przepisu…

Magda
Magda
11 lat temu

Melduje że Mąż powiedział że pyszne!Zanisołam też kilka na babską imprezke i też smakowały!

monia2460
monia2460
11 lat temu

zrobilam je wczoraj ciasta urosla mi pelna micha 🙂 a wyszly po prostu rewelacyjne 🙂 POLECAM WSZYSTKIM 🙂 Dzieki za przepis 🙂

Magda
Magda
11 lat temu

Zrobiłam dopiero dzisiaj, bo Mąż wcześniej jak zwykle wynegocjował krucho-drożdżowe. Ale dziś jest w pracy i nie widział co robie ;-). Powiem tak…są boskie!Idealne!Mięciutkie, delikatne,jak bułeczka drożdżowa z najlepszej cukierni. Większość zrobiłam jak w przepisie z cukrem, kilka na próbe z lukrem i przyznaje że lukier w tym przypadku to nie to.Dobrze że w większości zaufałam przepisowi Babeczki. Na pewno zrobie jeszcze nie raz. Ciekawe tylko co Małż na nie powie haha.

Duśka
Duśka
11 lat temu

genialne,fantastyczne,mniamuśne i takie tam
R e w e l a c j a 🙂
dzięki Asia

Pani Fotograf Gotuje
11 lat temu

Wyglądają pięknie! Miałam sobie zrobić przerwę w pieczeniu słodkości. Bo ostatnio przez eksperymenty kulinarne nadużywam ich znacznie. Ale chyba odłożę to postanowienie na nieco później, bo te rogaliki prezentują się na zdjęciach rewelacyjnie i też pokuszę się o ich zrobienie.Tylko może jakieś owoce do środka włożę…

abbra
11 lat temu

Rogaliki wyglądają zawodowo !
Elegancko wyrośnięte, równiutkie- super ! 🙂

moje pasje
11 lat temu

Asiu jakie one piękne!!!! Tak patrze na nie i nabieram coraz większej ochoty !!!

Margarytka
11 lat temu

Asiu, są przepiękne 🙂 I zobacz jak tu gwarno się zrobiło 🙂 Może i ja się skuszę na te rogaliki 🙂
Dziś upiekłam tajemnicze ciasteczka 🙂

Margarytka
11 lat temu
Reply to  Asiek

Są tak proste, że zadziwiające jest to, że wychodzą takie pyszne. Mimo, że tajemnicze to postanowiłam podzielić się przepisem :-))

leonkot
11 lat temu

od samego patrzenia buzia się śmieje… dodałam do ulubionych i wypróbuję

Magda
Magda
11 lat temu

Matko kochana jakie boskie! Ja piekłam krucho drożdżowe, kruche, czas na drożdżowe z nadzionkiem. Jutro robie jak nic!

kass
11 lat temu

Jesli to debiut to wspaniały debiut! wyszły Ci po prostu pięknie i bardzo profesjonalnie:)
Cieszę się że skorzystałas z przepisu , pozdrawiam:)

cbytuzjesc
cbytuzjesc
11 lat temu

i jak tu nie kochać rogalików? zdjęcia cudne 🙂

dawny_basik
11 lat temu

Jakie piękne i równiutkie te Twoje rogaliki.

Jolanta Szyndlarewicz
11 lat temu

Wyglądają przepysznie:) aż ma się ochotę sięgnąć po kilka:)

BeeSweet
11 lat temu

Piekne , jak z cukierni…mi zawsze jakies krzywe powychodza.

Gosia
Gosia
11 lat temu

Ale super wyglądają… chyba spróbuję
Rogaliki maślane

kornik
11 lat temu

Ojeju jakie cuda. Pierwsze zdjęcie to już zapowiedź czegoś pysznego, ale dwa ostatni pokazują, jakie cudowne są te rogaliki. Pyyszność!

Magda
Magda
11 lat temu

Bardzo chciałabym upiec takie rogaliki drożdżowe, ale mam problem z ciastem, nigdy nie odchodzi mi od ręki, o wałkowaniu go już nie wspominam, bo w najdalszych snach by się to nie udało. Co robię źle, albo co trzeba zrobić, aby ciasto odchodziło od ręki?

chochlikikuchenne
11 lat temu

Przecudne sa te Twoje rogaliczki!:D

aga
11 lat temu

Ależ one piękne! Mi nigdy nie wychodzą takie ładne:( Na pewno pyszne

Iza
11 lat temu

śliczne rogaliki ;))) porywam kilka do kawy

Ann
11 lat temu

Mniam, uwielbiam rogaliki.
Przepis wypróbuję na 100%
serdecznie pozdrawiam

Ann
11 lat temu
Reply to  Asiek

oczywiście że się znamy :)))))))))))))))))))))))
i oczywiście wiem o tym :)))))))))))))))))))))))
cieszę się, że masz taką słodką pasję. Jak się ogarnę z tym całym moim zawirowaniem końcowo-studiowym to chętnie potestuję te Twoje pyszności na mojej rodzince

mojetworyprzetwory
mojetworyprzetwory
11 lat temu

Twój debiut jest wspaniały, piękny i pachnący! Cudowne rogaliki, porywam z każdego po jednym;)

p.s. jak dobrze, że już Jesteś;)

Domi z kuchni
11 lat temu

Cudowne te rogaliki!
Ach, takie jadałam w dzieciństwie, takie puszyste i z konfiturą. Super 🙂

Majana
11 lat temu

Witaj Babeczko! 🙂
Rogaliki upiekłaś wspaniałe! Bardzo chetnie sięgnęłabym po jeden. Mniam,mniam:)
Piecz i pisz duużo, duużo.
Pozdrowienia:)

Aleksandra
11 lat temu

pięknie się rogaliki prezentują, porywam jednego do porannej herbatki 🙂

karmel-itka
11 lat temu

w końcu wróciłaś! czekałam, czekałam… no, ale już jesteś.
i to z jakimi rogalikami! a, dajże jednego ;]

Kaś
11 lat temu

rogaliki jak malowane!
udany debiut to mało powiedziane 🙂

Magiczny Piekarnik
11 lat temu

Wyglądają smakowicie!