Orzechowiec

4.33 avg. rating (86% score) - 46 votes

Wiem, że to ciasto może być kojarzone raczej z okresem zimowo-świątecznym, ale ja nie miałam dotąd okazji, by je zrobić. A muszę przyznać, że od dawna w taki czy inny sposób chodziło za mną i krążyło po mojej głowie. Podczas przeprowadzki robiłam porządki w szafkach i okazało się, że mam dość sporo orzechów, które wypadałoby w szybkim czasie zutylizować. A, że mama uczyła mnie, że jedzenia nie wolno marnować, postanowiłam w ten właśnie sposób je wykorzystać. Ciasto prezentuje się świetnie i tak samo smakuje. Najlepsze po 2 – 3 dniach, gdy spody zmiękną. Polecam wszystkim!

Przepis ściągnęłam z bloga Kulinarne szaleństwa Margarytki. Zmieniłam sobie tylko leciutko proporcje na samo ciasto. Resztę pozostawiłam bez zmian. Margarytko, dziękuję, Twoje przepisy są zawsze niezawodne:)

Orzechowiec / Walnut cake

Składniki na ciasto (na blaszkę o wymiarach 25×25 cm):

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 90g masła lub margaryny
  • 2 jajka
  • 2 łyżki miodu
  • 1/2 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 16g wanilinowego 

Warstwa orzechowa:

  • 250g łuskanych orzechów włoskich
  • 75g masła lub margaryny
  • 4 łyżki cukru (użyłam trzcinowego)
  • 2 łyżki miodu

Masa budyniowa:

  • 3 szklanki mleka
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru (po 40g każdy)
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru
  • 200g masła

Dodatkowo:

  • słoik konfitury wiśniowej albo porzeczkowej (u mnie wiśniowa)

Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce, posiekać nożem i zagnieść ciasto. Ja zrobiłam to mikserem. Ciasto podzielić na 2 części.

Blaszkę o wymiarach 25×25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć do niej pierwszą część ciasta. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 10 minut (ja piekłam 12, bo ciasto wydawało mi się dosyć wysokie). Po tym czasie wyjąć z piekarnika i ostudzić.

Orzechy posiekać. Podgrzać masło z miodem i cukrem, do momentu, aż cukier się rozpuści. Dodać posiekane orzechy i gotować 3-4 minuty często mieszając, aby masa się nie przypaliła.

Upieczony pierwszy placek wyjąć z blaszki. Blaszkę ponownie wyłożyć papierem do pieczenia, i wyłożyć do niej drugi placek. Na wierzch wylać masę orzechową, wyrównać. Piec 10 minut w 180°C (piekłam 12). Wyjąć z piekarnika, wystudzić.

Ze składników na masę budyniową (oprócz masła) ugotować budyń: w szklance mleka rozprowadzić budynie i mąkę, pozostałe mleko zagotować z cukrem. Do gotującego się mleka wlać rozpuszczony budyń z mąką i cały czas mieszając gotować, aż masa zgęstnieje. Dokładnie ostudzić. Budyń musi być zimny.

Ubić na jasną i puszystą masę masło i dodawać po łyżce zimnego budyniu.

Pierwszy placek posmarować konfiturą wiśniową lub porzeczkową, na to wyłożyć masę budyniową i przykryć drugim plackiem. Wstawić do lodówki na co najmniej 24 godziny a najlepiej na 48, wtedy placki miodowe zmiękną.

Orzechowiec / Walnut cake

Orzechowiec / Walnut cake

Smacznego!

 

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta i oznaczony tagami , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

32 odpowiedzi na „Orzechowiec

  1. avatar Sandra pisze:

    Z jakiego przepisu najlepiej przygotować domowy budyń tak, by masa była zwarta?
    Z góry dziękuję za odpowiedź.
    Pozdrawiam 😀

    • avatar Asiek pisze:

      Ale chodzi o budyń, którym będzie można przełożyć ciasto, czy taki do zjedzenia?

      • avatar Sandra pisze:

        Do przełożenia oczywiście :) Chciałam zrobić orzechowca, ale nie jestem fanką gotowego budyniu 😉

        • avatar Asiek pisze:

          To ja bym po prostu w miejsce budyniu dała mąkę pszenną i ziemniaczaną. Do tego cukier dałabym pół na pół z cukrem waniliowym. Jak masz to dodaj ze dwie łyżeczki ekstraktu waniliowego, a jak nie to możesz dodać kilka kropel zapachu (olejku) waniliowego lub śmietankowego.

  2. avatar magda pisze:

    Cisto w smaku dobre, ale musiałam dorobić ciasta, bo niestety nie starczyło na dwie blachy, krem wyszedł mi za rzadki i wypływał z ciasta co zdecydowanie nie było fajne.

    Orzechowca polecam, ale nie z tego przepisu. Pozdrawiam

    • avatar Asiek pisze:

      Przepis przetestowany wielokrotnie, więc ja jednak z czystym sumienie go polecam :) Nie wiem, jak masa na bazie masła może wyciekać z ciasta :(
      Pozdrawiam.

  3. avatar Karolincia8 pisze:

    Najpyszniejszy na świecie :) robię na święta :) z Tobą Słodka Babeczko wszystkie ciasta mi wychodzą :*

  4. avatar baracuda pisze:

    chciałam zwrócic uwagę i bardzo serdecznie pogratulować, iż w przepisie po praz pierwszy spotkałam się z poprawnie wpisaną nazwą CUKIER W A N I L I N O W Y a nie waniliowy jak to wszędzie się podaje.

    • avatar Asiek pisze:

      Bo to dwa różne cukry przecież:) Staram się poprawnie pisać:) Dziękuję za uznanie:)

    • avatar Margarytka pisze:

      Baracuda, a może jeśli jest napisane cukier waniliowy, to jest to cukier waniliowy? Ja np. wanilinowego nie używam, tylko waniliowy, który robię sama, więc jest jak najbardziej waniliowy, bo z prawdziwą wanilią 😉

  5. avatar kasiakq pisze:

    Wspaniały przepis, robiłam już kilka razy i zawsze się udaje :) Ja i rodzinka zachwyceni. Polecam wszystkim :)

  6. avatar Jagoda pisze:

    Najlepszy orzechowiec na świecie!

  7. avatar anna87 pisze:

    Super rewelacyjny przepis , dzieci co nie lubią orzechów bez mówienia zajadali się a nie mówiąc już o mężu że po skończonym cieście chciał abym zrobiła drugie. Pyszny po prostu brak słów:) Dziękuje i pozdrawiam

  8. avatar Wojtek pisze:

    Przepis wypróbowany wczoraj 😉 Orzechowiec wyszedł mi bardzo dobrze i wszystkim smakuje 😉 Zmieniłem tylko nieco proporcje na ciasto i masę zrobiłem z trzech budyni. Przepis godny polecenia! Dziękuję bardzo i pozdrawiam.! ;***

  9. avatar Elżbieta pisze:

    Dziękuje za przepis wypróbuje go na zbliżający się dzień matki, na pewno będzie super jak wszystkie poprzednie.Za wszystkie dziękuje.Pozdrawiam i oczekuję na kolejne,Elżbieta

  10. avatar Kaś pisze:

    ale ciacho! boskie!
    i warstwy równiutkie jak spod linijki :)

  11. avatar kasia, slodkiefantazje pisze:

    Wygląda genialnie. I jak dla mnie nie ma żadnego znaczenia, że kojarzy się z okresem świątecznym :) Ps. śliczne zdjęcia!

  12. avatar ewelina pisze:

    Budyń ilu gramowy 60 czy 40?

  13. przepiękne ciasto …takie eleganckie ….i jakie pyszne:) Margarytka ma wspaniałę przepisy, to prawda:)

  14. avatar zauberi pisze:

    smakowicie wygląda :), ja właśnie produkuję buchty z Twojego przepisu

  15. avatar moje pasje pisze:

    uwielbiam to ciacho :) Moja mama zawsze go robiła…. Kurcze… zapomniałam o nim…musze wygrzebać przepis i porównać z Twoim :) Pozdrawiam :)

  16. avatar DarkANGELika pisze:

    Ta orzechowa góra kusi i to bardzo 😉

  17. avatar Maggie pisze:

    Wyglada niezwykle elegancko i odswietnie.

  18. avatar wedelka pisze:

    Wygląda niesamowicie apetycznie :) I takie równiutkie warstwy. Jak z cukierni :)

  19. avatar Iza pisze:

    kiedyś robiłam podobny pyszny jest :))) Asiu jak równiutko pokrojone ciasto; ja tak nie umiem…..miłego dnia ;)))

  20. avatar Majana pisze:

    Piekne i bardzo smaczne:) Też je robiłam ,bardzo nam smakowało. Faktycznie kojarzy się z okresem zimowym,ale w sumie – takie pyszne ciasta można jeść cały rok 😀

    Pozdrowienia!:)

  21. avatar Daria Anna pisze:

    Milo, ze wrocilas i znow zachwycasz przepisami i zdjeciami. pozdrawiam.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *