Drożdżówka z rabarbarem

4.80 avg. rating (95% score) - 25 votes

Dziś kolejna odsłona ciasta z rabarbarem. Tym razem na tapecie drożdżowe. Miękkie, puszyste i do tego z kruszonką. Wiem, lubicie kruszonkę, tak jak ja:) W sezonie letnim chyba nie może więc zabraknąć w żadnym domu pysznej i pachnącej drożdżówki. Bo czy jest coś piękniejszego od zapachu, jaki rozchodzi się, gdy ciasto się piecze? Chyba tylko szarlotka może się z tym równać:).  Pieczcie i smakujcie. Polecam!

Przepis własny.

Drożdżówka z rabarbarem / Yeast cakes with rhubarb

Składniki na blaszkę o wymiarach 25x30cm:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki cukru
  • cukier wanilinowy (16g)
  • 2 jajka
  • 70g roztopionego masła
  • 3/4 szklanki mleka
  • 20g świeżych drożdży
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 400g obranego i pokrojonego w kostkę rabarbaru

Do misy miksera wsypać przesianą mąkę, zrobić w niej dołek. Wsypać rozkruszone drożdże, zasypać dwoma łyżkami cukru i zalać połową  ciepłego mleka. Wymieszać z niewielką ilością mąki tak, by powstała konsystencja gęstej śmietany. Odstawić na 15 – 20 minut do podrośnięcia. Masło roztopić w ciepłym mleku. Do podrośniętego zaczynu dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Odstawić pod przykryciem w temperaturze pokojowej do podwojenia objętości, na około 1,5 – 2 godziny. Po tym czasie ciasto krótko wyrobić. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Przełożyć do niej ciasto. Na wierzch wyłożyć pokrojony w kostkę rabarbar, posypać dwoma łyżkami cukru.

Kruszonka:

  • 75g bardzo miękkiego masła
  • 6og cukru
  • 16g cukru wanilinowego
  • 100g mąki

Wszystkie składniki kruszonki wyrobić między palcami. Wyłożyć kruszonkę na rabarbar.

Piec w temperaturze 190°C przez około 40 minut. Wyjąć z piekarnika, ostudzić.

Drożdżówka z rabarbarem / Yeast cakes with rhubarb

Drożdżówka z rabarbarem / Yeast cakes with rhubarb

Drożdżówka z rabarbarem / Yeast cakes with rhubarb

Smacznego!

 

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta, Drożdżowe i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

21 odpowiedzi na „Drożdżówka z rabarbarem

  1. avatar Ela pisze:

    Bardzo dobre drożdżowe ciasto. Dostałam rabarbar z dobrego źródła i w połączeniu z tym ciastem i kruszonką.. pycha. Taka ciekawostka: użyłam suszonych drożdży i musiałam zostawić ciasto na całą noc w misce, żeby urosło:) Dopiero rano upiekłam. Nic się nie stało przez całą noc, wyszło rewelacyjne (a wieczorem jakoś nie rosło). Pozdrawiam!

  2. avatar Dominika pisze:

    Właśnie jestem w trakcie robienia :) Uwielbiam tę stronę !!!
    Świetne przepisy !!!
    Pozdrawiam

  3. avatar Null pisze:

    Witam :) czy mogę użyć drożdży w proszku? I jeśli tak to czy sposób przygotowania ciasta będzie taki sam? (Nigdy nie uzywalam drożdży i nie mam pojęcia jak się nimi posługiwać :P)
    Poza tym Pani strona jest chyba jedyna z której korzystam i do tej pory (5 oddzielnych przepisów) wszystkie ciasta wyszły idealnie. Jestem tym faktem tak podekscytowana, ze mam zamiar upiec drugie ciasto w tym tygodniu. Pozdrawiam serdecznie i dziekuje za tego bloga.

    • avatar Asiek pisze:

      Dziękuję za miłe słowa :)
      Jeśli chodzi o drożdże suche, to oczywiście można ich użyć. Należy dodać ich o połowę mniej niż świeżych i nie trzeba już robić zaczyny – wszystkie składniki miesza się razem.
      Pozdrawiam!

  4. avatar Nutrisha pisze:

    Ciasto wyszło ok ale bez szału….pozdrawiam :)

  5. avatar Elonori pisze:

    Piecze się 😀 i pachnie na cały akademik! Jeszcze jakieś 5-10 minutek i wcinamy :)

  6. avatar Nemihabibi pisze:

    Rewelka! Poproszę kawałek!

  7. avatar Jolka pisze:

    Placek idealny i tyle :))

  8. avatar DarkANGELika pisze:

    Masz rację, drożdżowego nie może zabraknąć. Twoje wygląda bardzo apetycznie;)

  9. avatar Smaczna Pyza pisze:

    u mnie ciasto z rabarbarem to 1 -2 razy w roku – tak żeby odfajkować, ale bez szaleństw :) ale popatrzeć bardzo miło

  10. avatar mojetworyprzetwory pisze:

    Wygląda pięknie! Twoje drożdżowe ciasta są idealne! Pycha!

    p.s. Najlepszego dla Ciebie i córki,jeśli dobrze kojarzę;)

  11. avatar co by tu zjeść pisze:

    Bardzo apetyczne :)

  12. avatar Margarytka pisze:

    Normalnie ostatnią szansę daję dziś rabarbarowi… jak go nie znajdę to się wścieknę :-) A wścieknięta Margarytka to zły omen :-)

  13. avatar manoria pisze:

    Na drożdżówce musi być kruszonka :-) Pycha :-) Pozdrawiam

  14. avatar Majana pisze:

    Uwielbiam rabarbarowe, a drożdżowe to już w ogóle poezja. SUper ciasto!
    Pozdrowienia:)

  15. avatar Iza pisze:

    pieknie wygląda…uwielbiam drożdżowe ciacha

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *