Drożdżowa babka czekoladowa

4.94 avg. rating (98% score) - 18 votes

Kolejna i ostatnia propozycja babkowa na nadchodzące święta. Miała być jeszcze cytrusowa, ale dwa razy dopadł ją zakalec, wiec na razie dam jej spokój, póki nie popracuję nad przepisem. A co mogę powiedzieć o tej babce? Zwarta, smaczna, ale dość sucha, więc nie koniecznie będzie wszystkim smakować. Koniecznie z polewą czekoladową i szklanką mleka. Bezproblemowa przy robieniu. Zwolennicy drożdżowych bab nie powinni być zawiedzeni. Ja wolę inne:)

Przepis pochodzi ze starych notatek.

Drożdżowa babka czekoladowa na Wielkanoc / Easter chocolate cake yeast

Składniki na średniej wielkości foremkę:

  • 7 żółtek
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 120g rozpuszczonej gorzkiej czekolady
  • 30g świeżych drożdży
  • 1,5 szklanki mąki
  • 50g roztopionego masła
  • 1/2 szklanki mleka
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego

Do misy miksera przesiać mąkę, zrobić w niej dołek, wsypać łyżkę cukru i rozkruszone drożdże. Zalać połową ciepłego (nie gorącego) mleka. Wymieszać z niewielką ilością mąki tak, by powstała konsystencja gęstej śmietany. Odstawić na 20 minut, aż rozczyn zacznie pracować. Po tym czasie ubić żółtka z resztą cukru na puch, dodać roztopioną czekoladę, resztę mleka, masło, wanilię i wlać do zaczynu. Wszystkie składniki dokładnie wyrobić na gładkie, luźne ciasto. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem foremki. Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na 1.5 – 2 godziny. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Piec w temperaturze 180°C przez około 50 minut. Wyjąć z piekarnika, chwilę przestudzić w formie, następnie wyjąć i wystudzić na kratce. Wystudzoną babkę polać ulubioną polewą.

Drożdżowa babka czekoladowa na Wielkanoc / Easter chocolate cake yeast

Drożdżowa babka czekoladowa na Wielkanoc / Easter chocolate cake yeast

Smacznego!

 

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia

Ten wpis został opublikowany w kategorii Babki, Ciasta, Na Wielkanoc i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

15 odpowiedzi na „Drożdżowa babka czekoladowa

  1. avatar talablaska pisze:

    Kochana pięknie dziękuję za życzenia. Dla całej Waszej rodzinki zdrowych i spokojnych Świąt. Oby były słodkie, pyszne i mokre ;)))

  2. avatar Usagi pisze:

    Ja bym ją chyba po prostu nasączyła. I przepis byłby idealny – nie za suchy, czekoladowy, bezproblemowy i do tego śliczny, jak widać na zdjęciach :)

  3. avatar Nemi pisze:

    Apetyczne zdjęcia, już sobie wyobrażam ten nieziemski smak babki:)

  4. avatar mopswkuchni pisze:

    Piękna! Robiłam też czekoladową babę drożdżową niedawno. Nieco inny przepis miałam, chyba nie było w nim masła. Jest pyszna!

  5. avatar Iza pisze:

    Asiu jej jak Ci zazdroszę tych wypieków mnie cos ostatnio sie nie chce nic robić

  6. avatar zauberi pisze:

    kusząca babka :), jeszcze takiej nie jadłam

  7. avatar DarkANGELika pisze:

    Drożdżowa i czekoladowa, nigdy nie próbowałam takiego połączenia;)

  8. avatar Kaś pisze:

    z dużym kubkiem mleka zjadłabym pewnie dużo za dużo :)

  9. avatar aga pisze:

    Wygląda świetnie, drożdżowa ale czekoladowa, musi być pyszna:)

  10. avatar Jagoda pisze:

    Wygląda super i zapewne też tak smakuje:) pozdrawiam

  11. avatar Majana pisze:

    Świetna baba! Podoba mi się to,że jest czekoladowa . Wygląda cudnie!
    Pozdrowienia

  12. avatar dakota pisze:

    a ile mąki?

  13. avatar karmel-itka pisze:

    ojej, super!
    drożdżowa.. ale w czekoladowej wersji! mniam.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *