Chleb codzienny na zakwasie / Sourdough bread daily

Chleb codzienny na zakwasie

by

w przepisy na: ,

Ten chlebek wypatrzyłam u Domi i tak mocno podziałał na moje zmysły, że nie było wyjścia i musiałam go upiec. Moja wyobraźnia podpowiadała mi, że chleb będzie doskonały w smaku i się nie zawiodłam. Wyszedł dokładnie taki, jak sobie wyobraziłam. Miękki miąższ i super chrupiąca skórka. A najbardziej podobały mi się te malutkie dziureczki. Idealne. Jest co prawda trochę pracochłonny, ale jego smak wynagrodzi Wam wszelkie trudy. Dopisuję go do długiej już listy moich ulubionych chlebów:) Polecam bardzo!

Domi, dziękuję Ci za super przepis!

Chleb codzienny na zakwasie / Sourdough bread daily

Zaczyn (400g):

  • 50g żytniego zakwasu
  • 180g mąki żytniej (typ 720)
  • 170g ciepłej wody

Zaczyn przygotowujemy w 3 etapach (ponieważ jest dość rozciągnięty w czasie, proponuję zacząć około godziny 15):

  1. Wymieszać 50g zakwasu żytniego z 60g mąki żytniej i 60g ciepłej wody i odstawić pod przykryciem w ciepłe i zacienione miejsce na 5 – 6 godzin.
  2. Po tym czasie dodać 60g mąki żytniej i 50g ciepłej wody i znów odstawić ale tym razem na 8 – 12 godzin.
  3. W ostatnim etapie dodać 60g mąki żytniej i 60g ciepłej wody. Odstawić pod przykryciem na 3 godziny. W tym czasie zaczyn powinien znacznie powiększyć swoją objętość.

Składniki na chleb:

  • 400g gotowego zaczynu
  • 100g maki żytniej (typ 720)
  • 100g mąki pszennej tortowej
  • 200g mąki pszennej
  • 150ml ciepłej wody
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 10ml oleju roślinnego

Wszystkie składniki wymieszać razem, zagniatać przez 5 minut. Odstawić ciasto na 20 minut, aby odpoczęło, po tym czasie zagnieść kolejne 5 minut.

Uformować bochenek i włożyć go do mocno wysypanego mąką koszyka do wyrastania chleba. Ja włożyłam od razu do foremki. Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości (u mnie trwało to niecałe 3 godziny).

Piekarnik nagrzać do 230°C, na spodzie ustawić naczynie z gorącą wodą. Chleb delikatnie przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować wodą i wsadzić do piekarnika. Jeśli pieczemy w foremce, wstawić ją wraz z wyrośniętym chlebem do piekarnika. Piec przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200°C i piec kolejne 20 minut, do przyrumienienia skórki. Wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce. Upieczony chleb postukany od dołu daje głuchy odgłos.

Chleb codzienny na zakwasie / Sourdough bread daily

Chleb codzienny na zakwasie / Sourdough bread daily

Chleb codzienny na zakwasie / Sourdough bread daily

Smacznego!

 

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia


Zapraszam do mojego sklepu z pierniczkami (i maskotkami Zuzi):

Link do sklepu z ręcznie lukrowanymi świątecznymi pierniczkami

Polub nasz piernikowy profil na facebooku -> FB – Słodkie Pierniki

Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

18 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Kaś
11 lat temu

bardzo ładny chlebek! do wypróbowania, jeśli tylko zabiorę się za zakwas 🙂

Russkaya
11 lat temu

Zrobiłabym go chętnie, gdyby nie to, że zakwas mi uciekł z lodówki ;))))

burcyzmibwrzuchu
11 lat temu

Pięknie wyrósł, wygląda bardzo apetycznie 🙂

Salaterka.blox.pl
11 lat temu

Wyglada bardzo smakowicie!

Jagoda
12 lat temu

Wygląda fantastycznie, ale nie wiem czy dałabym radę…
A czy zakwas można gdzieś kupić?

urtica1
12 lat temu

Rzeczywiście piękne dziurki ma 🙂 No to nie mam wyjścia 🙂 w następny weekend zabieram się za niego 🙂 Żałuję tylko że muszę czekać aż do następnego weekendu, przez pracę nie wyrobię się w czasie z tym 3-etapowym zaczynem.

urtica1
11 lat temu
Reply to  Asiek

Asiu wreszcie zrobiłam 🙂 Dam Ci znać jak będzie na blogu 🙂 Chlebek pyszny wyszedł i już wiem że będę do niego wracać i testować z różnymi dodatkami. Z moich spostrzeżeń to może dałabym do ciasta właściwego odrobinę więcej wody, ale to może dlatego że użyłam mąki pszennej chlebowej typu 750 (te 200 g).
W każdym razie tak jak piszesz chleb wart zachodu 🙂 Dzięki że podzieliłaś się tym przepisem.

urtica1
11 lat temu
Reply to  urtica1

Chlebek jest już ( a raczej dopiero teraz) u mnie na blogu. Pozdrawiam 🙂

co by tu zjeść
co by tu zjeść
12 lat temu

Pięknie ci się upiekł i te dziureczki ,mniam:)

Iwona [Escapade Gourmande]

Ale pięknie Ci wyszedł 🙂 Podoba mi się jego miękisz i skórka. Pozdrawiam!

DarkANGELika
12 lat temu

Piękny bochenek;) Widzę, że dużej ilości zakwasu do niego użyłaś, jestem ciekawa smaku;)

Majana
12 lat temu

Piękny chlebek Asiu i śliczne zdjęcia!
Uściski :*

Iza
12 lat temu

ja poproszę kanapkę :)))

mojetworyprzetwory
mojetworyprzetwory
12 lat temu

Piękny! Nad chlebami mogę się zachwycać godzinami i oczywiście przy okazji zajadać nimi;) Przepis napewno wypróbuję!

Domi z kuchni
12 lat temu

Cieszę się Asiu, że tak Ci zasmakował, widziałam też, że Kasi ze Słodkich Fantazji tak się spodobał, że aż przybiegła do mnie, ach, dziewczyny 🙂

Chlebek jest naprawdę pyszny, a Tobie tak ładnie wyrósł, u Ciebie wydaje się być większy (objętościowo), ale to pewnie moje wrażenie jest 🙂

Kasia, slodkiefantazje
Kasia, slodkiefantazje
12 lat temu

Asiu, wygląda genialnie! Ale mi narobiłaś smaku 🙂 Jak tylko będę miała ciut wiecej czasu to na pewno go zrobię! pozdrawiam cieplutko