Wiedeński tort z wiśniami

5.00 avg. rating (99% score) - 14 votes

Nie mam pojęcia dlaczego to ciasto tak się nazywa i nie pytajcie mnie o to:). Taką nazwę ma w książce i taką pozostawiłam. Z tortem ma  niewiele wspólnego, żeby nie powiedzieć, że nic. Nie zmienia to faktu, że jest bardzo, bardzo smaczne. Niby zwykłe ucierane ciasto, ale jednak ma coś w sobie. Do tej pory nie robiłam tego typu ciast, dodatkowo na kruchym spodzie, a to właśnie takie jest. Do tego wilgotne i orzeźwiające przez dodatek skórki i soku z cytryny. No i wiśnie, na które ostatnio mam straszną ochotę. Musicie koniecznie spróbować. Mnie bardzo zaskoczyło swoją lekkością i smakiem. I widać w nim lato:). Polecam Wam bardzo.

Przepis pochodzi z książki ‚Pieczenie ciast’.

Tort wiedeński z wiśniami / Viennese cake with cherries


Składniki na kruche ciasto:

  • 100g miękkiego masła
  • 60g drobnego cukru
  • 150g mąki

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Mąkę przesiać i połączyć z utartym masłem. Zagnieść ciasto, uformować kulę i zawinąć w folię spożywczą. Schłodzić w lodówce przez 2 godziny.

Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno tortownicy i ponakłuwać. Piekarnik nagrzać do 200°C. Podpiec spód ciasta przez 15 minut.

Składniki na ciasto:

  • 100g masła
  • 200g cukru
  • 6 żółtek
  • 6 białek
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • sok z połowy cytryny
  • 150g mąki pszennej
  • 150g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 400g wiśni (mogą być z kompotu lub mrożone, w sezonie świeże)

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania

Utrzeć masło z połową cukru, żółtkami, skórką cytrynową i sokiem na puszystą masę. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier. Połączyć z masą z żółtek. Wymieszać mąki z proszkiem do pieczenia i wmieszać do masy. Ciasto ucierane wyłożyć na podpieczony kruchy spód i ułożyć na nim odsączone wiśnie. Piec w temperaturze 190°C przez 70 – 80 minut lub do suchego patyczka. Wyjąć ciasto z piekarnika, przestudzić, posypać cukrem pudrem.

Tort wiedeński z wiśniami / Viennese cake with cherriesTort wiedeński z wiśniami / Viennese cake with cherries

Smacznego!

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta, z owocami i oznaczony tagami , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

25 odpowiedzi na „Wiedeński tort z wiśniami

  1. avatar flora pisze:

    Mmm… 😀

  2. avatar iza pisze:

    cudnie wygląda aż chce się zjeść

  3. avatar Kasia, slodkiefantazje pisze:

    Wygląda pysznie! A jeśli jest z wiśniami nie trzeba mnie wcale namawiać. Jakoś już tak mam, że kocham wypieki z dodatkiem wiśni. :)

  4. Mm… Ależ apetycznie wygląda! Poproszę jeden kawalek do kawy! :)

  5. avatar pees pisze:

    jakie cudne! ta wstążka też pieknie pasuje:)

  6. avatar judik pisze:

    Pysznie wygląda to ciacho:)

  7. avatar Kaś pisze:

    wysokie, pyszyste, elegancko podane… idealne

  8. avatar zyrafa pisze:

    mam pytanie: w przepisie napisałaś, że na podpieczone ciasto dajemy ciasto ucierane i na to wiśnie. Wiśnie opadną w trakcie pieczenia? bo ciasto wygląda tak jakby na kruchym były poukładane wiśnie i przykryte ciastem ucieranym. Ciasto faktycznie wygląda smakowicie, a że jestem fanką wiśni chętnie wypróbuję przepis. Pozdrawiam!

    • avatar Asiek pisze:

      Trzeba zrobić dokładnie tak, jak napisałam, wyłożyć wiśnie na górę ucieranego. Wiśnie opadną i efekt będzie taki jak widać na zdjęciu:)
      Daj znać jak zrobisz, czy smakowało:)
      Pozdrawiam!

  9. avatar zauberi pisze:

    ciekawe ciasto :), prezentuje się bardzo smakowicie

  10. avatar Nemi pisze:

    Niezwykle kusząco się prezentuje:)

  11. avatar Amber pisze:

    Piękne są Twoje wypieki.
    Podziwiałam dopiero tort bezowy, a tu już to wspaniałe ciasto.

  12. avatar Russkaya pisze:

    Pięknie wygląda, od razu widać, że i smakuje obłędnie! :)
    Zjadłabym,oj tak :)

  13. avatar Kini pisze:

    ależ obłędny tort! :))

  14. a jak pięknie ujęty 😀

  15. avatar DarkANGELika pisze:

    Pięknie wyrośnięte, i z taką pyszną niespodzianką w środku;)

  16. avatar mojetworyprzetwory pisze:

    Może i nie jest typowym tortem, ale tak wygląda – bo jest piękne, wysokie, delikatne, tajemnicze i takie w swojej prostocie elegancie – pysznie!

  17. avatar aga w kuchni pisze:

    ale pięknie wyrósł :)

  18. avatar Maggie pisze:

    Wyglada wspaniale, idealne ciasto na niedziele!

  19. avatar MamaBartka pisze:

    apetyczne :) a ja dzisiaj walczę z dwoma tortami na jutro :)

  20. avatar moje pasje pisze:

    :) oj zjadłabym taki kawałeczek :) Widać że wiosna juz za progiem – coraz bardziej tęsknimy za owocami w ciastach :) Ja też dzieciom wczoraj robiłam muffiny z owocami 😉 Pysznie wygląda to ciacho :) Pozdrawiam

  21. avatar Angie pisze:

    Przepieknie wygląda!

  22. avatar Majana pisze:

    Bardzo smaczne ciacho!
    Zauważyłam,że niektóre ciasta nazywane są tortami,choć nimi wcale nie są . A dlaczego?Hmm, nie mam pojęcia :).
    Twoje ciasto wygląda bardzo ładnie i smacznie:)
    Pozdrowienia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *