Jabłecznik z kruszonką

Jabłecznik z kruszonką
27 votes, 4.04 avg. rating (81% score)

Uwielbiam jabłeczniki i szarlotki. Jaka jest między nimi różnica, zawsze było dla mnie zagadką. Podobno do szarlotki daje się jabłka surowe, a jabłeczniki robi się z jabłkami przetworzonymi. Podobno. Dla mnie to jest bez większego znaczenia, bo jedne i drugie uwielbiam. Ten zapach w domu… Cudowny. Dzisiejsze ciasto już od jakiegoś czasu zerkało na mnie i zachęcająco uśmiechało się do mnie. Znalazłam je na blogu u Margarytki. Wiedziałam, że musi być pyszne i nie zawiodłam się. Zresztą co będę dużo mówić. Zobaczcie, zróbcie i przekonajcie się sami. Polecam bardzo!

Jabłecznik z kruszonką / Apple pie with crumble

Margarytko, dziękuję za przepis! Jest super!

 

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej (1 szklanka krupczatki, 1 szklanka tortowej)
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 180 g masła
  • 3 żółtka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki gęstej śmietany (u mnie 18%)
  • szczypta soli

Do misy miksera przesiać mąki, dodać drobno pokrojone masło, cukier, żółtka, proszek do pieczenia, sól i śmietanę. Wyrobić ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i wsadzić do lodówki na czas przygotowania masy jabłkowej i kruszonki.

Kruszonka:

  • 150g mąki pszennej
  • 80g masła
  • 100g drobnego cukru

Wszystkie składniki kruszonki rozetrzeć między palcami tak, by powstał ‘mokry piasek’. Wsadzić razem z miską do zamrażalnika, na czas przygotowania masy jabłkowej.

Masa jabłkowa:

  • 1,5 kg jabłek
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (można pominąć jeśli ktoś nie ma)
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu

Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę. W garnku zagotować wodę z cukrem i ekstraktem waniliowym. Gotować chwilę, do uzyskania gęstego syropu. Wsypać jabłka i dusić pod przykryciem ok 15 minut. Jabłka powinny być miękkie, ale nie rozgotowane zupełnie. Pod koniec dodać cynamon i dokładnie wymieszać.

Blaszkę o wymiarach 30×25 cm wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i wyłożyć nim, dno blaszki i lekko boki. Nagrzać piekarnik do 200°C i podpiec ciasto przez 10 minut. Na podpieczony spód wyłożyć przygotowaną masę jabłkową a na wierzch wysypać kruszonkę. Piec około 30 minut, aż kruszonka się lekko zarumieni. Wyjąć z piekarnika i chwilę przestudzić. Jeszcze ciepłe ciasto polukrować.

Lukier(można pominąć):

  • szklanka cukru pudru
  • gorąca woda
  • pół łyżki soku z cytryny

Jabłecznik z kruszonką / Apple pie with crumbleJabłecznik z kruszonką / Apple pie with crumbleJabłecznik z kruszonką / Apple pie with crumbleJabłecznik z kruszonką / Apple pie with crumbleSmacznego!

 

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia

Wpis w przepisach na: Ciasta, Szarlotki i jabłeczniki, z owocami i powiązany ze składnikami , , , , .
Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.


Jeśli chcesz otrzymywać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia
Jeśli chcesz wydrukować przepis bez obrazków lub części treści, zapisać do PDF lub wysłać emailem skorzystaj z funkcji "Wydrukuj ten przepis" na końcu każdego przepisu.

Ponoć nie działa komentowanie z przeglądarki Opera :-( nie umiem tego naprawić, skorzystaj proszę z innej (Firefox, IE, Chrome, Safari).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

50 odpowiedzi na „Jabłecznik z kruszonką

  1. avatar Halina pisze:

    Jak dla mnie lukier na jabłeczniku dodaje mu gracji, ciasto wygląda pięknie i na pewno pysznie smakuje:-)
    Pozdrawiam<3

  2. avatar Asiorek pisze:

    Krok po kroku i jabłecznik SUPER! Proponuję, aby białka również wykorzystać. Ja ubijam je z 3/4 szkl. cukru, a pod koniec dodaję 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej. Ubite białka wykładam pomiędzy jabłka a kruszonkę, dodatkowo je to skleja, smakuje wyśmienicie!

  3. avatar zosia pisze:

    szarlotka wspaniala z lukierem a jeszcze lepsza ciepla dzieki

  4. avatar Basia pisze:

    Jabłecznik jest na prawdę przepyszny i godny polecenia. Jest bardzo leciutki i odpowiednio słodki. POLECAM!

  5. avatar Aga pisze:

    Mam problem zwykle kruszonkę przygotowywałam na patelni,a tu o tym nie pisze ( nie myśl sobie że to przecież banalne zdałam w tym roku do 6 kl. sp.) Tą kruszonkę się miesza i wkłada do zamrażarki czy rozczynia z masłem na patelni i dopiero w tedy włożyc do zamrażalnika

  6. avatar Veyron pisze:

    Dziś upiekłem swoje pierwsze ciasto w życiu, właśnie z tego przepisu.. Nie wiem jak to się stało, ale mi wyszło ;) Bardzo dziękuję! :)

  7. avatar jerry61 pisze:

    właśnie wsadziłem Go do pieca!

  8. avatar jerry61 pisze:

    Próbowany!pyszności a kruszonka.. !!!!!
    myślę że z kruszonka powinno się robić zapiekanki np : makaronowe!!

  9. avatar jerry61 pisze:

    właśnie siedzi w piecu! trochę inaczej robie jabłka[przesmażam na maśle-przepis mojej babci] reszta jak u Ciebie tyle że bez lukru będzie.Jak posmakujemy gdy ostygnie to napisze jak smakował!Pozdrawiam

  10. avatar Ania pisze:

    Wspaniały przepis. Wypróbowałam go jakieś półtora miesiąca temu i mój mąż od tego czasu nie jada innych ciast. Co tydzień kiedy się pytam co upiec słyszę odpowiedź – jabłecznik z kruszonką. Swoją drogą to mój smak z dzieciństwa, taki sam piekła moja babcia. Pozdrawiam.

  11. avatar ela pisze:

    zobaczyłam ten przepis na jabłecznik tak pysznie wyglądz że chyba sama sie skusze dziękuje za przepis pozdrawiam

  12. avatar Agi pisze:

    wow *_* wygląda niesamowicie ;))
    mam zamiar go wypróbować ;D i mam pytanie czy koniecznie trzeba dodawać mąke tortową i krupczatkę ? czy to ma jakieś znaczenie ? czy można zastąpic krupczatkę zwykłą pszenną dalachowską którą akurat mam pod ręka lub tortową ? ;)

  13. avatar Niulka_ pisze:

    Cześć dziewczyny:) Miałam zapas jabłek i tak postanowiłam zrobić szarlotkę :) Prawdę mówiąc jest to moja pierwsza szarlotka:) Oczywiście korzystałam z tego przepisu, bo był bardzo dokładny! Zobaczymy co z tego wyjdzie;) Za 20 minut szarlotka powinna być gotowa:))

  14. avatar emmy pisze:

    Cudowne ciasto, smaczne :) A patera śliczna. Dla zainteresowanych jest taka na allegro http://allegro.pl/villa-italia-talerz-do-ciasta-clara-wa-wa-i2095836692.html.

  15. avatar zawsze.oliwek pisze:

    absolutnie zachwycający, powalający i niesamowity ;)

  16. avatar Russkaya pisze:

    Asiu, biorę w ciemno! Jeśli zrobione przez Ciebie to na 100% pyszne!

  17. avatar aga w kuchni pisze:

    musi byc pyszniutkie;) bo wygląda obłędnie, aż mi ślinka leci :)

  18. avatar Magda K. pisze:

    cudowne zjadłabym z wielką przyjemnością :)

  19. avatar Usagi pisze:

    Zachwycająca. Jak z najlepszej cukierni. Pod wrażeniem jestem.

  20. avatar abbra pisze:

    Pyszności !
    Dobrą szarlotką nie pogardzę, nawet jeżeli nazywa się ją jabłecznikiem ;)

    Dla mnie to jedno i to samo, chociaż zwykle używam nazwy “szarlotka” niezależnie od tego, czy wrzucam do niej jabłka surowe czy prażone :)

  21. avatar Koper pisze:

    Ale to wszystko obłędnie wygląda, i ta kruszonka… :)

  22. Ooooo, patrzę na zdjęcia i mam ślinotok. Wygląda obłednie!

  23. Te zdjęcia powalają..są pyszne:)

  24. avatar kuchareczka pisze:

    Aj, klasyka. A jaką masz ładną łopatkę do nakładania ciasta :)

  25. avatar moje pasje pisze:

    rany… Asiu ta szarlotka wyglada rewelacyjnie!!!! A patera…. powala na kolana…. Duś męża…. gdzie ją kupił??? ;) Pozdrawiam :)

  26. avatar mamabartka pisze:

    szarlotka jest dobra na wszystko

  27. avatar Monika pisze:

    Ten jabłecznik jest cudowny, uwielbiam go i moi znajomi również ;) a przepis znam od Margarytki :) również wielkie dzięki

  28. avatar zauberi pisze:

    świetną masz paterę na ciasto, gdzie kupiłaś? :) a w Twoim jabłeczniku się zakochałam (ja tam wszystko nazywam szarlotką :D)

  29. avatar Margarytka pisze:

    Piękny… i aż mi ślinka poleciała, bo wiem jak cudownie smakuje…. Ale ta patera mnie powaliła – jest przepiękna.

  30. avatar megii013 pisze:

    Bardzo ładny ten jabłecznik, i całe zdjęcie:)))

  31. avatar kocie-smaki pisze:

    zdjęcia są prześliczne, jabłecznik wygląda uroczo.. nic tylko zjeść :)

  32. avatar DarkANGELika pisze:

    Obłędny jabłecznik;) Ten lukier nadaje mu jeszcze większego uroku;)

  33. avatar Majana pisze:

    Pysznie wygląda ten jabłecznik. Dawno u mnie nie było. Może skuszę się na Twój?
    Pozdrawiam:)

  34. avatar Kaś pisze:

    pyszne ciacho (jak zwał tak zwał :), piekne zdjęcia!

  35. avatar Iza pisze:

    Asiu….jabłecznik bosko wygląda z tym lukrem i kruszonką ;)