Torcik z budyniem i karmelem

4.71 avg. rating (94% score) - 21 votes

Po jakimś pieczeniu został mi mały biszkopt. Nauczona z domu, że jedzenia się nie wyrzuca, postanowiłam  go wykorzystać. Myślałam ja, myślała Zuzia… I razem wymyśliłyśmy. Delikatny biszkopt, przełożony  masą karmelową i budyniem a na wierzchu bita śmietaną. Taki oto wykombinowałyśmy torcik. Słodki, i nie da się go zjeść więcej niż jeden kawałek, ale to może i dobrze:) Polecam bardzo.

Przepis własny.

Torcik z budyniem i karmelem

Składniki na biszkopt:

  • 3 jajka
  • pół szklanki drobnego cukru
  • pół szklanki mąki pszennej
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

Ubić białka na sztywną masę, pod koniec ubijania dodać cukier, dodawać po jednym żółtku cały czas ubijając. Na koniec wsypać przesiane mąki i bardzo delikatnie wymieszać z masą jajeczną (ja to robiłam na najniższych obrotach miksera).

Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków nie należy niczym smarować. Wlać przygotowane ciasto, wyrównać powierzchnię.

Piec w temperaturze 170°C przez około 30 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wystudzić w tortownicy. Gdy biszkopt będzie już całkiem wystudzony wyjąć z tortownicy i przekroić na dwie części.

Masa budyniowa:

  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • mniej niż pół szklanki cukru
  • łyżka cukru z prawdziwą wanilią (ok. 15g)
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii

Dodatkowo:

  • 70g miękkiego masła
  • pół puszki masy kajmakowej
  • 250ml śmietanki kremówki 30% + 3 łyżki cukru pudru

Zagotować szklankę mleka z cukrami i ekstraktem waniliowym. Pozostałe mleko zmiksować z jajkami i mąkami. Wlać na gotujące mleko i cały czas mieszając ugotować budyń. Wystudzić. Ubić miękkie masło na puch, dodawać do zimnego budyniu i zmiksować na gładką masę.

Posmarować połową masy kajmakowej pierwszy blat biszkoptu. Na to wyłożyć 2/3 przygotowanej masy budyniowej. Na masę budyniową wyłożyć pozostały kajmak i przykryć drugim blatem. Wierzch posmarować resztą budyniu. Ubić śmietankę na sztywno, pod koniec ubijana dodać 3 łyżki cukru pudru. Posmarować wierzch i boki torciku ubita śmietanką. Przed podaniem schłodzić w lodówce ok 2 godziny.

Torcik z budyniem i karmelemTorcik z budyniem i karmelemTorcik z budyniem i karmelem

Smacznego!

 

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta, Torty i oznaczony tagami , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

34 odpowiedzi na „Torcik z budyniem i karmelem

  1. avatar slonko_893 pisze:

    A czy biszkopt nie jest suchy ?? Bo zawsze to nasaczam A tu nie ma o tym ani słowa :-)

  2. avatar gwiazdka60 pisze:

    Tort wygląda pysznie!! połączenie biszkoptu, budyniu i masy kajmakowej jest genialne, muszę koniecznie go zrobić :)

  3. avatar Kasica pisze:

    Wspaniale torty tu sa, bardzo inspirujace proste, smaczne, estetyczne, eleganckie i efektowne dzieki !!!

  4. avatar Kasia pisze:

    Czy szklanka o pojemności 250ml?

  5. avatar basia pisze:

    witam
    dzis pieklam ten torcik, tzn biszkopt zrobilam ze swojego przepisu bo z tego mi nie urósl :(, a co do masy to zrobilam budyn i jak polozylam drugi krazek biszkoptu to niestety pod ciezarem zaczal wyplywac mi troszke bokami, co nie tak zrobilam?

    • avatar Asiek pisze:

      Biszkopt może nie urosnąć, gdy jest zbyt długo i intensywnie mieszany już po dodaniu mąki. A budyń po ugotowaniu powinien być bardzo gęsty, może to zależy od mąki, nie wiem, ale mi też czasem wychodzi zbyt rzadki, i jeszcze nie doszłam do tego, czemu się tak dzieje:(

      • avatar basia pisze:

        Juz wszystko wiem, ja uzylam zlej maki, maki z ktorej wychodzi wspaniala pizza ale nie ciasto. Przed swietami w tym ferworze walki po prostu sie zagalopowalam :) Generalnie tort wyszedl w smaku dobry, w lodowce masa budyniowa stezala. Jedyne co mozna by w nim zmienic to dac znaczniej mnien cukru do masy budyniowej bo on jest mega slodki, tak ocenili go moi goscie i wg mnie maja racje. Smakowo jest przepyszny wiec polecam wszystkim. Śmietany tez nie slodzilam bo juz czulam ze masa bardzo slodka, ale to nie pomoglo na te slodkosci. Pozdrawiam serdecznie i gratuluje talentu

        • avatar Asiek pisze:

          Cieszę się, że smakował, zgadzam się, że gdzie się da, można zmniejszyć ilość cukru, bo ciasto jest faktycznie bardzo słodkie:)
          Pozdrawiam i dziękuję za komentarz.

  6. avatar ja pisze:

    czy mąka ziemniaczana ma w jakiś sposób zastąpić proszek do pieczenia czy poiprostu zapomniano o nim wspomnieć?? w niedziele urodziny syna i ambitnie postanowiłam sama zrobić tort, zobaczymy co z tego wyjdzie:)

    • avatar Asiek pisze:

      Nie, mąka ziemniaczana nie zastępuje proszku do pieczenia, ale nie zapomniano o nim:) Nie piekę biszkoptu na proszku, nie ma takiej potrzeby. Jak dobrze ubijesz białka i zrobisz wszystko zgadnie z przepisem, to wszystko będzie ok:)

  7. avatar Paulina pisze:

    Wygląda super, mój Ukochany uwielbia takie ciasta, chyba go uraczę takim pysznym trocikiem :)

  8. avatar Aleksandra pisze:

    Genialny na chrzciny lub wesele. Delikatny. cudo!

  9. avatar Asiek pisze:

    Dziękuję Wam za słowa uznania. Są bardzo budujące, w szczególności wtedy, gdy sama wymyślam swoje słodkości:)
    Pozdrawiam!

  10. avatar Russkaya pisze:

    Ale masz talent do dekoracji! Zawsze stworzysz coś pięknego, co cieszy oczy :)

  11. bardzo elegancki, dziękujemy za zdjęcie!

  12. avatar joanna pisze:

    Piękny torcik. Z masą krówkową i budyniem musi smakować znakomicie.

  13. avatar anahitka9 pisze:

    Wyglada nieziemsko!!! i w dodatku ma moja ukochana mase kajmakowa- chetnie kiedys wyprobuje!:)

  14. avatar Dana Cristea pisze:

    Looks great, congratulations!

  15. avatar MartaF pisze:

    Ekhm…..kocham karmel. Kocham ciasta nie-suche, właśnie takie jak Ty tutaj zaprezentowałaś. Już zapisuję przepis z adnotacją „koniecznie i szybko”. A ostatnie zdjęcie mnie totalnie zauroczyło!

  16. avatar Bogi pisze:

    Ale śliczny zimowy torcik :)) Mniamuśny!!!
    Pozdrawiam

  17. Połączenie smakowe idealne 😀

  18. avatar Kaś pisze:

    Asiu, przepiękny tort. nic dodać nic ująć, idealny!

  19. avatar manoria pisze:

    Świetnie to wymyślałyście, utalentowane z Was dziewczyny :-) Prezentuje się pięknie. Pozdrawiam serdecznie :-)

  20. avatar MamaBartka pisze:

    pysznie wykombinowane

  21. avatar Paulina pisze:

    kochana! ja we wtorek mam urodziny powinnas uraczyc mnie takim torcikiem… jak narty, daj znac.

  22. avatar Domi z kuchni pisze:

    Przepiękny ten torcik, a do tego zachwyca prostotą wykonania… :)

  23. avatar asieja pisze:

    jest delikatny i śliczny.

  24. avatar zauberi pisze:

    cudo!! :) przepyszny musiał być

  25. avatar Majana pisze:

    Piękny torcik! Wygląda elegancko i bardzo smacznie:)
    Pozdrawiam :)

  26. avatar Sue pisze:

    To się nazywa tort! 😀
    Połączenie budyniu i karmelu… chyba jestem w niebie!

  27. avatar Iza pisze:

    świetny… i jak ładnie udekorowany:))

  28. avatar Kasia, slodkiefantazje pisze:

    Takie połączenie musiało być pyszne… :) A że jeden kawałek da się zjeść… no cóż, przy torcie, to akurat zaleta ;)) pozdrawiam cieplutko i udanego wyjazdu Asiu! A ja już wiem, że wrócisz z głową pełną pomysłów na kolejne pyszne wypieki :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *