Chatka Baby Jagi

Chatka Baby Jagi

by

w przepisy na: ,

Dlaczego to ciacho się tak nazywa, nie mam zielonego pojęcia. Ale wiem, że jest bardzo proste i bardzo, bardzo pyszne. Gdy mieszkałam jeszcze w domu rodzinnym, Mama bardzo często je robiła i wiecznie były awantury, że ktoś zjadł więcej. A gdy mój starszy Brat pakował się do akademika i zgarniał prowiant, zawsze z moim młodszym Bratem pilnowaliśmy, żeby przypadkiem nie zabrał za dużo:) Teraz jak sobie o tym przypominam, to mi się jakoś tak ciepło robi, bo to jednak fajne czasy były… Dziś chcę ten przepis przedstawić Wam i wierzę, że również Wam posmakuje. Polecam bardzo!

Przepis pochodzi ze starego zeszytu mojej Mamy.

Chatka Baby Jagi

Składniki:

  • 500g twarogu śmietankowego (takiego w kostce, lub dobrego w wiaderku o zawartości tłuszczu powyżej 20%, użyłam “Mój ulubiony” z Wielunia)
  • 100g miękkiego masła
  • trochę więcej jak pół szklanki cukru pudru
  • cukier wanilinowy (16g)
  • łyżka kakao
  • 2 żółtka (jeśli ktoś boi się surowych jajek, myślę, że nic się nie stanie jak ich nie doda)
  • 3 opakowania herbatników (takich zwykłych, najzwyklejszych)

Dodatkowo i opcjonalnie:

  • ulubione bakalie (u mnie koryntki, płatki migdałowe i wiórki kokosowe)

Polewa:

  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki przesianego kakao

Mleko, cukier, masło zagotować. Wsypać przesiane kakao i dokładnie wymieszać. Gęstość polewy można regulować dodając w zależności od potrzeb mleko (jeśli jest za gęsta) lub kakao (jeśli jest zbyt rzadka)

Ciastka ułożyć na folii aluminiowej w trzech rzędach obok siebie (każdy rząd to jedno opakowanie).

Chatka Baby Jagi - jak układać herbatnikiUtrzeć twaróg z cukrem, żółtkami i miękkim masłem na gładką masę. Podzielić na pół. Do jednej części dodać łyżkę kakao i dokładnie wymieszać. Jasną masę rozsmarować na przygotowanych ciastkach. Na jasną masę wyłożyć ciemną. Na środkowy rządek wysypać ulubione bakalie.* Przy pomocy foli złożyć zewnętrzne rzędy ciastek ku środkowi tak, by powstał trójkąt. Docisnąć. Polać polewą. Można udekorować opłatkami migdałowymi lub wiórkami kokosowymi. Poczekać aż polewa zastygnie, następnie zawinąć w folię i odstawić do lodówki do stężenia. Ciasto jest najlepsze po co najmniej jednym dniu, gdy ciastka zmiękną.

*jeśli ktoś nie lubi, nie trzeba ich dodawać, bez nich ciasto jest równie pyszne

Chatka Baby JagiChatka Baby JagiChatka Baby Jagi

Smacznego!

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia


Zapraszam do mojego sklepu z pierniczkami (i maskotkami Zuzi):

Link do sklepu z ręcznie lukrowanymi świątecznymi pierniczkami

Polub nasz piernikowy profil na facebooku -> FB – Słodkie Pierniki

Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

62 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
agata
agata
7 lat temu

Cześć mam pytanie moja teściowa robi ten sernik i wkłada na jeden dzień do lodówki chyba przed oblaniem daszku czekoladą ale nie jestem pewna czy właśnie na tym etapie ale widzę że to chyba nie jest konieczne skoro tego nie robisz a ciacho wychodzi:-) ?

Agata
8 lat temu

Właśnie zrobiłam ciasto po raz pierwszy wyglada super smacznie 🙂 dzięki za przepis pozdrawiam

litka13
litka13
9 lat temu

Moje ulubione. W moim domu masy serowe aromatyzowało się. Białą aromatem pomarańczowym a ciemną arakowym 🙂

Aneta
Aneta
10 lat temu

Wyczytałam, że u Ciebie jedno opakowanie herbatników ma 10 sztuk, czyli rozumiem, że ich ułożenie to 3 rzędy po 10 herbatników, tak?

Karolina
10 lat temu

Świetne są te Twoje przepisy i cały blog mi się bardzo podoba 🙂 pozdrawiam!i czekam na kolejne pysznościowe pomysły 🙂

Hann
11 lat temu

aż mi się przypomniała domowa czekolada gotowana w czasach musztardy i octu w sklepach…… co może się w tym cieście nie udać?? może się zwarzyć jeśli składniki nie będą w tej samej temperaturze. a jeśli użyje się dobrej jakości składników to powinno wyjść smaczne. bo tak sobie czytam że nie smakowało czy nie wyszło. wystarczy nieco kuchennego pojęcia. a cóż….. to proste ciasto z czasów kryzysu gdy nasze mamy musiały sobie radzić z brakami w zaopatrzeniu i głodem słodyczy u swoich pociech – nie będzie schlebiało wyrafinowanym gustom. ja tam wracam do czasów dzieciństwa. i….. do kuchni 🙂 (zwarzyć –… Czytaj więcej »

Poranna
11 lat temu

zrobiłam Chatkę na dzisiejszą rodzinną imprezę – smakowała każdemu! dziękuję za przepis :o)

aneta230972
aneta230972
11 lat temu

Meżowi jak zobaczył to aż sie oczy zaświeciły :O) no i musze zabrac sie do dzieła . Mam tylko jedno pytanie. Obawiam sie surowych żółtek ( deser beda jadły kilkulatki) co można w takiej sytuacji zrobic? Może kogiel-mogiel na parze? Prosze o rade.

Aleksandra
Aleksandra
3 lat temu
Reply to  Asiek

Ale ze jak to? Jest napisane aby utrzec…
Przepraszam jestem zielona w kuchni

kucharczyk
kucharczyk
11 lat temu

Nie chciałem kopiować, chciałem dodać do zakładek lecz strona jest tak zaminowana , iż to też jest niemożliwe.
Chwałaż Ci Panie, że kiedyś nauczyłem się pisać, więc sobie przepisałam.
Pozdrawiam.

Andzia
Andzia
11 lat temu

To drugie zrobiłam z malinkami zamiast bakalii – pycha! Jeśli ktoś lubi mix kakao i maliny to polcam 😉 … strach się bać bo przede mną same imprezy 🙂 będę jeszcze eksperymentować z tym przepisem… Pozdrawiam serdecznie!

Andzia
Andzia
11 lat temu

Przepis rewelacyjny! Szybko się robi i wspaniały efekt-polecam! Na poczęstunku imieninowym zrobiło furrorę. Już w najbliższy weekend robię go raz jeszcze 🙂 Tym razem rodzinka spróbuje 😉 Pozdrawiam i dziękuję za wskazówki.

Agulek
Agulek
11 lat temu

Ciasto mojego dzieciństwa, uwielbiane do tej pory 🙂

Joasia
11 lat temu

Witam,
Jedno z ciast, które powoduje,że znika u mnie instynkt samozachowawczy i jem…jem …i jem! U mnie to ciasto to specjalność mojego Męża ( robione w wersji domkowej ale jako przekładaniec : herbatniki-masa serowa-herbatniki-masa itp do końca składnikow)
Pozdrawiam i dalej ruszam na odglądanie Twojego bloga:)

mycha
mycha
12 lat temu

nie wyszło mi z przepisu tego niestety !

Sussi
12 lat temu

Ciasto wygląda wyśmienicie!
już wydrukowałam sobie przepis i z pewnością w najbliższym czasie go wypróbuję.

Na pęwno będę tu zaglądać.

pozdrawiam 🙂

Kaś
12 lat temu

fajna chatka 🙂 wygląda bardzo efektownie

don Bagore
don Bagore
12 lat temu

Muszę powiedzieć, że bez względu na to, jaką część udało mi się wyrwać do akademika, zawsze była to część ZBYT MAŁA 😛 I była to zawsze tak drastyczna zbytmałość, że kilka razy musiałem własnoręcznie dorabiać jeszcze jedną chatkę. W mojej chatce zawsze były skórki pomarańczowe, jakoś tak obowiązkowo kojarzą mi się z sernikiem.

flusso
12 lat temu

Ja nigdy nie robiłam, a bardzo mi się podoba! 🙂

Nemi
12 lat temu

Ciasto bajeczne:) U mnie gości pod nazwą “Chatka Puchatka”:)

Wykrywacz smaku
12 lat temu

nie ma jak porządny retro przepis! 🙂 Dziękujemy za zdjęcie!

flowerek
12 lat temu

Niemalze identycznei robilo sie to ciasto u mnie w domu. Tyle, ze bez bakalii. tez sie bilismy o kazdy kawalek i pilnowalismy, aby ktos nie zjadl za duzo 🙂 Nie wiem sama, dlaczego ja jeszcze nie zrobilam go moim dzieciom…

zawsze.oliwek
12 lat temu

pierwszy raz widzę takie ciasto, żadnej chatki baby jagi nie miałam okazji jeść. duuuży błąd 😉 link zapisuję i mam nadzieję zrobić kiedyś takie cudo 🙂

vena7
vena7
12 lat temu

Uwielbiam ..jest pyszna

moje pasje
12 lat temu

🙂 a dla mnie został jeszcze kawałeczek? Bo jakoś późno weszłam na posta i sie zagapiłam a widze że tu więcej chętnych 🙂

ola
ola
12 lat temu

Ja tylko chciałam ostrzec tych z wrażliwymi podniebieniami że to ciasto jest na prawdę barbarzyńskie w smaku-po prostu niedobre.

burczymiwbrzuchu
12 lat temu

Oo taki chatki Baby Jagi zawsze mi się podobały w dzieciństwie, zupełnie zapomniałam o takich słodkich chatkach, pycha 🙂

Usagi
12 lat temu

No jak to dlaczego tak się nazywa? bo przypomina leśną chatkę i jest idealne dla dzieci 🙂
A do tego jak widać szybkie, nieskomplikowane, a wygląda znakomicie.
Pozdrawiam

ania
ania
12 lat temu

Moja Mama też robiła kiedyś “Domek”:) To był szał! PS. Ile w sumie musi być tych herbatników? Sztuk:)

bijana
12 lat temu

uwielbiam sernik w kazdej postaci a ten prezentuje sie pysznie. Moja Jessika zachwycilaby sie z pewnoscią..

Strawberries&Cream
Strawberries&Cream
12 lat temu

Robię identycznie jak Ty..dla mnie ciasto jest za ciężkie ale moja rodzinka go uwielbia:)))

Domi z kuchni
12 lat temu

U nas mówi się na ten serniczek “Daszek”. Twóje ciacho wygląda jak ucieleśnienie najpyszniejszego ciasta na świecie 🙂

Prezydentowa
Prezydentowa
12 lat temu

Robiłam, robiłam wielokrotnie! 😉 Nareszcie mogę te słowa u Ciebie napisać! 😀
Ja dawałam różne rodzaje serków oraz galaretki, wygląda cudnie z białą masą i kawałkami galaretki w środku, aż chyba zrobię! ;)) Szalałam kiedyś z sernikami na zimno. 😉 Ale fajnie, że mi przypomniałaś… 🙂

zauberi
12 lat temu

proste i pyszne :), muszę koniecznie wypróbować, pozdrawiam serdecznie

MamaBartka
12 lat temu

bardzo ładnie się prezentuje 🙂

Majana
12 lat temu

Wygląda rewelacyjnie! Słyszałam o tym cieście, ale go nigdy jeszcze nie jadłam.
Pięknie u Ciebie wygląda.
Pozdrawiam:)

tastefully
12 lat temu

Ładnie wygląda. A nie miałam okazji jeść takiej chatki 🙂

Kasia, slodkiefantazje
Kasia, slodkiefantazje
12 lat temu

Asiu, wygląda pysznie, nie jadłam jeszcze tego ciasta, ale skoro zachwalasz, że takie dobre, a do tego proste, to pewnie niedługo się skuszę. 🙂 A tymczasem biorę się w końcu za te pączki hiszpańskie 😉

Paulina
12 lat temu

A wiesz, że moja znajoma parę lat temu wygrała konkurs za ciasto Baba Jaga?:) Organizował go tefal? albo kasia? coś takiego. mówię tu o ok. 6-8 lat wstecz;) na tamte czasy to były takie nagrody, że hoho:)
To ciasto podobne jest tylko w nazwie, no i pewnie jest równie smaczne jak to:):*

Iza
12 lat temu

mam na nie chec od dawna i jakos nie moge sie zabrac

Mariola
Mariola
3 lat temu
Reply to  Asiek

Staram się unikać folii aluminiowej, czy mozna użyć papieru do pieczenia?, Pozdrawiam