English translation by google

Lukrowanie to fajne zajęcie… cała rodzina zasiada do masy ciastek i ‘walczy’. Podbieramy sobie kolory, pomysły na dekorowanie danego kształtu ciastek i… spędzamy czas razem!
Wiele razy prosiłem Słodką Babeczkę by zamieściła przepis na lukier… bez szans 🙁

Mam jednak login na tym blogu z racji funkcji administracyjnych więc skorzystam.

Tak naprawdę nie wiem skąd się ten lukier w woreczkach bierze – ważne, że jest, ma dobrą konsystencję i żywe kolory 😉 [jednak wydębiłem ten przepis!]

Składniki:

  • cukier puder (przesiany)
  • białko

Dokładnych proporcji nie sposób podać – bo zarówno cukry się różnią (różnie są mielone) jak i jajko jajku nie jest równe. Najlepiej zacząć od szklanki cukru na jedno białko.
Cukier ucieramy drewnianą kulką w miseczce (lub mieszadłem, robotem na wolnych obrotach) aż cukier się rozpuści. Sprawdzić można rozcierając w palcach odrobinę (nie powinno wyczuwać się drobinek).

Po wytworzeniu lukru należy go poporcjować, dodać barwniki wedle potrzeby i rozdysponować do woreczków. Asiek do tej pory używała zwykłych śniadaniowych – jednak są za słabe i dziurki się “same” powiększały… w tym roku użyła woreczków do mrożonek – są dużo wytrzymalsze. O dziwo profeska rękaw wiltona i profi tylka nie zdobyły popularności wśród dekoratorów – woreczek jest jednak dużo bardziej poręczniejszy.

Mamy lukier, mamy kolory, całość w woreczkach – można się bawić!

Lukier

Dla rozgrzewki dobrze jest pokolorować pierniczki. Najpierw robimy kontur na ciastku, następnie po lekkim przeschnięciu wypełniamy środek, Wykonując ruchy, jakbyśmy malowali pędzelkiem.
Jak to się znudzi można udekorować choinkę prostymi witrażykami:

Bombka z lukru - witraż

Bombka z lukru - witraż

Bombka z lukru

A gdy zdobienie pierników i wytwarzanie ozdób choinkowych się już znudzi – można zbudować sobie lukrową chatkę 😉

Domek z lukruDomek z lukruChatka z lukru

Chatka z lukru

Domek z lukru

Royal icing house

Zapraszam do eksperymentowania!

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia


Zapraszam do mojego sklepu z pierniczkami (i maskotkami Zuzi):

Link do sklepu z ręcznie lukrowanymi świątecznymi pierniczkami

Polub nasz piernikowy profil na facebooku -> FB – Słodkie Pierniki

Subscribe
Powiadom o
guest

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

52 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Ania
Ania
8 lat temu

Przeglądam twojego bloga i chatki z lukru powaliły mnie dosłownie. Można liczyć na tutorial jak krok po kroku robi się lukrową chaciate? I mam z dział głupich i dziwnych pytań, ponieważ u mnie zawsze się robiło lukier z cukru pudru i cytryny (super przełamuje smak maślanych ciasteczek, a po za tym mój kwaśnożerny facet kocha ten lukier za kwachowaty posmak ^^). W tym roku robię podejście do chatki z piernika i kilkupiętrowej ciasteczkowej choinki, więc lukier królewski jak mniemam mnie nie ominie. Po pierwsze w czym ucierasz lukier pałką? W zwykłej misce czy makutrze? Po drugie, które pałeczki w mikserze… Czytaj więcej »

Asiek
Editor
8 lat temu
Reply to  Ania

Bardzo się cieszę, że blog Ci się podoba. Chatki i ozdoby z lukru robił mój mąż, nie ja, więc raczej nie mogę obiecać trutorialu, tym bardziej, że tam nie ma co zbytnio pokazywać. Każdy element chatki rysujesz na kartce, potem na to kładziesz papier do pieczenia, mocujesz taśmą klejącą, żeby się nie przesuwało i “rysujesz” po liniach lukrem. Zostawiasz żeby wyschło i potem sklejasz również lukrem. 1. Ucieram lukier robotem, końcówką do ciast kruchego. Takim jakby skrzydełkiem. Można ucierać pałką, wszystko jedno czy w misce czy makutrze. 2. To zależy do jakiego ciasta. Do drożdżowego jest hak, do biszkoptowego i… Czytaj więcej »

Anuluu
Anuluu
8 lat temu
Reply to  Asiek

Super 🙂 dzięki za wyczerpującą odpowiedź. Lukier udało mi się ogarnąć, ale jednak nie zostanę fanką lukru królewskiego. Głównie smak mi nie pasuje, za to właściwości sklejające ma super. 🙂 do lukrowania rzeczy które jednak mam zamiar jeść będę używać lukru cukier puder + cytryna. I przy okazji klejenia chatki sama doszłam do konsystencji która pozwoliła mi na klejenie a nie na wkurzanie się :). Fakt faktem samemu trzeba jednak próbować

Edyta W
Edyta W
9 lat temu

..nie mogę sie napatrzeć na te cudeńka…podziwiam za cierpliwość…witrażyki przesliczne, domek rewelacja…no cóż mogę jeszcze napisać…cała rodzinka utalentowana na maxa:):)Pozdrawiam:)

Ola
Ola
9 lat temu

Ja już chyba jestem tak zmęczona po całym dniu pracy, że chyba nie rozumiem tego przepisu… surowe jajka ucieram ręcznie – nie mikserem- , razem z cukrem, aż się zrobi taka kremowa konsystencja, tak? Ozdoby piękne, pierniki też. Dotychczas ubijałam białka (najszybsze obroty miksera) aż do momentu, gdy nie spadały z garnka na głowę. i dodawałam cukier – i szczerze uzyskiwałam efekt zupełnie inny niż tutaj. Dlatego też tak szczegółowo pytam o ten przepis. Pozdrawiam 🙂

Asiek
Editor
9 lat temu
Reply to  Ola

Ale Ty nie masz robić bezy, tylko lukier królewski. To co opisałaś, to sposób wykonania bezy. A w przepisie jest podany sposób na lukier 🙂 puder z białkami trzeba utrzeć i to na najniżsych obrotach, żeby nie napowietrzyć lukru. No i uciery końcówką jak do mieszania ciasta a nie jak do ubijania. Możesz też utrzeć ręcznie, drewnianą pałką.

Ola
Ola
9 lat temu
Reply to  Asiek

Dziękuję! Dziękuję bardzo za wyprowadzenie mnie z błędu, a tym samym za – być może – wybawienie dla moich corocznych pierników. 🙂 Kupię drewnianą ucieraczkę i tym razem wezmę sprawę lukru w “swoje ręce”. Pozdrawiam 🙂

Asiek
Editor
9 lat temu
Reply to  Ola

Do usług 🙂
Pozdrawiam!

Ola
Ola
9 lat temu
Reply to  Asiek

Witam serdecznie, wiem, że już dawno po świętach, ale dopiero teraz do tego dotarłam. Dziękuję bardzo za jasne i szczegółowe podpowiedzi co do lukru, bo pierwszy raz w życiu wyszedł mi taki jak chciałam. Pierniki były cudowne, miały piękne kolory. Bardzo Pani dziękuję, życzę wszystkiego dobrego i słodkiego w Nowym Roku 🙂

Asiek
Editor
9 lat temu
Reply to  Ola

Bardzo się cieszę, że przepis się przydał. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam!

An@Mari
9 lat temu

Niesamowite dzieła!

An@Mari
http://www.anamarisworld.blogspot.com

Magda G.
Magda G.
10 lat temu

O ludzie czy te przepiękne chatki to robił Twój nieoceniony Mężuś? Nic tylko podziwiać i wzdychał 🙂 pa pa pa

Asiek
Editor
10 lat temu
Reply to  Magda G.

Nooo:) to jego dzieło!:)

raeszka
10 lat temu

A ja mam pytanie może trochę głupiutkie ale nie wiem :).

Ucieram ten lukier ale z białkiem czy sam i w jakiej postaci jest to biało? Ubite czy glutowate :).

Ozdoby lukrowe są przepiękne :).

Asiek
Editor
10 lat temu
Reply to  raeszka

Nie ma głupich pytań:) Białko surowe, ucierasz razem z cukrem pudrem do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Lidka
Lidka
10 lat temu

ja to chyba już pójde spać…..chatka mnie położyła na dwie łopatki i ledwo dycham.. toż to mistrzostwo świata!!!

Agata
Agata
10 lat temu

Babeczko super lukier no ale te surowe białka mnie troszke przerazają masz inną opcje na lukier???dziękuje za odp:)

Asiek
Editor
10 lat temu
Reply to  Agata

Taki trwały, to nie. A co jest złego w rych białkach? Zlewasz jajka wrzątkiem i po strachu. Można też kupić białko w proszku lub proszek bezowy. Nie używałam, więc w tym temacie nie doradzę.

Edyta
Edyta
3 lat temu
Reply to  Asiek

Witam. Czyli po zlaniu jaj wrzątkiem już surowe białko jest bezpieczne?

Asiek
Editor
3 lat temu
Reply to  Edyta

Na pewno jest bezpieczniejsze niż nie zlane wrzątkiem. Ja już od dawna używam białka pasteryzowanego w płynie (bo za dużo żółtek zostawało).

kasiakq
kasiakq
10 lat temu

Cudne ozdoby!! Oj widzę tu talent 🙂 W tym roku wypróbuję przepis na pierniczki z lukrem. Barwniki w domu są to się pobawimy z rodzinką 🙂 Pozdrawiam

Asiek
Editor
10 lat temu
Reply to  kasiakq

Lukrowanie to świetna zabawa dla całej rodzinki. Uwielbiam to:)
Pozdrawiam!

dorota
dorota
10 lat temu

lubię zaglądać na ciekawe blogi.. szkoda, że strony nie można dodać do ulubionych.. pozdrawiam

Asiek
Editor
10 lat temu
Reply to  dorota

Dlaczego nie można?

Dorotkie
Dorotkie
11 lat temu

Kochani powiedzcie mi jak buduje sie taki domek, czy każdy element ściany robimy na stoli i czekamy aż się związe po czym składamy domek w całość ?

Asiek
Editor
11 lat temu
Reply to  Dorotkie

Dokładnie, każdy element robimy osobno i po całkowitym wyschnięciu sklejamy wszystkie elementy razem.

Agata
Agata
11 lat temu

Witam, czy mozesz powiedziec jak dokladnie robisz taki domek z lukru lub witrazyki na choinke? Czy wyciskasz lukier na celofan,papier, silikonowa mate?Pozdrawiam Agata

Justyna
Justyna
12 lat temu

Coś pięknego!:)

tastefully
12 lat temu

Asiu, gdzie Ty tego Pafkę znalazłaś? 😀 Też chcę takiego, hahaha 😉

Anahitka9
12 lat temu

Sliczny! Prawdziwe dzielo sztuki!

Nemi
12 lat temu

Chatka robi wrażenie!!

abbra
12 lat temu

Zdolna bestia z Twojego mężczyzny !
Piękne ażurki mu wyszły ! 🙂

co by tu zjeść
co by tu zjeść
12 lat temu

Ja nie mogę no jak dla mnie ten przepis podany ,chyba Pafka nie chce się podzielić swoimi pierniczkami hihihi

joanna
12 lat temu

Wystrzałowe. Wyglądają po prostu super. To mój ulubiony lukier 😉

Andzia
Andzia
12 lat temu

Brawo dla Pawła:)

jola
jola
12 lat temu

Sprawdzam czy moge dodac komentarz, a dzielo Twojego meza,powiem jeszcze raz to super pomysl:)

Prezydentowa
12 lat temu

Tak… ;> I takie misterne, ażurowe, wymagające BEZSPRZECZNIE niezwykłych zdolności nie tylko manualnych wykonuje (bez większego wysiłku jak mniemam :P) osoba, która nie tak dawno temu napisała o sobie, że nie ma żadnych talentów… 😀
Oj, Asiu, Asiu…! 😛 I jak Ci wierzyć…? 😀

Asiek
Editor
12 lat temu
Reply to  Prezydentowa

Kasiu, ale to nie ja robiłam:) to mężuś:) sam, osobiście!:)

Domi z kuchni
12 lat temu

Łał!!! To jest niesamowite! Nigdy bym nie zrobiła z lukru takich wspaniałości!!
Ale przepiekne, nie mogę się napatrzeć 🙂

kachna
12 lat temu

podobają mi się te witrażyki 🙂 są cudne!!!
pozdrawiam
http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

Smaczna Pyza
Smaczna Pyza
12 lat temu

a się nawychwalał! ale zdolny, bestia, jest, nie ma co!

mamabartka
12 lat temu

boskie!
Brawo dla Pafki 🙂

Margarytka
12 lat temu

Cuda, cuda, cuda… a powiedzcie mi jeszcze jakich barwników używacie, że lukry mają takie cudne kolory?

Asiek
Editor
12 lat temu
Reply to  Margarytka

Margarytko, barwniki Wiltona, które mogę polecić z czystym sumieniem!!

Margarytka
12 lat temu
Reply to  Asiek

A one są w proszku, płynie, żelu? Chętnie wypróbuję.

Asiek
Editor
12 lat temu
Reply to  Margarytka

W żelu, można kupić na allegro lub w kuchniach świata… o tak wyglądają: http://allegro.pl/barwniki-spozywcze-farby-wilton-najtaniej-i1999462731.html

DarkANGELika
12 lat temu

Tez zawsze korzystam z tego lukru, bo z nim naprawdę można chyba zrobić wszystko 😉 Świetne te ozdóbki 😉

zauberi
12 lat temu

hihi to już wiemy co się wczoraj u Was działo ;), bardzo fajny pomysł z tymi witrażami

urtica1
12 lat temu

Te lukrowe ażurki są po prostu piękne. Gratuluję pomysłu 🙂

Beata
12 lat temu

Cóż mogę dodać? Po prostu rewelacja!!!!

moje pasje
12 lat temu

no masz po prostu genialnego męża Asiu 😀 GRATULACJE!!!!!! Rewelacyjnie Mu to wyszło 🙂