Keks beztłuszczowy

5.00 avg. rating (99% score) - 13 votes
English translation by google

To jedno z tych ciast, które mocno kojarzy mi się ze świętami Bożego Narodzenia. Przez jednych uwielbiane, przez innych niekoniecznie. Moi Bracia i Mama bardzo lubią keks, więc z myślą o nich wypróbowałam ten przepis. I powiem Wam, że choć sama zaliczam się raczej do tej drugiej grupy ludzi, to z wielkim smakiem zjadłam kilka kawałków. Smaczny, i mimo braku tłuszczu – co niewątpliwie dla większości z nas będzie dużą zaletą – wcale nie suchy.  A do tego bardzo szybki. Mogę z czystym sumieniem polecić!

Przepis pochodzi z ‚Kuchni Polskiej’.

Keks

 

Składniki:

  • szklanka* gęstej, kwaśnej śmietany (u mnie 18%)
  • szklanka cukru pudru
  • 2 czubate szklanki mąki tortowej
  • kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • czubata szklanka posiekanych bakalii (u mnie kandyzowana skórka pomarańczowa i cytrynowa, rodzynki, suszone morele i płatki migdałowe)

Ubić jajka z cukrem na jasną i puszystą masę. Cały czas miksując dodawać śmietanę a następnie przesiane mąki i proszek dopieczenia. Wyrobić gładkie ciasto. Na koniec wsypać ulubione bakalie i dokładnie wymieszać.

Formę keksową o długości 26 cm wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą.Przełożyć gotowe ciasto i wyrównać.

Piec w temperaturze 180°C przez 45 – 50 minut w zależności o wysokości ciasta. Ciasto powinno być ładnie przyrumienione po bokach. Chwilę przestudzić w formie, następnie wyjąć i wystudzić na kratce. Oprószyć cukrem pudrem. Ciasto zawinięte w folię aluminiową zachowuje świeżość 3 dni.

* szklanka u mnie zawsze = 250ml

KeksKeksKeks

Smacznego!

 

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia

Ten wpis został opublikowany w kategorii Babki, Boże Narodzenie, Ciasta, Na różne okazje i oznaczony tagami , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

21 odpowiedzi na „Keks beztłuszczowy

  1. avatar gggg pisze:

    hm. wyszedl z mega twarda skórką (nie tak, jak na zdjęciu) i ma gumowatą konsystencję. piec musialam prawie 1,5h

  2. avatar Olcik pisze:

    pyszny musiał być, biorę przepis;)
    bardzo ładny keks

  3. avatar Domi z kuchni pisze:

    Kolor piękny, a ja najchętniej wyjadłabym ze środka bakalie :)

  4. avatar Kaś pisze:

    beztłuszczowy? duży plus!
    ja generalnie lubię keks, ale nie lubię rodzynek :) zawsze się ze mnie śmieją przy stole gdy misternie je wydłubuję :)

  5. avatar aga pisze:

    ja lubie keks i chetnie sie poczestuje Twoim ciachem:)

  6. avatar Majana pisze:

    Keks wygląda znakomicie. Bardzo ładnie i smacznie !:)

  7. avatar Klaudia pisze:

    apetycznie wygląda, choć i ja do tej drugiej grupy się zaliczam.

  8. avatar Prezydentowa pisze:

    Nie lubię keksów, ale ten wygląda, jakbym go miała natychmiast polubić! 😉 Pięknie puszyste ciasto!

  9. avatar DarkANGELika pisze:

    Piękny;) i jaki puszysty 😉

  10. avatar Smaczna Pyza pisze:

    mój małżon bardzo lubi i chyba trzeba będzie upiec

  11. avatar mamabartka pisze:

    keks to zdecydowanie świąteczna propozycja, ale ja należę do tej grupy co ty :)
    Zrobię tradycyjne bakaliowe ;P

  12. avatar zauberi pisze:

    :) ja należę do wielbicieli tego ciasta, a co do beztłuszczowości to jednak jakiś tłuszczyk ma z tej śmietany 😉

  13. avatar Kasia, slodkiefantazje pisze:

    Wygląda pięknie, tak dostojnie. Ja sama należę do tej drugiej grupu – nie jestem wielką fanką keksów – ale na taki pewnie bym się skusiła. :) Tym bardziej, że jest to wersja odtłuszczona :) pozdrawiam serdecznie, Kasia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *