Czeskie kołacze

5.00 avg. rating (99% score) - 16 votes

W Czechach byłam całe mnóstwo razy, tak dużo, że sama nie wiem ile, ale wyobraźcie sobie, że nigdy nie jadłam tych bułeczek. A przecież to tradycyjny wypiek czeski. Bardzo lubiany i bardzo popularny. Kołacze robi się na wiele sposobów i z różnymi dodatkami, zarówno na słodko jak i na słono. Ja dziś proponuję kołacze na słodko. Pyszne! Z twarożkiem, makiem i powidłami. Po prosu musicie ich skosztować! A ja już jutro wybieram się na weekend do Pragi, więc postaram się zasmakować tych specjałów na miejscu:). Ciekawe czy te moje choć trochę smakują jak te prawdziwe:) Polecam bardzo!

Przepis pochodzi z książki ‚Pieczenie ciast’.

Bułeczki z serem i makiem


Składniki na około 20 sztuk:

  • 500g mąki
  • 30g świeżych drożdży
  • 1/4l mleka
  • 100g masła
  • 80g cukru
  • 2 jajka
  • szczypta soli

Mąkę przesiać do miski, zrobić dołek, wsypać rozkruszone drożdże , zasypać 3 łyżkami cukru i zalać połową letniego mleka. Wymieszać lekko z mąką tak, by powstała konsystencja gęstej śmietany. Odstawić na 15 – 20 minut. Gdy rozczyn ruszy, dodać masło rozpuszczone w mleku, resztę cukru i sól. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć i odstawić na 1,5 – 2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

W tym czasie przygotować nadzienie.

Masa serowa:

  • 500g twarogu (użyłam wiaderkowego ‚Mój ulubiony’)
  • 160g cukru
  • 2 żółtka
  • 2 białka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka rumu ciemnego

Utrzeć twaróg z żółtkami, cukrem, mąką ziemniaczaną i rumem. Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie dodać do masy serowej.

Masa makowa:

  • 250g zmielonego maku (kupiłam gotowy mielony mak)
  • 80g cukru
  • 1 łyżka tartej bułki
  • 1/4l mleka

Dodatkowo:

  • 200g powideł śliwkowych

Zmielony mak wymieszać z cukrem i bułką tartą, zalać mlekiem. Zagotować i wystudzić.

Ciasto podzielić na 20 porcji (około 50g każda). Z każdego kawałka uformować kulkę a następnie płaski placek z grubszym brzegiem. Brzegi posmarować rozmąconym żółtkiem. We wgłębieniu rozkładać na przemian porcje nadzienia z twarogu i maku, a w środku powidła. Pozostawić na 10 minut do napuszenia.

Piec w temperaturze 200°C przez 20 – 25 minut. Wyjąć i ostudzić na kratce.

Bułeczki z serem i makiemBułeczki z serem i makiemBułeczki z serem i makiemBułeczki z serem i makiem

Smacznego!

 

 

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bułki drożdżowe, Drożdżowe i oznaczony tagami , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

23 odpowiedzi na „Czeskie kołacze

  1. avatar pieczesie pisze:

    Cześć,
    po powrocie z Pragi szukam przepisu na kołacze, zastanawiałam się nad skorzystaniem z tej samej książki co Ty, ale nie wiem czy warto. Pisałaś, że się wybierasz do Pragi, zakładam, że już byłaś. Jak oceniasz podobieństwo? Warto robić czy zupełnie nie przypominają w smaku tych oryginalnych? Pozdrawiam serdecznie i życze samych udanych wypieków!

    • avatar Asiek pisze:

      Kołacz to jest po prostu inaczej bułka drożdżowa robiona na przeróżne sposoby. Więc trudno tu mówić o podobieństwach. Te bułeczki są godne polecenia, jak i sama książka, z której korzystałam.
      Pozdrawiam!

  2. avatar agus pisze:

    sera i maku zdecydowanie za dużo jak na tą porcje ciasta. zużyłam zaledwie połowę. do maku dodałam dodatkowo miód i skórkę z cytryny i pomarańczy. wyszło pyszne 😉

  3. avatar Hania pisze:

    Czym bezalkocholowym można zastąpić rum?

  4. avatar pajdachleba pisze:

    widzę, że u Ciebie kołacze w bardziej zaawansowanej wersji 😉 pychota!

  5. avatar Paulina pisze:

    :)
    cześć!
    ej ja nigdy nie jadłam kołaczy:< a w Czechach też nie byłam!
    muszę koniecznie nadrobić zaległości:)

  6. avatar sweet dreadi pisze:

    Babeczko, przepięknie Ci wyszły!!!
    Miłej podróży :)

  7. avatar Domi z kuchni pisze:

    Bardzo mi się podobają takie ciacha :)

  8. avatar tastefully pisze:

    Piękne, jak malowane :-)

  9. avatar Nemi pisze:

    Bajeczne! Ech…zjadłoby się takiego, oj zjadło:)

  10. avatar Beata pisze:

    Pięknie wyglądają i na pewno są przepyszne, szkoda tylko, że szwajcarzy twarogu nie znają:( Czas wreszcie spróbować zrobić samodzielnie

  11. avatar Beata pisze:

    Pięknie wyglądają i na pewno są przepyszne, szkoda tylko, że twarogu w Szwajcarii nie ma :( Musze wreszcie spróbować zrobić samodzielnie

  12. avatar Kaś pisze:

    nigdy nie jadłam, ale widzę, że muszę to nadrobić. śliczny wzorek!

  13. avatar co by tu zjeść pisze:

    Ja jeszcze to mleczko drapnę do kompletu:)) ŚLICZNE SĄ:)

  14. wspaniale wyglądają te kołaczyki ….ja też takowych jeszcze nie jadłam …ale upiekę sobie, oj upiekę:)

  15. avatar zjedz_mnie pisze:

    Z pewną nieśmiałością zapytam, gdzie takie cudo można dostać;] Pysznie wyglądają.

  16. avatar zauberi pisze:

    ha! Nawet nie wiedziałam, że jadłam kołacze czeskie ;), w sklepie niedaleko mojej uczelni były właśnie takie i zawsze uwielbiałam je kupować. Poproszę takiego jednego Twojego kołacza :)

  17. avatar mamabartka pisze:

    piękne i …………….. też nie jadłam :)

  18. avatar kachna pisze:

    wyglądają super, na pewno pyszneee!
    ser biały i mak to chyba moje ulubione połączenie :)
    pozdrawiam

    http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

  19. avatar Prezydentowa pisze:

    I z serem, i z makiem, i z marmoladą… Pyszne muszą być, chętnie je zrobię! 😉 Miłego pobytu! 😉

  20. avatar moje pasje pisze:

    pyszności :) Uwielbiam takie drożdżówki :) Pamiętam jak moja babcia piekła kołacze… takie wielgaśne były :) Pozdrawiam :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *