Chlebek miodowy z daktylami i sezamem

5.00 avg. rating (99% score) - 11 votes

Dziś kolejny odsłona z serii wspólne pieczenie, do którego zaprosiła mnie Ela. Na tapetę tym razem poszedł chlebek miodowy z daktylami. Ciasto jak znalazł na świąteczny stół. Prosty do wykonania, interesujący w smaku. Ci, którzy mieli już okazję jeść takie ciasto, na pewno potwierdzą, że jest bardzo smaczne i pachnące, a ci, którzy jeszcze go nie jedli, może się skuszą:) Polecam!

Tym razem w wirualnej kuchni spotkały się: Ela, Iza no i oczywiście ja:)

Miodowy chlebek z daktylami

 

Składniki:

  • 250g maki typ 650 (z powodu braku takowej dałam typ 5o0)
  • 75g maki typ 850 (pszenna chlebowa)
  • 1 paczka suszonych drożdży (dałam 25g świeżych)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 200ml letniej wody
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • 3 łyżki miodu
  • 75g daktyli suszonych (pokrojonych)
  • 2 łyżki nasion sezamu

Do miski przesiać mąki, zrobić dołek, wsypać pokruszone drożdże i zalać połową letniej wody. Zasypać mąką tak, by powstała gęsta śmietana. Odstawić na 15 – 20 minut. Gdy rozczyn ruszy, dolać resztę wody, dodać miód, sól i olej. Wyrobić gładkie ciasto. Moje było bardzo klejące i rzadkie więc dodałam trochę mąki. Pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

Po tym czasie wsypać sezam i daktyle i ponownie krótko wyrobić. Formę keksową o dł. 20 – 25cm wysmarować łuszczem i wysypać bułką tartą. Przełożyć ciasto do foremki. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.

Piec w temperaturze 220°C przez około 30 minut. Studzić na kratce.

Miodowy chlebek z daktylamiMiodowy chlebek z daktylamiMiodowy chlebek z daktylami

Smacznego!

 

 

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta, Drożdżowe i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

16 odpowiedzi na „Chlebek miodowy z daktylami i sezamem

  1. avatar kachna pisze:

    wygląda pysznie :)
    aż kusi żeby wypróbować,
    pozdrawiam

    http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

  2. avatar Kaś pisze:

    wspaniale wyrósł, za dodatek daktyli już go uwielbiam :)

  3. avatar moje pasje pisze:

    fajnie wygląda :) ale to chyba bardziej słodka drożdzówka a nie chlebek nie? Nie piekłam jeszcze takiej :) Pozdrawiam :)

  4. avatar slodkiefantazje pisze:

    Wygląda cudnie, takiego miodowego z bakaliami jeszcze nie jadłam… :)

  5. avatar Margarytka pisze:

    Podoba mi się, już zapisałam do wypróbowania :-)

  6. avatar tastefully pisze:

    Ale pięknie wyrósł. Takie ma dziureczki śliczne :-)

  7. avatar evita0007 pisze:

    Wygląda obłędnie :-)

  8. avatar Prezydentowa pisze:

    O, ładniutki! Ale jak dla mnie to jednak chleb a nie ciasto! :) 😛

  9. avatar Smaczna Pyza pisze:

    widzę, że mój najgorszy, ale trudno – w smaku bardzo dobry więc nie martwię się za bardzo :)))

  10. Fajny ten chlebek, mój chłopak jest uzależniony od miodu, więc jak mu taki upiekę to będzie mnie całować po rękach, zapiszę sobie przepis :)

  11. avatar karto_flana pisze:

    Ale ladny :) Dzieki za wspolne pieczenie!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *