Pełnoziarnisty chlebek orzechowo – bananowy

5.00 avg. rating (99% score) - 9 votes

Jak do tej pory tylko oglądałam na różnych blogach czy stronach ciasta z dodatkiem bananów. Dziś przyszła kolej i na mnie. Wilgotne, ciężkie i pachnące bananami. Tak w tych kilku słowach można określić to ciasto. A! I jeszcze zapomniałam o orzechach.. Trochę zdrowsze, bo z dodatkiem cukru brązowego i na mące razowej. Smaczne. Przekonajcie się sami.

Przepis pochodzi z książki ‚Pieczenie ciast’.

Ciasto orzechowo-bananowe

 

Składniki:

  • 150g margaryny (dałam masło)
  • 160g brązowego cukru (dałam ciemny muscovado)
  • 3 jajka
  • 3 – 4 dojrzałe banany
  • 1/2 laski wanilii (zastąpiłam łyżeczką esencji waniliowej)
  • 350g mąki pszennej razowej
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 100g posiekanych orzechów włoskich
  • 125ml mleka

Utrzeć margarynę na puszysta, jasną masę. stopniowo dodawać cukier a następnie jajka. Banany obrać ze skórki i rozdrobnić widelcem lub przetrzeć przez sito (ja to zrobiłam blenderem). Dodać do masy jajecznej i wymieszać. Laskę wanilii rozciąć wzdłuż i wyjąc miąższ. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać z solą, orzechami i wanilią. Do masy bananowej dodawać po łyżce mąki na przemian z mlekiem. Dokładnie wymieszać.

Formę keksową o długości 30cm wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Przełożyć do niej ciasto. Piec w temperaturze 180°C przez ok 50 minut. Po tym czasie wyjąc z piekarnika, przestudzić a następnie wyjąć z form i wystudzić na kratce.

Ciasto orzechowo-bananoweCiasto orzechowo-bananowe

Smacznego!

 

 

Jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o każdym nowym wpisie skorzystaj z menu Powiadomienia

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta i oznaczony tagami , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

14 odpowiedzi na „Pełnoziarnisty chlebek orzechowo – bananowy

  1. avatar Paulina pisze:

    Mmm uwielbiam połączenie czekolady i bananów a zdecydowanie za rzadko gości u mnie w kuchni.
    Piękne zdjęcia masz!

  2. avatar Domi z kuchni pisze:

    Robiłam już bananowo-orzechowe muffinki, więc jestem pewna, że w takim slicznym chlebku połączenie tych składników smakuje wspaniale :)

  3. avatar co by tu zjeść pisze:

    Asiu zdjęcia wyglądają tak jakby to ciasto stało na moim stoliku:) Pysznie wygląda .Pozdrawiam:)

  4. avatar moje pasje pisze:

    pyszności :) amatorów na banany u mnie nie brakuje :)

  5. avatar Prezydentowa pisze:

    Bardzo ciekawy ten przepis, a zdjęcia fantastyczne! Ale z chlebkiem to ma chyba tylko nazwę wspólną…? 😉 Ciągle się zastanawiam, czy to takie ciasto, czy rzeczywiście chleb…! 😀

  6. avatar Kaś pisze:

    Asiek, kolejny cudowny przepis opatrzonymi kuszącymi zdjęciami!

  7. avatar Smaczna Pyza pisze:

    wygląda bardzo apetycznie, chyba się skuszę

  8. avatar zauberi pisze:

    ale pyszny musi być, już czuję ten roznoszący się wszędzie zapach :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *